ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 15 Μάρτη 2006
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ
Προάγγελος της νέας αντιλαϊκής επέλασης
  • Ζήτησε περισσότερη δουλιά και μικρότερους μισθούς, ελεύθερες απολύσεις, αύξηση της εργάσιμης μέρας, ενώ δε δίστασε να προτείνει την κατάργηση των συνδικάτων!
  • Σίγουρη θεωρεί την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης και τη μείωση των συντάξεων

Προάγγελος της νέας επερχόμενης αντιλαϊκής καταιγίδας, που θα σαρώσει τα δικαιώματα του λαού, εμφανίστηκε ο Κ. Μητσοτάκης, δηλώνοντας ευθέως ότι τα βάρη πρέπει να τα σηκώσουν εξ ολοκλήρου οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα.

Από πρώτη ματιά οι θέσεις του επιτίμου προέδρου της ΝΔ φαντάζουν «ακραίες», αλλά στην πραγματικότητα, όπως έχει αποδείξει η πείρα, είναι ένα βήμα μπροστά πριν από την κυβέρνηση Καραμανλή και απόλυτα ευθυγραμμισμένες με το μεγάλο κεφάλαιο.

Ο Κ. Μητσοτάκης τάχθηκε υπέρ της αύξησης των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης και της μείωσης των συντάξεων, πλειοδότησε υπέρ των απολύσεων και της κατάργησης του 8ωρου και της αύξησης του ημερήσιου χρόνου εργασίας με μικρότερους μισθούς, ενώ δε δίστασε να προτείνει την κατάργηση των συνδικάτων.

Με το γνωστό κυνισμό που τον διακρίνει δήλωσε ότι οι εργαζόμενοι πρέπει να πληρώσουν τα σπασμένα της κρίσης του καπιταλισμού: «Ποιος θέλετε να την πληρώσει δηλαδή, να καταλάβω και εγώ;», αναρωτήθηκε δήθεν αφελώς όταν του επισημάνθηκε χτες σε συνέντευξή του στη ΝΕΤ ότι «μονίμως οι τομές θίγουν τους εργαζόμενους».

Ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ δε δίστασε να γίνει πιο συγκεκριμένος. Ειδικότερα για το Ασφαλιστικό εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι «θα γίνει παράταση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης» - «θέλει κουβέντα πώς θα γίνει παράταση του ορίου ηλικίας», είπε χαρακτηριστικά - ενώ δεν άφησε περιθώρια ψευδαισθήσεων ούτε για τη μείωση των συντάξεων: «Αμα δεν υπάρχουν λεφτά, τι θέλετε να γίνει;»...

Γενικότερα έστειλε ξανά το μήνυμα πως «κεκτημένα δεν υπάρχουν», υποστήριξε ότι «ο Ελληνας πρέπει να δουλέψει περισσότερο και να ζητήσει λιγότερα», υποστηρίζοντας ότι «είναι λίγες οι 38 ώρες την εβδομάδα». Επίσης αξίωσε και ελεύθερες απολύσεις, λέγοντας: «...αν απολυθούν οι 17 αργόσχολοι θα την πληρώσει ο εργαζόμενος;».

Εκφράζοντας αυθεντικά τις επιθυμίες του μεγάλου κεφαλαίου ζήτησε την κατάργηση των συνδικάτων. «Γιατί είναι απαραίτητο να υπάρχει η ΟΤΟΕ;», αναρωτήθηκε, συμπλέοντας απόλυτα με τους τραπεζίτες.

Υπέδειξε μάλιστα στην κυβέρνηση να αγνοήσει τα γκάλοπ και το πολιτικό κόστος και να προχωρήσει πιο αποφασιστικά στις αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις. «Είμαι απόλυτα σύμφωνος με την πολιτική των μεταρρυθμίσεων, σπρώχνω για να γίνουν γρηγορότερα και να μη μείνουμε μόνο στα λόγια, να γίνουν και στην πράξη», είπε, επεξηγώντας το ρόλο του και τη σκοπιά από την οποία ασκεί «καλοπροαίρετη», όπως είπε, κριτική στην κυβέρνηση. Στο πλαίσιο αυτό χαρακτήρισε το νόμο για τις ΔΕΚΟ «ουσία των μεταρρυθμίσεων» και εξέφρασε την υποστήριξή του στον Γ. Αλογοσκούφη και στη μέθοδο της απογραφής που χρησιμοποίησε.

«Ακραία αντικοινωνικές» χαρακτήρισε τις απόψεις του επιτίμου προέδρου της ΝΔ ο «γαλάζιος» βουλευτής Γ. Μανώλης, δηλώνοντας ότι είναι συνταγή για να χάσει η κυβέρνηση της εκλογές. Μάλιστα ζήτησε από την κυβέρνηση να αποδοκιμάσει τις θέσεις του Κ. Μητσοτάκη, εκτός και αν συμφωνεί με αυτές.

ΠΑΣΟΚ - ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ
Ανακάλυψε ... έλλειψη σχεδίου από την κυβέρνηση

Χρησιμοποιώντας τον ισχυρισμό ότι η κυβέρνηση δεν έχει «σχέδιο» για το «Ασφαλιστικό», το ΠΑΣΟΚ θα επιχειρήσει να αποπροσανατολίσει τα λαϊκά στρώματα για τις προθέσεις της κυβέρνησης, ανοίγοντας με τον τρόπο αυτό διάπλατα το δρόμο για την προώθηση κάθε αντιασφαλιστικής μεταρρύθμισης.

Κατά τη διάρκεια της χτεσινής συνεδρίασης των συντονιστών της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ, συζητήθηκε το θέμα του «Ασφαλιστικού», με τους βουλευτές του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης και τον Γ. Παπανδρέου, σύμφωνα με πληροφορίες, να αποδέχονται την ύπαρξη ...προβλήματος, να συναινούν για να «ανοίξει» το θέμα, αλλά να διατυπώνουν δήθεν ένσταση για την ...έλλειψη κεντρικού σχεδίου από την κυβέρνηση.

Την ίδια στιγμή που η ΝΔ έχει ξεκαθαρίσει τις προθέσεις της και «ζυμώνει» ανοιχτά την αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης και τη μείωση των συντάξεων, το ΠΑΣΟΚ επικαλείται έλλειψη «σχεδιασμού», επιχειρώντας να κρύψει την πλήρη ταύτισή του με τις στρατηγικές κυβερνητικές επιλογές, οι οποίες εξάλλου κινούνται στην υλοποίηση της «στρατηγικής της Λισαβόνας», που φέρει φαρδιά πλατιά την υπογραφή της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ.

Μπορεί το ΠΑΣΟΚ να βρίσκεται, όπως αφήνει να διαρρεύσει, ένα βήμα πριν την «άρνησή» του για συμμετοχή στο διάλογο για το Ασφαλιστικό, αλλά επί της ουσίας, αφήνοντας στο απυρόβλητο τις κυβερνητικές θέσεις, θα στηρίξει την αντιασφαλιστική επέλαση. Στο πλαίσιο της δημαγωγίας, βέβαια, το ΠΑΣΟΚ θα μοιράσει «υποσχέσεις» για λύση του «Ασφαλιστικού», με σχέδιο που θα εκπονήσει και θα ...υλοποιήσει όταν γίνει κυβέρνηση.

ΦΛΩΡΙΝΑ
Μνημείο για τη θυσία των μαχητών του ΔΣΕ

Ενα μνημείο, πάνω στα χώματα, τα ποτισμένα με το αίμα των μαχητών του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΔΣΕ) που συμμετείχαν στη μεγάλη μάχη της Φλώρινας το Φλεβάρη του 1949 και θάφτηκαν μαζί ζωντανοί και νεκροί, στήθηκε στο «λάκκο» της Φλώρινας, στην έξοδο της πόλης προς το Βίτσι. Οι κομμουνιστές υλοποίησαν μόνοι τους το αίτημα των αντιστασιακών οργανώσεων να αναγνωριστεί η θυσία των μαχητών του ΔΣΕ και να δημιουργηθεί μνημείο στο χώρο που είναι γεμάτος με τα λείψανά τους. Ενα αίτημα που σχεδόν 25 χρόνια μετά την επίσημη αναγνώριση της Εθνικής Αντίστασης και 17 χρόνια μετά την «άρση των συνεπειών του εμφυλίου πολέμου» αρνούνται να ικανοποιήσουν οι κυβερνήσεις και η Αυτοδιοίκηση του νομού. Από το πρωί της Κυριακής το μνημείο υπάρχει στο χώρο για να μαρτυρά τη θυσία των μαχητών του ΔΣΕ και τη βαρβαρότητα του αστικού κράτους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ