ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 4 Απρίλη 2006
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Βάρβαρη καταστολή διαδηλωτών

Στην Τουρκία (εδώ στην Ιστανμπούλ) ο στρατός στους δρόμους βαράει στο ψαχνό

Associated Press

Στην Τουρκία (εδώ στην Ιστανμπούλ) ο στρατός στους δρόμους βαράει στο ψαχνό
ΙΣΤΑΝΜΠΟΥΛ.-- Στους 15 ανήλθε χτες ο επίσημος απολογισμός του αριθμού των θανόντων και στους 250 αυτός των τραυματιών στις διαδηλώσεις και τις ταραχές στην Τουρκία, που άρχισαν το περασμένο Σαββατοκύριακο, με αφορμή τις κηδείες 14 Κούρδων αυτονομιστών μαχητών. Η σύγκρουση επεκτείνεται, παρά τα μέτρα έκτακτης ανάγκης του σιδηρόφρακτου κατασταλτικού μηχανισμού (445 συλλήψεις σε δύο μέρες, στρατός στους δρόμους), και παρά τις προσπάθειες - μετριοπαθών - Κούρδων πολιτικών ηγετών να πείσουν τους διαδηλωτές να αποκλιμακώσουν τη δράση τους. Και βέβαια οι διαδηλώσεις έχουν κίνητρο τις άθλιες συνθήκες, στις οποίες ζουν οι Κούρδοι, αλλά τα κίνητρα των «ηγετών» δεν είναι τόσο ξεκάθαρα.

Τα τελευταία θύματα ήταν ένας 78χρονος και ένας 18χρονος, αμφότεροι στο Ντιάρμπακιρ. Οι συγκρούσεις επεκτάθηκαν χτες στις πόλεις, στην Ιστανμπούλ, στο Βιράνσεχιρ, το Κιζίλτεπε, και το Νουσαϊμπίν, κοντά στα σύνορα με τη Συρία. Την ίδια στιγμή, τα «Γεράκια της Ελευθερίας του Κουρδιστάν» (ΤΑΚ), που έχουν αναλάβει την ευθύνη για διάφορες βομβιστικές επιθέσεις, απείλησαν χτες με επιθέσεις κατά τουρκικών τουριστικών θερέτρων. Αυτό αποτέλεσε την αφορμή για το Στέιτ Ντιπάρτμεντ να προβεί σε «ταξιδιωτική οδηγία» προς τους Αμερικανούς πολίτες. Η απειλή αυτή - και η αμερικανική αντίδραση - αποτελεί ενδεχόμενο «βαρύ πλήγμα» για την τουρκική οικονομία, στην οποία ο τουρισμός εισέφερε 18,5 δισ. δολάρια το 2005.

Σήμερα και τις επόμενες μέρες, το θέμα θα συζητηθεί στην τουρκική Βουλή με μάλλον αναμενόμενη την «καταδίκη της τρομοκρατίας» και τους ύμνους προς τις αρχές ασφαλείας.

Εν μέσω των συνεχιζόμενων ταραχών, ο δήμαρχος του Ντιάρμπακιρ, Οσμάν Μπαϊντεμίρ, κάλεσε να «επανέλθει η τάξη και η ηρεμία» στις περιοχές της ΝΑ Τουρκίας. Αλλά οι φτωχοί κάτοικοι της περιοχής δεν έχουν υπηρεσίες Παιδείας, Υγείας, πεινάνε και στερούνται τα πάντα και αντιδρούν στην εντεινόμενη καταστολή.

ΓΑΛΛΙΑ
Ολοι στους δρόμους, σήμερα

ΠΑΡΙΣΙ.- Ραντεβού στους δρόμους δίνουν, σήμερα, για πέμπτη φορά, μαθητές, φοιτητές και εργαζόμενοι στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Στην εικοσιτετράωρη γενική απεργία, που θα κλιμακωθεί με διαδηλώσεις, σε δεκάδες πόλεις, συμμετέχουν σχεδόν όλα τα συνδικάτα σε όλους τους εργασιακούς τομείς: μέσα μεταφοράς, σιδηρόδρομοι, μετρό, δημόσιες υπηρεσίες, αεροπορικές συγκοινωνίες, εκπαίδευση, νοσοκομεία, ταχυδρομεία κ.ά. Κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, φοιτητές και μαθητές απέκλεισαν δρόμους, εθνικές οδούς, σιδηροδρομικές γραμμές και σταθμούς σε πολλές πόλεις. Παράλληλα, εκπρόσωποι των κατειλημμένων πανεπιστημίων συνεδρίασαν στη Λιλ αποφασίζοντας κλιμάκωση των κινητοποιήσεων. Ο πρωθυπουργός ντε Βιλπέν προήδρευσε υπουργικού συμβουλίου όπου «σχεδιάστηκε η κυβερνητική δράση για το θέμα». Νωρίτερα, ο Πρόεδρος Σιράκ υπέγραφε το νομοσχέδιο για την Πρώτη Απασχόληση, εντείνοντας τη δυσαρέσκεια. Μετά το διάγγελμά του, με βάση δημοσκοπήσεις, το 71% των Γάλλων εκτιμά ότι κακώς υπογράφηκε το νομοσχέδιο, το 62% δεν πείστηκε από τον Σιράκ, το 54% ζητά κλιμάκωση των κινητοποιήσεων. Γαλλικός Τύπος και σχολιαστές υποστήριζαν ότι η στάση Σιράκ, που μοιάζει να περιμένει απλώς να κουραστούν οι διαδηλωτές, ενέτεινε την πολιτική κρίση και προέβλεπαν περαιτέρω κλιμάκωση. «Κερδισμένος» προς το παρόν εμφανίζεται ο υπουργός Εσωτερικών Νικολά Σαρκοζί, που, ως επικεφαλής της κυβερνητικής κοινοβουλευτικής ομάδας, αναλάμβανε, με δεδομένες τις τροποποιήσεις που πρότεινε ο Σιράκ, τις επαφές με συνδικάτα και φοιτητές. Ο Μπρουνό Ζιλιάρ, επικεφαλής της μεγαλύτερης φοιτητικής οργάνωσης - UNEF - τόνιζε ότι «οι επικείμενες διακοπές του Πάσχα δε θα αποδυναμώσουν το κίνημα». Συμπλήρωνε ότι ο Σαρκοζί επικοινώνησε μαζί του, καλώντας σε διάλογο «χωρίς προϋποθέσεις και αφήνοντας να εννοηθεί ότι μπορούν να συζητηθούν όλα εξαρχής και με πιθανότητα αναστολής για μήνες της εφαρμογής του νόμου. Υπό αυτές τις συνθήκες, μπορεί και να συζητήσουμε» κατέληγε.

ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Βασανιστήρια σε «ύποπτους κομμουνιστές»...

Το μυστικό πρόγραμμα μετά το Β' Παγκόσμιο πόλεμο, βγαίνει στη δημοσιότητα

Οι αποδείξεις των βασανιστηρίων από τους Βρετανούς, πρωτοσέλιδο στην «Γκάρντιαν»
Οι αποδείξεις των βασανιστηρίων από τους Βρετανούς, πρωτοσέλιδο στην «Γκάρντιαν»
ΛΟΝΔΙΝΟ.--

«Ζωντανοί σκελετοί», «έλιωναν μέρα τη μέρα σαν τα κεριά»... με αυτές τις φράσεις πρώην αξιωματούχοι των βρετανικών υπηρεσιών περιγράφουν το μαρτύριο των «ύποπτων κομμουνιστών ή των συμπαθούντων τη Σοβιετική Ενωση» στο μυστικό πρόγραμμα βασανιστηρίων του «γραφείου πολέμου» των Βρετανών στη μεταπολεμική Γερμανία, μετά το πέρας του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

Μετά από 60 χρόνια μέρος του αποδεικτικού φωτογραφικού υλικού, που το βρετανικό Φορέιν Οφις εδώ και χρόνια αρνείται ότι υφίσταται, δόθηκε στη δημοσιότητα από τη βρετανική εφημερίδα «Γκάρντιαν», κατόπιν πολύχρονων δικών και χρήσης του νόμου περί ελεύθερης πληροφόρησης. Και ενώ οι φωτογραφίες σοκάρουν το ρεπορτάζ που τις συνοδεύει είναι ακόμη πιο αποκαλυπτικό για τα βασανιστήρια: στέρηση τροφής μέχρι θανάτου, παρατεταμένη παραμονή στο ύπαιθρο, σχεδόν γυμνοί σε θερμοκρασίες πάγου, βασανιστήρια με μεταλλικά όργανα περιστροφής των άκρων (που είχαν αφαιρέσει από τα στρατόπεδα συγκέντρωσης των Ναζί), εικονικές εκτελέσεις...

Τα θύματα... «ύποπτοι κομμουνιστές» που συνελήφθησαν στη μεταπολεμική Γερμανία από το 1946 και μετά, καθώς το «γραφείο πολέμου» θεωρούσε ότι ένας πόλεμος με τη Σοβιετική Ενωση ήταν αναπόφευκτος και συγκέντρωνε πληροφορίες για το σοβιετικό στρατό και τη δράση των κομμουνιστών, επισήμως... Φυσικά τα κέντρα βασανιστηρίων ήταν πολλά και απολύτως μυστικά. Μόνο δύο έχουν γίνει γνωστά και αυτά, από αποκαλύψεις κάποιων αξιωματούχων. Είναι επίσης γνωστό ότι τέτοιο κέντρο βασανιστηρίων λειτουργούσε και στο Κεντρικό Λονδίνο μέχρι το 1948 τουλάχιστον, ενώ κανείς δεν μπορεί να βεβαιώσει πότε έκλεισαν...

ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΟΗΕ ΓΙΑ ΚΟΣΣΟΒΟ
Στο επίκεντρο η σερβική μειονότητα

ΒΙΕΝΝΗ.--

Στην «αποκέντρωση» της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ιδιαίτερα όσον αφορά στις σερβικές κοινότητες του Κοσσυφοπεδίου φέρεται πως εστιάστηκαν, χτες, οι συνομιλίες του ΟΗΕ στη Βιέννη μεταξύ των αντιπροσωπειών Σέρβων και Κοσσοβάρων Αλβανών αξιωματούχων. Σύμφωνα με αξιωματούχο του ΟΗΕ που συμμετέχει στις συνομιλίες, «τα περισσότερα σημεία έχουν συμφωνηθεί από τις δύο πλευρές... Μένει να συζητηθούν και να συμφωνηθούν τα δυσκολότερα». Ωστόσο, σύμφωνα με τον Σέρβο Σλόμπονταν Σάμαρτζιτς, ο οποίος συμμετέχει στη σερβική αντιπροσωπεία, οι διαφορές με τους Κοσσοβάρους Αλβανούς (των οποίων επικεφαλής ήταν αυτή τη φορά ο Λιούφτι Χαζίρι, αντιπρόεδρος της «κυβέρνησης» και «υπουργός» Τοπικής Αυτοδιοίκησης - και όχι ο αρχηγός της αντιπολίτευσης και πρώην επικεφαλής του ΟΥΤΣΕΚΑ, Χασίμ Θάτσι) παραμένουν σοβαρές ιδιαίτερα όσον αφορά στις σχέσεις (χρηματοδότηση, κ.ά.) των σερβικών κοινοτήτων του βόρειου τμήματος του προτεκτοράτου με το Βελιγράδι.

Οι αντιπροσωπείες των δύο πλευρών επρόκειτο να συζητήσουν και ένα γενικόλογο κείμενο που προωθούν απ' την περασμένη βδομάδα οι απεσταλμένοι του ΟΗΕ Μάρτι Αχτισαάρι και Αλμπερτ Ρόχαν. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο κείμενο των Αχτισαάρι-Ρόχαν αναφέρονται τα έως τώρα «αποτελέσματα» των δύο πρώτων γύρων συνομιλιών που ξεκίνησαν τον περασμένο Φλεβάρη και καταγράφονται στην ατζέντα των μελλοντικών συναντήσεων τα ζητήματα προς επίλυση και οι προτάσεις των αξιωματούχων του ΟΗΕ.

Χτες επίσης στο Βελιγράδι ξανάρχισε η φημολογία για «επικείμενη» σύλληψη του Σερβοβόσνιου πρώην ηγέτη στρατηγού Ράτκο Μλάντιτς «γύρω στις 10 - 15 Απρίλη», αλλά και νομοσχέδιο της κυβέρνησης της Ενωσης Σερβίας-Μαυροβουνίου για «δέσμευση» των περιουσιακών στοιχείων όσων κατηγορούνται για εγκλήματα πολέμου απ' το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την πρώην Γιουγκοσλαβία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ