ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 23 Μάρτη 2006
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΕΥΚΟΡΩΣΙΑ
«Ξεθυμαίνουν» οι διαδηλώσεις

ΜΙΝΣΚ.- «Μόλις 300 διαδηλωτές», σύμφωνα με ανταποκριτή του Ασοσιέιτεντ Πρες, μεταξύ των οπαδών της φιλοδυτικής αντιπολίτευσης, συνέχισαν χθες τις συγκεντρώσεις στην πρωτεύουσα της Λευκορωσίας, επιχειρώντας να αμφισβητήσουν το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών της Κυριακής, στις οποίες αναδείχτηκε νικητής ο Αλεξάντερ Λουκασένκο με ποσοστό 82,1%. Ωστόσο, οι προσδοκίες της αντιπολίτευσης για μαζική συμμετοχή στις κινητοποιήσεις της μοιάζουν να διαψεύδονται, παρά την υποστήριξη που τους προσφέρθηκε από τις ΗΠΑ, την ΕΕ, τον ΟΑΣΕ και το ΝΑΤΟ.

Ο Αλεξάντερ Μιλίνκεβιτς κάλεσε σε νέα διαδήλωση για το Σάββατο, ωστόσο ενδεικτικό του κλίματος «απογοήτευσης» στις τάξεις της φιλοδυτικής αντιπολίτευσης είναι το ότι γινόταν συζήτηση για το εάν θα πρέπει οι οπαδοί της αντιπολίτευσης να συνεχίσουν να «κατασκηνώνουν» στο κέντρο του Μινσκ. Ο Μιλίνκεβιτς δήλωσε πως «δε νομίζω ότι μια τέτοια διαδήλωση μπορεί να ανατρέψει ένα δικτάτορα», αγνοώντας το γεγονός ότι ο Λουκασένκο εκλέχτηκε με συντριπτική πλειοψηφία και ο ίδιος κατέλαβε ποσοστό που δεν ξεπέρασε το 6%.

Ουάσιγκτον και Βρυξέλλες επέμεναν στο ότι θα διατηρήσουν και θα εντείνουν τις πιέσεις και τις κυρώσεις σε βάρος του Μινσκ - εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωσε ότι «αναζητούνται τρόποι» να πιεστεί ο Λουκασένκο, που η Ουάσιγκτον, χρησιμοποιώντας τη συνήθη της ψυχροπολεμική ρητορική, αποκαλεί «τελευταίο δικτάτορα στην Ευρώπη».

Η αστυνομία, πάντως, επανέλαβε χθες ότι δεν προτίθεται να καταστείλει τις διαδηλώσεις της αντιπολίτευσης. Σύμφωνα με το πρακτορείο Ιντερφάξ, που επικαλέστηκε δηλώσεις του επικεφαλής των μονάδων αντιμετώπισης ταραχών της αστυνομίας, Γιούρι Πόραμπεντ, οι αρχές θα συνεχίσουν να τηρούν στάση αναμονής έναντι των διαδηλωτών. Η ρωσική εφημερίδα Πράβντα, σε σχόλιό της, αναρωτήθηκε ειρωνικά «πού είναι η βελούδινη επανάσταση», στην οποία προσέβλεπαν οι Δυτικοί διπλωμάτες.

ΕΚΟΥΑΔΟΡ
Κλιμάκωση του αγώνα αλλά και της καταστολής

Αμείωτο το πάθος και η ευρηματικότητα στις κινητοποιήσεις

Associated Press

Αμείωτο το πάθος και η ευρηματικότητα στις κινητοποιήσεις
ΚΙΤΟ.--

Εκρυθμο παραμένει το σκηνικό στο Εκουαδόρ. Από τη μία πλευρά, η κυβέρνηση του Αλφρέντο Παλάσιο αρνείται οποιοδήποτε είδους διαλόγου με το λαϊκό κίνημα που βρίσκεται στα πρόθυρα εξέγερσης εξαιτίας της πολιτικής της κυβέρνησης και κυρίως ενάντια στη Συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου με τις ΗΠΑ-TLC.

«Θα συνεχίσουμε τις κινητοποιήσεις», δήλωσε από την πλευρά των διαδηλωτών ο Χιλμπέρτο Ταλαχούα, στέλεχος του κινήματος των ιθαγενών. Ετσι, οι κινητοποιήσεις συνεχίζονται και αναμένεται να κορυφωθούν εκ νέου αύριο, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα θα αρχίσει σήμερα ο τελικός και απολύτως μυστικός γύρος διαπραγματεύσεων για τη Συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου με τις ΗΠΑ, την TLC. Η κυβέρνηση Αλφρέντο Παλάσιο έχει αποκλείσει οποιαδήποτε περιθώρια διαλόγου... αντ' αυτού καταστέλλει, κηρύσσει ολόκληρες επαρχίες σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης - τις περιοχές των Ανδεων και του Αμαζονίου. Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης προβλέπει την απαγόρευση των δημόσιων συναθροίσεων, την απαγόρευση των διαδηλώσεων και την επιβολή απαγορεύσεων κυκλοφορίας. Δυνάμεις του στρατού εστάλησαν να ανοίξουν τους δρόμους στις κύριες οδούς που οδηγούν στην πρωτεύουσα Κίτο. Παράλληλα, η κυβέρνηση ήδη έστειλε τον απεσταλμένο της στην Ουάσιγκτον για τον τελικό γύρο των διαπραγματεύσεων. Την ίδια στιγμή, ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης, Ενρίκε Προάνιο, δυναμιτίζει ακόμη περισσότερο το σκηνικό δηλώνοντας ότι «υπάρχει ξένη επέμβαση με στόχο την αποσταθεροποίηση της δημοκρατίας», ουσιαστικά καταγγέλλοντας τη Βενεζουέλα για «επέμβαση».

Στο μεταξύ, σε ομιλία του στο Καράκας, ο Πρόεδρος της Βενεζουέλας Ούγο Τσάβες απέρριψε την κατηγορία σε βάρος του από έναν πολιτικό στον Ισημερινό, ότι «χρηματοδοτεί» τις κινητοποιήσεις στο Εκουαδόρ. Πίσω από τις διαδηλώσεις, είπε ο Τσάβες, «δεν είναι η κυβέρνηση της Βενεζουέλας. Πιστεύω ότι είναι η συνείδηση των ανθρώπων που αποφάσισαν να ζήσουν ελεύθεροι».

ΛΑΟΣ
Ολοκληρώθηκε το 8ο Συνέδριο του Λαϊκού Επαναστατικού Κόμματος

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του 8ου Συνεδρίου του Λαϊκού Επαναστατικού Κόμματος του Λάος, που διεξήχθη στις 18-21 Μάρτη στην πρωτεύουσα Βιεντιάν. Ομόφωνα εκλέχτηκε ΓΓ του κόμματος ο μέχρι τώρα αντιπρόεδρος της χώρας, Τσοουμάλι Σαγιασόνε, αντικαθιστώντας τον 82χρονο Κχαμτάυ Σιφαντόνε.

Ο Τσοουμάλι Σαγιασόνε ανήκει και αυτός στη γενιά των επαναστατών που συμμετείχαν στο αντάρτικο κίνημα που, υπό την ηγεσία του Πάθετ Λάο, το 1975 ανέτρεψε το μοναρχικό καθεστώς που κυβερνούσε τη χώρα επί 600 χρόνια και την ανακήρυξε Λαϊκή Δημοκρατία, παρά την έντονη και πολύμορφη επέμβαση και τους βομβαρδισμούς των Aμερικανών.

Στο Συνέδριο συμμετείχαν 498 αντιπρόσωποι και πραγματοποιήθηκε σε μια φάση που, σύμφωνα με δημοσιεύματα του Τύπου, σημειώνεται σημαντική ανάπτυξη των γραμμών του κόμματος, το οποίο στις 22 Μάρτη γιόρτασε την 51η επέτειό του. Σημείωσε θετικά βήματα στην ανάπτυξη της χώρας, καθόρισε τους στόχους για τα επόμενα 5 χρόνια, θέτοντας ως προοπτική το μετασχηματισμό της χώρας σε ένα «ευημερών και πολιτισμένο έθνος». Εκλέχθηκε 55μελής νέα ΚΕ, καθώς και 11 μελές ΠΓ.

Σημειώνεται επίσης ότι στις 30 Απρίλη θα πραγματοποιηθούν στη χώρα εκλογές για την 115μελή Εθνοσυνέλευση.

Στο μήνυμά της προς το Συνέδριο η ΚΕ του ΚΚΕ μεταξύ άλλων υπογραμμίζει την αλληλεγγύη των Ελλήνων κομμουνιστών με τις χώρες που υπερασπίζουν τη σοσιαλιστική προοπτική και αντιστέκονται στον ιμπεριαλισμό.

Στην τσέχικη πρεσβεία

Αντιπροσωπεία της «Δημοκρατικής Συσπείρωσης για τις Λαϊκές Ελευθερίες και την Αλληλεγγύη» αναμένεται να επισκεφτεί σήμερα Πέμπτη, στις 10.00 π.μ. την πρεσβεία της Τσεχίας,προκειμένου να θέσει το ζήτημα της αντιδημοκρατικής δίωξης σε βάρος της Ενωσης Κομμουνιστικής Νεολαίας της Τσεχίας.

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ
Η τρομοκρατία της πορτοκαλί κυβέρνησης

Παρέμβαση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Θανάση Παφίλη

Κλιμάκωση της τρομοκρατίας της ουκρανικής «πορτοκαλί κυβέρνησης» κατά του ΚΚ Ουκρανίας και τη δολοφονία του στελέχους του κόμματος Βαλέρι Γιούντιν κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου κατήγγειλε κατά τη διάρκεια της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου χτες στις Βρυξέλλες ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης.

Με Ερώτησή του προς το Συμβούλιο της ΕΕ ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, αναφερόμενος στη στήριξη που παρέχει η ΕΕ στην «εκλεκτή» της κυβέρνηση, είπε χαρακτηριστικά: «Ο Βαλέρι Γιούντιν, στέλεχος του ΚΚ Ουκρανίας, δολοφονήθηκε στις 10 Μάρτη, στο Νικόλσκαε, από φανατικό οπαδό της "πορτοκαλί επανάστασης". Η ενέργεια αυτή αποτελεί συνέχεια της αυξανόμενης προκλητικότητας και του πολλαπλασιασμού βίαιων επεισοδίων σε βάρος στελεχών του κόμματος από εθνικιστικούς κύκλους. Κατά τη διάρκεια των τελευταίων εβδομάδων και κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου έγιναν πολλές επιθέσεις ενάντια σε επαρχιακά γραφεία του ΚΚ Ουκρανίας και ξυλοκοπήθηκαν στελέχη του».

Καταλήγοντας ο Θ. Παφίλης, ερωτά, «καταδικάζει το Συμβούλιο αυτά τα γεγονότα, αποτέλεσμα της γενικότερης πολιτικής της ουκρανικής κυβέρνησης, η οποία έχει τη στήριξη της ΕΕ και ανάγει εκτός των άλλων τον εθνικισμό σε κρατική πολιτική υποδαυλίζοντας το μίσος μεταξύ των ανθρώπων;».

ΒΟΛΙΒΙΑ
Εθνικοποίηση σε «εκρηκτικό σκηνικό»

ΛΑ ΠΑΣ.--

Δύο παράδοξες και εξαιρετικά ύποπτες εκρήξεις συγκλόνισαν το κέντρο της πρωτεύουσας της Βολιβίας, Λα Πας, προκαλώντας εκτός του θανάτου δύο ανθρώπων και πολλά ερωτήματα...

Οι εκρήξεις σημειώθηκαν σε δύο μικρά ξενοδοχεία στο κέντρο της Λα Παζ πολύ κοντά σε κυβερνητικά κτίρια. Αποτέλεσμα να σκοτωθούν δύο άνθρωποι και τουλάχιστον πέντε να τραυματιστούν. Σύμφωνα με τον εισαγγελέα, λίγο μετά τη δεύτερη έκρηξη συνελήφθησαν στο γειτονικό Ελ Αλτο μία Ουρουγουανή και ένας Αμερικανός, στην κατοχή των οποίων βρέθηκαν φυσίγγια δυναμίτιδας και πυροκροτητές, οι οποίοι παραδέχτηκαν την ενοχή τους και δήλωσαν ότι σκοπός τους ήταν να προκαλέσουν λουτρό αίματος.

Οι εκρήξεις σημειώθηκαν μερικές ώρες μετά την ανακοίνωση του Προέδρου Εβο Μοράλες για εθνικοποίηση όλων των πηγών ενέργειας, εθνικοποίηση που θα γίνει με Προεδρικό Διάταγμα έως τις 12 του Ιούλη. Παράλληλα, ανακοινώθηκε η μείωση των τιμών του ηλεκτρικού, κατά 25%, για τους εισοδηματικά ασθενέστερους και τους φτωχούς. Τέλος, τη Δευτέρα ο Μοράλες είχε ανακοινώσει την έναρξη της εκστρατείας κατά του αναλφαβητισμού, ενώπιον μάλιστα του υπουργού Παιδείας της Κούβας, Λουίς Ιγνάσιο Γκόμες. Στόχος της εκστρατείας είναι να άρει το αποικιακό καθεστώς στην Παιδεία και να κατοχυρώσει τα κυριαρχικά δικαιώματα του λαού.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ