Τρίτη 4 Απρίλη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΚΠΟΙΗΣΗ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ
Προς ξεκαθάρισμα του εδάφους... .

Εξελίξεις στον ΟΤΕ για το 2007 και για τη ΔΕΗ μετά τις εκλογές, ανακοίνωσε ο Γ. Αλογοσκούφης

Οι πρόσφατες δηλώσεις Βουρλούμη, για την ανάγκη πλήρους ιδιωτικοποίησης του ΟΤΕ, δεν ήταν παρά το προανάκρουσμα, το άνοιγμα της αυλαίας, για να ξεδιπλωθεί η νέα κυβερνητική επίθεση στο χώρο των ιδιωτικοποιήσεων. Σε συνέντευξή του στην «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία» ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, επί της ουσίας, επιβεβαίωσε τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς για την επιβολή του «λιγότερου κράτους». Στο πλαίσιο αυτό προσδιόρισε χρονικά για το το 2007 την πλήρη ιδιωτικοποίηση του ΟΤΕ, ενώ έκανε λόγο και για μείωση της συμμετοχής του κράτους στη μετοχική σύνθεση της ΔΕΗ, κάτω από το 50%, αλλά για μετά τις επόμενες εκλογές...

Σύμφωνα με πληροφορίες, από το υπουργείο Οικονομίας, εξυφαίνουν σχέδια για πλήρη ιδιωτικοποίηση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου μέσα στο 2007, έτσι ώστε, μετά την παράδοση και της Εμπορικής στις ιδιωτικές τράπεζες, το σύνολο του τραπεζικού συστήματος να έχει περάσει πλέον στα χέρια των ιδιωτών. Παράλληλα, η κυβέρνηση προωθεί και το σχέδιο «εξυγίανσης» των «προβληματικών» επιχειρήσεων του ευρύτερου δημόσιου τομέα. Στο πλαίσιο αυτό, αύριο Τετάρτη, έχει προγραμματιστεί να συνεδριάσει η διυπουργική επιτροπή ΔΕΚΟ με τη συμμετοχή των διοικήσεων των Οργανισμών ΟΣΕ, ΟΑΣΑ, ΕΑΒ και ΕΑΣ, με στόχο την εφαρμογή του γνωστού πια εργατοκτόνου νόμου 3371 που ψήφισε το Δεκέμβρη η κυβέρνηση της ΝΔ. Σε εξέλιξη βρίσκεται και η διαδικασία διάλυσης - πώλησης της «Ολυμπιακής Αεροπορίας», όπου η κυβέρνηση αναμένει το «πράσινο φως» από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να ξεκινήσουν οι διαδικασίες του διαγωνισμού.

Ετσι και ανεξάρτητα από τα διλήμματα που εμφανίστηκε να έχει η κυβέρνηση για την προώθηση των αντιδραστικών ρυθμίσεων στις πρώην ΔΕΚΟ μετά τις πρόσφατες αρνητικές δημοσκοπήσεις, φαίνεται πως προκρίνεται η επιτάχυνση και διεύρυνση των αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων. Στο θέμα του ΟΤΕ, ο Γ. Αλογοσκούφης, ερωτώμενος για τις απόψεις Βουρλούμη περί πλήρους ιδιωτικοποίησής του, αφού ανέφερε ότι για το 2006 προέχει η εφαρμογή του προγράμματος «εξυγίανσης», πρόσθεσε: «Ας εφαρμοστεί αυτό το πρόγραμμα και σε μια υστερότερη φάση, αν υπάρξουν εξελίξεις που να δικαιολογούν περαιτέρω αποκρατικοποίηση του ΟΤΕ, θα το δούμε». Η ύστερη αυτή φάση, όπως ανέφερε στη συνέχεια, δεν είναι παρά το 2007, αρκεί βέβαια να υπάρξει αντίστοιχο... επιχειρηματικό ενδιαφέρον. Οσο για τη ΔΕΗ, αυτή παίρνει παράταση για τις επόμενες εκλογές... Σε σχετική ερώτηση ο υπουργός επικαλέστηκε το πρόγραμμα της ΝΔ, σύμφωνα με το οποίο δε θα πέσει η συμμετοχή του Δημοσίου κάτω από το 50% της μετοχικής της σύνθεσης. Πρόσθεσε όμως και πάλι ότι «αν σε κάποια φάση μετά τις επόμενες εκλογές αυτή η πολιτική αλλάξει, τότε θα το συζητήσουμε και για τη ΔΕΗ».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ