ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 16 Φλεβάρη 2000
Σελ. /36
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ «Ρ» ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ «ΑΛΙΚΗ»
Οταν το χιούμορ και η σάτιρα γίνονται όπλα στο κίνημα αντίστασης

Παράσταση - συμπαράσταση στο διωκόμενο «Ριζοσπάστη» έδωσε χτες ο θίασος του Κ. Βουτσά

Από τα καλύτερα όπλα ενάντια στον αυταρχισμό της εξουσίας, ενάντια στην προσπάθεια ομογενοποίησης των λαϊκών συνειδήσεων, έτσι ώστε να είναι έτοιμες να δεχθούν παθητικά και αδιαμαρτύρητα την αμφισβήτηση ακόμα και των πιο στοιχειωδών δημοκρατικών δικαιωμάτων, είναι το χιούμορ και η σάτιρα. Αν μάλιστα αυτά τα δύο συνδυαστούν με ένα μαχόμενο, μαζικό κίνημα αντίστασης, μπορούν να γίνουν όπλα ιδιαίτερα καταστροφικά για τη βιτρίνα του συστήματος.

Στο κίνημα συμπαράστασης κατά του διωκόμενου «Ριζοσπάστη» λοιπόν, που ως γνωστόν έχει αγκαλιάσει ένα ευρύ κοινωνικό φάσμα εσχάτως και εκτός συνόρων, προστέθηκε και η σάτιρα. Χθες στο κέντρο της Αθήνας, το μεγαλύτερο από άποψη χωρητικότητας θέατρο της πόλης, το θέατρο Αλίκη, γέμισε από κόσμο της Δουλιάς, της Τέχνης, της Εθνικής Αντίστασης, από νέους και μεγαλύτερους, από όλους αυτούς που δεν έχουν κανένα λόγο να φοβηθούν το γέλιο. Από κόσμο που ανταποκρίθηκε μαζικά στην προσφορά του μεγάλου μας πρωταγωνιστή Κ. Βουτσά, στο κίνημα συμπαράστασης στην εφημερίδα του ΚΚΕ, στην εφημερίδα της εργατικής τάξης. Προσφορά γέλιου μέσα από την κωμωδία που ανεβάζει ο θίασός του, με τίτλο: «Εδώ γίνεται της... Σοφοκλέους».

Μια «λαϊκή απογευματινή», η οποία γέμισε το πεζοδρόμιο, έξω από την είσοδο του θεάτρου ήδη μια ώρα πριν την παράσταση, παρά το ξαφνικό κρύο. Με ένα ηχηρό χειροκρότημα υποδέχτηκε η κατάμεστη πλατεία την είσοδο της ΓΓ του ΚΚΕ, Αλέκας Παπαρήγα, η οποία προηγουμένως -συνοδευόμενη από το μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και διευθυντή του «Ριζοσπάστη» Δ. Κουτσούμπα και το διευθυντή του «902» Σ. Βαμβέτσο - επισκέφτηκε τον Κ. Βουτσά στο καμαρίνι του για να τον ευχαριστήσει για αυτή τη σημαντική προσφορά.

Ηχηρά έντονα και τα χειροκροτήματα, τα οποία διέκοψαν αρκετές φορές την όμορφη παράσταση. Χαρακτηριστικό του κλίματος που επικρατούσε είναι και το στιγμιότυπο μετά την ομιλία της Αλέκας Παπαρήγα στο διάλειμμα της παράστασης, όταν ο Κ. Βουτσάς απευθυνόμενος στο κοινό, είπε πως τώρα ήρθε η ώρα να βγάλουμε και το δικό μας λόγο, εννοώντας τη συνέχιση του έργου.

Αναλυτικά οι συντελεστές της θεατρικής παράστασης: Συγγραφέας του έργου είναι ο Σπύρος Νικολετάτος, η σκηνοθεσία ανήκει στον Κ. Βουτσά, τα σκηνικά είναι του Μανώλη Μαριδάκη και η μουσική επιλογή του Σπύρου Νικολετάτου. Επαιξαν οι ηθοποιοί Κ. Βουτσάς, Δέσποινα Στυλιανοπούλου, Αβα Γαλανοπούλου, Ελενα Τζαβαλιά, Θεοδώρα Βουτσά, Γιώτα Κουτσουδάκη, Χίλα Σεραφείμ, Δημήτρης Βασιλειάδης και Στηβ Ντούζος. Ανάμεσα στους καλλιτέχνες που παραβρέθηκαν ήταν οι ηθοποιοί Κ. Καζάκος, Τζένη Κόλια, Νίκη Τριανταφυλλίδη και άλλοι.

ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Κάτι παραπάνω από μια εκδήλωση του Κόμματος

Τη χτεσινή εκδήλωση - στη σύντομη ομιλία της στο διάλειμμα της θεατρικής παράστασης - η Αλέκα Παπαρήγα τη χαρακτήρισε «κάτι παραπάνω» από μια εκδήλωση του Κόμματος, και αυτό γιατί, όπως τόνισε, το τελευταίο διάστημα έχει ξεκινήσει, από το χώρο των καλλιτεχνών, της διανόησης και της επιστήμης, μια αντίσταση στη «νέα τάξη πραγμάτων», μια αντίσταση που φαίνεται και εκφράζεται μέσα από διάφορες εκδηλώσεις, μια αντίσταση που δείχνει πως όλος αυτός ο κόσμος είναι κοντά στο λαό και τα προβλήματά του. Για του λόγου το αληθές υπενθύμισε την άγρια επίθεση συκοφαντίας, λοιδορίας και σπίλωσης που δέχτηκαν τον τελευταίο καιρό όσοι από το χώρο της διανόησης όρθωσαν ανάστημα προβάλλοντας μια άλλη γλώσσα, ένα διαφορετικό ήθος, μια ξεχωριστή στάση ζωής.

«Ποιος μπορεί να ξεχάσει τον καλύτερο "ρόλο" του Κ. Βουτσά;», αναρωτήθηκε η Αλέκα Παπαρήγα και υπενθύμισε στον κόσμο τη στάση του στα ΜΜΕ πριν τρία χρόνια, τότε που η Ελλάδα είχε κοπεί στα δύο, λόγω των μεγαλειωδών κινητοποιήσεων των αγροτών. Τότε που ο ηθοποιός ξεκαθάρισε από τα τηλεοπτικά «παράθυρα», πως δεν υπάρχει καμία περίπτωση να συγκρουστεί με το δίκιο τους, ανεξάρτητα αν θα μπορέσει ή όχι να μεταφέρει τις αποσκευές και τα μηχανήματα του θιάσου του στη Θεσσαλονίκη, όπου υπήρχαν προγραμματισμένες παραστάσεις.

«Οταν οι καλλιτέχνες, οι διανοούμενοι, βγαίνουν στη δράση, τότε είναι βέβαιο πως και ο λαός θα ακολουθήσει και θα έχει στον αγώνα του περισσότερα στηρίγματα. Αλλωστε, δεν μπορεί να υπάρξει κίνημα αγωνιστικό χωρίς πολιτισμό», είπε χαρακτηριστικά.

Στη συνέχεια, αναφερόμενη στη δίωξη του «Ρ», επισήμανε πως πρόκειται ουσιαστικά για επίθεση κατά της ελευθερίας της έκφρασης, μια επίθεση που δείχνει την αγριότητα και τη βαρβαρότητα της «νέας τάξης πραγμάτων». «Δε μας κάνει εντύπωση που σε μια τέτοια περίοδο διώκεται η εφημερίδα που σαλπίζει καθημερινά την αλήθεια και το δίκιο του λαού», τόνισε.

Υπογράμμισε, ωστόσο, πως στόχος της κυβέρνησης είναι να γονατίσει οικονομικά την εφημερίδα, ενώ ξεκαθάρισε πως «αυτή η οργιώδης προσπάθεια τρομοκρατίας θα απαντηθεί».

«Το ΚΚΕ άντεξε, δε λύγισε τόσα χρόνια, ούτε στην τρομοκρατία ούτε στους εκβιασμούς. Μας εκδικούνται γιατί αντέξαμε στις δυσκολίες για μια ακόμα φορά», είπε η Αλέκα Παπαρήγα και όλο το θέατρο χειροκρότησε με πάθος.

Αναφερόμενη στις εκλογές της 9ης Απρίλη, προειδοποίησε πως αμέσως μετά θα ακολουθήσει νέα καταιγίδα αντιλαϊκών μέτρων, αφού στόχος είναι η οικονομική και πνευματική ισοπέδωση αυτού του λαού. «Ο λαός χρειάζεται κίνημα, συσπείρωση, σύγχρονο ηρωισμό, χρειάζεται δηλαδή ένα ισχυρό ΚΚΕ. Τούτο τον τόπο πρέπει να τον διαφεντέψει ο λαός. Γι' αυτό και τον καλούμε σε αυτή την εκλογική μάχη, να αποφασίσει», είπε κλείνοντας την ομιλία της.

ΚΩΣΤΑΣ ΒΟΥΤΣΑΣ
Ηθελα να προσφέρω στο ΚΚΕ συμπαράσταση

Ο ηθοποιός Κώστας Βουτσάς, λίγο πριν τη θεατρική παράσταση στο θέατρο «Αλίκη», δήλωσε στο «Ρ»: «Με την ευκαιρία της εξαγγελίας των εκλογών στις 9 Απρίλη, ήθελα να προσφέρω στο ΚΚΕ συμπαράσταση και το έκανα, προσφέροντας στην Αλέκα Παπαρήγα το θέατρό μας για μια προεκλογική κουβέντα. Να μπορέσει η ΓΓ να πει τις απόψεις της για τις εκλογές, τις απόψεις για όλα τα τρέχοντα ζητήματα. Και αυτό έκανα, αυτή ήταν η αιτία, που έκανα αυτή την παράσταση. Το έργο μας είναι μια παράσταση με πάρα πολύ γέλιο και ελπίζω ο κόσμος να μείνει ικανοποιημένος».

ΚΚΕ
Περιοδείες και συγκεντρώσεις
  • Σε συγκέντρωση αντιστασιακών στη Λιβαδειά θα μιλήσει, σήμερα Τετάρτη, ο Δημήτρης Κουτσούμπας, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, στις 6 μ.μ.
  • Συγκέντρωση διοργανώνουν και οι ΚΟΒ της Νοτιοανατολικής Αχτίδας του ΚΚΕ στο Κλειστό Γυμναστήριο Ηλιούπολης (Βουλιαγμένης και Εθν. Μακαρίου), σήμερα Τετάρτη, στις 6.30 μ.μ. Θα μιλήσει ο Ορέστης Κολοζώφ.
  • Σήμερα Τετάρτη, ο Σπύρος Χαλβατζής, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, θα περιοδεύσει στα καράβια στις 7 το πρωί, με αφετηρία την πλατεία Καραϊσκάκη.
  • Την Παρασκευή ο Κώστας Παρασκευάς, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, θα μιλήσει σε σύσκεψη που θα γίνει στο Εργατικό Κέντρο Αλιβερίου, στις 7 μ.μ.
Σήμερα η περιοδεία στο «Ιπποκράτειο»

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα θα πραγματοποιήσει περιοδεία στο νοσοκομείο «Ιπποκράτειο», σήμερα Τετάρτη. Το πρόγραμμα της περιοδείας έχει ως εξής: Στις 9 π.μ. συνάντηση με την επιστημονική επιτροπή και το σωματείο. Στις 10 π.μ. περιοδεία στους χώρους δουλιάς. Στις 11.30 π.μ. συνάντηση με τον πρόεδρο του νοσοκομείου και στις 12 μ. ομιλία σε συγκέντρωση προσωπικού.

Στη Θεσσαλονίκη η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Η Αλέκα Παπαρήγα, ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, επικεφαλής αντιπροσωπείας του Κόμματος, θα πραγματοποιήσει περιοδεία στη Θεσσαλονίκη από την Παρασκευή έως την Κυριακή, 18 - 20 του Φλεβάρη.

Το πρόγραμμα της περιοδείας της έχει ως εξής:

Την Παρασκευή, στις 11.30 π.μ., στην ΕΛΒΟ. Το μεσημέρι θα επισκεφθεί το Καλοχώρι και θα έχει συνάντηση με τον δήμαρχο και τους φορείς. Στις 19.00 θα μιλήσει σε συγκέντρωση στο ξενοδοχείο «Μεντιτεράνιαν» και το βράδυ θα παραβρεθεί σε συνεστίαση της Αχτίδας του Δήμου Θεσσαλονίκης στο κέντρο «Καλύβια».

Το Σάββατο θα επισκεφθεί το Δήμο Αγίου Παύλου όπου θα έχει συνάντηση με το Δημοτικό Συμβούλιο. Στις 11.30 θα δώσει συνέντευξη Τύπου σε αίθουσα του Δήμου. Στις 18.30 θα μιλήσει σε συγκέντρωση στη Φυσικομαθηματική Σχολή.

Την Κυριακή, στις 10 π.μ., θα περιοδεύσει στην κλαδική έκθεση της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης «Ινφακόμα - Μάρμιν». Στις 12 το μεσημέρι θα μιλήσει σε συγκέντρωση στο Κέντρο Πολιτισμού Πολίχνης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ