Τετάρτη 16 Φλεβάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Προϋποθέσεις και χρόνος προβολής των κομμάτων

Την «προεκλογική» Οδηγία εγκρίνει αύριο το ΕΣΡ, την οποία θέτει αμέσως σε ισχύ

Τους κανόνες του ραδιοτηλεοπτικού «παιχνιδιού» μέσα από τα δελτία ειδήσεων και τις ενημερωτικές εκπομπές, μετά και από τις καταγγελίες κομμάτων της αντιπολίτευσης για άνιση μεταχείριση από τα ΜΜΕ, ρυθμίζει με το σχέδιο οδηγίας που συνέταξε το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης. Η οδηγία, που θα συζητηθεί στην αυριανή συνεδρίαση του ΕΣΡ και θα πρέπει να εγκριθεί από την Ολομέλειά του, προβλέπεται να ισχύσει πριν την επίσημη έναρξη της προεκλογικής περιόδου και συγκεκριμένα από αύριο Πέμπτη 17 Φλεβάρη, αφού ουσιαστικά η προεκλογική περίοδος έχει ξεκινήσει.

Η οδηγία που βασίζεται σε διατάξεις του Συντάγματος, των νόμων για τα ΜΜΕ, καθώς και στους κώδικες δημοσιογραφικής δεοντολογίας, έχει σκοπό να θεσπίσει ειδικές κανονιστικές ρυθμίσεις για την τήρηση των αρχών της αντικειμενικότητας και της ίσης μεταχείρισης των πολιτικών κομμάτων από τους ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου. Οπως διευκρινίζεται και στο σχέδιο της Οδηγίας, ως ισοτιμία νοείται η αναλογική ισότητα με κριτήρια την κοινοβουλευτική δύναμη του κόμματος στην παρούσα Βουλή. Για την τήρηση του κριτηρίου της ισότιμης προβολής, προσμετράται τόσο ο χρόνος ομιλίας πολιτικών προσώπων, όπως για παράδειγμα αρχηγών πολιτικών κομμάτων, υπουργών, βουλευτών ή στελεχών των κομμάτων, όσο και ο χρόνος που αφιερώνεται στην παρουσίαση της δραστηριότητας των κομμάτων ή των προσώπων που ανήκουν σε αυτό. Αξίζει να σημειωθεί ότι στη μέτρηση του ραδιοτηλεοπτικού χρόνου, υπολογίζονται και οι εμφανίσεις προσωπικοτήτων, είτε έχουν κομματική ιδιότητα είτε όχι, εφόσον οι εμφανίσεις αυτές γίνονται για την υποστήριξη των θέσεων συγκεκριμένων κομμάτων. Η αρχή της αναλογικής ισότητας θα πρέπει να διέπει τα δελτία ειδήσεων, ώστε να επιτευχθεί η ουσιαστική και χωρίς αποκλεισμούς πολιτικών κομμάτων ενημέρωση των πολιτών για τις θέσεις και δραστηριότητές τους. Το ίδιο ισχύει και για κάθε είδους ραδιοτηλεοπτικές ενημερωτικές εκπομπές.

Στις ειδικές διατάξεις περιλαμβάνεται ένα αξιοσημείωτο θέμα, αυτό της παρουσίας και των δηλώσεων στα ΜΜΕ προσώπων που ασκούν δημόσια εξουσία, όπως για παράδειγμα είναι οι υπουργοί, οι οποίοι ως γνωστό δε χάνουν την ευκαιρία προβολής του κυβερνητικού έργου. Το σχέδιο της Οδηγίας αναφέρει και διευκρινίζει ότι οι δηλώσεις που γίνονται από πρόσωπα που ασκούν δημόσια εξουσία και υπό αυτή την ιδιότητά τους, δεν αποτελούν πράξεις προεκλογικής προβολής. Οι δηλώσεις όμως, οι οποίες, αν και γίνονται στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων των προσώπων αυτών, αποσκοπούν στην καταγραφή «παρελθούσας δράσης ή αξιοποιούνται για να δώσουν μηνύματα προεκλογικού περιεχομένου ή να εκθέσουν τα στοιχεία ενός κυβερνητικού προγράμματος», υπολογίζονται στο χρόνο προβολής του «οικείου κόμματος».

Το σχέδιο της Οδηγίας του ΕΣΡ, αναφέρεται και στις διαφημίσεις, υπογραμμίζοντας ότι οι ραδιοτηλεοπτικοί σταθμοί κατά τη μετάδοση διαφημιστικών μηνυμάτων πολιτικού περιεχομένου οφείλουν να τηρούν τους κανόνες δεοντολογίας της κείμενης νομοθεσίας, καθώς και τους κανόνες που αναφέρονται στους χρονικούς περιορισμούς των διαφημιστικών μηνυμάτων. Θα πρέπει, επίσης, οι πολιτικές διαφημίσεις να διαχωρίζονται από τα υπόλοιπα προγράμματα και τις διαφημίσεις. Αναφορικά με την αρνητική διαφήμιση η Οδηγία αναφέρει ότι θα πρέπει ν' αποφεύγεται «οποιοδήποτε μέσο έκφρασης που να έχει ως αποτέλεσμα τη γελοιοποίηση εκπροσώπων άλλων πολιτικών κομμάτων ή υποψηφίων».

Το ΕΣΡ προκειμένου να ασκήσει τον έλεγχο εάν ή όχι τηρούνται οι ρυθμίσεις που ορίζονται από την οδηγία, θέτει και τις ειδικές υποχρεώσεις των ραδιοτηλεοπτικών σταθμών. Μεταξύ αυτών αναφέρεται ότι οι τηλεοπτικοί σταθμοί της ΕΡΤ, ΕΤ-1, ΝΕΤ και ΕΤ-3, καθώς και οι ιδιωτικοί τηλεοπτικοί σταθμοί εθνικής εμβέλειας, οφείλουν να γνωστοποιούν στο ΕΣΡ καθημερινά τις εκπομπές της προηγούμενης ημέρας στις οποίες εμφανίστηκαν πολιτικά πρόσωπα ή υποψήφιοι. Επίσης η ΕΡΤ και οι τηλεοπτικοί σταθμοί εθνικής εμβέλειας, θα πρέπει κάθε Δευτέρα ν' αποστέλλουν στο ΕΣΡ μαγνητοσκοπημένα τα καθημερινά κεντρικά δελτία ειδήσεων της προηγούμενης εβδομάδας. Σε εβδομαδιαία βάση οφείλουν να ενημερώνουν το ΕΣΡ οι τηλεοπτικοί σταθμοί περιφερειακής και τοπικής εμβέλειας.

Η εποπτεία του ελέγχου της τήρησης των διατάξεων της οδηγίας, ανήκει στον πρόεδρο του ΕΣΡ, Β. Λαμπρίδη, ενώ συγκροτείται και επιτροπή παρακολούθησης ειδησεογραφικών και ενημερωτικών εκπομπών. Το ΕΣΡ, σύμφωνα με το σχέδιο Οδηγίας, κινεί αυτεπαγγέλτως ή ύστερα από καταγγελία, την κυρωτική διαδικασία για παραβιάσεις της Οδηγίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ