Παρασκευή 31 Μάρτη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2006
«Τσιγκουνιές» στη χρηματοδότηση για την Παιδεία

Με το σταγονόμετρο γίνονται οι εκταμιεύσεις των εγκεκριμένων κονδυλίων στα ΑΕΙ και ΤΕΙ

Την τακτική της χρηματοδότησης με το σταγονόμετρο συνεχίζει να εφαρμόζει η κυβέρνηση της ΝΔ σε ό,τι αφορά την εκταμίευση των εγκεκριμένων κονδυλίων που προβλέπονται στον προϋπολογισμό του 2006. Τα «σπασμένα», για μια ακόμη φορά, φορτώνονται σε μια σειρά από κρατικούς φορείς και ιδιαίτερα στο χώρο της Παιδείας, που η κυβέρνηση της ΝΔ υποσχόταν να ενισχύσει ουσιαστικά.

Σύμφωνα με τη σχετική εγκύκλιο (δεύτερη κατά σειρά για το 2006) του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, και μέχρι νεοτέρας, οι εκταμιεύσεις επιχορηγήσεων σε ΑΕΙ, ΤΕΙ κλπ. θα διαμορφωθούν το πολύ μέχρι το 60% των προβλεπόμενων πιστώσεων. Σε αντίθεση με το συγκεκριμένο για την Παιδεία, η κυβέρνηση φρόντισε ήδη με την πρώτη, για φέτος, εγκύκλιο (Γενάρης του 2006) να αποδεσμεύσει το σύνολο των πόρων για τη «συμμετοχή της Ελλάδας σε δαπάνες ΝΑΤΟ», καθώς και τα αντίστοιχα κονδύλια που αφορούν στις «αποδόσεις στην ΕΕ». Πρόκειται, δηλαδή, για επιλεκτική τακτική καρατόμησης δαπανών κοινωνικού χαρακτήρα.

Σύμφωνα με την κυβερνητική απόφαση, η «εκταμίευση με το σταγονόμετρο» και μέχρι 60% των προβλεπόμενων πιστώσεων αφορά στα ΑΕΙ, ΤΕΙ, επιχορηγήσεις σε εκπαιδευτικά ιδρύματα για δαπάνες φοιτητικής μέριμνας, επιχορήγησης στη Σιβιτανίδειο Σχολή κ.ά.

Με το σταγονόμετρο επίσης - το πολύ μέχρι 70% - γίνεται η διάθεση πιστώσεων για τα έξοδα λειτουργίας των ελληνικών σχολείων της αλλοδαπής, προμήθειας επιστημονικών συγγραμμάτων για σπουδαστές, επιχορηγήσεις στο ΟΕΔΒ κλπ.

Σε αντίθεση με τα παραπάνω, η κυβέρνηση αποδείχνεται γαλαντόμα σε ό,τι αφορά τις δαπάνες «επιχορηγήσεων στις αγιορείτικες μονές», οι οποίες εκταμιεύονται στο σύνολό τους (100%).

Υλοποίηση προϋπολογισμού

Στα λαϊκά στρώματα φορτώνεται για μια ακόμη χρονιά η «ομαλή εκτέλεση» του προϋπολογισμού. Στο δίμηνο Γενάρη - Φλεβάρη του 2006 τα καθαρά έσοδα του Δημοσίου, που προέρχονται από τη φοροαφαίμαξη των λαϊκών τάξεων, εκτοξεύτηκαν πάνω από τα 7 δισ. ευρώ, παίρνοντας αύξηση 17,8% σε σύγκριση με το 2005.

Στο ίδιο διάστημα οι πρωτογενείς δαπάνες του κράτους γνωρίζουν πραγματική καθίζηση, σε επίπεδα πολύ κάτω από τον πληθωρισμό, και περιορίστηκαν σε 5,8 δισ. ευρώ, με αύξηση μόλις 0,2% σε σύγκριση με το 2005. Σημαντικές περικοπές καταγράφονται και στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού στο δίμηνο διαμορφώνεται σε 1,04 δισ. ευρώ μειωμένο σε ποσοστό 79,4%.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ