Τρίτη 1 Απρίλη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΤ. ΚΑΒΑΖΟΓΛΟΥ - Κ. ΜΙΣΙΑΟΥΛΗΣ
«Αυτοί που άναψαν το φως στο σκοτάδι»

Εκδήλωση της «Προοδευτικής Κίνησης Κυπρίων Φοιτητών»

«Ονειρεύτηκαν πως μπορεί να ζήσει κανείς όρθιος. Μας λείπουν γιατί ανάψανε το φως στο σκοτάδι». Ο λόγος για τους δύο ήρωες - σύμβολα της ενότητας της Κύπρου Ντερβίς Αλί Καβάζογλου, μέλος της ΚΕ του ΑΚΕΛ, και Κώστα Μισιαούλη, «τους ήρωες που κοίταξαν το θάνατο στα μάτια και τον αψήφησαν. Γιατί οι αγωνιστές μπορεί να δολοφονηθούν, οι ιδέες τους όμως δεν πεθαίνουν ποτέ», όπως είπε χαρακτηριστικά στην ομιλία του σε εκδήλωση της «Προοδευτικής Κίνησης Κυπρίων Φοιτητών» ο Ανδρος Κυπριανού, μέλος του ΠΓ και εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ.

Στο κατάμεστο θέατρο, όπου πραγματοποιήθηκε η χτεσινή εκδήλωση, με αφορμή την επέτειο δολοφονίας των δύο αγωνιστών, οι Κύπριοι φοιτητές - Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι - έδωσαν μήνυμα ότι αυτή η πατρίδα μπορεί να είναι ενωμένη με τις δύο κοινότητες αδελφωμένες με μοναδικό σύνθημα «Εξω το ΝΑΤΟ, έξω οι ξένες δυνάμεις, έξω όλοι οι ιμπεριαλιστές από την Κύπρο».

Στην εκδήλωση παραβρέθηκε πολυμελής αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, αποτελούμενη από τους Δημήτρη Κουτσούμπα, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του Κόμματος, Ορέστη Κολοζώφ, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, και τους βουλευτές Χαράλαμπο Χαραλάμπους και Αχιλλέα Κανταρτζή. Το «παρών» έδωσε και η ΚΝΕ που εκπροσωπήθηκε από τον Κώστα Παπαδάκη, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ, και τον Ορέστη Παπαγιαννόπουλο, από τη Σπουδάζουσα, ενώ στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο Κύπριος πρέσβης, Γιώργος Γεωργής, ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Αρίστος Αριστοτέλους, ο δήμαρχος Νίκαιας, Στ. Μπενετάτος, και πολυμελής αντιπροσωπεία της ΠΕΑΕΑ.

Οπως είπε στο χαιρετισμό του ο γραμματέας της «Προοδευτικής Κίνησης Κυπρίων Φοιτητών» Αθήνας, Βάκης Χαραλάμπους, «περίσσεψαν ο πόνος και το αίμα σε αυτό το νησί. Είναι ώρα για δράση ενάντια στον ιμπεριαλισμό και το σοβινισμό». Για να συμπληρώσει ο Ορ. Παπαγιαννόπουλος: «Ο αντιιμπεριαλιστικός αγώνας δεν έχει χρώμα, φυλή ή εθνικότητα, αλλά τάξη, και αυτό το απέδειξαν με το θάνατό τους οι Καβάζογλου και Μισιαούλης».

Μήνυμα ενότητας στην εκδήλωση έστειλε και η Ενωση Τουρκοκυπρίων Φοιτητών τονίζοντας ότι «σήμερα είμαστε όλοι ενωμένοι για έναν κοινό σκοπό, την ενότητα της πατρίδας μας».

Ο Α. Κυπριανού στην ομιλία του είπε χαρακτηριστικά: «Στο ΑΚΕΛ γνωρίζουμε ότι ένα μεγάλο τμήμα της νεολαίας δε συμβιβάζεται με τα φαινόμενα διαπλοκής, διαφθοράς και αναξιοκρατίας. Γνωρίζουμε ότι υπάρχει ένα μεγάλο τμήμα της νεολαίας που ονειρεύεται έναν καλύτερο κόσμο, όπου θα αποκατασταθούν αρχές και ιδανικά. Ξέρουμε ότι υπάρχει η νεολαία που αγωνίζεται για τον κόσμο του σοσιαλισμού. Πρωτοπόρο και μαχητικό τμήμα αυτής της νεολαίας είστε εσείς. Σας συγχαίρω και σας καλώ να συνεχίσετε με όλες σας τις δυνάμεις τον αγώνα, αυτόν τον αγώνα που θα δώσουμε μαζί για να λάμψει ο ήλιος της δικαιοσύνης πάνω από το πολύπαθο νησί μας, την Κύπρο».

Καλώντας τους νέους της Κύπρου, που είναι το πιο αυθεντικό και αγνό τμήμα του κυπριακού λαού, να γίνουν πρωταγωνιστές στην προσπάθεια μιας βιώσιμης λύσης που θα βασίζεται στις αρχές της δικοινοτικής διζωνικής ομοσπονδίας με αμοιβαίο σεβασμό στα δικαιώματα και τις αξίες και των δύο κοινοτήτων, ο Α. Κυπριανού είπε χαρακτηριστικά: «Τιμώντας έμπρακτα τη θυσία των ακριβών μας συντρόφων Καβάζογλου και Μισιαούλη ας συνεχίσουμε την πάλη μέχρι την ευλογημένη εκείνη μέρα που θα μπορέσουμε να πάμε στους τάφους τους φρέσκα λουλούδια μαζί με το άγγελμα της λύτρωσης της Κύπρου». Η εκδήλωση έκλεισε με συναυλία του Μίλτου Πασχαλίδη και κάλεσμα προς όλους τους Κύπριους φοιτητές στις εκλογές της ΕΚΕΦΕ στις 6 του Απρίλη να στηρίξουν τις δυνάμεις της «Προοδευτικής Κίνησης Κυπρίων Φοιτητών».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ