Τρίτη 1 Απρίλη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Διγλωσσία» για Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ

«Διπλή γλώσσα» χρησιμοποιεί η ελληνική κυβέρνηση για τη στάση που θα κρατήσει κατά τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, αναφορικά με το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, επιχειρώντας να «ισορροπήσει» ανάμεσα στις αξιώσεις των ΗΠΑ - ΕΕ και σε μια «συμβιβαστική λύση».

Αξίζει να σημειωθεί ότι το μήνυμα που εξέπεμπε μέχρι και χτες το Μέγαρο Μαξίμου ήταν πως το κυρίαρχο είναι η συνέχιση των παζαριών για την ονομασία, υποβαθμίζοντας το ενδεχόμενο άσκησης «βέτο», που φυσικά διατηρεί «πάνω στο τραπέζι».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έκρινε σκόπιμο χτες να υπογραμμίσει ότι «η Ελλάδα είναι σε μια διαδικασία εξεύρεσης λύσης», διευκρινίζοντας ότι «εάν υπάρξει (σ.σ. στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ) κάποια πρόταση, η οποία μπορεί να συζητηθεί και στο μεταξύ να γίνει η διαδικασία που χρειάζεται να γίνει στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ η απάντηση θα είναι θετική». «Εμείς πάντως σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να αρνηθούμε συζήτηση και όταν θα είμαστε στο Βουκουρέστι από όποιον σύμμαχο θελήσει να συζητήσουμε, είπε χαρακτηριστικά ο Θ. Ρουσόπουλος.

Ταυτόχρονα, ο Θ. Ρουσόπουλος αρνήθηκε ότι ασκούνται πιέσεις ή εκβιασμοί από τις ΗΠΑ, κλείνοντας τα μάτια στις τελευταίες δηλώσεις των Τζ. Μπους και Κ. Ράις. «Δεν υπάρχει κανενός είδους εκβιασμός. Η κυβέρνηση δεν εκβιάζεται, όπως και η χώρα δεν εκβιάζεται», υποστήριξε, απευθύνοντας μάλιστα έκκληση «να κρατήσουμε όλοι τόνους τέτοιους, οι οποίοι θα βοηθήσουν στην ενίσχυση της διαπραγματευτικής θέσης της χώρας μας».

Από την άλλη, ο εκπρόσωπος αρκετές φορές υποστήριξε ότι «οι ξεκάθαρες θέσεις της κυβέρνησης βρίσκουν σύμφωνες τις περισσότερες, αν όχι όλες, τις πολιτικές δυνάμεις», επιχειρώντας να ενισχύσει τη διαπραγματευτική θέση της κυβέρνησης.

Την εκτίμηση πως «αναμφισβήτητα είμαστε σε μια πάρα πολύ δύσκολη στιγμή, γιατί πάμε στο Βουκουρέστι μεθαύριο χωρίς να έχουμε συμφωνία», εξέφρασε ο βουλευτής Μ. Βαρβιτσιώτης, προεξοφλώντας ότι «αυτές τις μέρες, θα υποστούμε πάρα πολλές πιέσεις». Ο ίδιος, σε συνέντευξή του στην ΕΡΑ, απέδωσε τις πιέσεις στα «στρατηγικά συμφέροντα των ΗΠΑ στην περιοχή», που «σαφέστατα είναι πολύ πιο κοντά αυτήν την περίοδο στην ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ανησυχίες στην Αθήνα για τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ... (2016-03-19 00:00:00.0)
Ξεκάθαρες οι ιμπεριαλιστικές επιδιώξεις (2008-04-03 00:00:00.0)
Συνένοχη στα εγκλήματα (2008-04-01 00:00:00.0)
Συνάντηση με επίκεντρο την «αντιπυραυλική ασπίδα» (2007-10-09 00:00:00.0)
ΝΑΤΟικοί εκβιασμοί και πιέσεις (2003-02-07 00:00:00.0)
Οι αποφάσεις του Βερολίνου (1996-06-05 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ