ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 25 Μάρτη 2006 - Κυριακή 26 Μάρτη 2006
Σελ. /32
ΜΝΗΜΕΣ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ

Αννα Πολυανίδη
Αννα Πολυανίδη
Φωτ.2

Ο ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΖΗΣΙΜΑΤΟΣ από τα Κουντογουράτα Κεφαλονιάς πιάστηκε στις 7 Αυγούστου 1936. Φυλακίστηκε στην Ψυττάλεια, μεταφέρθηκε στην Ανάφη και από εκεί στην Ακροναυπλία. Το 1941 παραδόθηκε από τον Μανιαδάκη στους κατακτητές. Το 1942 μεταφέρθηκε στο στρατόπεδο του Χαϊδαρίου και εκτελέστηκε με τους 200 πατριώτες στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής την Πρωτομαγιά του 1944.

Ο αδελφός του ΦΩΤΗΣ ΖΗΣΙΜΑΤΟΣ, στέλεχος της ΕΠΟΝ στην Κεφαλονιά στην Κατοχή, μετά την Απελευθέρωση, υπηρετώντας τη θητεία του στην Κόρινθο, για την αντιστασιακή δράση του, τοποθετήθηκε στο 581ο Τάγμα Πεζικού (Τάγμα μελλοθανάτων, όπως ονομαζόταν) και σκοτώθηκε από νάρκη στις 28 Μάρτη 1948 στη Μεγάλη Ράχη των Φιλιατών.

Στη μνήμη τους τα αδέλφια τους Χριστόφορος, Κατίνα και τα παιδιά τους, που ζουν στη Νέα Υόρκη προσφέρουν 100 δολάρια στο ΚΚΕ και 50 δολάρια «Ριζοσπάστη».

* * *

Φωτ.

Στη μνήμη της γυναίκας μου ΕΛΕΝΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΟΥ, των γονιών μου και των συγχωριανών μου, συμμαθητών μου και ανταρτών οι οποίοι «έπεσαν» στη μάχη της Σπηλιάς Κισσάβου στις 26 Μάρτη 1944, προσφέρω στην ΚΝΕ Λάρισας 100 ευρώ για το Συνέδριό της.

Κώστας Δημητριάδης

* * *

Φωτ.

Με τη συμπλήρωση ενός χρόνου από το θάνατο της μητέρας μας ΣΤΥΛΙΑΝΗΣ ΣΤΑΥΡΑΚΕΛΛΗ, αγωνίστριας της Εθνικής Αντίστασης, προσφέρουμε στο ΚΚΕ 50 ευρώ, μέσω ΚΟΒ Αγιάσου.

* * *

Φωτ.

Στη μνήμη της αδελφής μας ΑΝΝΑΣ ΠΟΛΙΑΝΙΔΗ, μαχήτριας του ΔΣΕ, η οποία σκοτώθηκε το 1947 στα Κερδύλια και της ανιψιάς μας ΘΕΟΔΩΡΑΣ ΠΟΛΙΑΝΙΔΗ, η οποία έχασε άδικα τη ζωή της σε ηλικία 20 χρόνων και για τη γιορτή της, προσφέρουμε στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Πολίχνης, 100 ευρώ.

* * *

φΩΤ.

Στις 10 Μάρτη έκλεισε ένας χρόνος από τότε που έφυγε από τη ζωή ο ΑΝΑΣΤΑΣΗΣ Θεοδώρου ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ, ράφτης, μέλος του ΚΚΕ και αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης - αντάρτης του 13ου Συντάγματος του ΕΛΑΣ από τις Μουριές Κιλκίς. Μετά την Απελευθέρωση πιάστηκε, βασανίστηκε και εξορίστηκε στη Μακρόνησο. Οταν επέστρεψε, εγκαταστάθηκε στη Θεσσαλονίκη.

Αθηνά Μιχαηλίδου
Αθηνά Μιχαηλίδου
Στη μνήμη του η σύζυγός του Ελένη (Νίνα) προσφέρει στο ΚΚΕ 100 ευρώ, μέσω ΚΟΒ Καλλιθέας Θεσσαλονίκης.

* * *

Στη μνήμη του Ι.Β, ΣΤΑΛΙΝ και του ΣΛΟΜΠΟΤΑΝ ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ ο Γεώργιος Σταυρόπουλος από την Κορνοφωληά Εβρου πρόφερε 50 ευρώ στο «Ριζοσπάστη».

* * *

Φωτ. 2

Στη μνήμη της αξέχαστης γυναίκας μου ΑΘΗΝΑΣ Λεκάκη - ΜΙΧΑΗΛΙΔΟΥ, η οποία έφυγε ξαφνικά από τη ζωή στις 26 Μάρτη 1999, του αδελφού μου ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΜΗΧΑΗΛΙΔΗ, μαχητή του ΔΣΕ, ο οποίος σκοτώθηκε σε ενέδρα ΜΑΥδων και στρατού, την άνοιξη του 1949 έξω από το σχολείο του χωριού Πόροι (Πούρλια) Ολύμπου, όπου είχε τοποθετηθεί δάσκαλος από το ΔΣΕ. Καθώς επίσης στη μνήμη των γονιών μου ΓΙΑΓΚΟΥ (Ιωάννη) και ΛΕΜΟΝΙΑΣ, της αδελφής μου ΠΑΝΑΙΛΑΣ ΧΑΡΙΚΟΥ και της μικρότερης αδελφής μου ΠΑΡΘΕΝΩΠΗΣ, προσφέρω, μέσω της Νότιας Αχτίδας, 200 ευρώ στο ΚΚΕ.

Παύλος Μιχαηλίδης

* * *

Φωτ.

Εκλεισε ένας χρόνος από τότε που έφυγε από τη ζωή ο αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης ΑΝΕΣΤΗΣ ΚΥΝΗΓΟΠΟΥΛΟΣ. Γεννήθηκε το 1926 στην Οινόη Κοζάνης. Τον Μάρτη του 1943 οργανώθηκε στην ΕΠΟΝ και τον ίδιο χρόνο κατατάχτηκε στο 2ο Ανεξάρτητο Τάγμα Πετρόμπεη του 17ου Συντάγματος της 9ης Μεραρχίας Κοζάνης του ΕΛΑΣ. Μετά την Απελευθέρωση, στις 17 Ιούλη 1947 πιάστηκε και κακοποιήθηκε στην Ασφάλεια Κοζάνης. Πέρασε Στρατοδικείο και καταδικάστηκε τρεις φορές σε θάνατο. Πέρασε από τις φυλακές Επταπύργιου, Αίγινας, Κεφαλονιάς και «Αβέρωφ]. Μεταφέρθηκε και πάλι στις φυλακές της Αίγινας και από εκεί αφέθηκε ελεύθερος στις 18 Σεπτέμβρη 1957.

Στη μνήμη του η συντρόφισσα της ζωής του Μαρίτσα πρόσφερε στο ΚΚΕ 30 ευρώ, μέσω ΚΟΒ Πασά - Κιόσκι Βέροιας και 15 ευρώ στο περιοδικό της ΠΕΑΕΑ.

* * *

Παναγιώτης Μιχαηλίδης
Παναγιώτης Μιχαηλίδης
Φωτ.

Στη μνήμη του πατέρα μας ΝΙΚΟΥ ΚΑΡΟΡΗ προσφέρουμε στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Ταύρου, 350 ευρώ.

Σοφία και Δημήτρης Ζαχαράκης

* * *

Φωτ.

Στη μνήμη του πατέρα μας ΘΟΔΩΡΗ ΧΙΩΝΗ προσφέρουμε 50 ευρώ στην ΚΟ Εβρου.

Νίκος και Κατερίνα Χιώνη

* * *

Στη μνήμη του ΝΙΚΟΥ ΜΠΕΛΟΓΙΑΝΝΗ και των νεκρών μαχητών και αξιωματικών του ΔΣΕ προσφέρω στο «Ριζοσπάστη» 200 ευρώ, και 50 ευρώ στην ΠΕΕΠΠ.

Διαμαντής Καραντόνας

Χαλκιδική

* * *

Στη μνήμη του ΒΑΓΓΕΛΗ ΓΕΩΡΓΟΥΛΗ και για τη γιορτή του η οικογένειά του προσφέρει 50 ευρώ στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Νέου Κόσμου, της οποίας υπήρξε μέλος.

* * *

Φωτ.

Στη μνήμη του αγαπημένου φίλου μου ΓΙΑΝΝΗ ΣΠΥΡΙΔΑΚΗ, μέλους του ΚΚΕ, προσφέρω στο Κόμμα του, μέσω ΚΟΒ «Αγ. Κωνσταντίνου» Ηλιούπολης, 50 ευρώ.

Δημήτριος Τσιγκρίκος

* * *

Φωτ.

Με οδύνη πληροφορήθηκα το θάνατο του αγωνιστή ΚΩΣΤΑ ΠΕΤΡΟΓΛΟΥ, γραμματέα της ΚΟ του ΚΚΕ στη Γερμανία.

Εκφράζω στην οικογένειά του τα πιο θερμά συλλυπητήριά μου και αντί για λουλούδια στον τάφο του, προσφέρω στο «Ριζοσπάστη» 100 ευρώ, μέσω ΝΕ Εβρου.

Δημήτρης Σωτηρούδης

Συνοικιακή ΚΟΒ Αλεξανδρούπολης

* * *

Φωτ.

Ο ΝΙΚΟΣ Δημ. ΚΕΦΑΛΑΣ, ο οποίος «έφυγε» για πάντα στις 20 Γενάρη 2005, και κηδεύτηκε την επομένη στο Κωσταλέξι Φθιώτιδας, γεννήθηκε στο Νεοχώρι Υπάτης το 1917. Από το 1929 η οικογένειά του εγκαταστάθηκε στο Κωσταλέξι. Το 1938 ο Νίκος Κεφαλάς στρατεύτηκε στο Πεζικό. Απολύθηκε το Μάρτη του 1941. Τον Αύγουστο του ίδιου χρόνου επιστρατεύτηκε και πολέμησε ενάντια στους επιδρομείς στα βουνά της Ηπείρου. Με την ίδρυση του ΕΑΜ πρωτοστάτησε για την οργάνωση στην περιοχή.

Μετά την Απελευθέρωση κυνηγήθηκε και αναγκάστηκε να καταφύγει στην Αθήνα. Το 1947 πιάστηκε, εκτοπίστηκε στον Αϊ - Στράτη και από εκεί μεταφέρθηκε στο Μακρονήσι. Το χειμώνα του 1950 αφέθηκε ελεύθερος, επέστρεψε στο Κωσταλέξι και με την ίδρυση της ΕΔΑ, αγωνίζεται από τις γραμμές της. Με τη νομιμοποίηση του ΚΚΕ, του οποίου ήταν μέλος, αγωνίζεται για τα προβλήματα της αγροτιάς.

Ελένη Δημητριάδου
Ελένη Δημητριάδου
Στη μνήμη του αδελφός του Θεοδόσης, οι κόρες του Παναγιώτα και Δήμητρα Κεφαλά και η αδελφή του Θεοδώρα Κεφαλά - Καπούλα προσφέρουν 30 ευρώ στο ΚΚΕ και 30 ευρώ στο «Ριζοσπάστη», μέσω της ΚΟΒ Κομποτάδων.

* * *

Φωτ.

Στη μνήμη του παλαίμαχου αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης ΑΛΕΚΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΤΟΥ, από τα παλαιά μέλη του ΚΚΕ, από το Αργοστόλι Κεφαλονιάς, ο οποίος έφυγε από τη ζωή στις 25 Μάρτη 1995, η σύζυγός του Κούλα, τα παιδιά τους Παναγιώτης και Σόνια, τα εγγόνια και τα ανίψια του προσφέρουν 120 ευρώ στο «Ριζοσπάστη».

* * *

φωτ. 2

Στη μνήμη του ΧΑΡΙΛΑΟΥ ΦΛΩΡΑΚΗ και του ΞΕΝΟΦΩΝΤΑ ΓΡΗΓΟΡΗ, κομμουνιστή και βουλευτή της ΕΔΑ, καθώς επίσης στη μνήμη των μελών της ΚΟΒ Καλαμίτσι Λευκάδας ΝΙΚΟΥ ΒΕΡΓΙΝΗ, ΣΠΥΡΟΥ ΚΡΗΤΙΚΟΥ, ΚΩΣΤΑ ΠΕΡΔΙΚΑΡΗ (φωτογραφία), ΣΤΑΘΗ ΚΑΡΑΜΠΑΛΗ (φωτογραφία), ο Απόστολος Μιχαλάτος πρόσφερε 20 ευρώ στο ΚΚΕ, μέσω ΝΕ Αχαΐας.

* * *

Φωτ.

Συμπληρώθηκαν 3 μήνες από το θάνατο του αγαπημένου μας ΚΩΣΤΑ ΤΕΛΕΙΩΝΗ, μέλους του ΚΚΕ.

Υπήρξε σεμνός, τίμιος, ακούραστος αγωνιστής, υπερασπιστής των ιδανικών του σοσιαλισμού και υπόδειγμα οικογενειάρχη.

Ετσι θα το θυμούμαστε πάντα.

Στη μνήμη του προσφέρουμε 115 ευρώ στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Β' Διαμερίσματος Πειραιά.

Οι σύντροφοί του

Παντελής Ζησιμάτος
Παντελής Ζησιμάτος
* * *

Στη μνήμη των γονιών μας ΔΗΜΗΤΡΗ και ΕΥΑΓΓΕΛΙΑΣ ΠΛΑΛΑ προσφέρουμε 100 ευρώ στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Εγνατίας της ΑΕ Λαγκαδά.

Νίκος και Σουλτάνα Πλαλά

* * *

Φωτ.

«Εφυγε» ξαφνικά αθόρυβα ο υπέροχος άνθρωπος, αγωνιστής, κομμουνιστής ΜΗΝΑΣ ΞΕΚΟΜΝΗΝΟΣ, πρόεδρος της ΠΟΣΑΘΕΑΑ.

Με τον ακέραιο χαρακτήρα του και την αγωνιστικότητά του κέρδισε την αγάπη των συντρόφων, των φίλων και όσων τον γνώρισαν.

Αφησε πίσω του την πιστή συντρόφισσά του η οποία ήταν πάντα στο πλευρό του, τα παιδιά, τα εγγόνια του και το δισέγγονό του Γιαννάκη.

Στη μνήμη του και αντί για στεφάνι στην κηδεία του, προσφέρω 50 ευρώ στο ΚΚΕ, μέσω της ΚΟΒ Λογοτεχνών.

Πετρούλα Νικολοπούλου

* * *

Φωτ.

Συμπληρώθηκε ένας χρόνος από τις 22 Μάρτη 2005, που έφυγε από τη ζωή ο αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΑΛΟΓΕΡΟΓΙΑΝΝΗΣ (καπετάν Καψάλης).

Στη μνήμη του η σύζυγός του Βασιλική Καλογερογιάννη προσφέρει στο ΚΚΕ 50 ευρώ, μέσω ΚΟΒ Ιλιου.

* * *

Φωτ.

Στις 13 Μάρτη 2006 έφυγε από τη ζωή ο αγαπημένος μας σύζυγος, πατέρας και παππούς ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΑΤΣΟΣ. Γεννήθηκε το 1918 στη Μητρόπολη Καρδίτσας. Το 1942 εντάχθηκε στην τοπική οργάνωση του ΕΑΜ και ανέπτυξε σημαντική αντιστασιακή δράση. Μετά τη Συμφωνία της Βάρκιζας συνδέθηκε με τις ομάδες του ΔΣΕ της περιοχής. Πιάστηκε στη Νιάλα το 1948 και ακολούθησε το δρόμο της εξορίας. Επειτα από 17 χρόνια που κρατήθηκε στο Ναύπλιο, στα Γιούρα και στο Μακρονήσι, επέστρεψε στη Μητρόπολη, παντρεύτηκε και δημιούργησε οικογένεια.

Φώτης Ζησιμάτος
Φώτης Ζησιμάτος
Ως το θάνατό του έμεινε πιστός στα ιδανικά του.

Στη μνήμη του πρόσφεραν στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Ιλιου, η σύζυγός του Ευαγγελία 100 ευρώ, τα παιδιά του Αγαπούλα Γάτσου και Γιάννης Πώποτας 50 ευρώ, ο Στράτος Φωτεινός και η Αθανασία Αθανασοπούλου 40 ευρώ, και ο Βασίλης Ντέρας και η Βασιλική Γεωργιοπούλου 20 ευρώ.

Αναστάσης Αναστασιάδης
Αναστάσης Αναστασιάδης
Δημήτριος Καλογερογιάννης
Δημήτριος Καλογερογιάννης
Γιάννης Σπυριδάκης
Γιάννης Σπυριδάκης
Κώστας Πέτρογλου
Κώστας Πέτρογλου
Μηνάς Ξεκομνηνός
Μηνάς Ξεκομνηνός
Νίκος Καρόρης
Νίκος Καρόρης
Στυλιανή Σταυρακέλλη
Στυλιανή Σταυρακέλλη
ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ

Φωτ.

Την Κυριακή 26 Μάρτη, στις 10.30 π.μ., στην εκκλησία του Νεκροταφείου Βύρωνα, γίνεται το 40ήμερο μνημόσυνο του αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης στην περιοχή Εξαρχείων

ΓΙΩΡΓΟΥ ΜΑΝΤΖΟΥΡΑΤΟΥ

μέλους του ΚΚΕ.

Στη μνήμη του, προσφέρουμε 200 ευρώ στο ΚΚΕ.

Η οικογένειά του

  • Επίσης στη μνήμη του Γιώργου Μαντζουράτου, η οικογένεια Βασιλείου Σταυρινούδη πρόσφερε στο ΚΚΕ 30 ευρώ.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ