ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 9 Φλεβάρη 2000
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Ερρίφθη ο κύβος των ιδιωτικοποιήσεων

Τα λεγόμενα «ευγενή ταμεία» θα πληρώνουν κάτι παραπάνω για τη νοσηλεία των ασθενών τους στα δημόσια νοσοκομεία, ανοίγοντας έτσι το δρόμο και στις ασφαλιστικές εταιρίες που έχουν το δικαίωμα υπογραφής σχετικών συμβάσεων

Από τις εργασίες του 9ου Συνεδρίου της ΠΟΕΔΗΝ. Στο βήμα η βουλευτής του ΚΚΕ Μ. Μπόσκου
Από τις εργασίες του 9ου Συνεδρίου της ΠΟΕΔΗΝ. Στο βήμα η βουλευτής του ΚΚΕ Μ. Μπόσκου
Το βήμα του 9ου Συνεδρίου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) επέλεξε η κυβέρνηση να αναγγείλει διά του γραμματέα της ΚΕ του ΠΑΣΟΚ, Κ. Σκανδαλίδη, την ειλημμένη απόφαση του πρωθυπουργού Κ. Σημίτη για τη μετεκλογική διάλυση του δημόσιου συστήματος υγείας.

Ο Κ. Σκανδαλίδης είπε ευθέως ότι μετά τις εκλογές θα γίνουν βαθιές τομές στα δημόσια νοσοκομεία που θα κινούνται σε δυο επίπεδα:

  • Απ' τη μια μεριά θα υπάρχουν τα περισσότερα νοσοκομεία, που θα προορίζονται για τη μεγάλη πλειοψηφία των ασθενών, με ελάχιστες υποβαθμισμένες υπηρεσίες τις οποίες θα καλύπτει το κράτος με ενιαίο νοσήλιο. Θα έχουμε δηλαδή μια κατηγορία νοσοκομείων που έχουν καθιερωθεί ως «πτωχοκομεία».
  • Από την άλλη μεριά ακόμη και μέρος αυτών των δημόσιων νοσοκομείων θα διατεθεί στην υπηρεσία εκείνων που μπορούν να πληρώσουν παραπάνω απ' το ενιαίο νοσήλιο του κράτους. Και αυτοί που μπορούν να πληρώσουν είναι τα λεγόμενα «ευγενή ταμεία» κατά τον Κ. Σκανδαλίδη, ενώ στην ουσία θα είναι οι ασφαλιστικές εταιρίες που με τον «παρά τους» θα μπορούν να συνάψουν συμβάσεις με τα νοσοκομεία για να έχουν στη διάθεσή τους εκείνη την «ξενοδοχειακή» υποδομή των 700 κρεβατιών που ανακαίνισε το υπουργείο Υγείας στο Λεκανοπέδιο Αττικής το περασμένο καλοκαίρι.

Μάλιστα ο Κ. Σκανδαλίδης εμφανίστηκε ως νεφεληγερέτης κατά των ανισοτήτων στη δημόσια υγεία και κατακεραύνωσε τα λεγόμενα «ευγενή ταμεία», που τα πληρώνουν, όπως είπε, τα λαϊκά ταμεία. Και ενώ η ανακοίνωσή του για την πληρωμή των πέραν των καθιερωμένων από το κράτος νοσηλίων δείχνει να ικανοποιεί το λαϊκό αίσθημα, στην πραγματικότητα ικανοποιεί τις ασφαλιστικές εταιρίες που ετοιμάζονται να μπουν στο παιγνίδι στα χοντρά, μετά τις αναμενόμενες μεταρρυθμίσεις τόσο στο ασφαλιστικό όσο και στο υγειονομικό σύστημα. Πρόκειται για ένα πρόστυχο παιγνίδι που παίζει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ στις πλάτες του ελληνικού λαού, που θεσμοθετήθηκε με το νόμο 2519/97 και προβλέπει ότι τα νοσοκομεία μπορούν να έχουν έσοδα από τις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες, εφόσον αυτά υπογράψουν συμβάσεις με τις εταιρίες.

Τυπικά για να υπάρξει αυτή η υπογραφή της σύμβασης πρέπει τα νοσοκομεία να έχουν τη νομική δυνατότητα της ευελιξίας για αυτή την υπογραφή. Ουσιαστικά όμως η όλη διαδικασία είναι ένα τεχνοκρατικό θέμα, που μπορεί να διευθετηθεί και με την τυπική διατήρηση των νοσοκομείων ως ΝΠΔΔ. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με το «να φορεθεί καπέλο» μια ανώνυμη εταιρία, όπως αυτές που προβλέπουν τόσες και τόσες νομοθετικές ρυθμίσεις για τις δημόσιες επιχειρήσεις.

Ο σιωπηρός και ο λαλίστατος

Στη χτεσινή πρώτη μέρα των εργασιών του 9ου Συνεδρίου της ΠΟΕΔΗΝ παίχτηκε ένα ακόμα παιγνίδι: Ο υπουργός Υγείας εμφανίστηκε σιωπηλός στα μείζονα ερωτήματα που έθεσε ακόμα και η φιλοκυβερνητική ηγεσία της ΠΟΕΔΗΝ, ενώ ο κομματικός εκπρόσωπος -δηλαδή ο Κ. Σκανδαλίδης - έκανε ανακοινώσεις, υποτίθεται, ανασυγκρότησης του ΕΣΥ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι υπήρξαν έντονες αποδοκιμασίες τόσο στη διάρκεια της ομιλίας του πρώτου όσο και του Κ. Σκανδαλίδη.

Ο υπουργός Υγείας, Λ. Παπαδήμας, στην ομιλία του έκανε μια γενική ανασκόπηση της θεσμοθέτησης και της λειτουργίας του ΕΣΥ.

Οσα είπε ο υπουργός είναι πράγματα χιλιοειπωμένα και αναφέρονται στην πρώτη περίοδο της θεσμοθέτησης και λειτουργίας του δημόσιου συστήματος υγείας που είχε - παρά την περιορισμένη εμβέλειά του - μια δυναμική.

Εντονες αποδοκιμασίες προκάλεσε η αποστροφή της ομιλίας του Λ. Παπαδήμα που αναφερόταν στην αναπλήρωση των κενών θέσεων στα νοσοκομεία.

Ο υπουργός υποστήριξε ότι μόλις δημιουργείται ένα κενό με συνταξιοδότηση προκηρύσσεται η θέση αμέσως. Ωστόσο, όπως έλεγαν σύνεδροι στο «Ρ», υπάρχουν νοσοκομεία - όπως το Κρατικό Αθήνας - που η αποχώρηση 100 καθαριστριών συνοδεύτηκε με εκχώρηση της καθαριότητας σε ιδιωτικό συνεργείο.

Αλγεινή εντύπωση προκάλεσε η τοποθέτηση του υπουργού που - εν μέρει - απέδωσε τη διόγκωση του ιδιωτικού τομέα στην ύπαρξη των πανεπιστημιακών - όταν μάλιστα τους επιτρέπει ο νόμος - μέσα στα δημόσια νοσοκομεία.

Ο Κ. Σκανδαλίδης στην ομιλία του μεταξύ των άλλων είπε τα εξής:

  • Στη νέα εποχή δεν μπορεί το κοινωνικό κράτος να διακατέχεται από μια προνοιακή αντίληψη, αλλά πρέπει να γίνει οργανικό στοιχείο, να μην τρέφεται δηλαδή από τα περισσεύματα του προϋπολογισμού και από κάποια που βγαίνουν, που μετράνε απλά με το τι περισσεύει από το ΑΕΠ για να πηγαίνει σε κοινωνική πολιτική, αλλά να χτίζεται με δομές ενσωματωμένες στις ανάγκες του καταναλωτισμού και της ανάπτυξης που υπάρχουν σε μια καινούρια πραγματικά εποχή.
  • Είναι αρχή και για το κίνημά μας - τόνισε ο Κ. Σκανδαλίδης- ότι για να υπάρχει έστω υποφερτή ή καλή ιδιωτική υγεία, πρέπει να υπάρχει άριστη δημόσια υγεία. Και η άριστη δημόσια υγεία είναι αυτή που πρέπει να παρασχεθεί σήμερα στους πολίτες αυτής της χώρας. Το κοινωνικό κράτος και άρα και η δημόσια υγεία θα πρέπει να είναι οργανικά ενταγμένο στο πεδίο της ανάπτυξης με δομές που αυτοτροφοδοτούνται.
  • Η δημόσια υγεία να παρέχει τις υπηρεσίες σε όλους τους Ελληνες πολίτες, αυτές που απαιτούνται για να διασφαλίσουν την αντιμετώπιση των προβλημάτων υγείας των κατοίκων της χώρας μας. Αλλά αυτό καθεαυτό το προϊόν της δημόσιας υγείας πρέπει να είναι ανταγωνιστικό σε σχέση με τη Βαλκανική, σε σχέση με τις άλλες χώρες, ούτως ώστε να γίνει και στοιχείο της ανάπτυξης. Δηλαδή αυτοτροφοδοτούμενο το κοινωνικό κράτος από την ίδια την παροχή και την προσφορά των υπηρεσιών του που είναι δημόσιες, από την αρχή μέχρι το τέλος.
  • Εκεί που πρέπει να κάνουμε κάποια βήματα, όπου και ο ίδιος ο πρωθυπουργός παραδέχτηκε, είναι όπως είπε ο Κ. Σκανδαλίδης η τοπική διαδικασία της πρωτοβάθμιας περίθαλψης που πρέπει να αναπτυχθεί με τέτοιο τρόπο ώστε να ανακουφίσει τη νοσοκομειακή παροχή υπηρεσιών υγείας.
  • Τα νοσοκομεία, κατά τον Κ. Σκανδαλίδη, έχουν μερικά πολύ βασικά πράγματα να κάνουν και αυτά είναι τα εξής: Ο ουσιαστικός πελάτης των νοσοκομείων (ήταν ένα σημείο που αποδοκιμάστηκε έντονα) είναι τα ασφαλιστικά ταμεία. Το κράτος κατά τον Κ. Σκανδαλίδη, οφείλει να διασφαλίσει κοινό νοσήλιο σε όλους τους Ελληνες με δική του συμμετοχή που να διασφαλίζει ένα πεδίο ισότητας παροχής περίθαλψης σε όλους τους Ελληνες. Και αν τα πλούσια ταμεία θελήσουν μια διαφορετική, ποιοτικά πιο ολοκληρωμένη από αυτή αντιμετώπιση στις υπηρεσίες υγείας θα το πληρώσουν!
Κλοπή της ΠΕΑΕΑ στο Λαύριο

Στα γραφεία του Παραρτήματος της ΠΕΑΕΑ Λαυρίου μπήκε χτες ένας άγνωστος και έκλεψε από το φτωχό ταμείο των αντιστασιακών το πενιχρό ποσό των 7.000 δραχμών.

Ο διαρρήκτης δε βρήκε τίποτε άλλο να αφαιρέσει και έφυγε χωρίς να προκαλέσει υλικές ζημιές.

ΝΟΜΑΡΧΕΣ
«Διεκδικούν» συνέχεια στην οικονομική μιζέρια

Ούτε καν αυτά που σύμφωνα με το νόμο δικαιούνται, δεν τολμούν να διεκδικήσουν οι νομάρχες της χώρας. Σε πρόσφατη Γενική Συνέλευσή της, η Ενωση Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδας (ΕΝΑΕ), αποφάσισε να ζητήσει από την κυβέρνηση να αποδοθεί στις Νομαρχίες το ποσό των 8,5 δισ. δραχμών, ως οφειλόμενα από το 1999. Ωστόσο, σύμφωνα με τα στοιχεία του ίδιου του κρατικού προϋπολογισμού, όπου προσδιορίζεται το ύψος της χρηματοδότησης της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης (ΝΑ), τα χρήματα που της παρακράτησε η κυβέρνηση το προηγούμενο έτος, αγγίζουν τα 17,61 δισ. δραχμές.

Την ίδια ώρα η ΕΝΑΕ αφήνει στο απυρόβλητο την πενιχρή χρηματοδότηση της ΝΑ, που ανέρχεται μόλις στο 0,63% του συνόλου του κρατικού προϋπολογισμού. Τα χρήματα αυτά - όπως έχουν ομολογήσει ακόμα και κυβερνητικοί νομάρχες - δεν αρκούν για να καλυφθούν καν οι λειτουργικές δαπάνες των Νομαρχιών. Και βέβαια η ΕΝΑΕ δε θίγει το μείζον ζήτημα του καπελώματος των Νομαρχιών από τον Γενικό Γραμματέα Περιφέρειας, ο οποίος έχει τον τελευταίο λόγο για τον τρόπο που θα διατεθούν ακόμα και αυτοί οι πενιχροί πόροι που εισπράττει ο θεσμός.

Ετσι η «διεκδίκηση» της ΕΝΑΕ «μένει» στη θεσμοθέτηση Ειδικού Αναπτυξιακού Πόρου υπέρ της ΝΑ (απόδοση του 1% επί του ΦΠΑ) και στην απόδοση του ποσού των 12 δισ. δραχμών από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. «Διεκδίκηση» που σίγουρα δε συμβάλλει ώστε να πάψει η ΝΑ να είναι «φορέας που διεκπεραιώνει κρατικές υποθέσεις» - όπως δήλωσε στη σχετική Γενική συνέλευση της ΕΝΑΕ ο πρόεδρός της, Θ. Κατριβάνος.

ΚΗΔΕΙΑ

Τον πολυαγαπημένο μας πατέρα, παππού, αδελφό και θείο

ΠΕΤΡΟ ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟ

αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης

ετών 74

Κηδεύουμε αύριο Πέμπτη 10-2-2000 και ώρα 3.30 μ.μ. από τον Ιερό Ναό του Κοιμητηρίου Παλαιού Φαλήρου

Τα παιδιά: Θανάσης και Αφροδίτη Κωστοπούλου, Περικλής και Αντωνία Κωστοπούλου, Ράνια Κωστοπούλου. Τα εγγόνια: Εύη, Ανθή, Κατερίνα, Πιτζέν. Τα αδέλφια, τα ανίψια, οι λοιποί συγγενείς.

Παράκληση της οικογένειας, αντί στεφάνων τα χρήματα να δοθούν σε ευαγή ιδρύματα.

Εκδηλώσεις Αντιστασιακών
Επέτειος

Το Παράρτημα ΚΟΛΩΝΟΥ της ΠΕΑΕΑ, τελεί την ΚΥΡΙΑΚΗ 13-2-2000, στις 10.30 πμ, δέηση στον Ιερό Ναό Αγιου Γεωργίου (Ακαδημία -Πλάτωνος), στη μνήμη των 25 ΕΠΟΝιτών πατριωτών της περιοχής, που εκτελέστηκαν το Φλεβάρη του 1944 από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής.

Επίσης , σήμερα ΤΕΤΑΡΤΗ 9-2-2000, στις 6 μμ, στο Δ' Διαμέρισμα του Δήμου Αθηναίων (Πλατεία Σ. Πέτρουλα) κόβει την Πρωτοχρονιάτικη πίτα του.

Συνεστίαση

Το Παράρτημα ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ της ΠΕΑΕΑ διοργανώνει συνεστίαση την ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 11-2-2000, στο κέντρο «RIVER», Μεσογείων 6 - Φραγκοκλησιά (Ρέμα Χαλανδρίου). Τηλ: 6806.104 -093213163.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ