Παρασκευή 31 Μάρτη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΣΠΑΡΑΓΓΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
Ηταν στραβό το σπαράγγι...

Σε απόγνωση βρίσκονται οι παραγωγοί σπαραγγιού της Κεντρικής Μακεδονίας, της Καβάλας και του Εβρου, καθώς υπάρχει έντονο πρόβλημα με το προϊόν αυτό λόγω των αντίξοων καιρικών συνθηκών που επικράτησαν το Φλεβάρη και στις αρχές Μάρτη. Οι έντονες χιονοπτώσεις, οι πολικές θερμοκρασίες και στη συνέχεια οι παρατεταμένες βροχοπτώσεις είχαν σαν αποτέλεσμα την αρκετά μειωμένη παραγωγή.

Η συγκομιδή που θα έπρεπε να είχε αρχίσει στις 25 Φλεβάρη, ξεκίνησε μόλις αυτές τις μέρες και πολύ λίγα είναι τα κιλά που έχουν συγκεντρωθεί. Συγκριτικά αναφέρουμε ότι πέρσι το Μάρτη είχε συγκεντρωθεί το 25% της παραγωγής. Η πρώιμη συγκομιδή αποφέρει σημαντικά έσοδα στους παραγωγούς σπαραγγιού καθώς οι τιμές του προϊόντος είναι υψηλές και διαμορφώνουν τις τελικές τιμές σε πολύ μεγάλο ποσοστό. Το μέλλον για τη φετινή χρονιά προδιαγράφεται δυσοίωνο, καθώς όπως αναφέρουν οι παραγωγοί, το σπαράγγι που επλήγη από τις άσχημες καιρικές συνθήκες δεν αναπτύσσεται κι αυτό που τελικά θα περισυλλέξουν θα δοθεί με χαμηλή τιμή, αφού στις ευρωπαϊκές αγορές από τον Απρίλη οι τιμές είναι «πεσμένες».

Συνεργεία του ΕΛΓΑ διαπίστωσαν τις μεγάλες ζημιές που έχουν υποστεί οι καλλιέργειες που μέχρι και την προηγούμενη βδομάδα είχαν καλυφθεί από τα νερά και όπως ανακοινώθηκε ο οργανισμός θα δέχεται αιτήσεις για να αποζημιωθούν από τα ΠΣΕΑ οι παραγωγοί που επλήγησαν. Η ανησυχία, όμως, των αγροτών είναι έντονη καθώς γνωρίζουν τις χρονοβόρες διαδικασίες για να δοθούν οι αποζημιώσεις, ενώ φόβοι εκφράζονται και για το κατά πόσο δίκαιες θα είναι οι εκτιμήσεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ