ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 28 Μάρτη 2006
Σελ. /32
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΦΟΙΤΗΤΕΣ - ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ
Κινητοποιήσεις σε 27 πόλεις

Την Παρασκευή 31 Μάρτη, τα αγωνιστικά ραντεβού ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της εκπαίδευσης, απ' άκρη σ' άκρη στην Ελλάδα

Πολύμορφη δράση ξεδιπλώνεται στις σχολές πανεπιστημίων και ΤΕΙ σε όλη τη χώρα, με στόχο τη μαζική συμμετοχή φοιτητών και σπουδαστών στα συλλαλητήρια της Παρασκευής 31 Μάρτη, στα οποία καλούν τα Πανελλαδικά Συντονιστικά ΑΕΙ και ΤΕΙ, με κύριο στόχο να υψωθούν φραγμοί στη λαίλαπα ιδιωτικοποίησης που εξαπολύεται στα ιδρύματα κυρίως μέσα από την επικείμενη αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος και της αλλαγής του νόμου - πλαισίου για την ανώτατη εκπαίδευση.

Σε 27 πόλεις προγραμματίζονται κινητοποιήσεις και, πιο συγκεκριμένα, το αγωνιστικό ραντεβού στην Αθήνα είναι στις 12.30 το μεσημέρι στα Προπύλαια και στη Θεσσαλονίκη στις 12 το μεσημέρι στην πλατεία Χημείου. Κινητοποιήσεις ακόμα θα γίνουν σε: Αλεξανδρούπολη, Κομοτηνή, Ξάνθη, Καβάλα, Σέρρες, Φλώρινα, Κοζάνη, Γιάννενα, Κέρκυρα, Αρτα, Λάρισα, Βόλο, Καρδίτσα, Χαλκίδα, Πάτρα, Καλαμάτα, Χανιά, Ρέθυμνο, Ηράκλειο, Μυτιλήνη, Χίο και Σάμο.

«Με τον αγώνα μας να διεκδικήσουμε πραγματικά δημόσια και δωρεάν Παιδεία, ενιαία ανώτατη εκπαίδευση. Γιατί σήμερα δε φτάνει να λέμε απλά "όχι"! Δεν υπερασπιζόμαστε το σημερινό πανεπιστήμιο! Διεκδικούμε αυτό που έχει ανάγκη ο λαός και η νεολαία», σημειώνει σε σχετικό κάλεσμα η Πανσπουδαστική ΚΣ, που στηρίζει το αγωνιστικό πλαίσιο των Πανελλαδικών Συντονιστικών και καλεί φοιτητές και σπουδαστές σε συσπείρωση σε αυτό το πλαίσιο και συμπόρευση με τους εργαζόμενους και όλο το λαό.

Η βδομάδα που διανύουμε μέχρι και την Παρασκευή, είναι βδομάδα γενικών συνελεύσεων για τους συλλόγους φοιτητών και σπουδαστών, που συζητούν τη συμμετοχή τους στα συλλαλητήρια. Παράλληλα, γίνονται Τμηματικές Συνελεύσεις και συνελεύσεις ετών στους μεγάλους συλλόγους, ενώ οι επιτροπές αγώνα που συσπειρώνονται στα Συντονιστικά προπαγανδίζουν την κινητοποίηση με μαχητικές προκηρύξεις, «τρικάκια», αφίσες, με βασικό σύνθημα: «Ολοι οι φοιτητές στο δρόμο! ΟΧΙ στην κατάργηση του άρθρου 16. ΟΧΙ στο νέο νόμο - πλαίσιο! Δωρεάν σπουδές. Δουλιά με δικαιώματα. Ενιαία Δημόσια και Δωρεάν Ανώτατη Εκπαίδευση».

Θυμίζουμε ότι στην κινητοποίηση καλούν μέχρι στιγμής 30 Φοιτητικοί Σύλλογοι, 8 Σπουδαστικοί Σύλλογοι, 67 Επιτροπές Αγώνα σε πανεπιστήμια και 26 σε ΤΕΙ σε όλη τη χώρα, που συσπειρώνονται στο αγωνιστικό πλαίσιο των Πανελλαδικών Συντονιστικών.

ΠΑΝΣΠΟΥΔΑΣΤΙΚΕΣ ΣΦΗΝΕΣ
Το θράσος τους δεν έχει όρια!

Ο λόγος για τα καλόπαιδα της ΔΑΠ στο ΤΕΦΑΑ του Πανεπιστημίου Αθήνας, που έσπευσαν να μας δείξουν τι σημαίνει «αξιολόγηση» πανεπιστημιακών και με ποια κριτήρια θα γίνεται... Η εικόνα χθες το πρωί στο ΤΕΦΑΑ είχε ως εξής: Τα γραφεία συγκεκριμένων συνδικαλιστών καθηγητών του Τμήματος είχαν υποστεί τραμπουκισμούς και δίπλα τους υπήρχαν ως ...υπογραφή τοιχοκολλημένες αφίσες της ΔΑΠ. Σπασμένες ήταν και οι θυρίδες αλληλογραφίες πολλών καθηγητών, που, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν έκαναν τη χάρη σε ΔΑΠίτες να τους περάσουν κάποια μαθήματα. Εκεί λοιπόν, με την υπογραφή του συλλόγου φοιτητών, οι ΔΑΠίτες ανάρτησαν και την παρακάτω ανακοίνωση:

«Επειδή τα τελευταία χρόνια η καθολική αποδοχή της ΔΑΠ από τη φοιτητική κοινότητα έχει ενοχλήσει πολλούς καθηγητές λαμόγια που βλέπουν ότι δεν εξυπηρετούνται με το 66% της ΔΑΠ και ξεκίνησαν με άθλιες μεθοδεύσεις να χτυπήσουν την αυτοδυναμία μας, τους ενημερώνουμε ότι υπάρχουν γιατί τους αφήνουμε εμείς... Δυστυχώς γι' αυτούς θα μας θυμηθούν και θα μας ξαναχτυπήσουν την πόρτα στην επόμενη εξέλιξή τους. Τους περιμένουμε λοιπόν!!!»

Τα παραπέρα σχόλια περιττεύουν...

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ
Στο ΠΑΜΕ η διέξοδος

Κάλεσμα στους καθηγητές να συσπειρωθούν στο ΠΑΜΕ και να δώσουν, μαζί με τις ταξικές δυνάμεις, απάντηση στην αντιλαϊκή πολιτική, με πρώτο σταθμό τη συμμετοχή στο συλλαλητήριο στις 31 Μάρτη, απευθύνει η ΕΣΑΚ ΔΕΕ, μετά και την καταψήφιση χθες, από τη Γενική Συνέλευση των προέδρων των ΕΛΜΕ, της εισήγησης του ΔΣ της ΟΛΜΕ για απεργία στις 11 Μάη και κινητοποίηση την περίοδο των εξετάσεων.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Υποβαθμίζεται το δικαίωμα στη μόρφωση

... για τα παιδιά των μεταναστών

Η πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης να υποβαθμίσει προοπτικά το ρόλο των ελληνικών σχολείων στη Γερμανία και να σπρώξει τα παιδιά των Eλλήνων μεταναστών στα σχολεία του γερμανικού εκπαιδευτικού συστήματος, φάνηκε από την κοινή σύσκεψη που έγινε στο Μόναχο, μεταξύ εκπροσώπων του ελληνικού και γερμανικού υπουργείου Παιδείας, καθώς και της Μεικτής Ελληνογερμανικής Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για θέματα εκπαίδευσης των Eλλήνων μαθητών.

Ωστόσο, όπως έχουν σήμερα τα πράγματα στο γερμανικό εκπαιδευτικό σύστημα - που οι εκπαιδευτικές αναδιαρθρώσεις έχουν προχωρήσει σε μεγάλο βαθμό και τα παιδιά των εργατών συναντούν από πολύ νωρίς ισχυρούς ταξικούς φραγμούς για να προχωρήσουν στη μόρφωσή τους - μια τέτοια προοπτική για τα παιδιά των Eλλήνων μεταναστών θα σημάνει αυτόματα ότι θα σπρώχνονται από πολύ μικρές ηλικίες στην κατάρτιση, χωρίς δυνατότητα πρόσβασης στις ανώτερες εκπαιδευτικές βαθμίδες.

Να σημειωθεί ότι αυτό το διάστημα, σε πολλές πόλεις της Γερμανίας όπου υπάρχουν ελληνικά σχολεία, μαθητές και γονείς βρίσκονται σε κινητοποιήσεις αντιδρώντας τόσο στη συνολική υποβάθμιση της μόρφωσης που παρέχεται στα παιδιά των Eλλήνων μεταναστών, όσο και στην αύξηση της βαθμολογικής βάσης για όσους πρόκειται να δώσουν φέτος εξετάσεις για τα ελληνικά πανεπιστήμια.

Εκδηλώσεις της ΚΝΕ στις σχολές
Αύριο Τετάρτη

Στο Πανεπιστήμιο Πάτρας, στις 12.30 το μεσημέρι, στο ΑΘΕ 10, με θέμα: «Ισχυροποίηση της Πανσπουδαστικής ΚΣ», θα μιλήσει ο Θέμης Γκιώνης, γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ.

Στην Ιατρική Λάρισας, στις 7 μ.μ., με θέμα: «Η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, η προπτυχιακή εκπαίδευση. Ο ρόλος των λειτουργών υγείας στο Εθνικό Σύστημα Υγείας». Θα μιλήσουν: Αδάμ Πασχάλης Μολυβδάς, καθηγητής φυσιολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης, καθηγητής και αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και Χρήστος Χαλκιάς, ιατρός και νομαρχιακός σύμβουλος Λάρισας.

Στο Βόλο, στο Πανεπιστήμιο, στις 7 μ.μ., αμφιθέατρο Κορδάτου, με θέμα «Οι εξελίξεις στην ανώτατη εκπαίδευση και η πάλη για τον Ενιαίο Δημόσιο και Δωρεάν χαρακτήρα της». Θα μιλήσουν: Κώστας Παπλωματάς, μέλος του ΔΣ της ΔΟΕ και Γιώργος Ηρακλέους, μέλος ΚΕΜΕΤΕ της ΟΛΜΕ.

Στο ΤΕΙ Καρδίτσας, στη 1 το μεσημέρι, στο μεγάλο αμφιθέατρο του ιδρύματος, με θέμα: «Η αναθεώρηση του Συντάγματος και οι επιπτώσεις στην Ανώτατη Εκπαίδευση και το Περιβάλλον (άρθρα 16 και 24)». Θα μιλήσουν: Ηλίας Μπόρλας, εκπαιδευτικός και Σωτήρης Στουρνάρας, δασολόγος.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ