ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 4 Απρίλη 2006
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΟΜΙΛΟΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ
Επιχειρηματική διείσδυση στην Τουρκία

Εξαγοράζει την τουρκική τράπεζα «Finansbank» έναντι 2,29 δισ. ευρώ και προχωρά σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της ΕΤΕ κατά 3 δισ. ευρώ για τη χρηματοδότηση και άλλων εξαγορών

Την εξαγορά της τουρκικής τράπεζας Finansbank από τον όμιλο της «Εθνικής Τράπεζας Ελλάδος» (ΕΤΕ) ανακοίνωσαν επίσημα οι διοικήσεις των δύο τραπεζών σε συνέντευξη Τύπου που δόθηκε χτες στην Αθήνα. Η κίνηση της ΕΤΕ εντάσσεται στο πλαίσιο περαιτέρω διείσδυσης στη χρυσοφόρα, για τους ίδιους, αγορά των Βαλκανίων και της Τουρκίας. Οι αγορές αυτές - εξαιτίας τόσο της σχετικής υστέρησης που εμφανίζουν σε σχέση με την Ελλάδα όσο και της «ενταξιακής διαδικασίας» ορισμένων από αυτές στην ΕΕ - «υπόσχονται» πολλά στην ντόπια πλουτοκρατία. Δηλαδή, μεγαλύτερα περιθώρια κέρδους, πλεονεκτήματα στο κόστος ευκαιρίας και άλλα συγκριτικά οφέλη, από τα οποία περιμένουν να ενισχύσουν ακόμη περισσότερο τη μάζα των κερδών τους για λογαριασμό των μεγαλομετόχων τους.

Η ντόπια πλουτοκρατία, με αιχμή του δόρατος το τραπεζικό κεφάλαιο διεκδικεί στην περιοχή ρόλο μεσάζοντα ανάμεσα στα διεθνή κεφάλαια και στα γειτονικά κράτη. Σημειώνεται πως το 40% του Ομίλου της «Εθνικής Τράπεζας» είναι στην ιδιοκτησία ξένων «επενδυτών» με το μεγαλύτερο μέρος να ανήκει σε βρετανικά και αμερικανικά κεφάλαια. Αν και επίσημα δεν ομολογείται, είναι φανερό πως η τέτοια συμμετοχή διεθνών κεφαλαίων είναι αυτή που εγγυάται την απρόσκοπτη παρουσία της «Εθνικής Τράπεζας» στην τουρκική αγορά.

Από τις επίσημες ανακοινώσεις - και μετά από παζάρια της τελευταίας στιγμής που είχαν αποτέλεσμα την πολύωρη παράταση της συνέντευξης Τύπου - προκύπτει ότι η συμφωνία των δυο μερών προβλέπει τα παρακάτω:

  • Η Εθνική Τράπεζα εξαγοράζει το 46% των μετοχών της Finansbank έναντι τιμήματος 2,29 δισ. ευρώ. Το συγκεκριμένο μετοχικό πακέτο ανήκει σε επιχειρηματικό «τζάκι» της Τουρκίας.
  • Μέσα στο δεύτερο εξάμηνο του 2006, η Εθνική Τράπεζα θα προχωρήσει σε «δημόσια προσφορά» προς τους λοιπούς μετόχους. Η τούρκικη πλευρά δεσμεύεται να πουλήσει επιπλέον μετοχικά πακέτα, έτσι ώστε το ποσοστό της ΕΤΕ να φτάσει τουλάχιστον στο 50,01%, να αποκτήσει δηλαδή την απόλυτη πλειοψηφία των μετοχών και τον πλήρη έλεγχο της τουρκικής τράπεζας.
  • Για τη χρηματοδότηση της συναλλαγής, η ΕΤΕ θα προχωρήσει σε αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου μέχρι τα 3 δισ. ευρώ. Ετσι το ρευστό που θα μπει - και στο οποίο όπως όλα δείχνουν θα συνεισφέρουν κατά το ποσοστό τους και ξένοι λεγόμενοι θεσμικοί επενδυτές - είναι κατά 700 εκατ. ευρώ μεγαλύτερο από το τίμημα της εξαγοράς. Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση με αυτά τα 700 εκατ. ευρώ θα «χρηματοδοτηθούν άλλες εξαγορές στην περιοχή».
  • Δεν αλλάζει (παραμένει στη θέση της) η σημερινή διοίκηση της τουρκικής τράπεζας.
  • Η εξαγορά δεν περιλαμβάνει τις θυγατρικές εταιρίες της τουρκικής τράπεζας σε Ρουμανία, Ρωσία, Ελβετία και Ολλανδία.
Ορισμένα μεγέθη

Με την ολοκλήρωση της εξαγοράς ο ντόπιος τραπεζικός όμιλος θα έχει επιχειρηματική δραστηριότητα σε Ελλάδα, Τουρκία, Αλβανία, Ρουμανία, Βουλγαρία, Σερβία, και ΠΓΔΜ. Το σύνολο του ενεργητικού θα φτάσει σε 68,6 δισ. ευρώ, τα δάνεια σε πελάτες (χορηγήσεις) σε 35,9 δισ. ευρώ και οι καταθέσεις σε 47,2 δισ. ευρώ. Με βάση τα στοιχεία του έτους 2005 τα συνολικά τους κέρδη (προ φόρων) φτάνουν στο αστρονομικό ύψος 1,3 δισ. ευρώ.

Ο διοικητής της ΕΤΕ Τ. Αράπογλου χαρακτήρισε την Finesbank ως «μεσαίου μεγέθους τράπεζα». Σύμφωνα με τον ίδιο, τα αναμενόμενα κέρδη του ομίλου που διοικεί κατανέμονται ως εξής: 20% στην Τουρκία, 10% στα Βαλκάνια και 70% στην Ελλάδα. Το μερίδιο αγοράς που κατέχει η τουρκική τράπεζα στην Τουρκία φτάνει σε 5,2% στα δάνεια, το ενεργητικό της ανέρχεται σε 8,7 δισ. ευρώ, η απόδοση κεφαλαίων για το 2005 σε 27% και το δίκτυο στην Τουρκία αριθμεί 208 υποκαταστήματα.


ΕΚΠΟΙΗΣΗ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ
Προς ξεκαθάρισμα του εδάφους... .

Εξελίξεις στον ΟΤΕ για το 2007 και για τη ΔΕΗ μετά τις εκλογές, ανακοίνωσε ο Γ. Αλογοσκούφης

Οι πρόσφατες δηλώσεις Βουρλούμη, για την ανάγκη πλήρους ιδιωτικοποίησης του ΟΤΕ, δεν ήταν παρά το προανάκρουσμα, το άνοιγμα της αυλαίας, για να ξεδιπλωθεί η νέα κυβερνητική επίθεση στο χώρο των ιδιωτικοποιήσεων. Σε συνέντευξή του στην «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία» ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, επί της ουσίας, επιβεβαίωσε τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς για την επιβολή του «λιγότερου κράτους». Στο πλαίσιο αυτό προσδιόρισε χρονικά για το το 2007 την πλήρη ιδιωτικοποίηση του ΟΤΕ, ενώ έκανε λόγο και για μείωση της συμμετοχής του κράτους στη μετοχική σύνθεση της ΔΕΗ, κάτω από το 50%, αλλά για μετά τις επόμενες εκλογές...

Σύμφωνα με πληροφορίες, από το υπουργείο Οικονομίας, εξυφαίνουν σχέδια για πλήρη ιδιωτικοποίηση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου μέσα στο 2007, έτσι ώστε, μετά την παράδοση και της Εμπορικής στις ιδιωτικές τράπεζες, το σύνολο του τραπεζικού συστήματος να έχει περάσει πλέον στα χέρια των ιδιωτών. Παράλληλα, η κυβέρνηση προωθεί και το σχέδιο «εξυγίανσης» των «προβληματικών» επιχειρήσεων του ευρύτερου δημόσιου τομέα. Στο πλαίσιο αυτό, αύριο Τετάρτη, έχει προγραμματιστεί να συνεδριάσει η διυπουργική επιτροπή ΔΕΚΟ με τη συμμετοχή των διοικήσεων των Οργανισμών ΟΣΕ, ΟΑΣΑ, ΕΑΒ και ΕΑΣ, με στόχο την εφαρμογή του γνωστού πια εργατοκτόνου νόμου 3371 που ψήφισε το Δεκέμβρη η κυβέρνηση της ΝΔ. Σε εξέλιξη βρίσκεται και η διαδικασία διάλυσης - πώλησης της «Ολυμπιακής Αεροπορίας», όπου η κυβέρνηση αναμένει το «πράσινο φως» από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να ξεκινήσουν οι διαδικασίες του διαγωνισμού.

Ετσι και ανεξάρτητα από τα διλήμματα που εμφανίστηκε να έχει η κυβέρνηση για την προώθηση των αντιδραστικών ρυθμίσεων στις πρώην ΔΕΚΟ μετά τις πρόσφατες αρνητικές δημοσκοπήσεις, φαίνεται πως προκρίνεται η επιτάχυνση και διεύρυνση των αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων. Στο θέμα του ΟΤΕ, ο Γ. Αλογοσκούφης, ερωτώμενος για τις απόψεις Βουρλούμη περί πλήρους ιδιωτικοποίησής του, αφού ανέφερε ότι για το 2006 προέχει η εφαρμογή του προγράμματος «εξυγίανσης», πρόσθεσε: «Ας εφαρμοστεί αυτό το πρόγραμμα και σε μια υστερότερη φάση, αν υπάρξουν εξελίξεις που να δικαιολογούν περαιτέρω αποκρατικοποίηση του ΟΤΕ, θα το δούμε». Η ύστερη αυτή φάση, όπως ανέφερε στη συνέχεια, δεν είναι παρά το 2007, αρκεί βέβαια να υπάρξει αντίστοιχο... επιχειρηματικό ενδιαφέρον. Οσο για τη ΔΕΗ, αυτή παίρνει παράταση για τις επόμενες εκλογές... Σε σχετική ερώτηση ο υπουργός επικαλέστηκε το πρόγραμμα της ΝΔ, σύμφωνα με το οποίο δε θα πέσει η συμμετοχή του Δημοσίου κάτω από το 50% της μετοχικής της σύνθεσης. Πρόσθεσε όμως και πάλι ότι «αν σε κάποια φάση μετά τις επόμενες εκλογές αυτή η πολιτική αλλάξει, τότε θα το συζητήσουμε και για τη ΔΕΗ».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ