ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 28 Μάρτη 2006
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΟΛΙΚΗ ΕΚΛΕΙΨΗ ΗΛΙΟΥ
Στο επίκεντρο το Καστελόριζο

Στο Καστελόριζο αναμένεται να βρεθούν την Τετάρτη πολλοί διεθνούς φήμης επιστήμονες, προκειμένου να παρακολουθήσουν ένα εντυπωσιακό φυσικό φαινόμενο, αυτό της ολικής έκλειψης του ηλίου. Το ακριτικό νησί θα βρεθεί μέσα στην κύρια ζώνη της έκλειψης και ο ηλιακός δίσκος θα καλυφθεί εντελώς από τη σκιά της σελήνης, ενώ στην υπόλοιπη Ελλάδα το φαινόμενο θα είναι ορατό ως μερική έκλειψη του ηλίου.

Οπως επισημαίνουν οι επιστήμονες, εκλείψεις συμβαίνουν δύο μέχρι πέντε φορές το χρόνο στον πλανήτη μας, αλλά δεν είναι πάντα ορατές στη χώρα μας. Συγκεκριμένα, στη χώρα μας, ολική έκλειψη του ηλίου έχουμε να δούμε από το 1936 και η επόμενη αναμένεται για το 2088, ενώ μερική έκλειψη θα γίνει την 1η Αυγούστου 2008 και στις 4 Γενάρη 2011.

Η έκλειψη ηλίου θα αρχίσει στις 12.34' της Τετάρτης και η ολική φάση, κατά την οποία θα έχει καλυφθεί ολόκληρος ο ηλιακός δίσκος, θα εκδηλωθεί στη 1.53' έως τη 1.55', ενώ ολόκληρος ο ήλιος θα ξαναφανεί στις 15.10'. Εκτός από το Καστελόριζο, ο ουρανός θα σκοτεινιάσει και σε άλλες περιοχές της χώρας, όπως την Αθήνα, όπου η έκλειψη θα αγγίξει το 86%. Ηδη στο νησί, η πληρότητα των ξενοδοχείων αγγίζει το 100%, από όσους θέλουν να παρακολουθήσουν το φαινόμενο, ενώ ο Δήμος Καστελόριζου και οι άλλοι τοπικοί φορείς έχουν προετοιμάσει διάφορες πολιτιστικές εκδηλώσεις για το τριήμερο 27 - 29 Μάρτη.

Σημειώνουμε ότι για την επιστημονική καταγραφή της έκλειψης θα μεταβούν στο Καστελόριζο Ελληνες επιστήμονες του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και του Εθνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών, με το ερευνητικό σκάφος «Αιγαίο».

ΠΟΑΟ
Εκδήλωση για τα 60χρονα του ΔΣΕ

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αντιστασιακών Οργανώσεων - ΠΟΑΟ, τιμώντας τα 60χρονα του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας διοργανώνει, την Κυριακή 2 Απρίλη 2006 και ώρα 12 το μεσημέρι, συνεστίαση στο κοσμικό κέντρο «Κιβωτός» (πρώην «Καστέλλο», Καυτατζόγλου και Δ. Ράλλη 26 Πατήσια - τηλ.: 210.2236.600, σταθμός Ηλεκτρικού Αγ. Ελευθέριος).

Θα υπάρχει πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα με συμμετοχή του διακεκριμένου καλλιτέχνη της ΕΣΣΔ Γιάννη Τσελεπίδη. Στο πιάνο θα συνοδεύει η Ρεγκίνα Μπελέτσκαγια. Επίσης συμμετέχει το συγκρότημα Ψαραδάκου. Προσκλήσεις στο κεντρικά γραφεία της ΠΟΑΟ - ΠΕΑΕΑ, καθώς και τις αντιστασιακές οργανώσεις: ΠΕΑΤΑΘ - ΔΣΕ, ΠΕΕΠΠ, ΠΕΑΦΕ, ΠΕΣΑΘΕΑ, ΠΣΑΜΑ και τα παραρτήματα των συνοικιών Αθήνας, Πειραιά, Αττικής.

Εκρηξη βόμβας

Μικρές υλικές ζημιές στο υποκατάστημα της «CITIBANK» και σε δύο σταθμευμένα αυτοκίνητα, ήταν το αποτέλεσμα έκρηξης αυτοσχέδιου εκρηκτικού μηχανισμού, χθες, 10 λεπτά μετά τα μεσάνυχτα, στη διασταύρωση της λεωφόρου Αλεξάνδρας και της οδού Μπουκουβάλα στα Εξάρχεια. Η αστυνομία είχε αποκλείσει την περιοχή ύστερα από τηλεφώνημα αγνώστου στην εφημερίδα «Ελευθεροτυπία», που προειδοποιούσε για την ύπαρξη της βόμβας στο σημείο. Η αστυνομία εξετάζει την πιθανότητα σύνδεσης της χθεσινής επίθεσης με εκείνη στο υποκατάστημα της γαλλικής τράπεζας «BNP» στο Μαρούσι πριν από περίπου ένα μήνα.

Εκδηλώσεις αντιστασιακών

Αύριο Τετάρτη 29.3.2006:

  • Το Παράρτημα ΠΕΑΕΑ Εξαρχείων - Νεάπολης - Κολωνακίου διοργανώνει συνεστίαση, ώρα 8 μ.μ., στο κέντρο «ΑΜΠΕΛΟΦΥΛΛΟ» (Λέλας Καραγιάννη -πρώην Λήμνου - και Σαμοθράκης 3) στην Κυψέλη. Τηλ: 2108678862.
  • Το ΔΣ της Ενωσης Φίλων Μνήμης του Διαμαντή καλεί τα μέλη της να πάρουν μέρος στη Γενική Τακτική εκλογοαπολογιστική συνέλευση, που θα πραγματοποιηθεί, οριστικά, ώρα 4 μ.μ., στην αίθουσα της Ενωσης Λογιστών (Κάνιγγος 27, 5ος όροφος).
  • Το Σάββατο 1.4.2006 και ώρα 9 μ.μ., τα Παραρτήματα της ΠΕΑΕΑ Μεσολογγίου, Αιτωλικού, Μακρύνειας και Θέρμου Ν. Αιτωλοακαρνανίας διοργανώνουν εκδήλωση -συνεστίαση για τα 63 χρόνια της ΕΠΟΝ και τα 61 χρόνια της Αντιφασιστικής Νίκης, στο κέντρο «ΤΣΑΜΗΣ» Παπαδάτων.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ