Σάββατο 9 Απρίλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΚΕΛ
«Επιδιώκουμε δίκαιες συνομιλίες»

Ο ΟΗΕ να στείλει αντιπρόσωπο ζητά ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών

Η ελληνοκυπριακή πλευρά επιδιώκει το συντομότερο δυνατό την επανέναρξη ουσιαστικών συνομιλιών, χωρίς ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα και επιδιαιτησίες, με στόχο μια συμφωνημένη λύση του Κυπριακού. Αυτό τόνισε χτες ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ, Δημήτρης Χριστόφιας. Υπογράμμισε δε ότι η δημιουργία σωστών προϋποθέσεων έχει τεράστια σημασία, δεδομένου ότι θα ήταν ισχυρό πλήγμα μια νέα αποτυχία εξεύρεσης λύσης. Πρόσθεσε ότι το ΑΚΕΛ εργάζεται σκληρά, σε συνεργασία με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Τάσσο Παπαδόπουλο, και το Εθνικό Συμβούλιο, για τη δημιουργία αυτών των προϋποθέσεων.

«Εργαζόμαστε για να πείσουμε για την ανάγκη να επέλθουν οι ουσιαστικές αλλαγές στο σχέδιο, που θα επιτρέψουν και στους Ελληνοκυπρίους να το αποδεχτούν», είπε ο Δ. Χριστόφιας. Συμπλήρωσε ότι οι αλλαγές που επιδιώκονται δεν αλλοιώνουν τη φιλοσοφία του σχεδίου και ούτε αφαιρούν δικαιώματα από την τουρκοκυπριακή κοινότητα. Στοχεύουμε, είπε, σε λύση που θα εξυπηρετεί Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους και όχι τους οποιουσδήποτε ξένους. Σημείωσε ότι το ΑΚΕΛ αποδίδει μεγάλη σημασία στις επαφές με τα τουρκοκυπριακά κόμματα που πιστεύουν στην επανένωση της Κύπρου.

Ο Δημήτρης Χριστόφιας μιλούσε σε συνέντευξη Τύπου, στην οποία παρουσιάστηκαν οι θέσεις της Κεντρικής Επιτροπής για τα ογδοντάχρονα του ΑΚΕΛ. Οπως ανέφερε, η ογδοντάχρονη πορεία του κόμματος δικαίωσε πέρα για πέρα τους πρωτοπόρους που πήραν τη μεγάλη απόφαση για την ίδρυσή του και διαβεβαίωσε ότι το ΑΚΕΛ θα συνεχίσει να δικαιώνει και να τιμά τις προσδοκίες του λαού. Δήλωσε ακόμα ότι θα γίνουν αλλαγές, «φρεσκάρισμα» και θα υπάρξει περαιτέρω ανανέωση στο ΑΚΕΛ.

Στο μεταξύ, ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Ιακώβου, κάλεσε τα Ηνωμένα Εθνη να στείλουν αξιωματούχο τους στην Κύπρο για να διερευνήσει τις προοπτικές συνομιλιών για το Κυπριακό. Σχολιάζοντας τις προχτεσινές δηλώσεις του Κόφι Ανάν, ότι σε αυτό το στάδιο δεν είναι βέβαιο αν τα Ηνωμένα Εθνη θα στείλουν κάποιον ή κάποιους στη Νέα Υόρκη για να συζητήσουν μαζί του, ή εάν θα στείλει ο ίδιος απεσταλμένο, ο Γ. Ιακώβου είπε: «Γνωρίζοντας κάποιος πώς εργάζονται τα Ηνωμένα Εθνη, ο μοναδικός τρόπος προόδου στο Κυπριακό είναι η αποστολή υψηλόβαθμου στελέχους στην Κύπρο, για να μελετήσει το θέμα με τις δύο πλευρές». Ο υπουργός πρόσθεσε πως από τις δηλώσεις του Ανάν μπορεί κάποιος να συμπεράνει ότι ο ίδιος θα αναλάβει την πρωτοβουλία με τη συμμετοχή των δύο μερών στη Νέα Υόρκη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ