ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 1 Απρίλη 2006
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΠΙΣΚΕΥΑΣΤΙΚΟΣ ΜΟΛΟΣ ΚΥΝΟΣΟΥΡΑΣ
Βούτηξαν εργάτες στον αμίαντο!

Ενας εφοπλιστής - εργολάβος, σε συνέργεια με δυο τεχνικούς ασφαλείας, επέβαλαν σε εργάτες να δουλεύουν πάνω σε πλοίο γεμάτο με το καρκινογόνο υλικό

Από τη Ζώνη στην Κυνοσούρα για το μεροκάματο. Για τα κέρδη τους, οι εργολάβοι δε διστάζουν να στείλουν τους εργάτες ακόμα και μέσα στον καρκίνο...
Από τη Ζώνη στην Κυνοσούρα για το μεροκάματο. Για τα κέρδη τους, οι εργολάβοι δε διστάζουν να στείλουν τους εργάτες ακόμα και μέσα στον καρκίνο...
Αποκάλυψη «σοκ»! Το δεξαμενόπλοιο «ΣΛΟΠΣ» που βρίσκεται από τον Ιούνη του 2005 παροπλισμένο στον επισκευαστικό μόλο της Κυνοσούρας στη Σαλαμίνα, είναι «φουλ» με καρκινογόνο αμίαντο! Ομως το πιο φρικιαστικό είναι, ότι από τα τέλη του Φλεβάρη μέχρι και προχτές Πέμπτη, πάνω στο πλοίο δεκάδες εργάτες εκτελούσαν μεταλλουργικές εργασίες και εργασίες καθαρισμού. Τους εργάτες αυτούς τους είχαν πετάξει συνειδητά μέσα στη «βόμβα αμιάντου» ο εφοπλιστής και ταυτόχρονα εργολάβος στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη Σαβιολάκης, με τους τεχνικούς ασφαλείας Κυριάκο Ασβεστόπουλο και Κωνσταντίνο Χάρο, όλοι τους «γνωστοί» και με ιδιαίτερα βεβαρημένο παρελθόν.

Μάλιστα ο εφοπλιστής - εργολάβος, του οποίου τα κέρδη συνεχώς «αυγαταίνουν», «μετράει» ήδη δύο νεκρούς ναυτεργάτες. Βρήκαν τραγικό θάνατο στο αμμοληπτικό πλοίο του «ΕΛΕΦΑΝΤ», από έλλειψη στοιχειωδών μέτρων ασφαλείας, χωρίς το «χέρι του νόμου» να του αγγίξει «ούτε τρίχα»! Το «ΣΛΟΠΣ», το οποίο ανήκε πριν στον Μελισσανίδη, παροπλίστηκε εξαιτίας της πυρκαγιάς που είχε ξεσπάσει στις δεξαμενές του, με απολογισμό έναν απανθρακωμένο ναυτεργάτη. Η πυρκαγιά ήταν που έφερε στην επιφάνεια και τον αμίαντο, ο οποίος χρησιμοποιούνταν για τη μόνωση του πλοίου, όπως αποκάλυψε ο πρόσφατος έλεγχος.

Εφοπλιστής και τεχνικοί ασφάλειας γνώριζαν από την αρχή για την ύπαρξη αμιάντου. Στις 3 Μάρτη η 5μελής Επιτροπή Ελέγχου για την τήρηση των μέτρων Υγιεινής και Ασφάλειας στα επισκευαζόμενα πλοία, μετά από έλεγχο που διενήργησε στο πλοίο έδωσε αμέσως εντολή για παύση εργασιών, μέχρι το πλοίο να καθαριστεί. Ο Σαβιολάκης και η παρέα του όχι μόνο δεν υπάκουσαν στην εντολή, αλλά ο πρώτος με τη συγκατάθεση των δύο τεχνικών... «ασφαλείας» έβαλε και 5 Πακιστανούς - και μάλιστα ανασφάλιστους - για να καθαρίσουν τον αμίαντο, όταν απαιτείται εξειδικευμένο συνεργείο με ειδικές στολές (τύπου «αστροναύτη»), αυστηρότατα μέτρα ασφάλειας, σχέδιο εγκεκριμένο από τη Νομαρχία και τα λιμεναρχεία και πάει λέγοντας! Ομως το θέμα δε σταματάει εδώ. Λαμαρίνες του πλοίου βουτηγμένες στον αμίαντο, έχουν ήδη κοπεί, έχουν παραληφθεί από γερανό και έχουν μεταφερθεί... ποιος ξέρει πού!

Ολα αυτά διαπιστώθηκαν κατά τον προχτεσινό επανέλεγχο της Επιτροπής, η οποία με επιστολή της προς την Εισαγγελία Πειραιά, τους υπουργούς Απασχόλησης, τη Διεύθυνση Λιμενικής Αστυνομίας, ζητά επειγόντως την «άμεση παρέμβαση των Εισαγγελικών Αρχών προκειμένου να αποδοθούν ευθύνες» στους υπευθύνους. Επισημαίνουν «την αδυναμία των Λιμενικών Αρχών», στην τήρηση των οδηγιών και εντολών της πενταμελούς Επιτροπής, αλλά και ότι το εφοπλιστικό κύκλωμα, αποθρασυμένο από την αντεργατική πολιτική και την κατεύθυνση των κυβερνήσεων ΝΔ - ΠΑΣΟΚ προς τις διωκτικές αρχές «μην αγγίζετε τους εργοδότες», στέλνει συνεχώς εργάτες στον τάφο, για το κέρδος.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ ΣΚΑΡΑΜΑΓΚΑ
Σκόπιμη συγκάλυψη της πραγματικότητας

Δεν είδε και δεν άκουσε για τις εκβιαστικές απολύσεις ο υφυπουργός Απασχόλησης

Κλιμακούμενη είναι η αντεργατική τακτική της «THUSSEN KRUPP» στα ναυπηγεία Σκαραμαγκά, αλλά το αρμόδιο υπουργείο Απασχόλησης, καλύπτοντας στην ουσία την εταιρία, δηλώνει ότι δεν υπάρχουν επίσημες σχετικές καταγγελίες. Το θέμα έφερε χτες στη Βουλή με Επίκαιρη Ερώτηση η βουλευτής του ΚΚΕ Ε. Παντελάκη, υπογραμμίζοντας ότι στα ναυπηγεία γίνονται απολύσεις που συνοδεύονται από εκβιασμούς και τρομοκρατία σε πολλούς εργαζόμενους, προκειμένου να «απολυθούν» οικειοθελώς.

Απαντώντας ο αρμόδιος υφυπουργός Γ. Γιακουμάτος ισχυρίστηκε ότι μετά από έλεγχο των Επιθεωρητών Εργασίας στην εταιρία διαπιστώθηκε ότι δεν έχουν γίνει απολύσεις αλλά έχει εφαρμοστεί ένα πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου στο οποίο εντάχθηκαν 68 εργαζόμενοι. Επίσης, είπε, δόθηκε η διαβεβαίωση ότι ποτέ δεν έγινε δήλωση σχετικά με τον αριθμό των εργαζομένων που θα απολυθούν μέχρι το 2008 και ότι δε θα γίνουν ομαδικές απολύσεις. Ανέφερε δε ότι στο υπουργείο δεν έχει φτάσει καμία καταγγελία για τρομοκρατία κατά των εργαζομένων και με κομπασμό ισχυρίστηκε ότι «τους εκβιασμούς και την τρομοκρατία το υπουργείο δεν τις δέχεται».

Για σκόπιμη αποσιώπηση της πραγματικότητας κατηγόρησε τον υφυπουργό η Ε. Παντελάκη και υπενθύμισε ότι η συμφωνία ξεπουλήματος του ναυπηγείου προέβλεπε εγγύηση 1.400 θέσεων για έξι χρόνια, αλλά σήμερα η εταιρία προχωράει σε μείωση του προσωπικού αλλά και των δικαιωμάτων όσων μείνουν. Ολα αυτά τα κάνει με περισσότερη απλήρωτη εργασία, με αποχώρηση προσωπικού μέσω «εθελουσίας εξόδου» και με νέες προσλήψεις χωρίς δικαιώματα. Αλλωστε, πρόσθεσε η βουλευτής του ΚΚΕ, η ίδια η εταιρία σε έγγραφό της, τρομοκρατώντας ευθέως τους εργαζόμενους προειδοποιεί ότι «στο εξής δε θα ανεχθούμε πλέον εκλογική προπαγάνδα μέσα στο χώρο εργασίας που μας θυμίζει παρελθούσες εποχές συγκρούσεων και ταξικής πάλης»!

Ο «Ρ» ΣΤΟΥΣ ΤΟΠΟΥΣ ΔΟΥΛΙΑΣ

ΒΙΝΤΕΟΚΛΑΜΠ «SEVEN»: Συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το βιντεοκλάμπ «SEVEN» στη συμβολή των οδών Αγίου Δημητρίου και Διοικητηρίου, πραγματοποίησαν χτες το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων και η Γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ, απαιτώντας την επαναπρόσληψη συνδικαλιστή, εργαζόμενου σε κατάστημα της αλυσίδας. Οπως δήλωσαν στελέχη του ΠΑΜΕ, ο αγώνας θα κλιμακωθεί μέχρι η εργοδοσία να ανακαλέσει την απόλυση.

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΜΕΤΑΛΛΟΥ ΑΘΗΝΑΣ: Ξεκινούν μεθαύριο Δευτέρα, 3 Απρίλη και θα συνεχιστούν ως τις 10 του μήνα (πλην Σαββάτου) οι εκλογές για την ανάδειξη νέας διοίκησης στο Συνδικάτο Μετάλλου Αθήνας «Ο Προμηθέας». Δευτέρα και Τρίτη, κάλπες θα στηθούν μόνο σε τόπους δουλιάς, ώστε να ψηφίσουν όσο το δυνατόν περισσότεροι εργάτες. Από 5-10 Απρίλη, οι μεταλλεργάτες μπορούν να ψηφίζουν και στα γραφεία του συνδικάτου (Γ' Σεπτέμβρη και Μάρνη, στο ΕΚΑ), από τις 3 μ.μ. έως τις 8.30 μ.μ., ενώ την Κυριακή 10 Απρίλη, από τις 10 π.μ. έως τις 4 μ.μ.

ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΚΕΠ: 48ωρη απεργία για την ερχόμενη Τετάρτη και Πέμπτη (5 και 6 Απρίλη) κήρυξαν οι εργαζόμενοι στα ΚΕΠ, αντιδρώντας στην - επί της ουσίας - απόλυση χιλίων και πλέον συναδέλφων τους. Οι εργαζόμενοι διεκδικούν τη διατήρηση όλων των θέσεων εργασίας που υφίστανται σήμερα στα ΚΕΠ.

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΡΙΟΥ: Οπως καταγγέλλουν σε εξώδικη διαμαρτυρία τους 19 νοσηλεύτριες από την Α' και Β' Παιδιατρική Κλινική και το Παιδοογκολογικό Τμήμα του νοσοκομείου, οι τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό τις υποβάλλουν σε πολύωρη, εξαντλητική εργασία, με αποτέλεσμα να δυσκολεύονται να ανταποκριθούν στο κρίσιμες ευθύνες που έχουν απέναντι στους ασθενείς. Είναι χαρακτηριστικό ότι συχνά αναγκάζονται να κάνουν δύο βάρδιες ακόμα και μέσα στο ίδιο 24ωρο!... Νέες προσλήψεις δεν προβλέπονται, οι εργαζόμενες δεν παίρνουν κανονικά τα ρεπό και τις άδειές τους, παρά την επικίνδυνη - για την υγεία τη δική τους αλλά και των ασθενών - συσσώρευση σωματικής και ψυχικής κόπωσης.

ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΙ ΙΚΑ: Την έντονη διαμαρτυρία του για την προσπάθεια παρεμπόδισης, μετά από εντολή της διοίκηση του ΙΚΑ, της εκλογικής διαδικασίας του συλλόγου εκφράζει με ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Συμβασιούχων Ιατρών ΙΚΑ Αττικής. Οπως καταγγέλλει, ενώ αρχικά η εφορευτική επιτροπή είχε την προφορική άδεια των διευθυντών των Μονάδων Υγείας (Αγ. Παρασκευής, Λ. Αλεξάνδρας, Ηλιούπολης, Περιστερίου, Γαλατσίου και Νίκαιας) για τη διενέργεια των εκλογών στα εκεί υποκαταστήματα, μετά την έναρξη των διαδικασιών, με εντολή της διοίκησης, όπως είπαν οι διευθυντές, προσπάθησαν - προς στιγμήν - να σταματήσουν τις εκλογές και να απομακρύνουν τους Δικαστικούς Αντιπροσώπους και την εφορευτική επιτροπή.

Η ΟΓΕ στη Νάουσα

Την αλληλεγγύη τους στους απολυμένους και εργαζόμενους κλωστοϋφαντουργούς της Νάουσας που μήνες τώρα παλεύουν διεκδικώντας πλήρη σταθερή δουλιά, μέτρα για την ουσιαστική προστασία των ανέργων και διασφάλιση των ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών τους δικαιωμάτων, θα εκφράσουν οι Σύλλογοι Γυναικών Θεσσαλονίκης μέλη της ΟΓΕ, με τη μαζική παρουσία τους στη Νάουσα την επόμενη Τρίτη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ