Σάββατο 9 Απρίλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Πρωταγωνιστικός ο ρόλος των ΗΠΑ

Οι ΗΠΑ ασκούν πιέσεις στην κυβέρνηση της ΠΓΔΜ να αποδεχτεί τη συμβιβαστική λύση, που πρότεινε ο μεσολαβητής του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς. Ανώτερος Αμερικανός αξιωματούχος διευκρίνισε στο ΑΠΕ ότι η θέση της κυβέρνησης Μπους είναι πως «χαιρετίζουμε και υποστηρίζουμε τη νέα δυναμική που δημιουργείται και ενθαρρύνουμε όλες τις πλευρές να συνεχίσουν να συμπεριφέρονται με εποικοδομητικό τρόπο».

Σ' αυτό το πνεύμα αναμενόταν να κινηθεί και η επίσημη τοποθέτηση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, διά στόματος του εκπροσώπου του, Ρίτσαρντ Μπάουτσερ. Η εκτίμηση που επικρατεί, σύμφωνα με το σχετικό τηλεγράφημα του ΑΠΕ, είναι ότι η θετική αντίδραση του υπουργού Εξωτερικών κ. Μολυβιάτη μεταφέρει το βάρος στην πλευρά των Σκοπίων, η οποία καλείται να επιδείξει ανάλογη «ευελιξία».

Στην κινητικότητα που παρατηρείται, η Ουάσιγκτον διαδραματίζει πρωταγωνιστικό ρόλο. Υπήρξαν συναντήσεις αξιωματούχων της κυβέρνησης Μπους με τον πρέσβη της ΠΓΔΜ στις Ην. Πολιτείες, κ. Ντιμιτρόφ, ο οποίος βρίσκεται φυσικά σε επαφή και με τον κ. Νίμιτς.

Προχτές, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ προέτρεψε Αθήνα και Σκόπια να καταλήξουν σε κοινά αποδεκτή λύση, τονίζοντας ότι η Ουάσιγκτον είναι πρόθυμη να υιοθετήσει μια συμφωνία που θα είναι προϊόν συμβιβασμού. Ο ίδιος αξιωματούχος τόνισε στο ΑΠΕ ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν ενεργά τη διαμεσολάβηση του ΟΗΕ, αλλά αποσαφήνισε ότι «το μόνο όνομα το οποίο θα αποδεχτούν και θα υιοθετήσουν είναι αυτό στο οποίο θα συμφωνήσουν και τα δύο μέρη».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ