ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 18 Μάρτη 2006
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΝΕΟΛΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Αντεπίθεση για τις σύγχρονες ανάγκες μας

Ανακοίνωση - κάλεσμα του Γραφείου Τύπου του ΚΣ της Οργάνωσης, με αφορμή τις πρόσφατες δηλώσεις του προέδρου του ΣΕΒ

Με τη συσπείρωσή τους στα ταξικά συνδικάτα, οι νέοι εργαζόμενοι μπορούν και πρέπει να στήσουν αναχώματα στην πολιτική του κεφαλαίου και των κομμάτων του
Με τη συσπείρωσή τους στα ταξικά συνδικάτα, οι νέοι εργαζόμενοι μπορούν και πρέπει να στήσουν αναχώματα στην πολιτική του κεφαλαίου και των κομμάτων του

Κάλεσμα συσπείρωσης και πάλης των νέων εργαζομένων μέσα από τα ταξικά συνδικάτα και το ΠΑΜΕ απευθύνει η ΚΝΕ, με αφορμή και τις προχτεσινές δηλώσεις του προέδρου του ΣΕΒ, με τις οποίες ζήτησε, ανάμεσα σε άλλα, να εφαρμοστεί στη χώρα μας το λεγόμενο γαλλικό μοντέλο, δηλαδή ο νέος εργαζόμενος να μπορεί να απολύεται χωρίς κανένα δικαίωμα και αποζημίωση, όταν και όποτε το θέλει ο εργοδότης του.

Σε ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΚΣ, η ΚΝΕ σημειώνει ότι οι δηλώσεις του ΣΕΒ «αποδεικνύουν τον ποιον εξυπηρετούν τέτοιου είδους πολιτικές. Κεντροδεξιοί και σοσιαλδημοκράτες στην Ευρωπαϊκή Ενωση, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ στη χώρα μας προπαγανδίζουν τέτοιου είδους πολιτικές δήθεν για την αντιμετώπιση της ανεργίας. Είναι σίγουρο ότι όχι μόνο δεν αντιμετωπίζεται έτσι η ανεργία, αλλά ουσιαστικά ανοίγει ένας ακόμα δρόμος για την ένταση της εκμετάλλευσης της εργατικής τάξης και ιδιαίτερα των νέων εργατών. Αυτές οι πολιτικές εντάσσονται στο πλαίσιο των αποφάσεων της Λισαβόνας και της στρατηγικής της Ευρωπαϊκής Ενωσης για τη μείωση του λεγόμενου εργατικού κόστους».

Και η ανακοίνωση συνεχίζει: «Οι νέοι εργάτες και εργάτριες απέναντι σε αυτή την πολιτική θα πρέπει να αντεπιτεθούν προτάσσοντας το δίκιο των σύγχρονων αναγκών τους, το δικαίωμα στη σταθερή δουλιά με μισθούς που αντιστοιχούν στις σύγχρονες ανάγκες, το δικαίωμα σε λιγότερες ώρες δουλιάς και περισσότερο ελεύθερο χρόνο.

Γι' αυτό είναι επείγον ζήτημα η συσπείρωση και πάλη των νέων εργαζομένων μαζί με όλη την εργατική τάξη μέσα στα ταξικά συνδικάτα και το ΠΑΜΕ στην πάλη για 1.300 ευρώ κατώτατο μισθό, για δημόσια δωρεάν καθολική κοινωνική ασφάλιση, για 35ωρο - 7ωρο - 5ήμερο.

Να βγάλουν συμπεράσματα για το ποια ταξικά συμφέροντα υπηρετούν οι δυνάμεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, είτε είναι στην κυβέρνηση είτε στην αντιπολίτευση, το πού οδηγούν οι ευρωμονόδρομοι και ο συμβιβασμός με τη στρατηγική του κεφαλαίου από το ΣΥΝ.

Καλούμε τους νέους εργάτες, μαθητές, φοιτητές να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους στους νέους της Γαλλίας, που δίνουν τη δική τους απάντηση, με τους μεγάλους αγώνες τους ενάντια σε αυτές τις πολιτικές».

Θα τους παρασύρει το ταξικό ποτάμι

Μήνυμα στους μεγαλοβιομήχανους και τα κόμματά τους ότι η νέα γενιά της εργατικής τάξης θα διεκδικήσει τα δικαιώματά της δυναμώνοντας την πάλη μέσα από το ΠΑΜΕ, στέλνει με ανακοίνωσή της και η Γραμματεία Νέων του ΠΑΜΕ, ξεκαθαρίζοντας: «Σας απολύουμε εμείς κ. Κυριακόπουλε, εσάς και τους υμετέρους σας και μάλιστα χωρίς αποζημίωση, γιατί δε σας χρωστάμε! Μας χρωστάτε!».

«Η πολιτική της ΕΕ είναι ενιαία και αυτό αποδεικνύεται τούτες τις μέρες στη Γαλλία» σημειώνει η Γραμματεία και το κάλεσμα στους νέους εργάτες και εργάτριες καταλήγει: «Δεν έχουμε καμία σχέση με όλους αυτούς. Είμαστε σε αντίπαλες όχθες και το ποτάμι είναι μαζί μας. Στέλνουμε μήνυμα σε βιομήχανους, εφοπλιστές, σε κυβερνώντες πράσινους και μπλε να έχουν το νου τους... Το ποτάμι της ταξικής πάλης θα παρασύρει αυτούς και τα συμφέροντά τους. Οι νέοι εργαζόμενοι και οι νέοι άνεργοι συνεχίζουμε στα σωματεία μας με το ΠΑΜΕ των αναγκών μας. Με το ΠΑΜΕ της ανυπακοής!».

ΑΠΟΛΥΜΕΝΟΙ ΝΑΟΥΣΑΣ
Σταθερός ο κυβερνητικός εμπαιγμός

«Πολιτική προώθησης της απασχόλησης» βαφτίζει η κυβέρνηση και το υπουργείο Εργασίας την προοπτική φτώχειας που έχει προαποφασίσει για τους απολυμένους σε επιχειρήσεις του Νομού Νάουσας. Αυτό προέκυψε με σαφήνεια από την απάντηση που έδωσε ο υφυπουργός Εργασίας, Γεράσιμος Γιακουμάτος, σε ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ, Τάκη Τσιόγκα για τους απολυμένους του Ομίλου ΚΛΩΝΑΤΕΞ.

Σχολιάζοντας τις προτάσεις του ΚΚΕ για ουσιαστική προστασία των απολυμένων, ο Γ. Γιακουμάτος ισχυρίστηκε ότι «οι πολιτικές μας για την Ημαθία είναι πολιτικές απασχόλησης».

«Οι προτάσεις που έκανε η κυβέρνηση για τους απολυμένους της Νάουσας ήταν προτάσεις μερικής απασχόλησης» θύμισε παρεμβαίνοντας ο βουλευτής του ΚΚΕ, προσθέτοντας πως «όλοι αυτοί οι εργαζόμενοι που δούλεψαν 25 και 30 χρόνια στις φάμπρικες της Νάουσας, κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς σύνταξη, χωρίς ασφάλιση, χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη». Συνέχισε λέγοντας ότι «προτείνουμε ως λύση του προβλήματος την επέκταση του νόμου 2491/2001 και για τους απολυμένους της Νάουσας και ζητάμε να βγουν στη σύνταξη όσοι έχουν συμπληρώσει 30 χρόνια δουλιάς και 8.000 ένσημα».

Επίσης, «να προσμετράται ως συντάξιμος ο χρόνος της ανεργίας». Παράλληλα ζήτησε τη θεσμοθέτηση προγράμματος ειδικής επιδότησης από τον ΟΑΕΔ του οποίου το κόστος θα καλυφθεί «με κοινή υπουργική απόφαση από τον κρατικό προϋπολογισμό». Ο Τ. Τσιόγκας σχολίασε μάλιστα ότι με βάση τις κυβερνητικές μεθοδεύσεις «τους πάτε στη μερική απασχόληση για να πάρουν σύνταξη 300 και 400 ευρώ το μήνα και να ζήσουν τα γεράματά τους στη φτώχεια και την ανέχεια».

Η «πραγματικότητα» που τους βολεύει

Φαίνεται πως η γραμμή της αντιστροφής της πραγματικότητας όσον αφορά στις απεργιακές συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ την περασμένη Τετάρτη πέρασε αυτούσια και στον Τύπο της Θεσσαλονίκης, πέρα από την εφημερίδα της «Αυγής». Τόσο η τελευταία, όσο και ο «Αγγελιοφόρος» έσπευσαν σε δημοσιεύματά τους να «φουσκώσουν» τη συγκέντρωση του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, «κατεβάζοντας» προκλητικά σε συμμετοχή την πολλαπλάσια σε όγκο συγκέντρωση του ΠΑΜΕ. Εύλογα η τοπική Γραμματεία του Μετώπου σχολιάζει σε ανακοίνωσή της το νέο κρούσμα «αντικειμενικής» δημοσιογραφίας, σημειώνοντας ανάμεσα σε άλλα: «Οσον αφορά στους αριθμούς της συγκέντρωσης του ΕΚΘ μπορούν να τη "φουσκώνουν" όσες φορές θέλουν και τους εξυπηρετεί. Αλλά τουλάχιστον ας μην "κόβουν" από την απεργιακή εικόνα απεργούς που έχουν τη συνείδηση να επιλέγουν την ενεργό συστράτευση με τις ταξικές συνδικαλιστικές δυνάμεις του ΠΑΜΕ, τη σύγκρουση με τις δυνάμεις του κεφαλαίου, του δικομματισμού, του ευρωμονόδρομου, αλλά και με τις δυνάμεις του συμβιβασμού και της ταξικής υποχώρησης μέσα στο συνδικαλιστικό κίνημα».

ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΖΩΝΗΣ - «ΠΕΡΑΜΑ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΠΟΛΗ»
Πρόγραμμα αγώνα τη Δευτέρα

Αγωνιστικές πρωτοβουλίες αναλαμβάνουν από κοινού εργαζόμενοι της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης και η Δημοτική Κίνηση «Πέραμα Σύγχρονη Πόλη», με επικεφαλής τον υποψήφιο δήμαρχο Περάματος Γιάννη Πατσιλινάκο. Ο Γ. Πατσιλινάκος, μπροστάρης εδώ και μία δεκαετία στους αγώνες των εργαζομένων, συνεχίζει τη μάχη με τους εργατοτεχνίτες, για την ανάπτυξη και τον εκσυγχρονισμό της Ζώνης και την οικονομική αναζωογόνηση ολόκληρης της περιοχής. Στο πλαίσιο αυτό, τη Δευτέρα 20 Μάρτη, στις 7 το απόγευμα, τα Σωματεία της Ζώνης και η Δημοτική Κίνηση καλούν όλους τους εμπλεκόμενους φορείς με τη Ζώνη, αλλά και όλο τον περαματιώτικο λαό σε ανοιχτή σύσκεψη στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου, προκειμένου να καθορίσουν το αγωνιστικό τους πρόγραμμα.

ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΝΕΩΝ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Εκδηλώσεις ενάντια στην τοξικοεξάρτηση

Αναδεικνύοντας την ανάγκη ενίσχυσης των συλλογικών μορφών πάλης, ενάντια σε κάθε είδους εξάρτησης της νεολαίας, η Γραμματεία Νεολαίας του ΠΑΜΕ οργανώνει πολύμορφες εκδηλώσεις ενάντια στα ναρκωτικά. Συγκεκριμένα:

  • Τη Δευτέρα 27 Μάρτη, θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση - συζήτηση με θέμα: «Εργατική και άνεργη νεολαία: Με το ΠΑΜΕ στον αγώνα ενάντια στα ναρκωτικά. Με το ΠΑΜΕ στον αγώνα για τα δικαιώματά μας». Η εκδήλωση θα γίνει στις 6 μ.μ., στην αίθουσα της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας (Κλεισθένους 15, 7ος όροφος, πίσω από το Δημαρχείο).
  • Την Κυριακή 2 Απρίλη, οργανώνεται τουρνουά ποδοσφαίρου με τίτλο «Αθλητική Κυριακή ενάντια στα ναρκωτικά». Οι αγώνες θα ξεκινήσουν στις 10 π.μ., στο γήπεδο 5Χ5 του Δήμου Ιλίου (λεωφόρος Χασιάς 130 - εξυπηρετούν τα λεωφορεία Α12, Β12 με αφετηρία στην οδό Μάρνης). Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δηλώνουν συμμετοχή, στα τηλέφωνα του ΠΑΜΕ: 210.33.01.847 και 210.33.05.219.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ