ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 21 Μάρτη 2006
Σελ. /32
Δυο - τρεις γάιδαροι μαλώνανε...

Του Γιάννη Ιωάννου από το «Εθνος»
Του Γιάννη Ιωάννου από το «Εθνος»
Το μέγα ζητούμενο, ειδικά μετά το 1992, χρονιά επικύρωσης της Συνθήκης του Μάαστριχτ, είναι το πώς - μετά και την επικράτηση της αντεπανάστασης - όλα τα σφυριά θα χτυπάνε, ώστε να εξασφαλίζεται η μέγιστη κερδοφορία του κεφαλαίου στην εποχή του ιμπεριαλισμού. Που σημαίνει όχι μόνο όλο και φτηνότερη εργατική δύναμη, αλλά και έτσι διαπαιδαγωγημένη που να παλεύει η ίδια για την καπιταλιστική ευημερία, ώστε το μονοπωλιακό κεφάλαιο να μην έχει άλλες έγνοιες παρά μόνο τον μεταξύ του, έτσι κι αλλιώς, άγριο ανταγωνισμό.

Για να συμβεί αυτό, η εργατική τάξη πρέπει να θεωρεί δικές της αξίες το Μάαστριχτ, την ΟΝΕ, το Ευρώ. Κάτι τέτοιο, βέβαια, έρχεται σε σύγκρουση με την ίδια την εμπειρία της.

Ε, εδώ κι ο ρόλος όλων αυτών που καλούν την εργατική τάξη να ερμηνεύσει την εμπειρία της όχι ως πρόβλημα που παράγεται από την ίδια την ιμπεριαλιστική πραγματικότητα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αλλά σαν πρόβλημα πολιτικής διαχείρισης με το σύστημα να παραμένει αδιατάραχτο. Από δω και η πράσινη συμβουλή στον ΣΕΒ να σκεφτεί με όρους διασφάλισης της συναίνεσης...

Ετσι, βλέπουμε να γίνεται γαργάρα το γεγονός ότι την Πέμπτη, 23 Μάρτη, η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ συνέρχεται με κεντρικό θέμα - ανάμεσα σε άλλα - την επικύρωση της «διορθωμένης» οδηγίας Μπολκεστάιν, μιας οδηγίας που αναφέρεται σε μια από τις βασικές προβλέψεις της Συνθήκης του Μάαστριχτ, την ελευθερία του κεφαλαίου να διακινεί εργάτες όπου θέλει με όποιους όρους θέλει. Αντίθετα, βλέπουμε κεντρικό στέλεχος του ΣΥΝ να θυμίζει τη δεδομένη υπογραφή του ΣΥΝ στο Μάαστριχτ, στην ΟΝΕ, στο Ευρώ. Κι αμέσως μετά τον πρόεδρο αυτού του κόμματος, να διαπιστώνει με χαρά ότι όχι μόνο δεν υπάρχουν ιδεολογικές διαφορές στον ΣΥΝ, αλλά κι ότι όλα δείχνουν μια μεγάλη ιστορία έρωτα.

Αυταπάτες περί του αντιθέτου δεν είχαμε. Ούτε για την αμέσως επόμενη διαπίστωση: Οτι αυτός ο έρωτας θέλει τρεις για να εξυψωθεί στα ουράνια. Φρόντισε, εξάλλου, να μας το θυμίσει το πανομοιότυπο σχόλιο που δημοσιεύτηκε σε σειρά εφημερίδων, μ' αφορμή τη συνάντηση Κακλαμάνη - Τσίπρα.

Τι τους ενώνει όλους αυτούς; Το λένε οι ίδιοι, το 'χουν ήδη υπογράψει: το Μάαστριχτ, οι επιπτώσεις του οποίου ακουμπάνε κάθε πτυχή της καθημερινότητας.

Ποιον βρίσκουν απέναντι στην ομόφωνη θέση τους; Την εμπειρία των εργατών και τη θέση του ΚΚΕ ότι δεν μπορείς να εμφανίζεσαι «υπερασπιστής των αδυνάτων» χωρίς να θέτεις θέμα αντικαπιταλιστικής πάλης έως και το επίπεδο της εξουσίας. Απ' αυτό προκύπτει και η περίπου υστερική αντι-ΚΚΕ αναφορά με κάθε αφορμή, όταν την ίδια ώρα η εκλογική σύμπραξη με το ΠΑΣΟΚ σε πανελλαδικό επίπεδο απλώνεται σε τέτοια έκταση που να μη χωράνε σ' αυτήν ως και οι προσφερόμενοι σύμμαχοί τους στον περίφημο «Σύριζα». Εκτός κι αν η θέση Παλαιολόγου για τους φόρους που αναγκαστικά θα προκύψουν από το νέο Κώδικα Αυτοδιοίκησης είναι κι αυτό «αριστερή» θέση.

Σημαίνουν όλα αυτά: Γύρισέ τους την πλάτη! Τον δικό σου αχερώνα έχουν βάλει όλοι μαζί στο μάτι.


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:
Θανάσης ΛΕΚΑΤΗΣ


... ΣΕ ΞΕΝΟ ΑΧΥΡΩΝΑ

Η ΠΡΟΒΛΕΨΗ ΤΟΥ ΜΑΑΣΤΡΙΧΤ: «Στη σύνοδο κορυφής της Πέμπτης θα συζητηθεί το περιεχόμενο της Οδηγίας για την ελεύθερη διακίνηση και εγκατάσταση των εργαζόμενων για την οποία υπάρχει ήδη η συμβιβαστική απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου» (η είδηση στην «ΗΜΕΡΗΣΙΑ»).

ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΠΙΑΣΤΗΚΑΝ ΣΤΑ ΠΡΑΣΑ: «"Συκοφαντική διαστρέβλωση" από την πλευρά της ΝΔ χαρακτηρίζουν στη Χαριλάου Τρικούπη την προσπάθεια κυβερνητικών στελεχών, προεξάρχοντος του υπουργού Επικρατείας Θ. Ρουσόπουλου, να εξισωθεί η πρόταση του Γ. Παπανδρέου για πρόσληψη νέων εργαζομένων χωρίς την καταβολή ασφαλιστικών εισφορών, με το νόμο της κυβέρνησης Βιλπέν για απολύσεις των νέων χωρίς αποζημίωση» (το ρεπορτάζ στα «ΝΕΑ»).

ΤΑ ΝΟΥΜΕΡΑ: «Μία επί της ουσίας τοποθέτηση για την ανασφάλιστη εργασία των νέων, όπως είχε προταθεί από τον Γ. Παπανδρέου, έκανε χθες ο διοικητής του ΟΑΕΔ κ. Γ. Βερναδάκης, εκτιμώντας ότι αν εφαρμοζόταν η πρόταση αυτή, αυτό θα σήμαινε την απώλεια έως και 1.200 ενσήμων για τους νέους, απώλεια βεβαίως του δικαιώματος αποζημίωσης και μόνο για το ΙΚΑ τη δημιουργία μιας μαύρης τρύπας της τάξης των 5 δισ.» (το ρεπορτάζ στον «ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ»).

Ο ΙΣΤΟΡΙΚΟΣ ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΣΟΣΙΑΛΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ: «Και βέβαια ποιος δε θα συμφωνήσει ότι η δική μας "αγορά εργασίας" είναι ιστορικά διάστικτη από στρεβλώσεις, αντιφάσεις και αντικίνητρα στην πραγματική πρόοδο και της οικονομίας και της εργατικής τάξης. Εδώ όμως δεν προχωρείς "σώνει και καλά" πέραν ενός σημείου, ακολουθώντας τα εγχειρίδια και μάλιστα τα πιο αντιπροσωπευτικά της ακραίας "φιλελεύθερης" τάσης ή την όποια περιορισμένη δική σου ερμηνεία του "κέρδους" (...) σας συμφέρει τελικά να αποξηράνετε τελείως την έννοια του κέρδους από κάθε διάσταση κοινωνικής ευθύνης; Σκεφθείτε καλύτερα. Μην καταντάτε τροφοδότες του λαϊκισμού» (προς βιομήχανους επιστολή του Αδαμάντιου Πεπελάση / «ΤΑ ΝΕΑ»).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ (κυριακάτικος): Δυναμώνουμε την ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ στον ιρακινό λαό

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ (κυριακάτικη): Πολιτική όξυνση με θύμα την Ελλάδα

ΑΥΡΙΑΝΗ: ΠΑΙΡΝΕΙ ΦΩΤΙΑ ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΚΗΝΙΚΟ

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: ΤΙ ΚΡΥΒΕΙ Η ΞΑΦΝΙΚΗ πολιτική ένταση

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ: ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΟ ΠΑΣΟΚ

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: ΤΙ ΚΡΥΒΕΙ από το λαό ο Γ. Παπανδρέου

ΤΟ ΒΗΜΑ (κυριακάτικο): Μαύρα σύννεφα πάνω από το Μαξίμου

ΕΘΝΟΣ: ΓΑΛΛΙΚΟΣ τρόμος στη ΝΔ

ΤΑ ΝΕΑ: Μενού... Γαλλίας σερβίρει ο ΣΕΒ

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ και οι εδώ αποδέκτες

Η ΑΥΓΗ (κυριακάτικο): Ελλάς - Γαλλία - αγωνία

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: ΜΕΤΑΦΟΡΑ συντελεστή δόμησης

Η ΧΩΡΑ: Αυθαίρετα, νομιμοποιήσεις και με τη μεταφορά συντελεστή δόμησης

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ οι αυξήσεις για το 2007

ΤΟ ΠΑΡΟΝ (κυριακάτικο): Δείχνουν Κόκκαλη

ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ (κυριακάτικο): Η ΑΡΠΑΧΤΗ ΤΟΥ ΑΙΩΝΑ Νο 2

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Ακριβαίνει η Σοφοκλέους

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ
Η αμετάκλητη υπογραφή...

«Να σ' το πω και λίγο προκλητικά, επειδή ορισμένοι σύντροφοί μου αγαπητοί, κατά τ' άλλα, κάνουν τα κορόιδα, ισχύει η έγκριση που είχε δώσει ο ΣΥΝ για το Μάαστριχτ, την ΟΝΕ και το ευρώ» (ο Μιχάλης Παπαγιαννάκης του ΣΥΝ στο «ΕΘΝΟΣ της Κυριακής»).

...βάση για έναν έρωτα μεγάλο

«Κλείνοντας τις εργασίες ο Αλέκος Αλαβάνος παρατήρησε ότι το έργο εξελίχθηκε σε ένα σχεδόν "Love Story» (η καταγραφή στην «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ»).

...σ' ένα δρόμο χωρίς επιστροφή

«Για το ΚΚΕ είπε (σ.σ. ο Αλαβάνος) ότι επιμένει σε μια θέση διάσπασης όχι μόνο των δυνάμεων της Αριστεράς (π.χ. δημοτικές εκλογές), αλλά και της εργασίας (...) υπεραμύνθηκε της επιλογής του Γιάννη Πανούση ως υποψήφιου υπερνομάρχη Αθηνών, τονίζοντας πως "δεν υπάρχει επιστροφή"» (το ρεπορτάζ στα «ΝΕΑ»).

...σ' ένα πολιτισμένο «τρίο»

«Προεκλογικό πολιτισμό υποσχέθηκαν αλλήλοις ο Νικήτας Κακλαμάνης και ο Αλέξης Τσίπρας, υποψήφιοι δήμαρχοι Αθηναίων, στην πρώτη συνάντησή τους στο "Βυζάντιο" του "Χίλτον" (...) υποσχέθηκαν να τα ξαναπούν όταν οριστεί και ο υποψήφιος του ΠΑΣΟΚ» (η είδηση στην «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ»).

...όπου εσύ θα πληρώσεις τα ...κρεβατιάτικα

«Σανίδα σωτηρίας για πολλούς υπερχρεωμένους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης αναμένεται να αποτελέσει ειδική ρύθμιση, η οποία τους παρέχει τη δυνατότητα να αποπληρώνουν δάνεια και από τα έσοδα των ανταποδοτικών τελών. Κάτι τέτοιο ωστόσο δεν αποκλείεται να οδηγήσει σε άνοδο των συγκεκριμένων τελών, αφού οι δημοτικές αρχές προκειμένου να ενισχύσουν τα ταμεία τους ενδέχεται να επιλέξουν την οδό των αυξήσεων (...) ο γενικός γραμματέας της ΚΕΔΚΕ, Χρήστος Παλαιολόγος (σ.σ. του ΣΥΝ και αυτός), εκτιμά ότι η εν λόγω διάταξη θα βοηθήσει τους δήμους που έχουν χρέη χωρίς να σημαίνει απαραίτητα ότι θα επιτρέψει την άνοδο των τελών» (το ρεπορτάζ στο «ΕΘΝΟΣ»).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ