ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 24 Μάρτη 2006
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΤΕΣ ΣΤΟ ΜΕΤΑΛΛΟ
Στη μάχη για την ισχυροποίηση του Συνδικάτου

Από 3 έως 10 Απρίλη οι αρχαιρεσίες

Στο φόντο των καθημερινών εξελίξεων που επιβεβαιώνουν πόσο επιτακτική γίνεται η ανάγκη αλλαγής των συσχετισμών στο συνδικαλιστικό κίνημα και παραπέρα ενίσχυσης των ταξικών δυνάμεων, το Συνδικάτο Μετάλλου Αθήνας «Ο Προμηθέας» έχει ήδη μπει στη μάχη για την επιτυχία των αρχαιρεσιών που ξεκινούν στις 3 Απρίλη και ολοκληρώνονται 10 του μήνα.

Η αποθρασυμένη στάση που επιδεικνύουν οι βιομήχανοι στις διαπραγματεύσεις για την Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, σε συνδυασμό με τις «πλάτες» των κομμάτων που στηρίζουν τις επιλογές τους, δείχνει στους μεταλλεργάτες ότι πρέπει να ενταχθούν και να δράσουν αποφασιστικά μέσα από το συνδικάτο τους. Να δυναμώσουν το συνδικάτο συμμετέχοντας μαζικά στις επικείμενες εκλογές.

Τα παραπάνω επιβεβαιώνει και η καθημερινή πείρα των εργαζομένων του κλάδου. Οι αυθαίρετες απολύσεις, το κλείσιμο εργοστασίων και η μεταφορά άλλων σε χώρες όπου τα μεροκάματα είναι πιο χαμηλά, η τρομοκρατία και τα ελλιπή μέτρα ασφαλείας στους τόπους δουλιάς, συνθέτουν ένα σύγχρονο εργασιακό Μεσαίωνα. Απέναντι στην ένταση της αντεργατικής επίθεσης, το συνδικάτο «Ο Προμηθέας» στάθηκε στο πλευρό των μεταλλεργατών, κατονομάζοντας ευθέως τους πολιτικούς ενόχους, ενώνοντας τη δύναμη των εργατών του κλάδου με τη δύναμη των εργατών άλλων κλάδων, μέσα από τη συσπείρωση στο ΠΑΜΕ.

Καθοριστικός παράγοντας στην παραπέρα ισχυροποίησή του είναι αναμφίβολα η μαζικοποίησή του. Ν' αποκτήσει «ποδάρια» μέσα στους τόπους δουλιάς, με τη δημιουργία Επιτροπών Αγώνα. Οπως επίσης και η ειδική δουλιά στους όλο και περισσότερους μετανάστες εργάτες του κλάδου, αλλά και στους νέους, ώστε να συνειδητοποιήσουν την αποτελεσματικότητα της συλλογικής, αγωνιστικής δράσης.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ «ΚΕΡΑΝΗ»
Αγώνας για το δικαίωμα στη δουλιά

Με τον αποκλεισμό της Πειραιώς ξεκίνησε χτες το πρόγραμμα των νέων κινητοποιήσεων

Από τη χτεσινή κινητοποίηση των εργαζομένων

Eurokinissi

Από τη χτεσινή κινητοποίηση των εργαζομένων
«Θέλουμε δουλιά και όχι ανεργία». Την απαίτησή τους αυτή διατράνωσαν χτες οι 140 εργαζόμενοι της καπνοβιομηχανίας ΚΕΡΑΝΗΣ, οι οποίοι απέκλεισαν το πρωί τη λεωφόρο Πειραιώς στο ύψος του εργοστασίου. Οι εργαζόμενοι κλιμακώνουν τον αγώνα τους για να πληρωθούν τα 8 μηνιάτικα που τους οφείλονται και για να προασπίσουν τις θέσεις εργασίας σε ένα από τα λιγοστά εργοστάσια που έχουν απομείνει στον Πειραιά και το οποίο, από κοινού μέτοχοι και κυβέρνηση ετοιμάζουν να το κλείσουν. Τη Δευτέρα 27 Μάρτη στις 11 το πρωί έχουν προγραμματίσει συγκέντρωση στο υπουργείο Εργασίας και την Τρίτη ξανά συγκέντρωση αυτή τη φορά στο υπουργείο Ανάπτυξης.

Στη διάρκεια της χτεσινής κινητοποίησης, ο Ν. Ξουράφης, γραμματέας του ΕΚ Πειραιά και μέλος της Γραμματείας Πειραιά του ΠΑΜΕ, μιλώντας στους εργαζόμενους επισήμανε ότι συσπειρωμένοι με τις ταξικές δυνάμεις, με τον συνεχή και καλά οργανωμένο αγώνα τους και όχι με «ντουφεκιές» και με τον συντονισμό τους με τους εργαζόμενους των άλλων εργοστασίων που αντιμετωπίζουν τα ίδια προβλήματα, η πάλη τους μπορεί να έχει ουσιαστικά αποτελέσματα. Και τους κάλεσε να βγάλουν συμπεράσματα για την αντιλαϊκή αντεργατική πολιτική ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΕΕ, που οδηγεί στον αφανισμό την καπνοβιομηχανία της χώρας.

Απολύσεις στη FANCO

Δεν πρόλαβε να στεγνώσει το μελάνι της υπογραφής για νέα σκανδαλώδη χρηματοδότηση του Λαναρά από την κυβέρνηση και όμιλο τραπεζών (ΑΓΡΟΤΙΚΉ, ΕΘΝΙΚΗ, ΑΛΦΑ, «Γιούρομπανγκ») και ο χορός των απολύσεων ξεκίνησε χτες από το εργοστάσιο της FANCO στην Κομοτηνή.

Μόλις την περασμένη Παρασκευή ο Λαναράς ανακοίνωσε πως στο πλαίσιο της συμφωνίας χρηματοδότησης, προβλέπεται η συγχώνευση με απορρόφηση των εταιριών «FANCO AE», «Κλωστήρια Ροδόπης ΑΕ» και «GALLOP ΑΕΒΕ» από την «Κλωστήρια Ναούσης ΑΕ». Και διαφήμιζε πως οι αλλαγές στη δομή της εταιρίας σηματοδοτούν την έναρξη μιας καινούριας εποχής.

Αυτή η εποχή λοιπόν ξεκίνησε χτες με την εφαρμογή προγράμματος οικειοθελών απολύσεων για περίπου 100 εργαζόμενους και με την απειλή της εταιρίας πως αν δε φύγουν μόνοι τους, θα ξεκινήσουν απολύσεις.

ΕΝΩΣΗ ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Αυξημένα καθήκοντα μετά τις εκλογές

Κατά 70% μεγαλύτερη η συμμετοχή των εργαζομένων στις αρχαιρεσίες του ταξικού σωματείου

Ενισχυμένη από τη μάχη των εκλογών βγήκε η Ενωση Εμποροϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης και συνεχίζει με μεγαλύτερη δύναμη στο δρόμο του ταξικού αγώνα, συντεταγμένα στις γραμμές του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου (ΠΑΜΕ). Συνολικά η συμμετοχή των εμποροϋπαλλήλων στις εκλογές αυξήθηκε κατά 70%. Στοιχείο που μαρτυρά τη μαζική συσπείρωση των εργαζομένων στο ταξικά προσανατολισμένο συνδικάτο τους.

Συγκεκριμένα, ψήφισαν 988 εργαζόμενοι ενώ στις προηγούμενες εκλογές είχαν ψηφίσει 585. Η μοναδική παράταξη που κατήλθε στις εκλογές πήρε το σύνολο των ψήφων και αύξησε τους αντιπροσώπους για το συνέδριο του Εργατικού Κέντρου από 8 σε 13 και για την Ομοσπονδία από 6 σε 10.

Στις αρχαιρεσίες ψήφισαν πολλοί νέοι εργαζόμενοι και νέα μέλη του Σωματείου που εγγράφηκαν το προηγούμενο διάστημα, στη διάρκεια των αγώνων που αναπτύχθηκαν με μπροστάρη την Ενωση, σε μεγάλα πολυκαταστήματα αλλά και στη συνοικιακή αγορά για την υπεράσπιση των εργασιακών δικαιωμάτων από την εργοδοτική επίθεση που εκδηλώνεται σε μια σειρά χώρους. Και αυτό είναι ένα στοιχείο που επιβεβαιώνει ότι η εμπιστοσύνη και η συσπείρωση των εργαζομένων χτίζετε με την καθημερινή οργανωμένη και ανυποχώρητη πάλη που μπροστά της βάζει αιτήματα που καλύπτουν τις σύγχρονες ανάγκες τους.

Εκτιμώντας το αποτέλεσμα των εκλογών η Ενωση Εμποροϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης σημειώνει σε ανακοίνωσή της ότι «η συσπείρωση στο σωματείο, η ενίσχυση της δύναμής μας, είναι η εγγύηση πως η αντεργατική πολιτική μπορεί και πρέπει να ανατραπεί».

«FARAO HELLAS»
Καμιά ανοχή στην τρομοκρατία

Δυναμική παράσταση διαμαρτυρίας ενάντια στην εργοδοτική αυθαιρεσία, πραγματοποίησε χτες το μεσημέρι αντιπροσωπεία συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ στη διεύθυνση της κατασκευαστικής εταιρίας (κυπριακών συμφερόντων) «FARAO HELLAS», δίνοντας άμεση απάντηση στην προσπάθεια απόλυσης της εργαζόμενης Ντίνας Γκογκάκη.

Η εταιρία ανακοίνωσε στην εργαζόμενη ότι «είναι καλό ν' απομακρυνθεί...», δύο μέρες μετά τη συμμετοχή της στην πανελλαδική απεργία της 15ης Μάρτη, φτάνοντας στο σημείο να πλάσει ψεύτικες κατηγορίες σε βάρος της. Στην πραγματικότητα, θορυβημένη από τη γενικότερη αγωνιστική στάση της εργαζόμενης, η εργοδοσία επιχείρησε να απαλλαγεί από την παρουσία της. Η άμεση και δυναμική αντίδραση των συνδικαλιστών ανάγκασε τη διοίκηση της εταιρίας να τα μαζέψει και να δεσμευτεί ότι δεν υφίσταται θέμα απόλυσης. Η αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ έκανε σαφές πως οι ταξικές δυνάμεις δεν πρόκειται να ανεχθούν καμία τρομοκρατική και αυθαίρετη απόλυση, ούτε και την καταπάτηση του δικαιώματος στη συνδικαλιστική δράση. Πάντως, χαρακτηριστικό της κατάστασης που επικρατεί στη «FARAO» είναι ότι η εργοδοσία θέλει τους εργαζόμενους «πολλαπλών χρήσεων», παραβιάζει το ωράριο, δεν πληρώνει υπερωρίες κ.ά.

Την απόλυση - δίωξη του συναδέλφου τους συνδικαλιστή του ΠΑΜΕ Χρήστου Καράνταη από κατάστημα βίντεο κλαμπ «SEVEN» καταγγέλλει με ανακοίνωσή του και το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης. Καλεί σε συσπείρωση στο σωματείο και σε αγωνιστική εγρήγορση τους εργαζόμενους σε όλα τα καταστήματα «SEVEN» και προειδοποιεί πως θα υπερασπίσει με κάθε μορφή πάλης το δικαίωμα των συναδέλφων στην αξιοπρεπή δουλιά με δικαιώματα.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΑ ΛΙΠΑΣΜΑΤΑ
Νέες κινητοποιήσεις μετά την κοροϊδία

Με αποκλεισμό της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης - Αθηνών στο ύψος των διοδίων στα Τέμπη απάντησαν χτες βράδυ οι εργαζόμενοι της Βιομηχανίας Φωσφορικών Λιπασμάτων στην υπαναχώρηση της κυβέρνησης από τη δέσμευσή της για επαναλειτουργία του εργοστασίου της Θεσσαλονίκης. Προειδοποιούν για κλιμάκωση του αγώνα με αποκλεισμό υπουργείων, ίσως και σήμερα.

Οι δεσμεύσεις της κυβέρνησης ότι χτες η ΒΦΛ θα ανακοίνωνε επαναλειτουργία του εργοστασίου, ανασκευάστηκαν μετά και τις ανακοινώσεις της εταιρίας που αρχικά ανέφερε ότι «εξετάζει τη δυνατότητα μερικής λειτουργίας του εργοστασίου» και στη συνέχεια μιλούσε για «ορθολογική» λειτουργία του εργοστασίου. Σε καμία περίπτωση λοιπόν δεν ικανοποιείται το αίτημα των εργαζομένων για πλήρη λειτουργία του εργοστασίου και διασφάλιση των 600 θέσεων εργασίας.

Βέβαια ο υπουργός Μακεδονίας - Θράκης Γ. Καλαντζής από προχτές το βράδυ είχε αφήσει αιχμές για τι είδους επαναλειτουργία μιλούσε αφού στη σχετική δήλωσή του ανέφερε πως «ίσως χρειαστούν θυσίες». Εννοούσε προφανώς θυσίες για τους εργαζόμενους που καλούνται και πάλι να βάλουν σε διαπραγμάτευση το δικαίωμά τους στη δουλιά, γεγονός που επαληθεύτηκε χτες.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ