ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 28 Μάρτη 2006
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΤΕΥΤΛΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ
Από χέρι μείον 100.000 στρέμματα το 2006

Η εφαρμογή της νέας ΚΑΠ φέρνει τα πρώτα αρνητικά αποτελέσματα

Μείον 100.000 στρέμματα μετράει η τευτλοκαλλιέργεια από την πρώτη κιόλας χρονιά εφαρμογής της νέας ΚΑΠ και του νέου κοινοτικού κανονισμού για τη ζάχαρη. Πέρσι είχαν καλλιεργηθεί 418.000 στρέμματα με τεύτλα, ενώ φέτος οι συμβάσεις καλλιέργειας που υπογράφτηκαν με την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης (ΕΒΖ) φτάνουν μόλις τα 318.000 στρέμματα.

Ενώ στην αρχή του 2006 υπήρξε αυξημένο ενδιαφέρον για καλλιέργεια τεύτλων και είχαν γίνει αιτήσεις καλλιέργειας για 600.000 στρέμματα περίπου, η εφαρμογή του αρνητικού κανονισμού της ΕΕ για τη ζάχαρη από την κυβέρνηση και τη διοίκηση της ΕΒΖ είχε ως αποτέλεσμα να υπογραφτούν συμβάσεις για τα μισά στρέμματα. Η μείωση της τιμής κατά 36,5% σε σύγκριση με πέρσι ήταν ο βασικότερος παράγοντας που «πάγωσε» τους τευτλοπαραγωγούς. Από κοντά και η διοίκηση της ΕΒΖ, που έκοψε προκαταβολικά το 40% των αιτήσεων, αφού προγραμμάτισε να καλλιεργηθούν φέτος 367.000 στρέμματα περίπου, δηλαδή 12% λιγότερα σε σύγκριση με τα στρέμματα που είχαν καλλιεργηθεί πέρσι. Βέβαια, αξίζει να σημειωθεί πως δεν είναι σίγουρο αν θα σπαρθούν τελικά και τα 318.000 στρέμματα για τα οποία έχουν υπογραφτεί συμβάσεις. Το σίγουρο όμως είναι πως δε θα καλυφθεί ούτε η «κουτσουρεμένη» ποσόστωση ζάχαρης, που είναι 280.000 τόνοι.

Η πορεία συρρίκνωσης της τευτλοκαλλιέργειας αναμένεται να συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια. Από την άλλη, η κυβέρνηση δε δείχνει διατεθειμένη να λάβει μέτρα στήριξης της τευτλοκαλλιέργειας και καταβολής εθνικών ενισχύσεων. Συνεπώς, η συρρίκνωση της τευτλοκαλλιέργειας ως αποτέλεσμα της εφαρμογής της νέας ΚΑΠ από την κυβέρνηση της ΝΔ θα συμπαρασύρει στο κλείσιμο και τα εργοστάσια της ΕΒΖ. Αν όχι όλα, τα περισσότερα. Για παράδειγμα, το εργοστάσιο της Λάρισας είχε υπογράψει το 2005 συμβάσεις καλλιέργειας για 107.000 στρέμματα και φέτος η κατανομή που του δόθηκε ήταν 96.000 στρέμματα και τελικά υπογράφτηκαν συμβάσεις για 81.000 στρέμματα. Επίσης, για τα υπόλοιπα εργοστάσια η στρεμματική κατανομή που δόθηκε για το 2006 ήταν: Πλατύ 99.000, Σέρρες 47.000, Ξάνθη 55.000 και Ορεστιάδα 70.000, ενώ οι συμβάσεις που υπογράφτηκαν είναι, αντίστοιχα, 81.000, 45.000, 43.500 και 65.000 στρέμματα.

Ενα ακόμα ανησυχητικό στοιχείο είναι ότι και ο καιρός δεν είναι ευνοϊκός και η σπορά τεύτλων καθυστερεί. Μέχρι τις 10 του Μάρτη είχαν σπαρθεί γύρω στις 15.000 στρέμματα, ενώ πέρσι την αντίστοιχη εποχή είχαν σπαρθεί περισσότερα από 60.000 στρέμματα. Για παράδειγμα, στο Νομό Εβρου, που χτυπήθηκε και από τις πλημμύρες, δεν είχε σπαρθεί ούτε ένα στρέμμα. Από την άλλη, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης είχε αναφέρει ότι μέχρι τέλος Φλεβάρη θα ξεκαθάριζε ποια θα ήταν η ιστορική περίοδος για τον υπολογισμό της αποσυνδεμένης στρεμματικής ενίσχυσης. Ομως, τελειώνει ο Μάρτης και δεν έχει ανακοινωθεί τίποτα και, όπως αναφέρουν οι σχετικές πληροφορίες, η ιστορική περίοδος που θα ληφθεί υπόψη θα ανακοινωθεί στα τέλη του Απρίλη. Οπως επίσης αναφέρεται σχετικά, η πλειοψηφία των Ενώσεων από τις περιοχές που παράγουν τεύτλα πρότεινε η ιστορική περίοδος να είναι η τριετία 2000 - 2002, όπως έγινε και στα άλλα αγροτικά προϊόντα, ενώ η διοίκηση της ΕΒΖ ζητάει να είναι η διετία 2004-2005, μια και εκτός των άλλων έχει αυτά τα στοιχεία εύκαιρα...

EUROSTAT
Μείωση αγροτικού εισοδήματος

Περαιτέρω μείωση κατά 1,8% παρουσίασε το 2005 το αγροτικό εισόδημα στην Ελλάδα, σε σύγκριση με το 2004, ενώ στην ΕΕ των «25» τα πράγματα είναι ακόμη χειρότερα, καθώς η μείωση του εισοδήματος (για το σύνολο των αγροτών στην ΕΕ) φτάνει το 5,6%. Αυτό προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας που δημοσιοποιήθηκαν χτες στις Βρυξέλλες.

Η μεγαλύτερη μείωση αγροτικού εισοδήματος παρατηρείται στην Πορτογαλία με 12%, τη Σλοβακία με 10,6%, την Ιταλία με 10,4% την Ισπανία με 10,3% και τη Γαλλία με 10,1%. Εξαίρεση στον κανόνα - όπου παρατηρήθηκαν αυξήσεις του αγροτικού εισοδήματος - αποτελούν η Λιθουανία με 24,6%, η Ιρλανδία με 16,5%, η Λετονία με 13,1% και η Τσεχία με 12,6%.

Επίσης, το 2005 (συγκριτικά με το 2004) στην Ελλάδα (τα ποσοστά στην παρένθεση είναι για την ΕΕ των «25») παρατηρήθηκε μείωση κατά 1,7% στη φυτική παραγωγή (12,1%) και 2,7% στη ζωική παραγωγή (4,2%).

Παράταση για το ΦΠΑ

Ολιγοήμερη παράταση στην προθεσμία υποβολής των περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ (που έληγε χτες) έδωσε το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών μετά την απεργία των τραπεζοϋπαλλήλων. Σύμφωνα με απόφαση του υφυπουργού Αντ. Μπέζα, η προθεσμία μεταφέρεται για τις 31 Μάρτη.

Ημερίδα της ΠΑΣΥ

H Πανελλήνια Γραμματεία της ΠΑΣΥ διοργανώνει Ημερίδα με θέμα τα τα προβλήματα και το μέλλον της κτηνοτροφίας, την Κυριακή 2 Απρίλη στις 11 το πρωί, στην Αίθουσα Γεωργικών Συνεταιρισμών Κατερίνης. Εισηγητής θα είναι ο Γιάννης Σκούφας, μέλος της Γραμματείας της ΠΑΣΥ, υπεύθυνος κτηνοτροφίας.

ΑΡΕΙΟΣ ΠΑΓΟΣ
Απόφαση προστασίας των τραπεζών

Προστασία στη ληστεία των τραπεζών με τα πανωτόκια παρέχει ο Αρειος Πάγος, καθώς το Α' Τμήμα με απόφασή του θεωρεί ότι είναι συνταγματική η λεηλασία των δανειοληπτών από τις (κρατικές, ημικρατικές και ιδιωτικές) τράπεζες.

Ετσι, χιλιάδες δανειολήπτες θα επιβαρυνθούν τελικά με διογκωμένα πανωτόκια, αφού το Α' Τμήμα του Αρείου Πάγου (εισηγητής ο αρεοπαγίτης Δ. Κανελλόπουλος) δέχτηκε ότι μέσα στους σκοπούς της εθνικής οικονομίας είναι και η ενίσχυση του τραπεζικού συστήματος, γιατί οι τράπεζες της χώρας συγκεντρώνουν τη λαϊκή αποταμίευση και πιστοδοτούν επενδύσεις χάριν της εθνικής οικονομίας! Συνεπώς, σύμφωνα με την αρεοπαγίτικη απόφαση οι τράπεζες μπορούν να επιβάλλουν πανωτόκια, στις περιπτώσεις που φυσικά πρόσωπα ή επιχειρήσεις είχαν υπογράψει συμβάσεις δανεισμού πριν το Μάη του 1998, χωρίς γραπτή συμφωνία για τον ανατοκισμό.

Η πλευρά των δανειοληπτών είχε υποστηρίξει ότι είναι αντισυνταγματική η σχετική νομοθεσία για την επιβολή πανωτοκίων (νόμος 1083/1980 επί υπουργίας Εβερτ), με τον οποίο επιτράπηκε στις τράπεζες να εκτοκίζουν τους εν καταθέσει τόκους (πανωτόκια) από την πρώτη μέρα καθυστέρησης, χωρίς χρονικό περιορισμό.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το πρόβλημα με τα πανωτόκια ξαναεμφανίζεται πάλι έντονα παρά τη λεγόμενη απόφαση - σταθμό της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου 8/98, που δήθεν έλυνε το πρόβλημα με τα πανωτόκια.

ΥΓΡΑ ΚΑΥΣΙΜΑ
Τιμές που «καίνε»

Νέα αύξηση στην τιμή της αμόλυβδης βενζίνης παρατηρήθηκε την περασμένη βδομάδα, ενώ και η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης έχει εκτιναχτεί. Σύμφωνα με τις μετρήσεις του υπουργείου Ανάπτυξης, η μέση πανελλαδική τιμή της αμόλυβδης έφτασε τα 96,3 λεπτά το λίτρο, σημειώνοντας αύξηση 1,16% σε σχέση με την προηγούμενη μέτρηση. Στο μεταξύ, η απλή αμόλυβδη έχει φτάσει να πωλείται και 1 ευρώ το λίτρο σε πρατήρια βενζίνης στην επαρχία, καθώς και σε ορισμένα στην Αττική, όπου η μέση τιμή του πετρελαίου θέρμανσης έφτασε τα 61,3 λεπτά το λίτρο και πανελλαδικά τα 61,7 λεπτά το λίτρο. Οι τιμές ανεβαίνουν ανάλογα με τα κέρδη των εταιριών παραγωγής και εμπορίας πετρελαιοειδών, γεγονός που καταρρίπτει κάθε επιχείρημα περί «αντικειμενικών» συνθηκών για την αύξηση των τιμών και για πολιτική «συγκράτησης» από οποιοδήποτε εμπλεκόμενο.

Σύσκεψη της ΔΠΚ-Ο

«Επαγγελματικό Ταμείο Ασφάλισης Οικονομολόγων (ΕΤΑΟ) - Δούρειος Ιππος της κοινωνικής ασφάλισης», είναι το θέμα σύσκεψης που διοργανώνει, αύριο Τετάρτη 29 Μάρτη, η «Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση Οικονομολόγων» (ΔΠΚ-Ο).

  • Γιατί συστάθηκε και ποιους σκοπούς εξυπηρετεί;
  • Στο πλαίσιο ποιων επιλογών στρατηγικής σημασίας δημιουργήθηκε;
  • Ποιες οι συνέπειες στη Δημόσια Κοινωνική Ασφάλιση από την καθιέρωση των Επαγγελματικών και Επιχειρησιακών Ταμείων;

Αυτά και άλλα ερωτήματα θα απαντηθούν και συζητηθούν στη σύσκεψη της ΔΠΚ-Ο, που θα πραγματοποιηθεί, στις 7 το απόγευμα, στην αίθουσα του Συνδικάτου Οικοδόμων (Βερανζέρου 1, 2ος όροφος).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ