Τρίτη 28 Μάρτη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΟΛΙΚΗ ΕΚΛΕΙΨΗ ΗΛΙΟΥ
Στο επίκεντρο το Καστελόριζο

Στο Καστελόριζο αναμένεται να βρεθούν την Τετάρτη πολλοί διεθνούς φήμης επιστήμονες, προκειμένου να παρακολουθήσουν ένα εντυπωσιακό φυσικό φαινόμενο, αυτό της ολικής έκλειψης του ηλίου. Το ακριτικό νησί θα βρεθεί μέσα στην κύρια ζώνη της έκλειψης και ο ηλιακός δίσκος θα καλυφθεί εντελώς από τη σκιά της σελήνης, ενώ στην υπόλοιπη Ελλάδα το φαινόμενο θα είναι ορατό ως μερική έκλειψη του ηλίου.

Οπως επισημαίνουν οι επιστήμονες, εκλείψεις συμβαίνουν δύο μέχρι πέντε φορές το χρόνο στον πλανήτη μας, αλλά δεν είναι πάντα ορατές στη χώρα μας. Συγκεκριμένα, στη χώρα μας, ολική έκλειψη του ηλίου έχουμε να δούμε από το 1936 και η επόμενη αναμένεται για το 2088, ενώ μερική έκλειψη θα γίνει την 1η Αυγούστου 2008 και στις 4 Γενάρη 2011.

Η έκλειψη ηλίου θα αρχίσει στις 12.34' της Τετάρτης και η ολική φάση, κατά την οποία θα έχει καλυφθεί ολόκληρος ο ηλιακός δίσκος, θα εκδηλωθεί στη 1.53' έως τη 1.55', ενώ ολόκληρος ο ήλιος θα ξαναφανεί στις 15.10'. Εκτός από το Καστελόριζο, ο ουρανός θα σκοτεινιάσει και σε άλλες περιοχές της χώρας, όπως την Αθήνα, όπου η έκλειψη θα αγγίξει το 86%. Ηδη στο νησί, η πληρότητα των ξενοδοχείων αγγίζει το 100%, από όσους θέλουν να παρακολουθήσουν το φαινόμενο, ενώ ο Δήμος Καστελόριζου και οι άλλοι τοπικοί φορείς έχουν προετοιμάσει διάφορες πολιτιστικές εκδηλώσεις για το τριήμερο 27 - 29 Μάρτη.

Σημειώνουμε ότι για την επιστημονική καταγραφή της έκλειψης θα μεταβούν στο Καστελόριζο Ελληνες επιστήμονες του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και του Εθνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών, με το ερευνητικό σκάφος «Αιγαίο».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ