ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 25 Μάρτη 2006 - Κυριακή 26 Μάρτη 2006
Σελ. /32
ΕΒΡΟΣ - ΡΟΔΟΠΗ
Για να 'χουν τα λαϊκά στρώματα ένα γερό στήριγμα στον αγώνα τους

Συνέντευξη με τον Γιώργο Μποτρότσο, υποψήφιο υπερνομάρχη Εβρου - Ροδόπης, με τη «Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία»

Αντιπροσωπεία της ΔΑΣ συζητά με κατοίκους της Ανω Βυρσινής
Αντιπροσωπεία της ΔΑΣ συζητά με κατοίκους της Ανω Βυρσινής
Μέλος της ΠΓ του ΔΗΚΚΙ και γεωπόνος στο επάγγελμα, ο υποψήφιος υπερνομάρχης Εβρου - Ροδόπης, Γιώργος Μποτρότσος, μιλά σήμερα στον «Ρ» για τα προβλήματα της αγροτιάς αλλά και των εργαζομένων που πασχίζουν να μείνουν στον εύφορο τόπο τους, να ζήσουν και να δημιουργήσουν, όμως βρίσκονται αντιμέτωποι με τις πολιτικές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, που τους πετούν στο περιθώριο, στη φτώχεια και στην ανεργία. Σ' αυτούς απευθύνεται και τους καλεί να αντισταθούν, γιατί έχουν τη δύναμη.

-- Τούτες τις μέρες, η περιοχή βρέθηκε στο επίκεντρο της πολιτικής αντιπαράθεσης και πάλι με αφορμή τις εκτεταμένες πλημμύρες κυρίως στον Εβρο αλλά και στη Ροδόπη. Για την επανάληψη αυτής της κατάστασης τελικά υπάρχουν ευθύνες και σε ποιους αποδίδονται;

-- Για άλλη μια φορά η ακριτική περιοχή της Ελλάδας, ο Εβρος και η Ροδόπη, βρέθηκε στο επίκεντρο των ΜΜΕ. Ο λόγος δεν είναι για κάτι που μας κάνει υπερήφανους, αλλά η μεγάλη καταστροφή, στο ζωικό και φυτικό κεφάλαιο, και σε κατοικίες. Και αντί να σιωπούν αυτοί που κυβερνούν, αλλά και αυτοί που κυβερνούσαν τόσα χρόνια, γιατί σ' αυτούς ανήκουν όλες οι ευθύνες για ό,τι συμβαίνει, αυτοί αλληλοκατηγορούνται, δείχνουν τον ένοχο στις γειτονικές χώρες και δεν απολογούνται για την ανυπαρξία έργων υποδομής. Μερίδιο ευθύνης έχει και η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση της περιοχής (ΠΑΣΟΚ - ΣΥΝ) γιατί συναινεί σ' αυτή την κατάσταση.

Ο Γ. Μποτρότσος
Ο Γ. Μποτρότσος
Ομως, ο κόσμος της περιοχής γνωρίζει πάρα πολύ καλά ποιος ευθύνεται και ποιος μοιράζει μόνο υποσχέσεις, χωρίς αντίκρισμα, και αποζημιώσεις-ψίχουλα.

-- Η επιλογή να μη γίνονται δεκαετίες τώρα τα αναγκαία αντιπλημμυρικά έργα για την περιοχή, τα έργα υποδομής για ύδρευση και άρδευση, έργα για τη διαχείριση των υδατικών αποθεμάτων, εκτιμάτε ότι σχετίζεται και με τις γενικότερες επιλογές της ΕΕ για τη συρρίκνωση του αγροτικού πληθυσμού στη χώρα μας;

-- Νομίζω πως ναι. Δεν είναι στις προτεραιότητες τέτοια έργα, αφού στις επιλογές της ΕΕ είναι ο περιορισμός του αγροτικού πληθυσμού και όχι η δημιουργία προϋποθέσεων για να μείνει στον τόπο του, να καλλιεργεί σύμφωνα με τις δυνατότητες που έχει και να ζει από τη γη του. Το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ, εφαρμόζοντας πιστά τις εντολές της ΕΕ, δεν έκαναν τίποτα που να κρατά τον αγροτικό πληθυσμό στον τόπο του. Είτε αυτό λέγεται στήριξη των αγροτικών προϊόντων, των τιμών, είτε έργα υποδομής. Το αποτέλεσμα είναι φανερό. Ο αγροτικός πληθυσμός της περιοχής μας κάθε χρόνο γίνεται πιο φτωχός, τα προβλήματα μεγαλώνουν. Ηδη πολλοί αγρότες εγκαταλείπουν τις καλλιέργειες.

-- Η ενδιάμεση αναθεώρηση της ΚΑΠ μπαίνει σε εφαρμογή. Η περιοχή της Ροδόπης έχει σημαντικό μερίδιο αγροτών, το εισόδημα των οποίων εξαρτάται από την καπνοκαλλιέργεια. Ο κανονισμός για τον καπνό εκτιμάτε ότι θα προκαλέσει επιπτώσεις στους αγρότες;

-- Η ενδιάμεση αναθεώρηση της ΚΑΠ είναι η ταφόπλακα για τον αγρότη. Η περιοχή μας, καθαρά αγροτική, με προϊόντα όπως βαμβάκι, καπνό, σιτηρά, ντομάτα, παντζάρι, κλπ., θα είναι και αυτή όπως και οι άλλες περιοχές της Ελλάδας, η χαμένη από την ΕΕ. Ο καπνός και ιδιαίτερα η ποικιλία «μπασμάς», που παράγεται εδώ από μικροκαλλιεργητές 5-10 στρεμμάτων, οι οποίοι στην πλειοψηφία τους είναι μουσουλμάνοι, χτυπιέται χειρότερα, αν και είναι μια ποικιλία απαραίτητη σε όλες τις καπνοβιομηχανίες. Η αποσύνδεση της επιδότησης από την παραγωγή θα επιταχύνει το ξεκλήρισμα. Συνολικότερα η ΚΑΠ θα διευρύνει τη φτώχεια και θα εντείνει ακόμη περισσότερο το νέο κύμα μετανάστευσης που εκδηλώνεται τα τελευταία χρόνια για αναζήτηση δουλιάς και εισοδήματος.

-- Η γεωργία δεν μπορεί να εξασφαλίσει εισόδημα, η ανεργία αυξάνεται δραματικά με εργοστάσια να κλείνουν, παρά τα κίνητρα που δίνονται στους βιομηχάνους. Τελικά η πολιτική αυτή ποιον ωφελεί;

-- Το μεγάλο κεφάλαιο, τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα που θέλουν περισσότερα κέρδη για τον εαυτό τους. Επιδοτούνται για να στήνουν βιομηχανικές ζώνες-φαντάσματα, κερδίζουν από την επιδότηση του εργατικού μισθού, από τη ληστεία του μόχθου των αγροτών.

-- Η Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει ρόλο στην υλοποίηση αυτής της πολιτικής; Μπορεί να την αποκρούσει;

-- Η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι το πολιτικό όργανο κάθε νομού, κάθε δήμου. Εάν αυτή δεν έχει ρόλο στην υλοποίηση αυτής της πολιτικής, ποιος έχει, ο πολίτης; Μπορεί όμως να παίξει ρόλο και στην πάλη για την ανατροπή αυτής της πολιτικής. Αρκεί να περάσει στα χέρια ανθρώπων που είναι αποφασισμένοι να παλέψουν, να αγωνιστούν για τα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων, να συγκρουστούν με τις κυβερνητικές επιλογές και όχι να δέχονται μόνο να εφαρμόζουν τις αποφάσεις των Αθηνών και των Βρυξελλών.

Η πλειοψηφία των αιρετών στους δήμους και στις νομαρχίες του Εβρου και της Ροδόπης, στη Διευρυμένη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, στήριξαν όλες τις αντιλαϊκές επιλογές των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Εχουν σοβαρές ευθύνες γιατί δεν αντιστάθηκαν, γιατί υποτάχθηκαν και τελικά συμφώνησαν με τις ιδιωτικοποιήσεις υπηρεσιών, με την εφαρμογή των ελαστικών σχέσεων εργασίας, με την πολιτική στήριξης των οικονομικά ισχυρών.

Σε αντίθεση με τα παραπάνω, η «Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία» δεσμεύεται ν' αγωνιστεί, για τα μεγάλα λαϊκά προβλήματα, την ανεργία, ενάντια στην κατεδάφιση του Ασφαλιστικού, στην εμπορευματοποίηση της Υγείας, της Παιδείας, κόντρα στην αντιαγροτική πολιτική. Θα συνεχίσει, σταθερά, με συνέπεια, να βρίσκεται στο πλάι του λαού για τις διεκδικήσεις του.

-- Αυτό πρέπει να είναι και το κριτήριο ψήφου για το λαό της περιοχής μπροστά στις κάλπες των τοπικών εκλογών;

-- Ακριβώς αυτό. Το κριτήριο ψήφου πρέπει να είναι η προσφορά και η θέση που έχει και δείχνει ο καθένας σε όλα αυτά τα μεγάλα προβλήματα, και όχι ποιος τους χτυπά την πλάτη και μετά τους γυρίζει τις δικές του, ή ποιος τους στέλνει ευχητήριες κάρτες στη γιορτή τους.

Πρέπει να ξεκαθαρίσουν ποιος είναι αυτός που θα αγωνιστεί μαζί τους για ένα καλύτερο αύριο, γι' αυτούς και τα παιδιά τους. Ποιος ήταν και θα είναι στήριγμα στον αγώνα για 7ωρο, 5ήμερο, 35ωρο, για αγροτική ανάπτυξη σύμφωνα με τις ανάγκες του λαού, των αγροτικών νοικοκυριών, για ανάπτυξη σε όφελος του λαού κι όχι σε όφελος των μεγάλων οικονομικών συμφερόντων. Εμείς σ' αυτό το πλαίσιο δίνουμε τη μάχη των τοπικών εκλογών και καλούμε το λαό της περιοχής να ενισχύσει το ψηφοδέλτιο συνεργασίας που καταθέτουμε και καθημερινά συσπειρώνει περισσότερους ανθρώπους έτοιμους να δράσουν για να αλλάξει η κατάσταση. Το ψηφοδέλτιο προοπτικής που στηρίζουν το ΔΗΚΚΙ, το ΚΚΕ, η Κομμουνιστική Ανανέωση και η Παρέμβαση Αριστερών Πολιτών.


Αννα ΑΝΑΝΙΑΔΟΥ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ