Τρίτη 15 Φλεβάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
Διεθνές Δικαστήριο κατά του ΝΑΤΟ τον Ιούνη

Ο Γερμανός καθηγητής Βόλφγκανγκ Ρίχτερ δήλωσε ότι στις 2 και 3 Ιούνη θα συνέλθει στο Βερολίνο το (ιδιωτικό) Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, στο οποίο θα μετάσχουν αντιπρόσωποι από 25 χώρες. Στις 10 Ιούνη θα συνέλθει στις ΗΠΑ παρόμοιο δικαστήριο, στο οποίο αναμένεται να μετάσχουν αντιπροσωπείες από όλο τον κόσμο. Τα δικαστήρια αυτά, πρόσθεσε ο κ. Ρίχτερ, θα διεξαχθούν στη βάση του ισχύοντος Διεθνούς Δικαίου. Το αποτέλεσμα των ακροαματικών διαδικασιών θα είναι η διαπίστωση των εγκληματικών ενεργειών και η έγερση μηνύσεων κατά των υπευθύνων.

Ο καθηγητής Ρίχτερ είναι ερευνητής Ειρήνης και πρόεδρος της Εταιρίας για την Προστασία των Ανθρώπινων Δικαιωμάτων και της Ανθρώπινης Αξιοπρέπειας.

Πριν τα δικαστήρια αυτά, δήλωσε, θα διεξαχθεί στο Αμβούργο στις 16 Απρίλη το δεύτερο γερμανικό «Χίρινγκ» (ακροαματική διαδικασία), όπου θα συζητηθεί ιδιαίτερα η ευθύνη της γερμανικής κυβέρνησης για τον πόλεμο κατά της Γιουγκοσλαβίας. Το πρώτο γερμανικό «Χίρινγκ» έγινε πέρυσι τον Οκτώβρη, συνολικά, δε, έγιναν ή πρόκειται να γίνουν ως τον Ιούνη δικαστήρια σε 14 χώρες.

Είναι γνωστό ότι οι υπεύθυνοι του ΝΑΤΟ θέλουν να αγνοήσουν τα αποτελέσματα αυτών των δικαστηρίων. Ετσι, όταν ο Καναδός καθηγητής Mandel επέδωσε στην Ελβετίδα Κάρλα ντελ Πόντε, αρχιεισαγγελέα του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης για εγκλήματα πολέμου, τρία ντοσιέ με αποδεικτικό υλικό για τα ΝΑΤΟϊκά εγκλήματα, υπεύθυνος του ΝΑΤΟ έσπευσε να δηλώσει: το ΝΑΤΟ πληρώνει το δικαστήριο αυτό και γι' αυτό το λόγο δεν αναμένει ότι θα κινήσει διαδικασία εναντίον του.

«Αυτό αποτελεί απόδειξη της συνάφειας που υπάρχει μεταξύ χρήματος και πολιτικής. Εμείς όμως δε θα παραλείψουμε να επιδώσουμε στη Χάγη τα αποτελέσματα των δικαστηρίων», τόνισε ο καθηγητής Βόλφγκανγκ Ρίχτερ.


Θανάσης ΒΟΡΕΙΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ