Τρίτη 4 Απρίλη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Βάρβαρη καταστολή διαδηλωτών

Στην Τουρκία (εδώ στην Ιστανμπούλ) ο στρατός στους δρόμους βαράει στο ψαχνό

Associated Press

Στην Τουρκία (εδώ στην Ιστανμπούλ) ο στρατός στους δρόμους βαράει στο ψαχνό
ΙΣΤΑΝΜΠΟΥΛ.-- Στους 15 ανήλθε χτες ο επίσημος απολογισμός του αριθμού των θανόντων και στους 250 αυτός των τραυματιών στις διαδηλώσεις και τις ταραχές στην Τουρκία, που άρχισαν το περασμένο Σαββατοκύριακο, με αφορμή τις κηδείες 14 Κούρδων αυτονομιστών μαχητών. Η σύγκρουση επεκτείνεται, παρά τα μέτρα έκτακτης ανάγκης του σιδηρόφρακτου κατασταλτικού μηχανισμού (445 συλλήψεις σε δύο μέρες, στρατός στους δρόμους), και παρά τις προσπάθειες - μετριοπαθών - Κούρδων πολιτικών ηγετών να πείσουν τους διαδηλωτές να αποκλιμακώσουν τη δράση τους. Και βέβαια οι διαδηλώσεις έχουν κίνητρο τις άθλιες συνθήκες, στις οποίες ζουν οι Κούρδοι, αλλά τα κίνητρα των «ηγετών» δεν είναι τόσο ξεκάθαρα.

Τα τελευταία θύματα ήταν ένας 78χρονος και ένας 18χρονος, αμφότεροι στο Ντιάρμπακιρ. Οι συγκρούσεις επεκτάθηκαν χτες στις πόλεις, στην Ιστανμπούλ, στο Βιράνσεχιρ, το Κιζίλτεπε, και το Νουσαϊμπίν, κοντά στα σύνορα με τη Συρία. Την ίδια στιγμή, τα «Γεράκια της Ελευθερίας του Κουρδιστάν» (ΤΑΚ), που έχουν αναλάβει την ευθύνη για διάφορες βομβιστικές επιθέσεις, απείλησαν χτες με επιθέσεις κατά τουρκικών τουριστικών θερέτρων. Αυτό αποτέλεσε την αφορμή για το Στέιτ Ντιπάρτμεντ να προβεί σε «ταξιδιωτική οδηγία» προς τους Αμερικανούς πολίτες. Η απειλή αυτή - και η αμερικανική αντίδραση - αποτελεί ενδεχόμενο «βαρύ πλήγμα» για την τουρκική οικονομία, στην οποία ο τουρισμός εισέφερε 18,5 δισ. δολάρια το 2005.

Σήμερα και τις επόμενες μέρες, το θέμα θα συζητηθεί στην τουρκική Βουλή με μάλλον αναμενόμενη την «καταδίκη της τρομοκρατίας» και τους ύμνους προς τις αρχές ασφαλείας.

Εν μέσω των συνεχιζόμενων ταραχών, ο δήμαρχος του Ντιάρμπακιρ, Οσμάν Μπαϊντεμίρ, κάλεσε να «επανέλθει η τάξη και η ηρεμία» στις περιοχές της ΝΑ Τουρκίας. Αλλά οι φτωχοί κάτοικοι της περιοχής δεν έχουν υπηρεσίες Παιδείας, Υγείας, πεινάνε και στερούνται τα πάντα και αντιδρούν στην εντεινόμενη καταστολή.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ