Σάββατο 9 Απρίλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
«Η ώρα της συναίνεσης»

Ως την «καλύτερη δυνατή εξέλιξη» θεωρούν στην κυβέρνηση την πρόταση του διαμεσολαβητή του ΟΗΕ για την ονομασία της ΠΓΔΜ, ρίχνοντας το βάρος τους στη διασφάλιση μιας «εθνικής συναίνεσης».

Κυβερνητικά στελέχη εκτιμούν ότι η κυβέρνηση δε θα αντιμετωπίσει πρόβλημα στο εσωτερικό του κόμματός της, γιατί πλέον «έχουν ωριμάσει οι συνθήκες» για ένα συμβιβασμό στο θέμα του ονόματος. Πιστεύουν ότι οι όποιες δημόσιες διαφωνίες από βουλευτές θα είναι «μεμονωμένες» και δε θα επηρεάσουν το κλίμα. Μέχρι στιγμής, άλλωστε, δεν έχει σημειωθεί καμία δημόσια διαφωνία, πέρα από τον συνεργαζόμενο Στ. Παπαθεμελή, που ζήτησε να ασκηθεί βέτο για την ένταξη της ΠΓΔΜ σε ΝΑΤΟ και ΕΕ. Ωστόσο, είναι φανερό ότι το γειτονικό κράτος αντιμετωπίζεται από την ελληνική κυβέρνηση από «θέση ισχύος», ενώ στελέχη της αναφέρονται σε αυτό με μάλλον απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς (π.χ. «κρατίδιο»).

«Τώρα είναι η ώρα της συναίνεσης σε εθνικό επίπεδο, μιας συναίνεσης που θα ενισχύσει τη θέση της χώρας μας», αναφέρεται χαρακτηριστικά σε εσωκομματικό σημείωμα της Ρηγίλλης προς τα στελέχη, στο οποίο σημειώνεται πως «θεωρούμε ότι η πρόταση που κατέθεσε ο κ. Μ. Νίμιτς αποτελεί ένα σημαντικό βήμα και βάση για περαιτέρω διαπραγμάτευση». Ταυτόχρονα, καλείται η άλλη πλευρά να δείξει «εποικοδομητικό πνεύμα», ώστε «πολύ σύντομα οι διμερείς μας σχέσεις να αποκτήσουν νέα δυναμική προς όφελος και των δύο χωρών και λαών, και κυρίως της οικονομίας των Σκοπίων». Επιπλέον, εκτιμούν ότι «θα ενισχυθεί η σταθερότητα στην περιοχή» και «θα διευκολυνθεί η ευρωπαϊκή πορεία της γειτονικής χώρας, ώστε να προχωρήσει χωρίς προσκόμματα προς τους ευρω-ατλαντικούς θεσμούς».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ