Τρίτη 4 Απρίλη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Πιέζουν για «κυβέρνηση» Ράις - Στρο

Αμερικανός Ράμπο και Ιρακινός στρατιώτης, ενταγμένος στα στρατεύματα κατοχής, περιπολούν για την ασφάλεια των Ράις - Στρο

Associated Press

Αμερικανός Ράμπο και Ιρακινός στρατιώτης, ενταγμένος στα στρατεύματα κατοχής, περιπολούν για την ασφάλεια των Ράις - Στρο
ΒΑΓΔΑΤΗ.-

Να σχηματιστεί το συντομότερο δυνατό κυβέρνηση «εθνικής ενότητας», ζήτησαν οι υπουργοί Εξωτερικών ΗΠΑ - Βρετανίας, ολοκληρώνοντας την αιφνιδιαστική διήμερη επίσκεψή τους στο Ιράκ. Οι Κοντολίζα Ράις και Τζακ Στρο συναντήθηκαν με τον Κούρδο Πρόεδρο Ταλαμπανί, τον σιίτη πρωθυπουργό Τζαφάρι και με εκπροσώπους σουνιτικών και σιιτικών κοσμικών κομμάτων, αποστέλλοντας σε όλους το μήνυμα, που διατύπωσαν ανοιχτά και σε συνέντευξη Τύπου: Η υπομονή και ο χρόνος για το σχηματισμό κυβέρνησης εξαντλείται.

Στρο και Ράις, πάντως, έπλεξαν το εγκώμιο του ανώτατου ηγέτη των σιιτών, Μεγάλου Αγιατολάχ Σιστάνι, προσπαθώντας, εμφανώς, να αποκλιμακώσουν την ένταση μεταξύ κατοχικών και θρησκευτικών σιιτικών παρατάξεων μετά από εισβολή σε τέμενος την περασμένη βδομάδα. Αν και δεν έγινε ευθεία αναφορά στο θέμα που έχει προκύψει με την παραμονή ή όχι του Τζαφάρι στην πρωθυπουργία, τοποθετούμενοι υπέρ «ενός νέου πρωθυπουργού ισχυρού και ενωτικού», ουσιαστικά, υιοθέτησαν την άποψη περί απομάκρυνσης του Τζαφάρι.

Την ίδια θέση άρχισαν να εκφράζουν, μετά από το σύνολο των κουρδικών, των σουνιτικών και των κοσμικών σιιτικών δυνάμεων, και βουλευτές των θρησκευτικών σιιτικών κομμάτων που στήριξαν τον Τζαφάρι. Οσοι ζητούν την απομάκρυνσή του, υποστηρίζουν ότι ευθύνεται για την ενδοκοινοτική βία, καθώς έχει στενές σχέσεις με σιιτικές παραστρατιωτικές οργανώσεις, που κατηγορούνται για σωρεία δολοφονιών και εξαφανίσεων σουνιτών.

Ταυτόχρονα, συνεχίζονταν τόσο αντικατοχικές επιθέσεις, όσο και τα ενδοκοινοτικά αιματηρά πλήγματα. Χθες, παγιδευμένο αυτοκίνητο εξερράγη έξω από σιιτικό τέμενος στη Βαγδάτη, σκοτώνοντας 10 πολίτες και τραυματίζοντας 30. Νωρίτερα, άλλα δύο παγιδευμένα αυτοκίνητα είχαν εκραγεί σε σιιτικές συνοικίες, σκοτώνοντας 2 πολίτες και τραυματίζοντας 10. Στη Βασόρα, ένοπλοι άνοιξαν πυρ σε ανοιχτή αγορά, σκοτώνοντας 6 ανθρώπους, μεταξύ αυτών 2 αστυνομικοί, 1 στρατιωτικός.

Τέλος, ο αμερικανικός στρατός επιβεβαίωσε ότι κατά τη διάρκεια επιχείρησης στην επαρχία Ανμπάρ μετά την κατάρριψη ελικοπτέρου Απάτσι, το Σάββατο, σκοτώθηκαν 4 Αμερικανοί στρατιώτες. Νεκροί είναι και οι 2 πιλότοι.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ