ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 15 Φλεβάρη 2000
Σελ. /36
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Νέα έκρηξη βίας στην Κοσόβσκα Μιτροβίτσα
  • Δύο νεκροί, 19 τραυματίες και 45 συλληφθέντες  ο απολογισμός των βίαιων επεισοδίων που ξέσπασαν την Κυριακή στη διάρκεια συγκρούσεων Κοσσοβάρων Αλβανών και στρατιωτών της «ΚΦΟΡ»
  • Επιβλήθηκε απαγόρευση της κυκλοφορίας, ενώ διατάχθηκε η ενίσχυση των δυνάμεων της «ΚΦΟΡ» στην Κοσόβσκα Μιτροβίτσα

Μία μητέρα με το παιδί της προσπαθεί να απεγκλωβιστεί απο τις συγκρούσεις

Associated Press

Μία μητέρα με το παιδί της προσπαθεί να απεγκλωβιστεί απο τις συγκρούσεις
ΠΡΙΣΤΙΝΑ.-

Επιβεβαίωση της άναρχης και βίαιης κατάστασης που επικρατεί στο Κοσσυφοπέδιο, με ευθύνη των πολυεθνικών δυνάμεων της «ΚΦΟΡ», αποτελούν τα προχτεσινά επεισόδια στην Κοσόβσκα Μιτροβίτσα. Σε μία πόλη διόλου τυχαία καθώς είναι από τις ελάχιστες περιοχές του Κοσσυφοπεδίου με υπολογίσιμη σε αριθμό σερβική κοινότητα, τα επεισόδια της περασμένης Κυριακής, που είχαν ως αποτέλεσμα το θάνατο δύο ατόμων και τον τραυματισμό 19 άλλων, έδειξαν πως η αντιπαράθεση δεν κυμαίνεται στα στενά όρια της «εθνικιστικής» βίας. Οπως είχε συμβεί και προ ημερών, οι προχτεσινές συγκρούσεις διαδραματίστηκαν ανάμεσα σε δύο πλευρές: στους Γάλλους στρατιώτες των πολυεθνικών δυνάμεων και Κοσσοβάρους Αλβανούς του τάχα αποστρατιωτικοποιημένου «UCK». Μέσα σ' αυτό το πλαίσιο, ο ΓΓ του ΝΑΤΟ λόρδος Τζορτζ Ρόμπερτσον κάλεσε εμμέσως πλην σαφώς τα στελέχη του «UCK» στην τάξη, δηλώνοντας: «Θα υπενθυμίσω σε όλα τα μέρη του Κοσσυφοπεδίου πως ήταν το ΝΑΤΟ που έθεσε τέλος στην οργανωμένη εθνοκάθαρση και εργάζεται για την αποκατάσταση της ειρήνης και σταθερότητας για όλες τις εθνικές ομάδες μέσα στην επαρχία»...

Πώς άρχισαν τα επεισόδια

Ολα άρχισαν νωρίς το πρωί της Κυριακής, όταν άγνωστοι έριξαν χειροβομβίδα κατά οικίας Κοσσοβάρων Αλβανών, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό επτά ατόμων. Η τοπική δύναμη της «ΚΦΟΡ», αποτελούμενη κυρίως από Γάλλους στρατιώτες, ανέλαβε να εντοπίσει τους δράστες. Σύντομα, όμως, προκλήθηκαν αλυσιδωτές βίαιες αντιδράσεις, ιδιαίτερα από τη δράση ελεύθερων σκοπευτών, που, όπως διαπιστώθηκε, άρχισαν να πυροβολούν κατά των ανδρών της «ΚΦΟΡ». Από τα πυρά ελεύθερου σκοπευτή τραυματίστηκε ένας Γάλλος στρατιώτης. Στη διάρκεια αυτής της επίθεσης, Γάλλοι και Ιταλοί στρατιώτες ανταπέδωσαν τα πυρά, σκοτώνοντας έναν Κοσσοβάρο Αλβανό. Η βία γενικεύτηκε αργότερα όταν Γάλλος διοικητής των δυνάμεων της «ΚΦΟΡ» στην Κοσόβσκα Μιτροβίτσα εξέδωσε διαταγή, στην οποία χαρακτηρίζονταν «νόμιμοι στόχοι» όσοι πολίτες κυκλοφορούσαν οπλοφορώντας.

Οι δυνάμεις κατοχής σε δράση

Associated Press

Οι δυνάμεις κατοχής σε δράση
Κατά τα ξένα πρακτορεία, αυτή η εντολή οδήγησε στη γενίκευση των επεισοδίων και των συγκρούσεων ανάμεσα σε άνδρες της «ΚΦΟΡ» και ελεύθερους σκοπευτές. Αντίθετα, πηγές των Κοσσοβάρων Αλβανών υποστήριζαν πως η βία γενικεύτηκε όταν Γάλλοι στρατιώτες σκότωσαν έναν άοπλο ομοεθνή τους, τον Ανβνί Χαζραντίρ, τον οποίο οι Γάλλοι θεώρησαν «ελεύθερο σκοπευτή».

Στη διάρκεια διαφόρων επεισοδίων, έγινε γνωστό πως ένας Αμερικανός που υπηρετούσε στην αστυνομική δύναμη του ΟΗΕ τραυματίστηκε ελαφρά από θραύσματα τζαμιών, καθώς ελεύθερος σκοπευτής έριξε εναντίον βαγόνιου του τρένου στο οποίο επέβαινε. Οπως ανακοινώθηκε, η συγκεκριμένη αμαξοστοιχία κατευθυνόταν προς το σερβικό τομέα της πόλης.

Οσο για την ταυτότητα των ελεύθερων σκοπευτών; Σύμφωνα με το ΝΑΤΟ, όλοι οι ελεύθεροι σκοπευτές ήταν Κοσσοβάροι Αλβανοί. Ο δε εκπρόσωπος της γαλλικής στρατιωτικής δύναμης της «ΚΦΟΡ» Πατρίκ Σανλιό δήλωσε: «Επρόκειτο για ξεκάθαρες προσπάθειες δολοφονίας των στρατιωτών μας.... Θα θέλαμε να πιστέψουμε πως επρόκειτο για απομονωμένο επεισόδιο εξτρεμιστών και τρομοκρατών»...

Εως αργά το βράδυ της Κυριακής στην Κοσόβσκα Μιτροβίτσα από διάφορα επεισόδια και συγκρούσεις είχαν σκοτωθεί δύο άτομα και είχαν τραυματιστεί τουλάχιστον δεκαεννιά. Η διοίκηση της «ΚΦΟΡ» ανακοίνωσε πως θα ενισχύσει τις εκεί πολυεθνικές δυνάμεις, ενώ - για μία ακόμη φορά - επιβλήθηκε απαγόρευση της κυκλοφορίας από τη δύση του ήλιου έως το πρωί...

Μπαράζ συλλήψεων και αντιδράσεις

Οι πολυεθνικές δυνάμεις της «ΚΦΟΡ» εξαπέλυσαν ανθρωποκυνηγητό για τη σύλληψη όσων προκάλεσαν ή συμμετείχαν με κάποιους τρόπους στα επεισόδια της Κυριακής. Σύμφωνα με ΝΑΤΟικό αξιωματούχο, Γάλλοι και Βέλγοι στρατιώτες ανέλαβαν περιπολίες έξω από κοινότητα Κοσσοβάρων Αλβανών στο σερβικό τομέα της Κοσόβσκα Μιτροβίτσα, ενώ ακολούθησαν ενδελεχείς έρευνες σε σπίτια και μαγαζιά, με σκοπό τον εντοπισμό και την κατάσχεση όπλων και πυρομαχικών. Εως χτες το μεσημέρι, είχαν ανακοινωθεί οι συλλήψεις 44 Κοσσοβάρων Αλβανών και ενός Σέρβου. Οσο για την κατάσταση που επικρατούσε στην πόλη; Κατά τα φαινόμενα ηρεμία και στο βάθος «αναβρασμός»...

Ομως, το θερμόμετρο ανέβηκε και χτες στη διάρκεια της κηδείας του Κοσσοβάρου Αλβανού Ανβνί Χαζραντίρ, που σκοτώθηκε κάτω από αμφιλεγόμενες συνθήκες από πυρά Γάλλων στρατιωτών. Το πλήθος των Κοσσοβάρων Αλβανών που συγκεντρώθηκε για να αποτίσει ύστατο αποχαιρετισμό στον Χαζραντίρ έφθανε τα 3.000 άτομα. Στη διάρκεια σύντομης ομιλίας του Χαλίτ Μπαρανί, επικεφαλής του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην Κοσόβσκα Μιτροβίτσα, αμφισβητήθηκε έντονα η «αμεροληψία» των Γάλλων στρατιωτών που συμμετέχουν στην «ΚΦΟΡ». Οπως είπε χαρακτηριστικά ο Μπαρανί σε κάποιο σημείο της ομιλίας του: «Οι Γάλλοι στρατιώτες είναι ακριβώς ίδιοι με τους Σέρβους στρατιώτες»...

Στο Παρίσι, ο υπουργός Εξωτερικών, Ιμπέρ Βεντρίν, απέρριψε τις κατηγορίες στελεχών των Κοσσοβάρων Αλβανών για μεροληψία των Γάλλων στρατιωτών της «ΚΦΟΡ» υπέρ της σερβικής κοινότητας στην Κοσόβσκα Μιτροβίτσα. Οπως είπε σε δηλώσεις του στο ραδιοσταθμό «Ουρόπ 1»: «Στο τέλος, θα κάνουμε εκείνους που θέλουν να διασπείρουν τη βία ανάμεσα στις δύο κοινότητες, να ευθυγραμμιστούν, χρησιμοποιώντας όλα τα μέτρα που διαθέτει η διεθνής κοινότητα».

Στις Βρυξέλλες, ο ΓΓ του ΝΑΤΟ, Τζορτζ Ρόμπερτσον, εξέφρασε τη θλίψη του για τα επεισόδια, λέγοντας πως η συμμαχία «δε θα ανεχθεί επιθέσεις κατά των πολυεθνικών δυνάμεων». Οπως είπε συγκεκριμένα: «Θα ήθελα να υπενθυμίσω σε όλες τις πλευρές του Κοσσυφοπεδίου πως ήταν το ΝΑΤΟ που έθεσε τέλος στην οργανωμένη εθνοκάθαρση και εργάζεται για την αποκατάσταση της ειρήνης και της σταθερότητας στην επαρχία».

Ο επικεφαλής της αποστολής του ΟΗΕ στην επαρχία, Μπερνάρ Κουσνέρ, επανέλαβε την έκκλησή του για την ενίσχυση της αστυνομικής δύναμης των Ηνωμένων Εθνών για να αποφευχθεί όπως είπε «η έκρηξη στην περιοχή».

Διεθνές Δικαστήριο κατά του ΝΑΤΟ τον Ιούνη

Ο Γερμανός καθηγητής Βόλφγκανγκ Ρίχτερ δήλωσε ότι στις 2 και 3 Ιούνη θα συνέλθει στο Βερολίνο το (ιδιωτικό) Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, στο οποίο θα μετάσχουν αντιπρόσωποι από 25 χώρες. Στις 10 Ιούνη θα συνέλθει στις ΗΠΑ παρόμοιο δικαστήριο, στο οποίο αναμένεται να μετάσχουν αντιπροσωπείες από όλο τον κόσμο. Τα δικαστήρια αυτά, πρόσθεσε ο κ. Ρίχτερ, θα διεξαχθούν στη βάση του ισχύοντος Διεθνούς Δικαίου. Το αποτέλεσμα των ακροαματικών διαδικασιών θα είναι η διαπίστωση των εγκληματικών ενεργειών και η έγερση μηνύσεων κατά των υπευθύνων.

Ο καθηγητής Ρίχτερ είναι ερευνητής Ειρήνης και πρόεδρος της Εταιρίας για την Προστασία των Ανθρώπινων Δικαιωμάτων και της Ανθρώπινης Αξιοπρέπειας.

Πριν τα δικαστήρια αυτά, δήλωσε, θα διεξαχθεί στο Αμβούργο στις 16 Απρίλη το δεύτερο γερμανικό «Χίρινγκ» (ακροαματική διαδικασία), όπου θα συζητηθεί ιδιαίτερα η ευθύνη της γερμανικής κυβέρνησης για τον πόλεμο κατά της Γιουγκοσλαβίας. Το πρώτο γερμανικό «Χίρινγκ» έγινε πέρυσι τον Οκτώβρη, συνολικά, δε, έγιναν ή πρόκειται να γίνουν ως τον Ιούνη δικαστήρια σε 14 χώρες.

Είναι γνωστό ότι οι υπεύθυνοι του ΝΑΤΟ θέλουν να αγνοήσουν τα αποτελέσματα αυτών των δικαστηρίων. Ετσι, όταν ο Καναδός καθηγητής Mandel επέδωσε στην Ελβετίδα Κάρλα ντελ Πόντε, αρχιεισαγγελέα του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης για εγκλήματα πολέμου, τρία ντοσιέ με αποδεικτικό υλικό για τα ΝΑΤΟϊκά εγκλήματα, υπεύθυνος του ΝΑΤΟ έσπευσε να δηλώσει: το ΝΑΤΟ πληρώνει το δικαστήριο αυτό και γι' αυτό το λόγο δεν αναμένει ότι θα κινήσει διαδικασία εναντίον του.

«Αυτό αποτελεί απόδειξη της συνάφειας που υπάρχει μεταξύ χρήματος και πολιτικής. Εμείς όμως δε θα παραλείψουμε να επιδώσουμε στη Χάγη τα αποτελέσματα των δικαστηρίων», τόνισε ο καθηγητής Βόλφγκανγκ Ρίχτερ.


Θανάσης ΒΟΡΕΙΟΣ

ΕΕ - ΟΔ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ
Αρση του εμπάργκο στις αερομεταφορές στα μέτρα τους

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.-

Την άρση του αεροπορικού εμπάργκο κατά της Σερβίας, αλλά και την ταυτόχρονη σκλήρυνση των οικονομικών κυρώσεων στην κυβέρνηση του Γιουγκοσλάβου Προέδρου Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, αποφάσισε χτες η Ευρωπαϊκή Ενωση.

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε, χτες, ο Πορτογάλος υπουργός Εξωτερικών Ζάιμε Γκάμα, οι 15 χώρες - μέλη της ΕΕ αποφάσισαν επιπλέον ότι ο αριθμός των ονομάτων που περιλαμβάνονται στη λεγόμενη μαύρη λίστα των αξιωματούχων της ομοσπονδιακής και σερβικής κυβέρνησης, επιχειρηματιών και στρατιωτικών, αυξάνεται από 600 σε 800. Επιπλέον, από διπλωματικές πηγές έγινε γνωστό πως τα μέλη της ΕΕ αποφάσισαν να σκληρύνουν τις οικονομικές κυρώσεις κατά της κυβέρνησης Μιλόσεβιτς, με στόχο να παρεμποδίσουν τη μετακίνηση μεγάλων χρηματικών ποσών των αρχών της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας προς τράπεζες του εξωτερικού.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ