ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 1 Απρίλη 2006
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
«ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ»
Τον «εμπιστεύονται» όλο και λιγότεροι

Δόθηκε χτες στη δημοσιότητα η Εκθεση της Αρχής για το 2005

Μείωση του αριθμού των πολιτών που προσφεύγουν στο «Συνήγορο του Πολίτη», για την επίλυση κάποιου προβλήματός τους, στις συναλλαγές που έχουν με τη Δημόσια Διοίκηση, παρουσιάζεται για τρίτη συνεχή χρονιά.

Στην ετήσια έκθεσή της, που παραδόθηκε χτες στην πρόεδρο της Βουλής Αννα Ψαρούδα - Μπενάκη και στη συνέχεια δόθηκε στη δημοσιότητα, η εν λόγω «Ανεξάρτητη Αρχή» φέρεται να δέχτηκε λιγότερες αναφορές πολιτών σε σχέση με το 2004 κι ακόμη λιγότερες σε σχέση μ' αυτές που δέχτηκε το 2003 και το 2002.

Συγκεκριμένα, το 2002 είχε δεχτεί 11.762 αναφορές, το 2003 δέχτηκε 10.850, το 2004 οι αναφορές ήταν 10.571 και το 2005 έφτασαν τις 10.087 (μείωση σε σχέση με το 2004 κατά περίπου 4,6%). Η συνεχής αυτή μείωση δε φαίνεται να ανησυχεί τους αρμοδίους, δεδομένου ότι ο «Συνήγορος του Πολίτη» Γιώργος Καμίνης, παρουσιάζοντας χτες την έκθεση στον Τύπο έκανε λόγο «για σταθεροποίηση του ετήσιου αριθμού των αναφορών περίπου στο επίπεδο των 10.000 αναφορών». Εντούτοις, το πρόβλημα είναι υπαρκτό και οφείλεται, μάλλον, στο γεγονός ότι ο «Συνήγορος του Πολίτη» (ΣτΠ) κάθε άλλο παρά πείθει ότι είναι με το μέρος του πολίτη, δεδομένου ότι τα λαϊκά προβλήματα συνεχώς αυξάνονται και οξύνονται, χωρίς βέβαια να δίνεται κάποια λύση. Αλλωστε, σε πολλές περιπτώσεις τέτοιες «ανεξάρτητες» αρχές παίζουν τον αποπροσανατολιστικό τους ρόλο, να εκτονώσουν τη δυσαρέσκεια του κόσμου, αφού δίνεται η ψευδαίσθηση ότι από αυτές ελέγχεται ο κρατικός μηχανισμός...

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Εκθεσης, από την έναρξη της λειτουργίας του, την 1η Οκτώβρη 1998, έως την 31η Δεκέμβρη 2005, ο ΣτΠ έχει δεχτεί 73.373 αναφορές πολιτών. Μέσα στο 2005, όπως προαναφέραμε η Ανεξάρτητη Αρχή δέχτηκε 10.087 νέες αναφορές. Από αυτές εντός αρμοδιότητας του «Συνηγόρου» ήταν 6.883 αναφορές (68% επί του συνόλου) και επιλύθηκε θετικά το 84,7% απ' αυτές.

Στην έκθεση καταγράφεται επίσης η συμμετοχή των φορέων της δημόσιας και ευρύτερης δημόσιας διοίκησης στο γενικότερο πρόβλημα κακοδιοίκησης, που πρωτίστως πλήττει τους πολίτες. Πρωταγωνιστής στην κακοδιοίκηση είναι ο σκληρός πυρήνας του κράτους (υπουργεία), με ποσοστό συμμετοχής στο συνολικό πρόβλημα 36,5%. Οι ΔΕΚΟ και άλλοι εποπτευόμενοι φορείς συμμετέχουν στην κακοδιοίκηση με ποσοστό 20,4%, οι ΟΤΑ Α' βαθμού με ποσοστό 18,7%, η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση με ποσοστό 9% και οι ασφαλιστικοί φορείς με ποσοστό 15,7%.

ΜΝΗΜΟΣΥΝΑ

Αγγελος Φράγκος
Αγγελος Φράγκος
Φωτ.

Αύριο Κυριακή, 2 Απρίλη, στις 12 το μεσημέρι στο Α΄ Νεκροταφείο γίνεται το ετήσιο μνημόσυνο του αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης ΑΓΓΕΛΟΥ ΦΡΑΓΚΟΥ, μέλους του ΚΚΕ από το 1942.

Στη μνήμη του προσφέρουμε 60 ευρώ στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Νέου Κόσμου.

Η σύζυγος Ξανθούλα

Ο γιος του Νίκος

* * *

Φωτ.

Αύριο Κυριακή, 2 Απρίλη, στις 10.30 π.μ. στο Νεκροταφείο Αργυρούπολης θα γίνει το 40ήμερο μνημόσυνο της λατρευτής μας συντρόφισσας.

ΜΑΡΙΝΑΣ ΑΓΓΕΛΙΔΟΥ

Η οικογένειά της

* * *

Φωτ.

Αύριο, Κυριακή, 2 Απρίλη, στις 10.00 π.μ., στην εκκλησία Αγίας Σοφίας Πειραιά, θα γίνει το μνημόσυνο του αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης

ΜΙΜΗ ΚΑΡΔΑΣΗ

μέλους του ΚΚΕ, με τη συμπλήρωση ενός χρόνου από τότε που «έφυγε» από κοντά μας, έπειτα από πολύ ταλαιπωρημένη ζωή.

Η οικογένειά του

Μαρίνα Αγγελίδη
Μαρίνα Αγγελίδη
ΛΕΥΚΑΔΑ
Καταγγελία για τραμπούκικη επίθεση

«Πρωτοφανές κρούσμα απρόκλητης και τραμπούκικης επίθεσης» καταγγέλλει στο «Ρ» ο 27χρονος Κοσμάς Κοντοπριάς. Το περιστατικό συνέβη στη Λευκάδα τα ξημερώματα της Τρίτης 28 Μάρτη έξω από το σπίτι του νεαρού. Το θύμα της αναίτιας - όπως καταγγέλλεται από τον ίδιο - αυτής επίθεσης, δήλωσε στο «Ρ» πως δέχτηκε βάναυση επίθεση έξω από την οικία του την παραπάνω ημερομηνία, από τον υποδιευθυντή Ασφάλειας Λευκάδας Χρήστο Βλάχο. Το συμβάν είναι καταγεγραμμένο όπως μας επιβεβαίωσε ο αξιωματικός υπηρεσίας Λευκάδας σε χτεσινή μας επικοινωνία, αποφεύγοντας, όμως, να δώσει άλλα στοιχεία για το συμβάν.

Συγκεκριμένα, όπως είπε στο «Ρ» ο Κοσμάς Κοντοπριάς, καθώς επέστρεφε με το αυτοκίνητο στο σπίτι του στο χωριό Λυγιά, στις 28 Μάρτη, γύρω στις 3 μετά τα μεσάνυχτα, υπέπεσε στην αντίληψή του αυτοκίνητο που πήγαινε στην αντίθετη κατεύθυνση και έκανε αναστροφή και τον ακολούθησε. Φτάνοντας στο σπίτι του και πριν κατέβει από το αυτοκίνητο, συμπληρώνει ο Κ. Κοντοπριάς, δέχτηκε απειλές και βρισιές από τον Χρ. Βλάχο, ο οποίος του ζητούσε να κατέβει από το αυτοκίνητό του. Καθώς, όμως, δεν ανταποκρίθηκε αμέσως, ο Χ. Βλάχος του επιτέθηκε καταφέροντάς του γρονθοκοπήματα, ενώ βρισκόταν ακόμα μέσα στο αμάξι, προκαλώντας του κακώσεις στο κεφάλι και στην πλάτη. Τα τραύματα σε κεφάλι και πλάτη επιβεβαιώνονται και από την ιατροδικαστική εξέταση που έγινε αργότερα, όταν το θύμα μετέβη στο νοσοκομείο για τις πρώτες βοήθειες.

Ο Κ. Κοντοπριάς περιγράφει στο «Ρ» ότι γνώριζε το δράστη σαν υποδιευθυντή της Ασφάλειας Λευκάδας, χωρίς, όμως, να έχει καμιά σχέση μαζί του. Και συμπληρώνει πως δέχτηκε απροσδόκητα την επίθεση και, πως δεν μπορεί να δώσει καμιά εξήγηση για τα κίνητρα του αστυνομικού. Ωστόσο, αναφέρει πως ο συγκεκριμένος αστυνομικός, στις αρχές Δεκέμβρη του περασμένου χρόνου, είχε πάει στο καφενείο που διατηρεί ο πατέρας του στο χωριό του και είχε συμπεριφερθεί με βίαιο τρόπο κατά πελατών ξένων οικονομικών μεταναστών, που βρίσκονταν εκείνη την ώρα στο κατάστημα.

Το θύμα υπέβαλε μήνυση κατά του υποδιευθυντή Ασφάλειας Λευκάδας.

Διεκδικούν Ολυμπιακό επίδομα

Το επίδομα Ολυμπιακής ασφάλειας διεκδικούν αξιωματικοί της Πολεμικής Αεροπορίας που συμμετείχαν στα μέτρα ασφαλείας των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004. Πρόκειται για 54 στελέχη της που ακόμα απαιτούν τα χρήματα της αποζημίωσής τους. Παρά τις επανειλημμένες υπηρεσιακές οχλήσεις προς τη διοίκηση, η τελευταία τους δήλωσε ότι δεν υπάρχουν τα χρήματα, τη στιγμή που η πίστωση για τη χορήγηση του επιδόματος προέβλεπε συγκεκριμένο ύψος χρηματικού ποσού για το προσωπικό που απασχολήθηκε στον τομέα αυτό.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Ρ», το προσωπικό της 353 Μοίρας Ναυτικής Συνεργασίας, που ανήκει στην 112 Πτέρυγα Μάχης, από την 1η του Ιούλη 2004 έως τις 30 του Σεπτέμβρη 2004 πραγματοποίησε τουλάχιστον 70 πτήσεις συνολικής διάρκειας άνω των 370 ωρών. Συγκεκριμένα, πραγματοποίησε πάνω από 3.000 εντοπισμούς στόχων και πάνω από 700 διερευνήσεις στόχων.

Σημειώνεται ότι το προσωπικό της μοίρας είναι το μόνο από τα πληρώματα των μοιρών της 112 Πτέρυγας Μάχης στο οποίο δε δόθηκε το Ολυμπιακό επίδομα και αντ' αυτού δόθηκαν 10 μέρες άδεια. Στελέχη της Πολεμικής Αεροπορίας καταγγέλλουν πως προκαλεί ερωτήματα η «εξαφάνιση» των 54 αξιωματικών από τις καταστάσεις που καταρτίστηκαν και προωθήθηκαν στο ΓΕΑ για την καταβολή του επιδόματος.

Τραγικός θάνατος 13χρονου

Τραγικό θάνατο βρήκε ένας 13χρονος μαθητής, χτες, στο 12ο Γυμνάσιο Λάρισας όταν καταπλακώθηκε από τη φορητή εστία του γηπέδου χάντμπολ στο σχολείο. Πρόκειται για τον Ευθύμιο Μπαλταγιάννη του Κωνσταντίνου και το κακό έγινε όταν σε κενή ώρα, μαθητές του τμήματός του βρίσκονταν έξω στο προαύλιο. Ο 13χρονος την ώρα του παιχνιδιού κρεμάστηκε με τα χέρια από την εστία και αυτή τον καταπλάκωσε.

Πριν επτά μήνες συνέβη ανάλογο περιστατικό στη Θεσσαλονίκη όταν ένας 16χρονος από τη Βουλγαρία έχασε τη ζωή με τον ίδιο ακριβώς τρόπο στο 7ο Δημοτικό σχολείο Αμπελοκήπων. Δύο τέτοια συμβάντα μέσα σε λίγους μήνες είναι πάρα πολλά και καταδεικνύουν πως πλέον η απαξίωση και η υποχρηματοδότηση του δημόσιου σχολείου δεν επηρεάζουν πλέον μόνο την εκπαιδευτική διαδικασία, αλλά απειλούν σε μερικές περιπτώσεις και τη ζωή των παιδιών...

Εκδήλωση αντιστασιακών

Σήμερα Σάββατο 1/4/2006 και ώρα 9 μ.μ., τα παραρτήματα της ΠΕΑΕΑ Μεσολογγίου, Αιτωλικού, Μακρύνειας και Θέρμου Ν. Αιτωλοακαρνανίας διοργανώνουν εκδήλωση - συνεστίαση για τα 63 χρόνια της ΕΠΟΝ και τα 61 χρόνια της Αντιφασιστικής Νίκης, στο κέντρο ΤΣΑΜΗΣ Παπαδάτων.

ΠΟΑΟ
Εκδήλωση για τα 60χρονα του ΔΣΕ

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αντιστασιακών Οργανώσεων (ΠΟΑΟ), τιμώντας τα 60χρονα του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, διοργανώνει, αύριο, Κυριακή 2 του Απρίλη 2006 και ώρα 12 το μεσημέρι, συνεστίαση στο κοσμικό κέντρο «ΚΙΒΩΤΟΣ» (πρώην «Καστέλο», Καυταντζόγλου και Δ. Ράλλη 26, Πατήσια, τηλ.: 210.2236.600, σταθμός Ηλεκτρικού στον Αγ. Ελευθέριο).

Θα υπάρχει πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα με συμμετοχή του διακεκριμένου καλλιτέχνη της ΕΣΣΔ Γιάννη Τσελεπίδη. Στο πιάνο θα συνοδεύει η Ρεγγίνα Μπελέτσκαγια. Επίσης, συμμετέχει το συγκρότημα Ψαραδάκου. Προσκλήσεις στα κεντρικά γραφεία των ΠΟΑΟ -ΠΕΑΕΑ καθώς και στις αντιστασιακές οργανώσεις ΠΕΑΤΑΘ-ΔΣΕ, ΠΕΕΠΠ, ΠΕΑΦΕ, ΠΕΣΑΘΕΑ, ΠΣΑΜΑ και στα παραρτήματα των συνοικιών Αθήνας, Πειραιά, Αττικής.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ