ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 9 Φλεβάρη 2000
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Μουσική βραδιά στον Περισσό

Μουσική βραδιά, με την πιανίστρια Λουκία Βαρλάμου, οργανώνει το Πολιτιστικό Τμήμα του ΚΚΕ, στα πλαίσια των εκδηλώσεών του. Στις 12 Φλεβάρη (8.30 μ.μ.), στην Αίθουσα Συνεδρίων της ΚΕ στον Περισσό, η πιανίστρια θα ερμηνεύσει έργα του Μότσαρτ και ισπανικούς χορούς.

Η Λ. Βαρλάμου γεννήθηκε στην Κόρινθο, όπου έκανε τις πρώτες μουσικές σπουδές της στο παράρτημα του Εθνικού Ωδείου. Σπούδασε Αρχαιολογία στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και τέλειωσε με άριστα τις σπουδές της στο πιάνο. Συνέχισε τις σπουδές στην Αυστρία, παίρνοντας μέρος και σε συναυλίες. Συνεργάστηκε με τους Χ. Κλαδάκη και Τζούλια Γκάνεβα. Μελέτησε μουσική δωματίου με τον μαέστρο Βύρωνα Κολάση. Μελέτησε τους ελληνικούς χορούς στην ομάδα του Λυκείου Ελληνίδων, όπου είναι μέλος. Δίδαξε στο Εθνικό Ωδείο Αθηνών. Εχει δώσει συναυλίες σε Ελλάδα και εξωτερικό και διδάσκει ως φιλόλογος στο νυχτερινό λύκειο της Κορίνθου. Εχει εκδώσει δύο ποιητικές συλλογές και έχει παρουσιάσει δύο εικαστικές εκθέσεις της.

K. ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΣ
Επανεκλογή με ψήφους ΠΑΣΟΚ - ΝΔ

Με 269 ψήφους η Βουλή εξέλεξε για δεύτερη πενταετία τον νυν Πρόεδρο της Δημοκρατίας. «Παρών» ψήφισε η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ

Με τη στήριξη των εκπροσώπων του δικομματισμού επανεκλέχθηκε χτες από τη Βουλή στο αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας ο Κ. Στεφανόπουλος με 269 ψήφους σε σύνολο 298 ψηφισάντων.

Οι 11 βουλευτές του ΚΚΕ δήλωσαν στη σχετική ψηφοφορία ΠΑΡΩΝ και σε σχετική δήλωσή του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Ορ. Κολοζώφ τόνισε ότι, ανεξαρτήτως προσώπου, ο Πρόεδρος θα κινηθεί στα πλαίσια της πολιτικής που εκφράζουν τα δύο κόμματα, πολιτικής των ιδιωτικοποιήσεων και της συρρίκνωσης των εργατικών και λαϊκών δικαιωμάτων, προσυπογράφοντας τους αντιλαϊκούς νόμους που ψηφίζονται από τη Βουλή.

«Παρών» ψήφισαν και οι 8 βουλευτές του ΔΗΚΚΙ, ενώ οι 10 βουλευτές του ΣΥΝ τάχθηκαν υπέρ της υποψηφιότητας του Λ. Κύρκου. Απουσίαζαν δύο βουλευτές της ΝΔ, ο Χ. Βυζοβίτης και ο Ν. Αναστασόπουλος. Υπέρ του Κ. Στεφανόπουλου τάχθηκαν ο Στ. Μάνος και όλοι οι ανεξάρτητοι βουλευτές (Σουφλιάς, Κάκαλος, Κοντογιαννόπουλος, Κηπουρός, Γιοβανούδας, Μπαντουβάς).

Η διαδικασία εκλογής του Προέδρου άρχισε στις 7.30 μ.μ. και ολοκληρώθηκε χωρίς απρόοπτα 40 λεπτά αργότερα. Αμέσως μετά ο πρόεδρος της Βουλής μαζί με το προεδρείο του Σώματος επισκέφθηκαν τον επανεκλεγέντα Πρόεδρο και του ανακοίνωσαν το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας.

Ο Απ. Κακλαμάνης έπλεξε το εγκώμιο του Κ. Στεφανόπουλου, λέγοντας μεταξύ άλλων ότι η εκλογή του με μεγάλη πλειοψηφία σηματοδοτεί «εκείνα τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της δημόσιας ζωής που δικαιολογούν κάθε αισιοδοξία για το μέλλον».

Ανταπαντώντας ο επανεκλεγείς Πρόεδρος, αφού ευχαρίστησε τη Βουλή για τον επανεκλογή του με μεγάλη πλειοψηφία, είπε ότι στη θητεία που πέρασε προσπάθησε να σεβαστεί την ευαισθησία του ελληνικού λαού και να εκφράσει την εθνική ενότητα. Απαντώντας στις κριτικές όσων ζητούσαν να προχωρήσει σε «πράξεις που μου αρνείται το Σύνταγμα», είπε ότι θα έπρεπε να ζητήσουν την αναθεώρηση των σχετικών διατάξεων του Συντάγματος, καθώς αυτός ενεργεί με βάση τις κείμενες διατάξεις.

Τη δικομματική συναίνεση, που εκφράστηκε και με την επανεκλογή του Κ. Στεφανόπουλου, χαιρέτισαν με δηλώσεις τους τόσο ο πρωθυπουργός όσο και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ο Κ. Σημίτης είπε ότι η επανεκλογή σηματοδοτεί τη «γνήσια και ουσιαστική συναίνεση για την καλύτερη λειτουργία του πολιτικού συστήματος», ενώ ο Κ. Καραμανλής είπε ότι πλέον «όλοι οι Ελληνες μπορούμε επιτέλους να επιτύχουμε τη συνεννόηση».

Πριν την ψηφοφορία ο πρόεδρος του ΣΥΝ Ν. Κωνσταντόπουλος, παρουσιάζοντας την υποψηφιότητα του Λ. Κύρκου, είπε ότι αυτή δεν προβάλλεται «ως πρόταση κομματικής αντιπαλότητας προς τον Κ. Στεφανόπουλο ή αμφισβήτησης του θετικού τρόπου με τον οποίο ο σημερινός Πρόεδρος ανταποκρίθηκε στο ρόλο του».

Ο Κ. Στεφανόπουλος είναι ο πέμπτος Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Προηγήθηκαν ο Μ. Στασινόπουλος, ο Κ. Τσάτσος, ο Κ. Καραμανλής (δύο θητείες) και ο Χρ. Σαρτζετάκης.

Μάχη για το αύριο

Περισσότερο από κάθε άλλη φορά σ' αυτή την εκλογική αναμέτρηση είναι γνωστό το ποια θα είναι η «επόμενη ημέρα». Απ' αυτή την άποψη είναι πολύ ευκολότερο να προσδιορίσει κανείς το νόημα και το μήνυμα της ψήφου, ενώ γίνεται πιο δύσκολο για τα κόμματα να υπεκφύγουν. Η συμμετοχή στην Ευρωπαϊκή Ενωση, η ΟΝΕ, η συμμετοχή στο ΝΑΤΟ και οι δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η κυβέρνηση και αφορούν σε κρίσιμα θέματα όπως το Κυπριακό, το Αιγαίο και η κατάσταση στα Βαλκάνια δημιουργούν ένα ασφυκτικό πλαίσιο, αφού θέτουν τη χώρα μπροστά σε κρίσιμα διλήμματα που ζητούν εδώ και τώρα απάντηση. Απάντηση, που πρέπει να τη δώσει ο ίδιος ο ελληνικός λαός.

Θα επιτρέψουμε τη συνέχιση της πολιτικής που καταδικάζει τους εργαζόμενους σε μόνιμη και σκληρότερη λιτότητα, που οδηγεί στην ανατροπή των θεμελιωδών κατακτήσεων των εργαζομένων, στην ανεργία και στα μοντέλα της «απασχολησιμότητας», που δυναμιτίζει τα ασφαλιστικά ταμεία και το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης, που ξεπουλάει τις δημόσιες επιχειρήσεις και τους δημόσιους οργανισμούς; Θα επιτρέψουμε να συνεχιστεί η συστηματική καταστροφή της ελληνικής αγροτικής παραγωγής και το ξεκλήρισμα των χιλιάδων μικρομεσαίων αγροτικών νοικοκυριών; Θα επιτρέψουμε την εξολόθρευση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στον ανταγωνισμό με τις πολυεθνικές; Θα αφήσουμε να ολοκληρωθεί η κατεδάφιση της δημόσιας δωρεάν παιδείας και του δημόσιου συστήματος υγείας;

Θα δώσουμε το «πράσινο φως» στην πολιτική μετατροπής της χώρας σε ορμητήριο της βρώμικης επίθεσης κατά των Βαλκανίων, σε προγεφύρωμα των δυνάμεων του «ευρωατλαντισμού» στην επιχείρηση για την καθυπόταξη των χωρών και των λαών της περιοχής; θα δώσουμε την έγκρισή μας σε μια πολιτική ΝΑΤΟποίησης της Κύπρου και του Αιγαίου;

Στις παραπάνω ερωτήσεις τα πολιτικά κόμματα έχουν δώσει τις απαντήσεις τους. Το ΠΑΣΟΚ και η Νέα Δημοκρατία απαντούν: «Ναι σε όλα». Οι όποιες επιμέρους μεταξύ τους διαφορές δεν αφορούν στις βασικές επιλογές, για τις οποίες μάλιστα μαλώνουν για την πατρότητά τους, αφορούν στη διαχείριση της κυβερνητικής εξουσίας και μόνο. Ο Συνασπισμός, υποστηρίζοντας τη συμμετοχή στην Ευρωπαϊκή Ενωση και την ΟΝΕ, συμπίπτει ουσιαστικά με τους εταίρους του δικομματισμού στα βασικά θέματα. Οι προτάσεις για τον εξωραϊσμό αυτής της πολιτικής μόνο αυταπάτες μπορούν να εξυπηρετούν. Το ΔΗΚΚΙ δηλώνει από τώρα διατεθειμένο να διαχειριστεί την ψήφο για την αναζήτηση μετεκλογικών συνεργασιών με το ΠΑΣΟΚ.

Ομως σ' αυτές τις εκλογές ανοίγεται μια μεγάλη και πρωτόγνωρη προοπτική για τον ελληνικό λαό. Η προοπτική του λαϊκού μετώπου για την αντίσταση σ' αυτή την πολιτική και την ανατροπή της. Η ενίσχυση του ΚΚΕ σ' αυτές τις εκλογές δίνει δυναμική και αποτελεσματικότητα σ' αυτή την προοπτική. Σ' αυτή τη μάχη έχει θέση κάθε ένας που συμμερίζεται την ανάγκη της αντίστασης και της αντεπίθεσης. Είναι μια μάχη υπεράνω των όποιων επιμέρους διαφωνιών, που αφορά στο παρόν και στο μέλλον της χώρας και των εργαζομένων, μια μάχη που γεννά την ελπίδα για το αύριο.

Μια ξεχωριστή εκδήλωση για το «Ρ»

Μια ξεχωριστή εκδήλωση συμπαράστασης και αλληλεγγύης στον διωκόμενο «Ριζοσπάστη» διοργανώνεται την Τρίτη, 15/2, στις 8 το βράδυ και η διεύθυνση της εφημερίδας με ιδιαίτερη χαρά προσκαλεί σε αυτήν. Η εκδήλωση θα λάβει χώρα στο Θέατρο «ΑΛΙΚΗ» (Αμερικής 4 και Πανεπιστημίου), όπου θα παραβρεθεί και θα μιλήσει η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα. Θα ακολουθήσει η παράσταση του θεατρικού έργου «Εδώ γίνεται της... Σοφοκλέους», με τον Κώστα Βουτσά και το θίασό του, ο οποίος ευγενικά προσφέρθηκε να βοηθήσει στη μεγάλη υπόθεση της υπεράσπισης της ελευθερίας του Τύπου.

Θα κινηθεί στα πλαίσια της αντιλαϊκής πολιτικής

Δήλωση του Ορ. Κολοζώφ για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΚΚΕ Ορ. Κολοζώφ έκανε την παρακάτω δήλωση για την ψηφοφορία στη Βουλή για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας:

«Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ κατά τη σημερινή (χτεσινή) ψηφοφορία στη Βουλή για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας εκφράζεται με την τοποθέτηση ΠΑΡΩΝ.

Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ θεωρεί στις σημερινές συνθήκες ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, που εκλέγεται με τις ψήφους του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, με βάση τα συνταγματικά πλαίσια και ανεξαρτήτως προσώπου, θα κινηθεί στα πλαίσια της πολιτικής που εκφράζουν τα δύο κόμματα, πολιτικής των ιδιωτικοποιήσεων και της συρρίκνωσης των εργατικών και λαϊκών δικαιωμάτων, προσυπογράφοντας τους αντιλαϊκούς νόμους που ψηφίζονται από τη Βουλή.

Επιπλέον, ο σημερινός Πρόεδρος με τις συχνές δημόσιες παρεμβάσεις του, ιδιαίτερα σε περιόδους έξαρσης των λαϊκών αγωνιστικών κινητοποιήσεων, πρόσθεσε τις δικές του δυνάμεις στην υπεράσπιση της ΟΝΕ και γενικά των βασικών επιλογών των κυρίαρχων οικονομικά και πολιτικά δυνάμεων».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ