ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 4 Απρίλη 2006
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ
Στην εντατική 58χρονος οικοδόμος

Σακατεύτηκε πέφτοντας σε μπετόβεργες από τα 6,5 μέτρα

Σοβαρό εργατικό «ατύχημα», που παραλίγο να στοιχίσει τη ζωή ενός 58χρονου οικοδόμου, σημειώθηκε το περασμένο Σάββατο 1 Απρίλη στις 12.30 το μεσημέρι, στο Ηράκλειο Κρήτης. Πρόκειται για τον Αναγνωστάκο Μιχαήλ - Ματατά, κάτοικο Ηρακλείου.

Ο 58χρονος οικοδόμος που εργαζόταν σε νεοαναγειρόμενη οικοδομή στην περιοχή της Ηλιούπολης, κινδύνεψε να χάσει τη ζωή του όταν έπεσε από το δεύτερο όροφο στο υπό κατασκευή μπαλκόνι της οικοδομής που βρισκόταν, ύψους 6,5 μέτρων, πάνω σε σίδερα τα οποία ήταν σε όρθια θέση. Το ένα σίδερο διαπέρασε το λαιμό του και το άλλο το μηρό με αποτέλεσμα να χρειαστεί η επέμβαση της Πυροσβεστικής για τον απεγκλωβισμό του. Ο 58χρονος αρχικά μεταφέρθηκε στο «Βενιζέλειο» νοσοκομείο, όπου του παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες, και στη συνέχεια στο Πανεπιστημιακό νοσοκομείο όπου υποβλήθηκε σε εγχείρηση. Η κατάστασή του εξελίσσεται ομαλά και συνεχίζει να νοσηλεύεται στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Σύμφωνα και με την Αστυνομία, η νεοαναγειρόμενη οικοδομή στερούνταν σχετικής άδειας, ενώ τα μέτρα ασφάλειας ήταν ανύπαρκτα.

ΜΟΛΥΝΣΗ ΑΠ' ΤΟΝ ΙΟ ΤΟΥ ΕΪΤΖ
Δίωξη στο δότη και μπαλάκι οι ευθύνες

Ποινική δίωξη για το έγκλημα της «παραβίασης των μέτρων, που έχει θέσει η αρμόδια επιτροπή για τη διάδοση ασθενειών, από συνειδητή αμέλεια», άσκησε ο εισαγγελέας Ποινικής Δίωξης Θεσσαλονίκης, Βασίλης Φλωρίδης, σε βάρος του 38χρονου αιμοδότη, από το αίμα του οποίου μολύνθηκαν με τον ιό του ΕΪΤΖ δύο ασθενείς. Σύμφωνα με την εκτίμηση του εισαγγελέα, ο συγκεκριμένος αιμοδότης, τα στοιχεία του οποίου παραμένουν απόρρητα, δεν είχε δόλο για να μεταδώσει με την αιμοδοσία τον ιό σε άλλους συνανθρώπους του, έπρεπε όμως να απόσχει από την αιμοδοσία τη συγκεκριμένη μέρα, αφού πριν δώσει αίμα ενημερώθηκε και υπέγραψε το σχετικό «δελτίο αιμοδότη-ιατρικό ιστορικό-οδηγίες αιμοδοσίας». Καμία ευθύνη δεν προέκυψε σε βάρος των αρμόδιων ιατρών του Κέντρου Αιμοδοσίας του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης, οι οποίοι, σύμφωνα με τον εισαγγελέα, ενήργησαν στο πλαίσιο της συνήθους διαδικασίας και με βάση την έως τώρα υλικοτεχνική υποδομή που διέθεταν.

Η επιστολή και οι δηλώσεις

Στο μεταξύ, προχτές είδε το φως της δημοσιότητας (εφημερίδα «Θέμα») επιστολή (19.1.2006) της διευθύντριας Αιμοδοσίας του Γενικού Κρατικού Νοσοκομείου της Αθήνας, Ντίνας Πολίτη, με την οποία διαμαρτύρεται για τη διακοπή - λόγω έλλειψης χρημάτων - του μοριακού ελέγχου του αίματος (σύστημα ΝΑΤ). Ο διοικητής του Γενικού Κρατικού Αθήνας, Αντώνης Αυγερινός, υποστήριξε ότι ουδέποτε σταμάτησε το σύστημα ΝΑΤ ενώ ο πρώην υπουργός Υγείας Νικήτας Κακλαμάνης δήλωσε ότι η επιστολή της Ντ. Πολίτη δεν απευθύνθηκε στον ίδιο και ότι έδωσε «εντολή να μη διακοπεί η χρηματοδότηση, και αυτό έκανε ο διοικητής». Με τη σειρά του χτες ο υπουργός Υγείας, Δημήτρης Αβραμόπουλος, δήλωσε ότι δεν έχει ενημερωθεί και έμαθε για την επιστολή της Ντ. Πολίτη απ' τις εφημερίδες...

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΑ ΛΙΠΑΣΜΑΤΑ
Σε... επιτροπές συνεχίζεται ο εμπαιγμός

Προκλητικά «ζωσμένη» με δυνάμεις καταστολής ήταν χτες η έδρα της επιχείρησης στη Συγγρού
Προκλητικά «ζωσμένη» με δυνάμεις καταστολής ήταν χτες η έδρα της επιχείρησης στη Συγγρού
Σε ...επιτροπές παραπέμπει το μεροκάματο των 650 εργαζομένων της Βιομηχανίας Φωσφορικών Λιπασμάτων στη Θεσσαλονίκη η εργοδοσία, προσπαθώντας να κερδίσει χρόνο και να μεθοδεύσει το οριστικό «λουκέτο». Σε χτεσινή της συνεδρίαση στην Αθήνα, η διοίκηση της εταιρίας πρότεινε τη σύσταση εξαμελούς επιτροπής για να εξετάσει το «ενδεχόμενο της ορθολογικής λειτουργίας του εργοστασίου», μέχρι τις 19 Απρίλη.

Απ' τη μεριά τους οι εργαζόμενοι διαδήλωσαν την αποφασιστικότητά τους να συνεχίσουν τον αγώνα τους, δίνοντας αγωνιστικό «παρών» έξω απ' την έδρα της επιχείρησης και προχωρώντας σε συμβολικό αποκλεισμό της λεωφόρου Συγγρού. Την οργή τους προκάλεσε τόσο ο εμπαιγμός της εργοδοσίας, όσο και η παρουσία ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων, οι οποίες μάλιστα τους είχαν... συνοδεύσει απ' τη Μαλακάσα ως το κέντρο της Αθήνας.

Στο πλευρό των εργαζομένων βρέθηκε η βουλευτής του ΚΚΕ Ελπίδα Παντελάκη, μεταφέροντας ακόμα μια φορά την αλληλεγγύη των κομμουνιστών. Καταγγέλλοντας με κατηγορηματικό τρόπο την αστυνομοκρατία, η βουλευτής του ΚΚΕ επισήμανε ότι η κυβέρνηση εμφανίζεται προκλητική και έχει ήδη προδιαγράψει την απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου. Ακόμα, ξεκαθάρισε πως το ΚΚΕ απαιτεί την ολική επαναλειτουργία του εργοστασίου και να μη χαθεί καμία θέση εργασίας.

ΕΡΓΑΤΡΙΕΣ «ΣΕΞ ΦΟΡΜ»
Ούτε βήμα πίσω!

Τον αγώνα, που δίνουν εδώ και επτά ολόκληρους μήνες, συνεχίζουν οι εργάτριες της ΣΕΞ ΦΟΡΜ, προτάσσοντας συγκεκριμένα αιτήματα που αφορούν στην επιβίωση των οικογενειών τους. Με κοινή επιστολή που υπογράφουν η ΟΕΚΙΔΕ μαζί με το ταξικό τους συνδικάτο, αλλά και η Επιτροπή Αγώνα, οι εργαζόμενοι ζητούν συνάντηση με την ηγεσία του υπουργείου Απασχόλησης, μεθαύριο Πέμπτη, 6 Απρίλη, στις 11 π.μ.

Οι εργάτριες της ΣΕΞ ΦΟΡΜ βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας από τις 29 Αυγούστου, ενώ στις 2 Γενάρη προχώρησαν σε κατάληψη του εργοστασίου. Καταγγέλλοντας τις κυβερνήσεις που μέχρι σήμερα χρηματοδοτούσαν μόνιμα την εργοδοσία, με την επιστολή τους οι εργάτριες διεκδικούν: Αμεση οικονομική ενίσχυση 1.000 ευρώ. Επίδομα ανεργίας στο 80% των 1.300 ευρώ που διεκδικούν οι ταξικές δυνάμεις ως κατώτερο μισθό. Επέκταση του Ν. 2941/01 (πρόωρη συνταξιοδότηση) για όλους τους εργαζόμενους. Επίσης, ο χρόνος ανεργίας να ασφαλίζεται και να είναι συντάξιμος, πλήρη δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, ρύθμιση όλων των δανείων και των λογαριασμών από τις πρώην ΔΕΚΟ (ΟΤΕ - ΔΕΗ - ΕΥΔΑΠ), δωρεάν υπηρεσίες από βρεφονηπιακούς σταθμούς, επιδότηση όσων εργαζομένων έχουν παιδιά που σπουδάζουν σε άλλες πόλεις.

ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
Θέσεις μακριά από τις πραγματικές ανάγκες

Με θέσεις που δε δίνουν προοπτική λύσης τόσο στα προβλήματα των φαρμακοποιών όσο και στα προβλήματα των ασφαλισμένων εμφανίστηκε χτες σε συνέντευξη Τύπου το προεδρείο του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής (ΦΣΑ) ενόψει της πιθανής κατάθεσης σήμερα απ' τον υπουργό Υγείας του σχεδίου νόμου για τα φάρμακα. Η πλειοψηφία του ΔΣ του ΦΣΑ χαρακτήρισε το νομοσχέδιο ως βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση και επικέντρωσε στις διατάξεις για τα πληθυσμιακά στοιχεία όσον αφορά το άνοιγμα φαρμακείου, στις ελλείψεις φαρμάκων, στην κατάργηση της λίστας - παρότι δημιουργείται νέα με πληρωμή ολόκληρης της τιμής απ' τους ασφαλισμένους - στην ανομοιογένεια των παροχών απ' τα ασφαλιστικά ταμεία και στις αυξημένες - όπως υποστήριξαν - κλοπές φαρμακείων με τη μέθοδο του «ριφιφί» ακριβών φαρμάκων.

Σχολιάζοντας τις θέσεις του προεδρείου η Ελένη Αρμενάκα, μέλος του ΔΣ του ΦΣΑ και στέλεχος της Δημοκρατικής Πανεπιστημονικής Κίνησης Φαρμακοποιών, υπογράμμισε: «Οι ελλείψεις φαρμάκων, πρωτίστως οφείλονται σε μια συγκεκριμένη πολιτική που αντιμετωπίζει το φάρμακο - και με απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας - ως εμπόρευμα και όχι ως κοινωνικό αγαθό και υπόκειται στους νόμους της ελεύθερης αγοράς. Δε θίχτηκε καθόλου το θέμα των συλλογικών συμβάσεων, ούτε η καθυστέρηση της πληρωμής των φαρμακοποιών για την οποία η Διοίκηση αποφάσισε - κατά πλειοψηφία - να πάρει δάνειο ώστε "να μην κτυπάνε κόκκινο" οι επιταγές των φαρμακοποιών. Αυτά είναι αποτέλεσμα μιας αντιλαϊκής αντικοινωνικής πολιτικής, την οποία πρέπει να προσδιορίσεις και να την αντιπαλέψεις μαζί με τους άλλους ασφαλισμένους και τους εργαζόμενους για να αντιμετωπίσεις τα προβλήματα».

ΔΩΡΟ ΠΑΣΧΑ ΟΑΕΔ
Ξεκίνησε η καταβολή του

Ξεκίνησε χτες Δευτέρα η καταβολή των Δώρων Πάσχα από τον ΟΑΕΔ στους επιδοτούμενους ανέργους. Επίσης, χτες ξεκίνησε και η διαδικασία υποβολής αιτήσεων για την καταβολή των οικογενειακών επιδομάτων στους δικαιούχους με 2 παιδιά και άνω. Οι επιδοτούμενοι άνεργοι δικαιούνται ολόκληρο το Δώρο Πάσχα (12,5 ημερήσια επιδόματα ανεργίας) εφόσον λαμβάνουν το τακτικό επίδομα ανεργίας για 3 μήνες (από την 1 Γενάρη μέχρι την 30 Απρίλη). Με ένα μήνα τακτική επιδότηση δικαιούνται ποσό ίσο με τρία ημερήσια επιδόματα ανεργίας και με δύο μήνες τακτικής επιδότησης ποσό ίσο με έξι ημερήσια επιδόματα ανεργίας. Σχετικά με την καταβολή των οικογενειακών επιδομάτων, η έναρξη κατάθεσης των δικαιολογητικών από τους δικαιούχους εργαζόμενους με ένα παιδί ξεκινά στις 3 Ιούλη 2006. Η τελευταία μέρα κατάθεσης των δικαιολογητικών, για όλες τις κατηγορίες των δικαιούχων, είναι η 31η Γενάρη 2007.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ