ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 14 Μάρτη 2006
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΟΜΜΑΤΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΖΩΝΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Οδηγός στη δράση η πείρα των αγώνων

Σε εκδήλωση για τις πρόσφατες απεργιακές κινητοποιήσεις στη Ζώνη και στα λιμάνια όλης της χώρας, μίλησε ο Νίκος Σοφιανός, μέλος της ΚΕ και γραμματέας της ΚΟ Πειραιά του ΚΚΕ

Από τον πρόσφατο απεργιακό αγώνα των εργαζομένων της Ζώνης για την υπογραφή Τοπικής Συλλογικής Σύμβασης
Από τον πρόσφατο απεργιακό αγώνα των εργαζομένων της Ζώνης για την υπογραφή Τοπικής Συλλογικής Σύμβασης
Ο μεγαλειώδης απεργιακός αγώνας των ναυτεργατών, που τσάκισε την πολιτική επιστράτευση και έθεσε υπό αμφισβήτηση τη νομιμότητα κυβέρνησης και εφοπλιστών, αλλά και η σκληρή μάχη που έδωσαν με 32 μέρες απεργίας οι εργάτες της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης, αποσπώντας με την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας ουσιαστικές κατακτήσεις, δείχνουν το δρόμο στην εργατική τάξη.

Αυτά ακριβώς τα συμπεράσματα, που βγαίνουν αβίαστα από τις δύο ταξικές αναμετρήσεις και κάνουν χειροπιαστό σε όλους τους εργαζόμενους ότι ο ταξικός αντίπαλος είναι μεν αδίσταχτος, δεν είναι όμως παντοδύναμος, ότι οι εργαζόμενοι με τη δύναμη της ταξικής ενότητας και της αλληλεγγύης των λαϊκών στρωμάτων μπορούν να διεκδικήσουν τον πλούτο που παράγουν, τέθηκαν στο επίκεντρο της πλούσιας συζήτησης που έγινε στη διάρκεια της σύσκεψης, την οποία διοργάνωσαν χτες το απόγευμα, στο ΕΚ Πειραιά, οι Κομματικές Οργανώσεις της Ζώνης του ΚΚΕ. Ομιλητής στη σύσκεψη ήταν ο γραμματέας της Κομματικής Οργάνωσης Πειραιά και μέλος της ΚΕ του Κόμματος Νίκος Σοφιανός.

Οι εργαζόμενοι έχουν τη δύναμη

Το πλήθος των ερωτήσεων που τέθηκαν στον ομιλητή και οι τοποθετήσεις που ακολούθησαν, έδειξαν την εμπιστοσύνη των εργαζομένων της Ζώνης στο ΚΚΕ, την αναγνώρισή του ως ένα δικό τους πρωτοπόρο αγωνιστικό κομμάτι.

Ο Ν. Σοφιανός, στο βήμα της εκδήλωσης
Ο Ν. Σοφιανός, στο βήμα της εκδήλωσης
Ο Ν. Σοφιανός, αφού αναφέρθηκε στη γενικευμένη έφοδο που έχει εξαπολυθεί από την πολιτική ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΕΕ σε κάθε εργασιακό δικαίωμα, με αιχμή αυτήν την περίοδο τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, επισήμανε ότι έχει μεγάλη σημασία μετά από κάθε μάχη να γίνεται συζήτηση με τους εργαζόμενους, για να βγαίνουν τα αναγκαία συμπεράσματα για το πώς καλύτερα θα οργανώνεται και θα συνεχίζεται ο αγώνας.

«Αγώνα όχι μόνο για να δυσκολεύουμε το έργο της κυβέρνησης και να αποσπάμε κατακτήσεις, αλλά για να πείθουμε το λαό για την αναγκαιότητα της πολιτικής ρήξης, για λαϊκή εξουσία, λαϊκή οικονομία. Εμείς λέμε ότι στη χώρα μας η εργατική τάξη παράγει πλούτο, ο οποίος συγκεντρώνεται στα χέρια ολοένα και λιγότερων. Αυτός ο πλούτος πρέπει να γίνει λαϊκή περιουσία», σημείωσε.

Και τόνισε ότι οι αγώνες που αναπτύχθηκαν δείχνουν ότι ένας τέτοιος δρόμος είναι ρεαλιστικός. Βέβαια, μπορεί να υπάρχει κόστος, όπως είπε, όμως το κόστος που θα πληρώσει η εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα τα επόμενα χρόνια, από τη σφοδρή γενικευμένη επίθεση που έχει εξαπολύσει το μεγάλο κεφάλαιο, από τη συνέχιση αυτής της πολιτικής, θα είναι πολύ μεγαλύτερο.

Να απεγκλωβιστούν δυνάμεις

Ο ομιλητής τόνισε ότι πρέπει να μπει φραγμός στην επιδίωξη του ΠΑΣΟΚ, μέσα από ψέματα και δημαγωγία, να καρπωθεί τη λαϊκή δυσαρέσκεια που εκφράζεται στην πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ, σημειώνοντας ότι οι εργαζόμενοι πρέπει, με βάση τη συνολικότερη πείρα τους από την αντιλαϊκή πολιτική και της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, να βγάλουν γενικότερα πολιτικά συμπεράσματα. Να απεγκλωβιστούν δυνάμεις από τα κόμματα του δικομματισμού και αυτές να εκφραστούν και με την ψήφο στις δημοτικές εκλογές. Ενώ και για τον ΣΥΝ σημείωσε ότι, ουσιαστικά, στηρίζει αυτήν την πολιτική και τη λογική του ευρωμονόδρομου. Ο Ν. Σοφιανός κάλεσε τους εργαζόμενους να δώσουν ακόμα μεγαλύτερη δύναμη στο ΚΚΕ, στη δική τους δύναμη.


ΚΑΠΝΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ «ΚΕΡΑΝΗΣ»
Οι εργαζόμενοι πληρώνουν το μάρμαρο

Θύματα της «απελευθέρωσης» και της αντιαγροτικής πολιτικής του δικομματισμού

Η ζούγκλα της «απελευθέρωσης» της αγοράς είναι η απάντηση της κυβέρνησης και στους εργαζόμενους της καπνοβιομηχανίας «Κεράνης», που διεκδικούν τα δεδουλευμένα και την εργασία τους, όπως προέκυψε από την απάντηση που έδωσε ο υφυπουργός Εργασίας, Γεράσιμος Γιακουμάτος, σε σχετική Ερώτηση της βουλευτή του ΚΚΕ, Ελπίδας Παντελάκη.

«Το ζητούμενο είναι να βρεθεί κάποιος σοβαρός και υπεύθυνος, για να μπορεί να πληρώσει τους εργαζόμενους και να λειτουργήσει τον "Κεράνη". Αυτός είναι ο στόχος της κυβέρνησης», υποστήριξε στην απάντησή του ο Γ. Γιακουμάτος, λέγοντας ότι «αν δεν επιτευχθεί μέχρι τα τέλη του μηνός, πράγματι θα πάμε την επιχείρηση στο άρθρο 46 Α, δηλαδή σε εν λειτουργία εκκαθάριση». Παράλληλα, επέρριψε ευθύνες στο ΠΑΣΟΚ γιατί επί διακυβέρνησής του οδηγήθηκε η εταιρία στο σημερινό καθεστώς, μέσω παροχών.

«Είτε είναι "αετονύχηδες", είτε είναι απατεώνες επιχειρηματίες, είτε είναι κερδοφόρες επιχειρήσεις, αυτοί που πληρώνουν τα σπασμένα είναι οι εργαζόμενοι», τόνισε, ανταπαντώντας, η Ελπίδα Παντελάκη. Επισήμανε, παράλληλα, ότι η κυβέρνηση επικαλείται τις αναμφισβήτητες ευθύνες της προηγούμενης, πλην, όμως, συνεχίζει την πολιτική της.

Οπως είπε, «όταν υπάρχει μια πολιτική στα ζητήματα του καπνού, κάτι που ενισχύει την επιχειρηματική δραστηριότητα που συγκεντρώνεται σε μεγάλους ομίλους, από την άλλη λέμε ότι είμαστε σε αδιέξοδο και θα πάμε στο άρθρο 46, Ν. 18 περί ειδικής εκκαθάρισης. Ο νόμος αυτός λέει σαφέστατα ότι οι εργαζόμενοι δεν παίρνουν από τον εργοδότη. Εδώ υπάρχει μία πρόνοια για τον εργοδότη. Οταν φαλιρίσει, θα πάει στο δικαστήριο και διώχνει τους εργαζόμενους και μένουν στο δρόμο».

Αναφερόμενη, μάλιστα, στην ισχύουσα νομοθεσία, επισήμανε πως το πλαίσιο της απελευθέρωσης και της αγοράς κάνει ασύδοτη την εργοδοσία, είτε λέγεται Κεράνης, είτε οπωσδήποτε αλλιώς. «Διώχνουν όποτε θέλουν τους εργαζόμενους, κάνουν αναδιαρθρώσεις. Το μόνο αδιέξοδο που έχουν οι εργαζόμενοι είναι ότι μένουν χωρίς δουλιά. Αυτό είναι το κρίσιμο, το πολιτικό πρόβλημα που υπάρχει».


ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΧΑΛΚΙΔΑΣ
Ανοδος για τις ταξικές δυνάμεις

Αύξηση των ταξικών δυνάμεων καταγράφτηκε στα αποτελέσματα των αρχαιρεσιών στο συνέδριο του Εργατικού Κέντρου Χαλκίδας, που ολοκληρώθηκαν αργά το απόγευμα της Κυριακής. Ο συνδυασμός της «Ταξικής Ενότητας», που στηρίχτηκε από το ΠΑΜΕ, αναδείχτηκε δεύτερη (από τρίτη) δύναμη στους αντιπροσώπους και στη διοίκηση του Εργατικού Κέντρου, εκλέγοντας και τον έναν από τους τέσσερις αντιπροσώπους στη ΓΣΕΕ.

Τα τελικά αποτελέσματα έχουν ως εξής:

Εγγεγραμμένοι 130, ψήφισαν 128, έγκυρα 127. Για το Διοικητικό Συμβούλιο, η «Ταξική Ενότητα» έλαβε 31 ψήφους (είχε 24), 3 έδρες (είχε 2), ποσοστό 24,40% (από 16,80%). Για τη ΓΣΕΕ πήρε 17 ψήφους και εξέλεξε έναν αντιπρόσωπο.

Η ΠΑΣΚΕ πήρε 79 ψήφους (είχε 89), 10 έδρες (είχε 10) και ποσοστό 62,20% (είχε 63,12%). Ενώ για τη ΓΣΕΕ πήρε 47 ψήφους και εξέλεξε 3 αντιπροσώπους, συμπεριλαμβάνοντας στο ψηφοδέλτιό της και υποψήφιους της «Αυτόνομης Παρέμβασης».

Η ΔΑΚΕ πήρε 17 ψήφους (είχε 28), 2 έδρες (είχε 3) και ποσοστό 13,30% (είχε 19,85%), ενώ έχασε τον ένα αντιπρόσωπο στη ΓΣΕΕ.

Ο συνδυασμός της «Ταξικής Ενότητας» στερήθηκε την 4η έδρα στο ΔΣ από το ένα άκυρο, που την έφερε σε ισοψηφία με την ΠΑΣΚΕ στα υπόλοιπα. Υστερα από κλήρωση, η έδρα κατέληξε στην ΠΑΣΚΕ.

Η άνοδος σε ποσοστά, ψήφους και έδρες της «Ταξικής Ενότητας» δεν ήταν «κεραυνός εν αιθρία». Είναι το αποτέλεσμα της «δουλιάς μυρμηγκιού» που έγινε μέσα στην τριετία που μεσολάβησε από το προηγούμενο συνέδριο του ΕΚ, της καθημερινής επαφής με τους εργαζόμενους - μέσα και έξω από τους χώρους δουλιάς - και τα προβλήματά τους, αλλά και της αγωνιστικής κατεύθυνσης επίλυσής τους που έχουν δώσει οι ταξικές δυνάμεις. Προοπτική που αγκαλιάζει όλο και περισσότερα τμήματα των εργαζομένων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ