Σάββατο 9 Απρίλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Το ζήτημα είναι να μην έχουμε αλλαγές συνόρων στα Βαλκάνια

Δηλώσεις της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ μετά από τη συνάντησή της με τον υπουργό Εξωτερικών, Π. Μολυβιάτη

Συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών, Πέτρο Μολυβιάτη, είχε χτες το πρωί η Γενική Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, για τις εξελίξεις αναφορικά με την ονομασία της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας. Μετά την ολοκλήρωση της συζήτησης, η οποία πραγματοποιήθηκε στην έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ, στον Περισσό, η Αλέκα Παπαρήγα προχώρησε στην εξής δήλωση:

«Η θέση του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας πάνω στο ζήτημα της ονομασίας της γειτονικής χώρας παραμένει ίδια. Εφόσον, τελικά, φτάσουν τα πράγματα να υπάρχει μια συμφωνία που περιέχει τον όρο "Μακεδονία", είναι φανερό ότι θα είναι ένας όρος με καθαρά γεωγραφική έννοια, χωρίς καμία εθνοτική διάσταση.

Αυτό που μας απασχολεί εμάς πολύ περισσότερο είναι το ζήτημα των εξελίξεων στα Βαλκάνια. Οι εξελίξεις στα Βαλκάνια το τελευταίο διάστημα έχουν χειροτερεύσει. Η κατάσταση είναι όχι μόνο ασταθής, αλλά έχουμε μια ενδυνάμωση της αμερικανικής παρέμβασης, της παρέμβασης των ΗΠΑ, και πολύ φοβόμαστε ότι τα Βαλκάνια θα μπουν σε νέες περιπέτειες, καθώς βλέπουμε ότι υπάρχει σκέψη - και φαίνεται ότι εκεί θα οδηγήσει - για ένα νέο κύκλο αλλαγής συνόρων, με την ανεξαρτητοποίηση του Κοσσυφοπεδίου.

Μας απασχολεί, επίσης, το γεγονός ότι οι ΗΠΑ πατάνε πιο γερά το πόδι τους στα Βαλκάνια, με στόχο το ευρύτερο σχέδιο επιθετικής πολιτικής προς τη Ρωσία. Το σχέδιο "εκδημοκρατισμού" της Μέσης Ανατολής, μια πολιτική δηλαδή που θα κάνει ακόμα πιο έντονη την πάλη για την αρπαγή των αγορών. Και εδώ, βεβαίως, υπάρχουν και οι παρεμβάσεις και τα ιδιαίτερα συμφέροντα της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Το ζήτημα είναι να μην αλλάξει η κατάσταση στα Βαλκάνια με την έννοια των συνόρων, διότι ήδη αλλαγές έχουν γίνει. Να μη δρομολογηθούν, δηλαδή, νέες αρνητικές εξελίξεις που τα επόμενα χρόνια μπορεί να δημιουργήσουν μια σοβαρή ή και εκρηκτική κατάσταση στα Βαλκάνια. Επομένως, η Ελλάδα, ως χώρα, και ο ελληνικός λαός, όπως και άλλοι λαοί, δεν είμαστε διασφαλισμένοι ούτε με την άλφα ούτε με τη βήτα συμφωνία, όσον αφορά το όνομα της γειτονικής χώρας. Δηλαδή, δεν είναι αυτό καθεαυτό και μόνο του το ζήτημα».

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για ενδεχόμενη παρέμβαση των ΗΠΑ στο θέμα του ονόματος της ΠΓΔΜ, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ σημείωσε ακόμα:

«Ξέρουμε όλοι, και δε νομίζω ότι αυτό σχετίζεται με το πώς τοποθετεί τα ζητήματα ο κ. Μολυβιάτης, ξέρουμε πάρα πολύ καλά, ότι οι ΗΠΑ, και μάλιστα διά στόματος Μπους, έκαναν μια ανοιχτή παρέμβαση, για το όνομα της γειτονικής χώρας, πράγμα που - έτσι το σκεφτόμαστε κι εμείς - οπωσδήποτε δημιούργησε ένα κλίμα πιο οξυμένο και πιο δύσκολο. Οι ΗΠΑ επεμβαίνουν, είναι ολοφάνερο, δε χρειάζεται δηλαδή κανείς να ρωτήσει τον υπουργό Εξωτερικών. Επεμβαίνουν διότι έχουν συμφέροντα στην περιοχή. Σε σχέση με τα ευρύτερα συμφέροντα, στον Καύκασο, στη Μέση Ανατολή».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ