ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 30 Μάρτη 2006
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΚΛΟΠΕΣ
Υπαινιγμοί για τη δημιουργία εντυπώσεων

Ασφαιρα πυρά αντάλλαξαν στη Βουλή ο πρωθυπουργός και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης

Οι υπαινιγμοί ήταν το στοιχείο που κυριάρχησε στην αντιπαράθεση Κ. Καραμανλή και Γ. Παπανδρέου για το θέμα των υποκλοπών.

Ο πρωθυπουργός κάλεσε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να απευθυνθεί στους πρώην υπουργούς του ΠΑΣΟΚ για «να ρωτήσετε εκεί εάν υπάρχουν, αν γινόντουσαν συνακροάσεις, αν υπήρχαν μηχανήματα, πότε ήρθαν τα μηχανήματα, πώς και πότε και ποιος τα προμηθεύτηκε». «Ρωτήστε» πρόσθεσε «και τους διοικητές της ΕΥΠ που εσείς είχατε διορίσει» αφού «είναι γνωστό σε όλους ότι το 90% των εργαζομένων στην ΕΥΠ διορίστηκαν από κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ». Παράλληλα, κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ ότι «προσπαθείτε να δημιουργήσετε εντυπώσεις. Οχι μόνο δεν έχετε επιχειρήματα, αλλά και ο τρόπος που ψελλίζετε υπονοούμενα δείχνει ότι ταλανίζεστε μεταξύ έλλειψης σοβαρής πολιτικής και επικοινωνιακών τρικ. Οφείλετε ευθέως να πείτε στη Βουλή τι στοιχεία έχετε. Αν έχετε».

Νωρίτερα, ο Γιώργος Παπανδρέου απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό είπε ότι «το "τζάμπα μάγκας" είναι όποιος προσπαθεί να κρύψει τις δικές του πολιτικές ευθύνες πίσω από τη συνεχή επίκληση του εισαγγελέα, όπως κάνατε για τις υποκλοπές, που κρυβόσασταν έντεκα μήνες πίσω από τη δικαιοσύνη». Παράλληλα, έκανε λόγο για «αναπάντητα ερωτήματα» όπως το «ποια είναι η πραγματική και πλήρης λίστα με τα τηλέφωνα που υποκλέπτονταν; Γιατί ανέθεσε επιλεκτικά τον χειρισμό σε συγκεκριμένους υπουργούς, αγνοώντας τον κατ' εξοχήν αρμόδιο για την εθνική ασφάλεια Υπουργό; Γιατί αποτάθηκε στη δικαιοσύνη χωρίς να εξασφαλίσει τα μέσα που είναι αναγκαία για τη διεξαγωγή μιας σοβαρής εξέτασης; Γιατί η προκαταρκτική εξέταση κινούνταν με ρυθμούς χελώνας;»

ΕΝΤΑΞΙΑΚΗ ΠΟΡΕΙΑ ΤΟΥΡΚΙΑΣ
Ατέλειωτο παζάρι και «αναταράξεις»

Σε νέα φάση έχει περάσει το παζάρι μεταξύ των ισχυρών κρατών - μελών της ΕΕ και της Τουρκίας για την ενταξιακή πορεία της δεύτερης, καθώς «αναφύονται» διαρκώς προβλήματα όσον αφορά τη «συμμόρφωση» της Αγκυρας στις «υποχρεώσεις» της προς την ΕΕ.

Χτες η τουρκική κυβέρνηση έκανε λόγο για μια «ασυμφωνία» με την Ευρωπαϊκή Ενωση, ορισμένα κράτη - μέλη της οποίας, ανησυχώντας για την κοινή γνώμη τους, ζητούν να είναι περισσότερο απαιτητικά τα κριτήρια που θα επιβληθούν στην Αγκυρα... «Υπάρχει μια ασυμφωνία πάνω στην πρόταση που γίνεται από ορισμένα μέλη της ΕΕ σχετικά με μια αναφορά στα πολιτικά κριτήρια», δήλωσε ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, Ναμίκ Ταν, κατά την εβδομαδιαία ενημέρωση των δημοσιογράφων.

Ο εκπρόσωπος αναφερόταν στις προϋποθέσεις για το άνοιγμα του κεφαλαίου «Εκπαίδευση και πολιτισμός» των ενταξιακών διαπραγματεύσεων που ξεκίνησαν τον περασμένο Οκτώβρη με τους Τούρκους. Το άνοιγμα αυτού του κεφαλαίου καθυστέρησε εξαιτίας μιας διαφωνίας στους κόλπους των «25».

Πολλές χώρες, μεταξύ των οποίων η Γαλλία, επιθυμούσαν η εξέταση του κεφαλαίου αυτού να περιλάβει τη βελτίωση των δικαιωμάτων των μειονοτήτων στην Τουρκία, κάτι που δε θέλει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, έγινε γνωστό από ευρωπαϊκή πηγή. Ο Ταν, έπειτα από επίμονες ερωτήσεις των δημοσιογράφων, αρνήθηκε να μιλήσει για μια «κρίση», εκτιμώντας πως η «ασυμφωνία» μπορεί να ξεπεραστεί με «διαπραγματεύσεις» με την ευρωπαϊκή πλευρά. «Θα υπάρξουν προβλήματα (...) αλλά δε βλέπουμε κρίση», τόνισε.

Σημειώνεται ότι οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην Αγκυρα και την ΕΕ, που ξεκίνησαν επισήμως στις 3 Οκτώβρη, διεξάγονται κατά κεφάλαιο. Για καθένα από τα 35 κεφάλαια, οι ευρωπαϊκοί κανόνες, που αποκαλούνται επίσης «κοινοτικό κεκτημένο», συγκρίνονται σημείο προς σημείο με τη νομοθεσία της χώρας, για να εντοπιστούν ενδεχόμενες αντιφάσεις και ανεπάρκειες. Στη συνέχεια, η Επιτροπή συνιστά ή όχι το άνοιγμα του κεφαλαίου, απόφαση που υπόκειται στην ομόφωνη έγκριση των «25».

Οι «25» ενέκριναν χωρίς πρόβλημα το άνοιγμα του πρώτου κεφαλαίου για την επιστήμη και την έρευνα. Η Επιτροπή έχει συστήσει να ανοίξει και το δεύτερο κεφάλαιο, για την εκπαίδευση και τον πολιτισμό, και περιμένει το «πράσινο φως» των «25».

Στο πλαίσιο αυτό ιδιαίτερη σημασία αποκτά η στάση της τουρκικής κυβέρνησης για την εφαρμογή του πρωτοκόλλου της τελωνειακής ένωσης, που επιτάσσει το άνοιγμα των λιμανιών και των αεροδρομίων της στα κυπριακά πλοία και αεροπλάνα. Πρόσφατα ο Τούρκος πρωθυπουργός, Ρ. Τ. Ερντογάν, το απέκλεισε άλλη μια φορά, προβάλλοντας τους γνωστούς απαράδεκτους όρους του για αναγνώριση του κατοχικού ψευδοκράτους. Πάντως, ο αρμόδιος επίτροπος για τη διεύρυνση της ΕΕ Ολι Ρεν, «αποκαλύπτοντας» το ρόλο της Κομισιόν, δήλωσε στο «Ρόιτερ» ότι «εργάζεται για να αποτραπεί η σύγκρουση των αμαξοστοιχιών στο τέλος του έτους».

Δραστηριότητες ΚΟ του ΚΚΕ

Πλήθος δραστηριοτήτων ξεδιπλώνουν οι κομμουνιστές, σε απάντηση του νέου κύματος επίθεσης της κυβέρνησης και της εργοδοσίας. Μεταξύ άλλων θα πραγματοποιηθούν οι παρακάτω περιοδείες:

Στην Αττική

Σήμερα Πέμπτη:

-- Στις 8 π.μ., στα Πετρέλαια στον Ασπρόπυργο θα περιοδεύσει ο Τ. Τσιόγκας, βουλευτής του ΚΚΕ.

-- Στις 9 π.μ., στην ΕΘΕΛ Πειραιά ο Γ. Μανουσογιαννάκης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιος νομάρχης Πειραιά.

-- Στις 7.30 π.μ., στη ΔΕΗ - ΕΛΑΪΣ ΑΥ (ΦΑΛΗΡΟ) η Χρ. Τσεντούρου, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Στις 2 μ.μ., στην AREVA (ΚΡΥΟΝΕΡΙ) ο Δ. Τσουμπρής.

-- Στις 7.30 π.μ., στον ΗΛΠΑΠ (Κόκκινος Μύλος) ο Θ. Ευθυμίου, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Στις 9 π.μ., στην ΕΘΕΛ - Λιόσια ο Γ. Πρωτούλης.

Στη Θεσσαλονίκη

Σήμερα Πέμπτη:

-- Στις 7 π.μ., στο εργοτάξιο και τις υπηρεσίες του Δήμου Σταυρούπολης θα περιοδεύσει ο Γ. Ζιώγας, μέλος του ΝΓ της ΚΟΘ του ΚΚΕ και υποψήφιος νομάρχης Θεσσαλονίκης.

-- Στις 9 π.μ., στο Δημόσιο Ψυχιατρείο Σταυρούπολης ο Γ. Ζιώγας.

-- Στις 11 π.μ., στο ΚΑΠΗ Νεάπολης ο Θ. Βαρδαλής, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Αύριο Παρασκευή:

- Στις 10 π.μ., στη «Βιομηχανία Φωσφορικών Λιπασμάτων» θα περιοδεύσει ο Α. Τζέκης, βουλευτής του ΚΚΕ. Την ίδια ώρα θα γίνει περιοδεία και στη Σχολή Τυφλών με τον Γ. Νοτάκη, μέλος της Επιτροπής Περιοχής της ΚΟΘ.

- Στις 12.30 μ.μ., στο εργοτάξιο του Δήμου Συκεών ο Γ. Ζιώγας, μέλος του ΝΓ της ΚΟΘ και υποψήφιος νομάρχης Θεσσαλονίκης.

«Αποκαλυπτήρια» συμψηφισμού

Αν υπήρχε η παραμικρή αμφιβολία για το δικομματικό κουκούλωμα και το συμψηφισμό που έχει γίνει στο σκάνδαλο των υποκλοπών, οι κορόνες, τα μισόλογα και οι υπαινιγμοί που αντάλλαξαν χτες Καραμανλής και Παπανδρέου, αναμφίβολα, τη διέλυσαν. Φάνηκε πεντακάθαρα ότι πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ γνωρίζουν πολύ περισσότερα, αν όχι όλα, για τις υποκλοπές, αλλά δεν πρόκειται να πουν ποτέ την αλήθεια στο λαό.

Ξέρουν πολύ καλά, για παράδειγμα, πως γίνονται οι παρακολουθήσεις από την ΕΥΠ, αν είναι «νόμιμες» ή όχι, αν έχει προμηθευτεί τα κατάλληλα μηχανήματα. Το υπονόησαν με σαφήνεια οι δύο μονομάχοι: «Με ποιες πολιτικές και νομικές εγγυήσεις πραγματοποίησε επί δύο σχεδόν χρόνια συνακροάσεις η ΕΥΠ με δικό της εξοπλισμό;», ρώτησε, παριστάνοντας τον ανήξερο, ο Γ. Παπανδρέου και συνέχισε στο ίδιο μήκος κύματος: «Ποιος νόμος της Ελληνικής Δημοκρατίας επιτρέπει σε υπαλλήλους κρατικών υπηρεσιών να χρησιμοποιούν υψηλής τεχνολογίας μηχανήματα χωρίς εγγυήσεις και περιορισμούς;». Ασφαλώς, δεν είχε άδικο ο Κ. Καραμανλής, όταν τον προέτρεψε να ρωτήσει τους υπουργούς Δημόσιας Τάξης των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και τους διορισμένους διοικητές της ΕΥΠ, για να μάθει «εάν γίνονταν συνακροάσεις, αν υπήρχαν μηχανήματα, πώς, πότε και ποιος τα προμηθεύτηκε». Ομως, δεν είπε ούτε ο ίδιος λέξη για το ποιοι και πώς πραγματοποιούν τις παρακολουθήσεις και πώς χρησιμοποιούνται «τα προϊόντα» των υποκλοπών. Ούτε πρόκειται να πουν στον αιώνα τον άπαντα. Οχι μόνο γιατί είναι «θέμα εθνικής ασφάλειας», αλλά ακριβώς γιατί μπορεί «να ξεφύγει η κατάσταση» και να φανεί το πρόσωπο του «Μεγάλου Αδελφού», δηλαδή των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών και των εγχώριων υποστηρικτών τους.

Εννοείται ότι ξέρουν άριστα αν είναι νόμιμες ή όχι, γιατί οι ίδιοι ψήφισαν από κοινού και εφάρμοσαν τους τρομονόμους και τις τρομοσυμφωνίες ΗΠΑ - ΕΕ, που επιτρέπουν να γίνονται νόμιμα και μαζικά οι παρακολουθήσεις, πρώτα και κύρια «όσων σηκώνουν κεφάλι» στα αφεντικά της νέας τάξης. Ακριβώς γι' αυτό, επειδή δηλαδή οι παρακολουθήσεις γίνονται για την «ασφάλεια» του συστήματος, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ θα τις ευλογούν και θα τις χρησιμοποιούν...


Π. Κ.

Στη Διεύθυνση Πληροφορικής της Εθνικής Τράπεζας

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα θα επισκεφτεί τη Διεύθυνση Πληροφορικής της Εθνικής Τράπεζας, την Παρασκευή 31/3 και ώρα 10:00π.μ., όπου θα μιλήσει σε συγκέντρωση εργαζομένων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ