ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 31 Μάρτη 2006
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΚΑΘΑΡΙΣΤΗ ΠΡΟΣΤΙΘΕΜΕΝΗ ΑΞΙΑ
Ο μισός πλούτος της χώρας παράγεται στην Αττική

Τη δράση του νόμου της ανισόμετρης ανάπτυξης επιβεβαιώνουν τα στοιχεία της ΕΣΥΕ, καθώς στην Αττική δημιουργείται το 43% των υπηρεσιών και (μαζί με τη Στ. Ελλάδα) το 46,6% της βιομηχανικής παραγωγής

Το 1/3 της βιομηχανικής παραγωγής της χώρας παράγεται στην περιφέρεια της Αττικής. Στην ίδια περιφέρεια δημιουργείται κάτι περισσότερο από τα 2/5 των παρεχόμενων υπηρεσιών. Η πρωτογενής παραγωγή σε εθνικό επίπεδο συνεχίζει να συρρικνώνεται, η βιομηχανική παραγωγή σημειώνει μικρή υποχώρηση, ενώ σαφείς τάσεις ανόδου υπάρχουν στον τομέα των υπηρεσιών, οι οποίες συμμετέχουν με περισσότερο από το 70% στην «προστιθέμενη αξία». (Σύμφωνα με την αστική στατιστική, οι υπηρεσίες παράγουν υπεραξία)... Αυτή είναι η εικόνα που δείχνουν τα επίσημα στοιχεία με τα αποτελέσματα των Εθνικών Λογαριασμών της Στατιστικής Υπηρεσίας (ΕΣΥΕ), που αφορούν στην Ακαθάριστη Προστιθέμενη Αξία (ΑΠΑ) κατά τομέα παραγωγής για τα έτη 2003 και 2004, τα οποία δόθηκαν χτες στη δημοσιότητα.

Σε ό,τι αφορά στην εξέλιξη του κατά κεφαλήν Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ), για το σύνολο της χώρας, το 2004 είχε διαμορφωθεί στα 15.222 ευρώ. Από τα αναλυτικά στοιχεία προκύπτει πως με βάση το μέσο κατά κεφαλήν ΑΕΠ, το 2004, στην πρώτη θέση συνέχιζε να βρίσκεται η περιφέρεια της Στερεάς Ελλάδας με 21.113 ευρώ και στις τελευταίες θέσεις - και σαν πιο φτωχές περιφέρειες - εμφανίζονται η Ανατολική Μακεδονία και Θράκη με 11.392 ευρώ, η Δυτική Ελλάδα με 11.885 ευρώ και η Ηπειρος με 12.616 ευρώ.

Τα παραπάνω στοιχεία επιβεβαιώνουν το γεγονός ότι όπως για το σύνολο των καπιταλιστικών οικονομιών έτσι και για την περίπτωση της Ελλάδας ισχύει ο νόμος της ανισόμετρης ανάπτυξης. Σε μια σχετικά μικρή γεωγραφική περιφέρεια της χώρας, όπως αυτή της Αττικής, έχει συγκεντρωθεί περισσότερο από το 40% του πληθυσμού, όπως αυξημένη συγκέντρωση παρατηρείται στους κλάδους της βιομηχανίας (32,5%) και των υπηρεσιών (42,9%). Αν μάλιστα στην Αττική προσθέσουμε και την όμορη περιφέρεια της Στερεάς Ελλάδας, προκύπτει ότι στις δύο αυτές περιφέρειες (στοιχεία 2004) παράγεται το 46,6% της βιομηχανικής παραγωγής της χώρας.

Μακράν των εξελίξεων αυτών, σαν δεύτερος «πνεύμονας» οικονομικής ανάπτυξης, προβάλλει η Κεντρική Μακεδονία, στην οποία (στοιχεία 2004) παράγεται το 18,6% της πρωτογενούς παραγωγής, το 17% της δευτερογενούς, ενώ δημιουργείται το 16,7% των παρεχόμενων υπηρεσιών. Στις άλλες περιφέρειες - με εξαίρεση τον πρωτογενή τομέα - οι επιδόσεις στη βιομηχανική παραγωγή και στις υπηρεσίες κινούνται σε μονοψήφια ποσοστά.

Τα ίδια στοιχεία επιβεβαιώνουν επίσης την τάση συρρίκνωσης της πρωτογενούς παραγωγής, σαν συνέπεια των ακολουθούμενων αντιαγροτικών πολιτικών. Ετσι, η συμμετοχή του πρωτογενούς τομέα στη διαμόρφωση της Ακαθάριστης Προστιθέμενης Αξίας (ΑΠΑ) μειώθηκε από 6,7% το 2003 σε 5,7% το 2004. Μείωση της παραγωγής στον πρωτογενή τομέα παρατηρείται και σε απόλυτα μεγέθη, καθώς από 9.233 εκατ. ευρώ το 2003, περιορίστηκε σε 8.492 εκατ. ευρώ το 2004 (μείωση 8%). Η συμμετοχή της βιομηχανικής παραγωγής στην ΑΠΑ μειώθηκε ελαφρά από 21,9% σε 21,3%, ενώ σε απόλυτα μεγέθη αυξήθηκε κατά 5,8%. Τέλος, η συμμετοχή του τριτογενούς τομέα αυξήθηκε από 71,4% το 2003 στο 73,1% το 2004.

ΒΑΜΒΑΚΙ
Ξαναρίχνουν προκαταβολή της εξόφλησης...

ICON

Για δεύτερη συνεχόμενη φορά, η κυβέρνηση της ΝΔ ανακοινώνει προκαταβολική πληρωμή της εξόφλησης της επιδότησης στο βαμβάκι. Οπως έγινε για τη σοδειά του 2004 έτσι και για τη σοδειά του 2005, αφού πρώτα επιβλήθηκαν αυθαίρετα διοικητικά μέτρα περιορισμού της επιδοτούμενης παραγωγής, μετά δόθηκε και μια «ταμειακή διευκόλυνση», για να χρυσωθεί το χάπι...

Ετσι, χτες, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης ανακοίνωσε πως θα δοθούν μέχρι τις 14 Απρίλη έναντι της εξόφλησης της επιδότησης 0,115 ευρώ/ κιλό (39,2 δρχ.) για όσους παρέδωσαν μέχρι 16/12/05 και 0,165 ευρώ/ κιλό (56,2 δρχ.) για όσους παρέδωσαν από 16/12 μέχρι και 31/12/2005. Η τελική επιλέξιμη ποσότητα που ανακοινώθηκε είναι 1.091.000 τόνοι. Προκειμένου να προκύψει αυτό το νούμερο για άλλη μια χρονιά έμειναν εκτός επιδότησης πολλές δεκάδες χιλιάδες τόνοι βαμβακιού που παραδόθηκαν κακήν κακώς στα εκκοκκιστήρια με χαμηλές εμπορικές τιμές.

Βέβαια, ο Ε. Μπασιάκος για να δημιουργήσει εντυπώσεις ανακοίνωσε χτες πως οι βαμβακοπαραγωγοί παίρνουν φέτος τις καλύτερες τιμές για το προϊόν τους και πολύ νωρίτερα την εξόφληση της επιδότησης. Η αλήθεια, όμως, είναι πως ούτε πάλι καλύπτεται η χασούρα που έχουν οι βαμβακοπαραγωγοί εξαιτίας αυτού του ολέθριου κανονισμού τον οποίο ψήφισε το 2001 η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και εφαρμόζει με ευλάβεια η κυβέρνηση της ΝΔ. Αν, πράγματι, θέλει ο κύριος Μπασιάκος να δώσει καλές τιμές, ας πληρώσει όλους τους βαμβακοπαραγωγούς για όλο το παραγόμενο βαμβάκι με την τιμή στόχου που είναι 362 δρχ. το κιλό.

ΣΠΑΡΑΓΓΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
Ηταν στραβό το σπαράγγι...

Σε απόγνωση βρίσκονται οι παραγωγοί σπαραγγιού της Κεντρικής Μακεδονίας, της Καβάλας και του Εβρου, καθώς υπάρχει έντονο πρόβλημα με το προϊόν αυτό λόγω των αντίξοων καιρικών συνθηκών που επικράτησαν το Φλεβάρη και στις αρχές Μάρτη. Οι έντονες χιονοπτώσεις, οι πολικές θερμοκρασίες και στη συνέχεια οι παρατεταμένες βροχοπτώσεις είχαν σαν αποτέλεσμα την αρκετά μειωμένη παραγωγή.

Η συγκομιδή που θα έπρεπε να είχε αρχίσει στις 25 Φλεβάρη, ξεκίνησε μόλις αυτές τις μέρες και πολύ λίγα είναι τα κιλά που έχουν συγκεντρωθεί. Συγκριτικά αναφέρουμε ότι πέρσι το Μάρτη είχε συγκεντρωθεί το 25% της παραγωγής. Η πρώιμη συγκομιδή αποφέρει σημαντικά έσοδα στους παραγωγούς σπαραγγιού καθώς οι τιμές του προϊόντος είναι υψηλές και διαμορφώνουν τις τελικές τιμές σε πολύ μεγάλο ποσοστό. Το μέλλον για τη φετινή χρονιά προδιαγράφεται δυσοίωνο, καθώς όπως αναφέρουν οι παραγωγοί, το σπαράγγι που επλήγη από τις άσχημες καιρικές συνθήκες δεν αναπτύσσεται κι αυτό που τελικά θα περισυλλέξουν θα δοθεί με χαμηλή τιμή, αφού στις ευρωπαϊκές αγορές από τον Απρίλη οι τιμές είναι «πεσμένες».

Συνεργεία του ΕΛΓΑ διαπίστωσαν τις μεγάλες ζημιές που έχουν υποστεί οι καλλιέργειες που μέχρι και την προηγούμενη βδομάδα είχαν καλυφθεί από τα νερά και όπως ανακοινώθηκε ο οργανισμός θα δέχεται αιτήσεις για να αποζημιωθούν από τα ΠΣΕΑ οι παραγωγοί που επλήγησαν. Η ανησυχία, όμως, των αγροτών είναι έντονη καθώς γνωρίζουν τις χρονοβόρες διαδικασίες για να δοθούν οι αποζημιώσεις, ενώ φόβοι εκφράζονται και για το κατά πόσο δίκαιες θα είναι οι εκτιμήσεις.

ΚΑΤΕΡΙΝΗ
Ημερίδα της ΠΑΣΥ για την κτηνοτροφία

Ημερίδα με θέμα τα προβλήματα και το μέλλον της κτηνοτροφίας διοργανώνει η Πανελλήνια Γραμματεία της ΠΑΣΥ την Κυριακή 2 Απρίλη στις 11 το πρωί στην Αίθουσα Γεωργικών Συνεταιρισμών Κατερίνης. Εισηγητής θα είναι ο Γιάννης Σκούφας, μέλος της Γραμματείας της ΠΑΣΥ, υπεύθυνος κτηνοτροφίας.

Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε χτες στην Κατερίνη για τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, ο Γιάννης Σκούφας αναφέρθηκε στη φθίνουσα πορεία της ελληνικής κτηνοτροφίας σε σχέση και με τις καταστροφικές πολιτικές της ΕΕ και των κυβερνήσεων. Οπως τόνισε, χρόνο με το χρόνο αυξάνονται οι εισαγωγές ζωοκομικών προϊόντων, μειώνονται οι επιδοτήσεις τόσο για τα αιγοπρόβατα όσο και τα βοοειδή. Ακόμη, επισήμανε ότι στην ουσία ο κτηνοτρόφος στη χώρα μας είναι ανασφάλιστος και ακάλυπτος όταν στα νοικοκυριά προκαλούνται ζημιές από διάφορες αιτίες.

Τέλος, αναφέρθηκε στις υποδομές (βελτίωση βοσκότοπων, ποτίστρες κλπ.) που οι κυβερνήσεις απαξιούν καν να ασχοληθούν.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ