Πέμπτη 23 Μάρτη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΕΡΒΙΑ - ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ
Προτροπές για κλείσιμο «εκκρεμοτήτων» πριν το δημοψήφισμα

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ - ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ - ΠΡΙΣΤΙΝΑ.--

Συνομιλίες για τη ρύθμιση των σχέσεων των δύο εταίρων της Ενωσης Σερβίας - Μαυροβουνίου πριν το δημοψήφισμα της 21ης Μάη στο Μαυροβούνιο ζήτησε χτες ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου του Μαυροβουνίου, Ράνκο Κριβοκάπιτς. Ο Κριβοκάπιτς υποστήριξε πως ο παρών χρόνος είναι «προτιμότερος» γιατί μετά το Μάη η Σερβία «μπορεί να έχει προβλήματα στις σχέσεις με την Ευρωπαϊκή Ενωση» εξαιτίας της άρνησης να εκδώσει στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης για την πρώην Γιουγκοσλαβία τους πρώην ηγέτες των Σερβοβόσνιων Ράτκο Μλάντιτς και Ράντοβαν Κάρατζιτς...

Παράλληλα, ο διευθυντής του Κέντρου Ευρωπαϊκών Μελετών στις Βρυξέλλες Ντάνιελ Γκρος υπεραμύνθηκε της πιθανώς «ανώδυνης» ανεξαρτητοποίησης του Μαυροβούνιου, λέγοντας ότι το κρατίδιο θα μπορούσε να είναι «όχι λιγότερο βιώσιμο από τη Μάλτα ή το Λουξεμβούργο που έχουν σχεδόν τον ίδιο πληθυσμό». Υπό την προϋπόθεση πως το Μαυροβούνιο «θα διατηρήσει την ανοιχτή οικονομία» και θα λύσει «τα προβλήματα στη διαφάνεια και στην αποτελεσματικότητα της κρατικής διοίκησης».

Στο Κοσσυφοπέδιο, πάντως, ο «υπατος διοικητής» του ΟΗΕ Σόρεν Γέσεν-Πέτερσεν προσπάθησε χτες να πείσει την Ιντερπόλ και δυτικοευρωπαϊκές χώρες να κωφεύσουν στο διεθνές ένταλμα σύλληψης που έχουν εκδώσει οι σερβικές αρχές έναντι του Κοσσοβάρου «πρωθυπουργού» Αγκίμ Τσέκου (πρώην διοικητή του ΟΥΤΣΕΚΑ) καθώς έναντί του εκκρεμούν κατηγορίες για σφαγές κατά Σέρβων πολιτών και άλλων μειονοτήτων στο προτεκτοράτο! Το «επιχείρημά» του ήταν πως μετά το 1999 το Βελιγράδι δεν έχει δικαιοδοσία στο δικαστικό σύστημα του προτεκτοράτου που έχει τεθεί εξ ολοκλήρου υπό την κηδεμονία της διοίκησης του ΟΗΕ.

Σεισμός στην κεντρική Σερβία

Ο σεισμός των 4,5 Ρίχτερ στην περιοχή Μιονίτσα της κεντρικής Σερβίας προκάλεσε χτες επιπρόσθετες ζημιές σε μία περιοχή όπου δεκάδες κατοικίες είχαν ήδη καταστραφεί από τις πρόσφατες ισχυρές βροχοπτώσεις και τις πλημμύρες που προκλήθηκαν από το λιώσιμο των χιονιών. Η περιοχή κηρύχτηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης καθώς, μετά το σεισμό, διαπιστώθηκαν κατολισθήσεις, ρήγματα στο έδαφος και ρωγμές στους τοίχους πολλών κτιρίων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ