ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 23 Μάρτη 2006
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ
Σήμερα καινούριες κινητοποιήσεις

Επικρίσεις προς Βιλπέν για τους χειρισμούς του

Σήμερα πάλι στους δρόμους

Associated Press

Σήμερα πάλι στους δρόμους
ΠΑΡΙΣΙ.-

«Ετοιμος να επιδείξει ελαστικότητα σε παραμέτρους» του νομοσχεδίου για την «Πρώτη Πρόσληψη» δήλωνε στη Βουλή ο πρωθυπουργός ντε Βιλπέν, αποκλείοντας κάθε πιθανότητα απόσυρσής του. Σήμερα αναμένεται άλλη μια μεγάλη διαδήλωση φοιτητών και μαθητών, ενώ, χθες, σε διάφορες πόλεις οι φοιτητές απέκλεισαν προσωρινά δρόμους και σιδηροδρομικές γραμμές για να κοινοποιήσουν τα αιτήματά τους. Ταυτόχρονα, πληθαίνουν οι επικρίσεις κατά του ντε Βιλπέν, ακόμη και εντός του κόμματός του με πρώτο τον υπουργό Εσωτερικών, για τον τρόπο χειρισμού του θέματος.

Ο Σαρκοζί, σε εκτενέστατη συνέντευξή του στο «Παρί Ματς» που δημοσιεύεται σήμερα, δηλώνει ανοιχτά ότι «στέκεται αλληλέγγυος στον πρωθυπουργό, αν και διαφωνεί» στον τρόπο εφαρμογής του νομοσχεδίου. Προτείνει να εφαρμοστεί δοκιμαστικά για ένα 6μηνο και στη συνέχεια να αξιολογηθεί η αποτελεσματικότητά του από τα συνδικάτα και αναλόγως να αποφασιστούν τυχόν αλλαγές.

«Ετσι κανείς δε θα φανεί να υποχωρεί», διαμηνύει με νόημα (και προς τις συνδικαλιστικές ηγεσίες, που μοιάζουν να σύρονται υπό το βάρος των φοιτητικών κινητοποιήσεων σε δυναμικότερες αντιδράσεις). Τέλος, ο Σαρκοζί προειδοποιεί ότι το κύμα κινητοποιήσεων απειλεί να αναζωπυρώσει την ένταση στα γκέτο και στα προάστια, «καθώς είναι σαφές ότι τα προβλήματα που οδήγησαν στα επεισόδια του Νοέμβρη δε θα ήταν δυνατό να αντιμετωπιστούν σε 3 μήνες».

Παρόμοιας κατεύθυνσης είναι και η κριτική που δέχεται ο ντε Βιλπέν από μερίδα του γαλλικού Τύπου. Ενδεικτικό είναι άρθρο του Ερίκ Λε Μπους, που φιλοξένησε η «Λε Μοντ», όπου προσάπτεται στον πρωθυπουργό ότι «δε σχεδίασε καλά την εφαρμογή του νομοσχεδίου και προσπάθησε να το επιβάλλει διά της αστυνομίας. Ετσι, κατάφερε αυτό που όλοι απεύχονταν: Να ενωθούν στους δρόμους φοιτητές από μικροαστικά και μεσοαστικά στρώματα με νέους ανειδίκευτους από τα γκέτο και την εργατική τάξη (όλοι εκτός εργασίας ακόμη), αλλά και με τους ήδη εργαζόμενους».

«Εδωσε, συνεχίζει το άρθρο, το περιθώριο στα συνδικάτα να αναστηθούν, έθεσε απέναντί του ακόμη και το συνδικάτο της CFDT που συνειδητοποιούσε την αναγκαιότητα τέτοιου είδους μεταρρυθμίσεων και καθιέρωσε τη δυνατότητα επιβολής του "ΟΧΙ" σε αυτά τα μέτρα, δηλαδή την επικράτηση ακινησίας». Ενδιαφέρον έχει ότι ανάλογη κριτική ασκεί στον ντε Βιλπέν το Σοσιαλιστικό Κόμμα.

Τέλος, χθες αργά το βράδυ, ανακοινώθηκε ότι νεκρός βρέθηκε, μέσα στο κατειλημμένο Πανεπιστήμιο Στρασβούργο 2, ένας φοιτητής, αλλά οι πρώτες πληροφορίες ανέφεραν ότι το περιστατικό δε φαίνεται να σχετίζεται με τις κινητοποιήσεις.

ΣΕΡΒΙΑ - ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ
Προτροπές για κλείσιμο «εκκρεμοτήτων» πριν το δημοψήφισμα

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ - ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ - ΠΡΙΣΤΙΝΑ.--

Συνομιλίες για τη ρύθμιση των σχέσεων των δύο εταίρων της Ενωσης Σερβίας - Μαυροβουνίου πριν το δημοψήφισμα της 21ης Μάη στο Μαυροβούνιο ζήτησε χτες ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου του Μαυροβουνίου, Ράνκο Κριβοκάπιτς. Ο Κριβοκάπιτς υποστήριξε πως ο παρών χρόνος είναι «προτιμότερος» γιατί μετά το Μάη η Σερβία «μπορεί να έχει προβλήματα στις σχέσεις με την Ευρωπαϊκή Ενωση» εξαιτίας της άρνησης να εκδώσει στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης για την πρώην Γιουγκοσλαβία τους πρώην ηγέτες των Σερβοβόσνιων Ράτκο Μλάντιτς και Ράντοβαν Κάρατζιτς...

Παράλληλα, ο διευθυντής του Κέντρου Ευρωπαϊκών Μελετών στις Βρυξέλλες Ντάνιελ Γκρος υπεραμύνθηκε της πιθανώς «ανώδυνης» ανεξαρτητοποίησης του Μαυροβούνιου, λέγοντας ότι το κρατίδιο θα μπορούσε να είναι «όχι λιγότερο βιώσιμο από τη Μάλτα ή το Λουξεμβούργο που έχουν σχεδόν τον ίδιο πληθυσμό». Υπό την προϋπόθεση πως το Μαυροβούνιο «θα διατηρήσει την ανοιχτή οικονομία» και θα λύσει «τα προβλήματα στη διαφάνεια και στην αποτελεσματικότητα της κρατικής διοίκησης».

Στο Κοσσυφοπέδιο, πάντως, ο «υπατος διοικητής» του ΟΗΕ Σόρεν Γέσεν-Πέτερσεν προσπάθησε χτες να πείσει την Ιντερπόλ και δυτικοευρωπαϊκές χώρες να κωφεύσουν στο διεθνές ένταλμα σύλληψης που έχουν εκδώσει οι σερβικές αρχές έναντι του Κοσσοβάρου «πρωθυπουργού» Αγκίμ Τσέκου (πρώην διοικητή του ΟΥΤΣΕΚΑ) καθώς έναντί του εκκρεμούν κατηγορίες για σφαγές κατά Σέρβων πολιτών και άλλων μειονοτήτων στο προτεκτοράτο! Το «επιχείρημά» του ήταν πως μετά το 1999 το Βελιγράδι δεν έχει δικαιοδοσία στο δικαστικό σύστημα του προτεκτοράτου που έχει τεθεί εξ ολοκλήρου υπό την κηδεμονία της διοίκησης του ΟΗΕ.

Σεισμός στην κεντρική Σερβία

Ο σεισμός των 4,5 Ρίχτερ στην περιοχή Μιονίτσα της κεντρικής Σερβίας προκάλεσε χτες επιπρόσθετες ζημιές σε μία περιοχή όπου δεκάδες κατοικίες είχαν ήδη καταστραφεί από τις πρόσφατες ισχυρές βροχοπτώσεις και τις πλημμύρες που προκλήθηκαν από το λιώσιμο των χιονιών. Η περιοχή κηρύχτηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης καθώς, μετά το σεισμό, διαπιστώθηκαν κατολισθήσεις, ρήγματα στο έδαφος και ρωγμές στους τοίχους πολλών κτιρίων.

ΙΣΠΑΝΙΑ
Μόνιμη κατάπαυση του πυρός από την ΕΤΑ

ΜΑΔΡΙΤΗ.--

Τη μόνιμη κατάπαυση του πυρός από την Παρασκευή 24 του Μάρτη ανακοίνωσε χτες η βασκική αυτονομιστική οργάνωση ΕΤΑ σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά της που προβλήθηκε από τα τηλεοπτικά δίκτυα της Ισπανίας.

«Στόχος αυτής της απόφασης είναι να αρχίσει μία δημοκρατική διαδικασία στη Χώρα των Βάσκων, ώστε να οικοδομηθεί ένα νέο πλαίσιο, μέσα στο οποίο θα αναγνωρίζονται τα δικαιώματα που έχουμε ως λαός», αναφέρεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση της ΕΤΑ. «Στο τέλος αυτής της διαδικασίας, οι Βάσκοι πολίτες θα πρέπει να έχουν το λόγο και τη δυνατότητα των αποφάσεων για το μέλλον τους», προστίθεται.

Από την πλευρά του ο Ισπανός πρωθυπουργός, Χοσέ Λουίς Ροντρίγκες Θαπατέρο, εξέφρασε την ευχή η συγκεκριμένη ανακοίνωση να «αποτελέσει την αρχή του τέλους» της βίας και πρόσθεσε πως «θα είναι μια μακρά και δύσκολη διαδικασία».

«Είναι ένα καλό νέο για όλους τους Ισπανούς», δήλωσε η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Μαρία Τερέζα Φερνάντεθ ντε λα Βέγκα, η οποία έσπευσε να προσθέσει ότι «η κυβέρνηση έχει χρέος να είναι πιο συνετή από ποτέ» και ότι «θα συνεργαστεί με όλες τις πολιτικές δυνάμεις και ελπίζει να έχει τη βοήθειά τους».

Ωστόσο, ο πρόεδρος του Λαϊκού Κόμματος, Μαριάνο Ραχόι, υποστήριξε πως αυτή η κατάπαυση του πυρός είναι μια προσωρινή διακοπή και δε σημαίνει μια αποκήρυξη της εγκληματικής δραστηριότητας.

Πάντως, και ο Πρόεδρος της Γαλλίας, Ζακ Σιράκ, μιλώντας για την κατάπαυση του πυρός από την ΕΤΑ τόνισε πως δημιουργούνται νέες ελπίδες για την Ισπανία και για τον πόλεμο ενάντια στην τρομοκρατία, ενώ και το ιρλανδικό κόμμα Σιν Φέιν χαιρέτισε την ανακοίνωση της ΕΤΑ και κάλεσε την ισπανική κυβέρνηση να αδράξει «την ιστορική αυτή ευκαιρία» για να προωθήσει την ειρήνευση στη Χώρα των Βάσκων.

Υπενθυμίζεται πως η ΕΤΑ στο παρελθόν έχει ανακοινώσει αρκετές φορές την κατάπαυση του πυρός, ωστόσο ποτέ δεν έχει κάνει λόγο για μόνιμη κατάπαυση.

ΛΑΡΙΣΑ
Εξόρμηση φιλειρηνιστών

Κάλεσμα συσπείρωσης στο φιλειρηνικό κίνημα απηύθυναν στους Λαρισαίους εκπρόσωποι της Επιτροπής Ειρήνης στα πλαίσια της εξόρμησης που πραγματοποίησαν χτες το απόγευμα, στο κέντρο της Λάρισας, με αφορμή τη συμπλήρωση τριών χρόνων από την έναρξη του πολέμου στο Ιράκ και επτά στη Γιουγκοσλαβία. Μοιράζοντας ανακοίνωση στον κόσμο, σχετικά με τις δύο μαύρες επετείους υπογράμμιζαν, την επιτακτική ανάγκη να δυναμώσει το κίνημα των λαών κατά της ιμπεριαλιστικής βαρβαρότητας για να μπει φραγμός στα εγκλήματα των ΗΠΑ, της ΕΕ και του ΝΑΤΟ.

ΙΑΠΩΝΙΑ
Πυρκαγιά σε πυρηνικό σταθμό

ΤΟΚΙΟ.--

Ούτε διαρροή ραδιενέργειας, ούτε σοβαροί τραυματισμοί εργαζομένων δε σημειώθηκαν χτες κατά την εκδήλωση πυρκαγιάς, από άγνωστη αιτία, σε πυρηνικό εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας στο Οϊ της ιαπωνικής δυτικής νομαρχίας Φουκούι...

Μετά από προσπάθειες τεσσάρων ωρών η πυρκαγιά κατασβέστηκε. Οσον αφορά στους δύο εργάτες που εισήχθησαν στο νοσοκομείο με ελαφρά τραύματα και δύσπνοια έπειτα από την εισπνοή αιθάλης, ανακοινώθηκε πως η υγεία τους δε διατρέχει κανέναν κίνδυνο...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ