Τετάρτη 16 Φλεβάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ «Ρ» ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ «ΑΛΙΚΗ»
Οταν το χιούμορ και η σάτιρα γίνονται όπλα στο κίνημα αντίστασης

Παράσταση - συμπαράσταση στο διωκόμενο «Ριζοσπάστη» έδωσε χτες ο θίασος του Κ. Βουτσά

Από τα καλύτερα όπλα ενάντια στον αυταρχισμό της εξουσίας, ενάντια στην προσπάθεια ομογενοποίησης των λαϊκών συνειδήσεων, έτσι ώστε να είναι έτοιμες να δεχθούν παθητικά και αδιαμαρτύρητα την αμφισβήτηση ακόμα και των πιο στοιχειωδών δημοκρατικών δικαιωμάτων, είναι το χιούμορ και η σάτιρα. Αν μάλιστα αυτά τα δύο συνδυαστούν με ένα μαχόμενο, μαζικό κίνημα αντίστασης, μπορούν να γίνουν όπλα ιδιαίτερα καταστροφικά για τη βιτρίνα του συστήματος.

Στο κίνημα συμπαράστασης κατά του διωκόμενου «Ριζοσπάστη» λοιπόν, που ως γνωστόν έχει αγκαλιάσει ένα ευρύ κοινωνικό φάσμα εσχάτως και εκτός συνόρων, προστέθηκε και η σάτιρα. Χθες στο κέντρο της Αθήνας, το μεγαλύτερο από άποψη χωρητικότητας θέατρο της πόλης, το θέατρο Αλίκη, γέμισε από κόσμο της Δουλιάς, της Τέχνης, της Εθνικής Αντίστασης, από νέους και μεγαλύτερους, από όλους αυτούς που δεν έχουν κανένα λόγο να φοβηθούν το γέλιο. Από κόσμο που ανταποκρίθηκε μαζικά στην προσφορά του μεγάλου μας πρωταγωνιστή Κ. Βουτσά, στο κίνημα συμπαράστασης στην εφημερίδα του ΚΚΕ, στην εφημερίδα της εργατικής τάξης. Προσφορά γέλιου μέσα από την κωμωδία που ανεβάζει ο θίασός του, με τίτλο: «Εδώ γίνεται της... Σοφοκλέους».

Μια «λαϊκή απογευματινή», η οποία γέμισε το πεζοδρόμιο, έξω από την είσοδο του θεάτρου ήδη μια ώρα πριν την παράσταση, παρά το ξαφνικό κρύο. Με ένα ηχηρό χειροκρότημα υποδέχτηκε η κατάμεστη πλατεία την είσοδο της ΓΓ του ΚΚΕ, Αλέκας Παπαρήγα, η οποία προηγουμένως -συνοδευόμενη από το μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και διευθυντή του «Ριζοσπάστη» Δ. Κουτσούμπα και το διευθυντή του «902» Σ. Βαμβέτσο - επισκέφτηκε τον Κ. Βουτσά στο καμαρίνι του για να τον ευχαριστήσει για αυτή τη σημαντική προσφορά.

Ηχηρά έντονα και τα χειροκροτήματα, τα οποία διέκοψαν αρκετές φορές την όμορφη παράσταση. Χαρακτηριστικό του κλίματος που επικρατούσε είναι και το στιγμιότυπο μετά την ομιλία της Αλέκας Παπαρήγα στο διάλειμμα της παράστασης, όταν ο Κ. Βουτσάς απευθυνόμενος στο κοινό, είπε πως τώρα ήρθε η ώρα να βγάλουμε και το δικό μας λόγο, εννοώντας τη συνέχιση του έργου.

Αναλυτικά οι συντελεστές της θεατρικής παράστασης: Συγγραφέας του έργου είναι ο Σπύρος Νικολετάτος, η σκηνοθεσία ανήκει στον Κ. Βουτσά, τα σκηνικά είναι του Μανώλη Μαριδάκη και η μουσική επιλογή του Σπύρου Νικολετάτου. Επαιξαν οι ηθοποιοί Κ. Βουτσάς, Δέσποινα Στυλιανοπούλου, Αβα Γαλανοπούλου, Ελενα Τζαβαλιά, Θεοδώρα Βουτσά, Γιώτα Κουτσουδάκη, Χίλα Σεραφείμ, Δημήτρης Βασιλειάδης και Στηβ Ντούζος. Ανάμεσα στους καλλιτέχνες που παραβρέθηκαν ήταν οι ηθοποιοί Κ. Καζάκος, Τζένη Κόλια, Νίκη Τριανταφυλλίδη και άλλοι.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ