Σάββατο 11 Μάρτη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Καλό ταξίδι σύντροφε Κώστα!

Κηδεύτηκε χτες με πολιτική κηδεία στην Κολωνία ο σ. Κώστας Πέτρογλου

Με διάχυτη τη συγκίνηση εκατοντάδες φίλοι, συναγωνιστές και σύντροφοι του Κώστα Πέτρογλου, μαζί με την οικογένειά του, τον συνόδεψαν στην τελευταία του κατοικία. Στην πολιτική κηδεία, που έγινε στο Κεντρικό Νεκροταφείο της Κολωνίας, συμμετείχε αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ, αποτελούμενη από τον Κώστα Παρασκευά, μέλος του ΠΓ, και τον Νίκο Κουρκούνη, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ. Φόρο τιμής στο νεκρό απέδωσαν με την παρουσία τους και ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων στη Γερμανία, Κώστας Δημητρίου, και ο πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Κολωνίας, Κώστας Γιοβάνογλου.

Στο σκεπασμένο με τη σημαία του ΚΚΕ φέρετρο στάθηκαν τιμητική φρουρά σύντροφοι και συντρόφισσες κάθε ηλικίας, δείχνοντας το σεβασμό και την εκτίμηση στην προσωπικότητα του Κ. Πέτρογλου.

Στα αποχαιρετιστήρια λόγια εκ μέρους της Κεντρικής Επιτροπής, της Νομαρχιακής Επιτροπής Γερμανίας και της ΚΝΕ σκιαγραφήθηκε η σεμνή και ανυστερόβουλη προσωπικότητα του Κ. Πέτρογλου, η πολύτιμη συνεισφορά του στους λαϊκούς και εργατικούς αγώνες. Ενας σύντροφος από το Ντίσελντορφ αποχαιρέτησε με το δικό του τρόπο το νεκρό, με μια κρητική μαντινάδα. H λιτή τελετή ολοκληρώθηκε με την ανάκρουση της Διεθνούς.

Η μαζική παρουσία συντρόφων και συναγωνιστών του Κώστα Πέτρογλου, που ήρθαν απ' όλες τις γωνιές της Γερμανίας και από άλλες γειτονικές χώρες για να τον κατευοδώσουν, ήταν μια μαρτυρία σεβασμού και αναγνώρισης των αγώνων του μέσα από τις γραμμές του ΚΚΕ για τα ιδανικά της προόδου και του σοσιαλισμού.

Αποχαιρετώντας «ένα από τα πιο διαλεχτά παιδιά του ελληνικού λαού, έναν υπέροχο, σεμνό άνθρωπο, έναν αταλάντευτο και ασυμβίβαστο αγωνιστή, στέλεχος του ΚΚΕ» ο Ν. Κουρκούνης, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ, σημείωσε πως είναι δύσκολο να αποχαιρετάς ανθρώπους με το ήθος, τη μαχητικότητα, το ανάστημα του συντρόφου Κώστα Πέτρογλου, να αποχαιρετάς αγωνιστές που ανάλωσαν τη ζωή τους για το δίκιο των εργαζομένων, που έδωσαν ό,τι καλύτερο μέσα από τη συλλογική δράση.

«Νιώθουμε την ανάγκη, σύντροφε Κώστα - τόνισε ο Ν. Κουρκούνης - "με τον κίνδυνο να φτωχύνουμε την προσωπικότητα και τη δράση σου", να πούμε δυο λόγια για ορισμένες μόνο από τις καλύτερες ιδιότητες και χαρακτηριστικά σου. Χαρακτηριζόσουν από την αφοσίωσή σου στα ιδανικά των κομμουνιστών, από την πίστη σου στο ΚΚΕ (...). Αποτελείς, σύντροφε Κώστα, παράδειγμα προς μίμηση. Είχες το χάρισμα να διδάσκεσαι από την ιστορία του Κόμματός μας και να κατανοείς τα σημερινά προβλήματα και τις ανάγκες των ανθρώπων και του κινήματος».

Ο Ν. Κουρκούνης εξήρε τη συντροφικότητά του, την ανθρωπιά του, το ότι κατάφερνε να συνδυάζει με τον πιο αρμονικό τρόπο την πιο υψηλή κομμουνιστική απαιτητικότητα και αυστηρότητα με τη συντροφική συμπεριφορά. Το ότι δεν απογοητευόταν μπροστά στις δυσκολίες, δεν ταλαντεύτηκε αλλά συνέβαλε για την επικράτηση των κομμουνιστικών χαρακτηριστικών του ΚΚΕ σε δύσκολες εποχές.

Ο σύντροφος Κώστας Πέτρογλου «έρχεται από μακριά», όπως υπενθύμισε ο Ν. Κουρκούνης. Από οικογένεια αγωνιστών κομμουνιστών, φτωχών αγροτών. Ο πατέρας του αντάρτης του ΕΛΑΣ, η μητέρα του στην ΕΠΟΝ. Εξορίστηκαν και οι δύο για τη συμμετοχή τους στο Δημοκρατικό Στρατό. Ο σύντροφος Κώστας 3 ετών βρέθηκε με τη μάνα του στην εξορία. Το 1968 μετανάστευσε στη Γερμανία. Το 1971 οργανώθηκε στην ΚΝΕ. Το 1973 στο ΚΚΕ. Τα τελευταία τέσσερα χρόνια ήταν Γραμματέας της ΚΟ Γερμανίας και καθοδηγητής Οργανώσεων σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

«Ταύτισες, σύντροφε, τη ζωή σου με την πορεία και τους αγώνες του ΚΚΕ - τόνισε ο Ν. Κουρκούνης. Ανάσα σου έγιναν τα ιδανικά του ΚΚΕ και ελπίδα σου οι αγώνες των εργαζομένων για ένα καλύτερο μέλλον. Η μορφή σου και η μνήμη σου θα μείνουν για πάντα παράδειγμα που θα μας δείχνουν το δρόμο. Εκείνο το δρόμο, τον δύσκολο, αλλά ωραίο αγώνα, όπως έλεγες και εσύ».

«Ο σύντροφος της καρδιάς μας έγραψε το δικό του κεφάλαιο στο μεγάλο βιβλίο του ΚΚΕ. Η ζωή του αποτελεί αστείρευτη πηγή έμπνευσης. Στο πρόσωπο του συντρόφου μας βρίσκει και θα συνεχίσει να βρίσκει απάντηση η ερώτηση, ποιος είναι κομμουνιστής. Αγαπημένε μας σύντροφε, στα 33 χρόνια που πέρασες στις γραμμές του εργατικού μεταναστευτικού κινήματος και του Κόμματος, έζησες και πρόσφερες για το δίκιο, την πρόοδο. Είχες εμπιστοσύνη στην εργατική τάξη και στο λαό. Υποκλινόμαστε, σύντροφε της καρδιάς μας, μπροστά στην εντιμότητα, στην απλότητα και σεμνότητα, στην αξιοπρέπεια, στην ανθρωπιά και λεβεντιά που σε χαρακτήριζαν. Κοιμήσου ήσυχος! Τη θέση σου θα πάρουν νέοι μαχητές του αγώνα για τη συγκρότηση του Μετώπου ώσπου να μπορέσει η εργατική τάξη μαζί με τους συμμάχους της να κατακτήσει την πολιτική εξουσία. Ωσπου να δικαιωθούν οι σκληροί αλλά ωραίοι αγώνες χιλιάδων αγωνιστών, μελών, στελεχών, οπαδών του ΚΚΕ».

Οι σύντροφοι από την ΚΟ Δανίας του ΚΚΕ εκφράζουν τη βαθύτατη θλίψη τους για τον άδικο και πρόωρο χαμό του Κώστα Πέτρογλου και θερμά συλλυπητήρια στην οικογένειά του. Στο μήνυμά τους τονίζουν: «Τον αγαπήσαμε το σ. Κώστα για την απλότητά του, την ανθρωπιά του, αλλά και την πίστη του στα ιδανικά του μαρξισμού - λενινισμού και του ΚΚΕ. Καλό ταξίδι σύντροφε Κώστα». Αντί για στεφάνι τα μέλη της ΚΟ Δανίας του ΚΚΕ συγκεντρώνουν χρήματα που θα προσφέρουν στο ΚΚΕ.

Προσφορές στη μνήμη του

Στη μνήμη του στελέχους του ΚΚΕ ΚΩΣΤΑ ΠΕΤΡΟΓΛΟΥ, άξιου και συνεπή αγωνιστή και αντί για στεφάνι στη σορό του, προσφέρουμε 50 ευρώ στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Πεντέλης.

Yvette και Λάμπρος Τσελίκας

  • Στη μνήμη του Κώστα Πέτρογλου, Γραμματέα της ΚΟ Γερμανίας, με τον οποίον ζήσαμε μαζί πολλά χρόνια, προσφέρω 30 ευρώ στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟ Βέροιας. Η ζωή του Κώστα Πέτρογλου ήταν δοσμένη στον αγώνα για τα ιδανικά του ΚΚΕ και ο θάνατός του άφησε δυσαναπλήρωτο κενό.

Μπάμπης Χατζηθεοδωρίδης


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ