ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 30 Μάρτη 2006
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ «ΜΕΤΑΞΑ»
Σε οριακή κατάσταση η λειτουργία του

Η Ελπίδα Παντελάκη κάλεσε τους εργαζόμενους σε ενωμένο αγώνα, ενάντια στην πολιτική υποβάθμισης και ιδιωτικοποίησης των δημόσιων νοσοκομείων

Από πρόσφατη περιοδεία της Ελπίδας Παντελάκη στο νοσοκομείο «Μεταξά»
Από πρόσφατη περιοδεία της Ελπίδας Παντελάκη στο νοσοκομείο «Μεταξά»
Την οριακή - σε βαθμό επικινδυνότητας - λειτουργία του «Μεταξά», λόγω των ελλείψεων προσωπικού, κατάγγειλαν χτες οι εργαζόμενοι στο αντικαρκινικό νοσοκομείο, κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης που πραγματοποίησαν στο αμφιθέατρο του νοσοκομείου.

Στη συγκέντρωση παραβρέθηκαν εκπρόσωποι όλων των κομμάτων, από τις τοποθετήσεις των οποίων φάνηκε ξεκάθαρα ποιος είναι με ποιον. Οι εκπρόσωποι του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ αναλώθηκαν στο να επιρρίπτουν ευθύνες ο ένας στον άλλον για τη σημερινή κατάσταση του νοσοκομείου, χωρίς να πουν κουβέντα για τις ευθύνες της κοινής πολιτικής που ακολουθούν και οι δύο και στον τομέα της Υγείας, που στόχο έχει τη συρρίκνωση του δημόσιου τομέα και την ενίσχυση του ιδιωτικού. Αποκορύφωμα ήταν η πρόταση του εκπροσώπου του ΣΥΝ Θοδωρή Δρίτσα, επικεφαλής της δημοτικής Κίνησης «Το Λιμάνι της Αγωνίας», ο οποίος, στο πλαίσιο των πρόσφατων προτάσεων της ΚΕΔΚΕ - να της μεταβιβαστούν επιπλέον αρμοδιότητες και να επιβάλει βέβαια πρόσθετους φόρους στους δημότες - πρότεινε τα τρία νοσοκομεία του Πειραιά από κοινού με τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση να ...σχεδιάσουν την επίλυση των προβλημάτων τους!

Στο πλευρό των εργαζομένων βρέθηκε και η Ελπίδα Παντελάκη, βουλευτής Πειραιά του ΚΚΕ και υποψήφια δήμαρχος της πόλης, επικεφαλής της παράταξης «Πειραιάς - Αναγέννηση», η οποία, αφού εξέφρασε τη συμπαράσταση στον αγώνα των εργαζομένων, τόνισε ότι η κατάσταση στα νοσοκομεία αποτελεί συνέπεια της αντιλαϊκής πολιτικής των ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Κάλεσε, δε, τους εργαζόμενους σε ενωμένο αγώνα ενάντια συνολικά σ' αυτήν την πολιτική και για την αλλαγή του συσχετισμού δύναμης στο συνδικαλιστικό κίνημα, οι συμβιβασμένες πλειοψηφίες του οποίου δε φέρνουν καμία αντίσταση στις αντιλαϊκές αλλαγές που επιχειρούνται.

Είναι χαρακτηριστικό ότι με βάση τον πεπαλαιωμένο Οργανισμό του νοσοκομείου που δημιουργήθηκε το 1986, κι ενώ τα περιστατικά που αντιμετωπίζονται έχουν πολλαπλασιαστεί, από τις 288 θέσεις που προβλέπονται για ιατρικό προσωπικό, είναι καλυμμένες οι 234. Επίσης από τις 1.061 θέσεις που προβλέπονται για νοσηλευτικό, διοικητικό και βοηθητικό προσωπικό, καλυμμένες είναι οι 728. Ετσι, στην απογευματινή και νυχτερινή βάρδια, μία νοσοκόμα καλείται να φροντίσει 40 ασθενείς, ενώ η λίστα αναμονής για μια ακτινοθεραπεία φτάνει τους τρεις μήνες και οι ασθενείς αναγκάζονται να προσφεύγουν σε ιδιωτικά θεραπευτήρια.

ΒΟΥΛΗ
Ψηφίστηκε η τροπολογία για τις τράπεζες

Ολοκληρώθηκε χτες στη Βουλή η συζήτηση της τροπολογίας για το ασφαλιστικό των τραπεζών με τη ρύθμιση να την υπερψηφίζουν μόνον οι κυβερνητικοί βουλευτές. Η συνεδρίαση χαρακτηρίστηκε από την προσπάθεια του ΠΑΣΟΚ να υψώσει τους τόνους, χωρίς όμως να αμφισβητεί την αντιασφαλιστική ουσία της τροπολογίας καθώς και συνολικά τις κατευθύνσεις που εκφράζει. Αντίστοιχα, οι βουλευτές της κυβέρνησης κατηγόρησαν την αξιωματική αντιπολίτευση για... ανευθυνότητα. «Δε συμφωνούμε ότι η αντιπαράθεση είναι κυρίως σε θέματα διαδικαστικά ή συνταγματικότητας» τόνισε παρεμβαίνοντας ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Αντώνης Σκυλλάκος. Οπως είπε, για την αντιασφαλιστική πολιτική «τα δυο κόμματα συμφωνούν. Αν ήταν το ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση, αυτό το πρόγραμμα θα εφάρμοζε».

Αναφερόμενος στην τροπολογία τόνισε ότι «την έφερε για να επιταχύνει την εφαρμογή του ν.3371» που αφορά και «τα υπόλοιπα επικουρικά ταμεία». Επισήμανε επίσης ότι παράλληλος στόχος είναι «να μπουν και τα ταμεία κύριας ασφάλισης των τραπεζών στο ΙΚΑ» ενώ την ίδια ώρα «γίνεται πιο ελκυστική η πώληση της εμπορικής τράπεζας». Παρεμβαίνοντας στη συζήτηση, ο βουλευτής του ΚΚΕ Αγγελος Τζέκης τόνισε, «εμείς καλούμε όλους τους εργαζόμενους, όχι μόνο τους τραπεζοϋπαλλήλους οι οποίοι πρέπει να αγωνιστούν για ένα ταμείο κύριας σύνταξης για όλους τους εργαζόμενους στις τράπεζες, χωρίς διακρίσεις και διαχωρισμούς μεταξύ τους και ένα Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης για όλους τους εργαζόμενους στις τράπεζες».

Νομιμοποίησαν το διασπαστικό σωματείο

Τις εργοδοτικές ορέξεις των Φροντιστηριούχων για φθηνότερα μεροκάματα, κατάργηση θεσμικών αιτημάτων των καθηγητών, κλπ., ικανοποίησε επί της ουσίας το Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας, όργανο του υπουργείου Απασχόλησης.

Υπενθυμίζεται ότι πριν καιρό μερίδα εργοδοτών φροντιστηριούχων αποσπάστηκε από την εργοδοτική Ομοσπονδία (PALSO) και δημιούργησε εργοδοτικό σύλλογο αλλά και διασπαστικό σύλλογο Εργαζομένων στα Κέντρα Ξένων Γλωσσών Αττικής, με στόχο να καταφέρει να υπογράφει συμβάσεις που να προβλέπουν μικρότερα μεροκάματα και αφαίρεση κατακτήσεων των καθηγητών, όπως αυτά είχαν κατακτηθεί μέσα από τις Συλλογικές Συμβάσεις που υπογράφει ο Σύλλογος Καθηγητών Ξένων Γλωσσών και Φροντιστηρίων Ελλάδας «Ο ΒΥΡΩΝΑΣ».

Ο Σύλλογος Καθηγητών «Ο ΒΥΡΩΝΑΣ» κατάφερε με κινητοποιήσεις και παραστάσεις διαμαρτυρίας να μην επιτρέψει την κήρυξη ως υποχρεωτικής της διετής σύμβασης που υπέγραψε το διασπαστικό σωματείο και μεταξύ άλλων προβλέπει μείωση των ωρομισθίων των καθηγητών μέχρι και 50%, αλλά και την κατάργηση μιας σειράς θεσμικών κατακτήσεων. Αντ' αυτού όμως, την περασμένη Δευτέρα, το Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας αποφάσισε να μην κηρύξει καμία σύμβαση υποχρεωτική, επιτρέποντας ουσιαστικά στους εργοδότες να εφαρμόσουν τη χειρότερη για τους εργαζόμενους σύμβαση, αφού βάσει νόμου η κλαδική υπερισχύει της ομοιοεπαγγελματικής σύμβασης.

Μάλιστα, λίγο νωρίτερα την ίδια μέρα, ο Σύλλογος Καθηγητών «Ο ΒΥΡΩΝΑΣ» πραγματοποίησε παράσταση διαμαρτυρίας για το θέμα έξω από το υπουργείο Απασχόλησης, ενώ και το επόμενο διάστημα αναμένεται να κινηθεί σε αγωνιστική κατεύθυνση ώστε να μην επιτρέψει την αφαίρεση των κατακτήσεων των καθηγητών.

Ο «Ρ» ΣΤΟΥΣ ΤΟΠΟΥΣ ΔΟΥΛΙΑΣ

ΟΤΕ: «Καμπανάκι κινδύνου» χτυπά και για το υφιστάμενο μόνιμο προσωπικό στον ΟΤΕ ύστερα από την επιστολή που έστειλε την προηγούμενη βδομάδα ο διευθύνων σύμβουλος της επιχείρησης, Π. Βουρλούμης, προς την Ομοσπονδία, από την οποία ζητά την έναρξη διαπραγματεύσεων με αποκλειστικό θέμα την αναμόρφωση του Γενικού Κανονισμού Προσωπικού (ΓΚΠ). Με δεδομένες προηγούμενες προτάσεις της διοίκησης του ΟΤΕ αλλά και το γεγονός ότι μαζί με τη συμβιβασμένη πλειοψηφία της Ομοσπονδίας προώθησαν τη συμφωνία κατάργησης της μονιμότητας του νεοπροσλαμβανόμενου προσωπικού, είναι φανερό ότι η αναμόρφωση του ΓΚΠ στοχεύει αυτή τη φορά στα δικαιώματα των μονίμων υπαλλήλων, ακόμα και στην άμεση ή έμμεση κατάργηση της μονιμότητάς τους.

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΒΟΛΟΥ: Με την καθολική συμμετοχή τους και στη νέα 48ωρη απεργία και αγωνιστική συγκέντρωση, συνέχισαν χτες τις κινητοποιήσεις τους οι γιατροί του Νομαρχιακού Νοσοκομείου Βόλου. Σήμερα, στις 10 π.μ., θα πραγματοποιήσουν γενική συνέλευση, προκειμένου να καθορίσουν την περαιτέρω στάση τους.

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ «ΕΛΠΙΣ»: Πεντάωρη στάση εργασίας και (7:30 π.μ. έως 12:30 μ.) και Γενική Συνέλευση στις 10 π.μ. πραγματοποιούν οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου «Ελπίς», αντιδρώντας στην τεράστια έλλειψη νοσηλευτών που φτάνει το 46% των οργανικών θέσεων, αλλά και σε άλλους τομείς του νοσοκομείου. Το σωματείο εργαζομένων καταγγέλλει ακόμα ότι γίνεται απορύθμιση των εργασιακών σχέσεων με προσλήψεις έκτακτων, ανασφάλιστων εργαζόμενων από τον ΟΑΕΔ και καταστρατήγηση των δικαιωμάτων των εργαζομένων.

ΕΛΤΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Σοβαρές είναι οι ελλείψεις προσωπικού στα Ταχυδρομεία της Θεσσαλονίκης, όπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι. Εξαιτίας της πολιτικής ιδιωτικοποιήσεων και της ανταγωνιστικότητας των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, που έγιναν και γίνονται όλα αυτά τα χρόνια με τη συναίνεση της ΠΑΣΚΕ, που έχει την πλειοψηφία, τα ΕΛΤΑ αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα «βιωσιμότητας». Μόνο στη Θεσσαλονίκη οι κενές οργανικές θέσεις είναι 60 κι αναμένεται να φτάσουν τις 100 έως το τέλος του 2006. Προσπαθούν να καλύψουν τα κενά με προσλήψεις συμβασιούχων 4 και 8 μηνών. Το μόνιμο προσωπικό δουλεύει υπερωριακά, ενώ εδώ και δύο χρόνια δεν έχουν γίνει προσλήψεις μόνιμων υπαλλήλων. Δρομολόγια αγροτικά των 40 χλμ. έχουν μετατραπεί σε ...αστικά.

ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ: Σε σύσκεψη με θέμα τα ανικανοποίητα αιτήματα των συνταξιούχων, που καθημερινά χειροτερεύουν, καλεί τα ΔΣ των συνταξιουχικών οργανώσεων Θεσσαλονίκης και Δυτικής Μακεδονίας η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Συνταξιουχικών Οργανώσεων νομού Θεσσαλονίκης ΙΚΑ, ΤΕΒΕ - ΤΣΑ - ΝΑΤ - ΤΥΠΟΓΡΑΦΩΝ - ΜΕΤΑΛΛΟΥ - ΔΕΗ - ΟΤΕ - ΟΣΕ - ΕΛΤΑ - ΔΗΜΟΣΙΟΥ, αύριο Πέμπτη 30 Μάρτη, στις 10 το πρωί, στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης στη μικρή αίθουσα του 1ου ορόφου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ