ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 18 Φλεβάρη 2000
Σελ. /36
Γιγαντώνεται το κύμα συμπαράστασης

Το τείχος συμπαράστασης, που οικοδόμησαν γύρω από το «Ρ» δημοκρατικοί, προοδευτικοί μαζικοί φορείς, συνδικάτα, παράγοντες και προσωπικότητες της δημόσιας ζωής του τόπου και όχι μόνο, από την πρώτη στιγμή της εναντίον του δίωξης από τον υπουργό Δικαιοσύνης, γιγαντώνεται όσο περνά ο καιρός.

Από όλη την Ελλάδα, αλλά και από το εξωτερικό, συνεχίζουν να καταφτάνουν μηνύματα και ανακοινώσεις, με έκδηλη την οργή και την αγανάκτηση των αποστολέων τους για την αυταρχική κυβερνητική κατρακύλα, για την προσπάθεια ποινικοποίησης της πολιτικής ζωής, για το πλήγμα που επιχειρείται σε βάρος της ελευθεροτυπίας, επιδιώξεις που έχουν ήδη καταδικαστεί στις λαϊκές συνειδήσεις. Σε όλα αυτά τα μηνύματα, εκφράζεται και κάτι ακόμα, το σπουδαιότερο ίσως, η διάθεση και η απόφαση να αναχαιτιστεί η κυβερνητική επίθεση, ό,τι κι αν απαιτεί και προϋποθέτει αυτό.

Ο «Ριζοσπάστης» ευχαριστεί όλους όσοι τάχθηκαν στο πλευρό του. Από τη συμπαράστασή τους αντλεί περισσότερη δύναμη να συνεχίσει το έργο και την αποστολή του. Βεβαιώνουμε πως όλα τα μηνύματα συμπαράστασης θα δημοσιευτούν και ζητάμε την κατανόηση για τη μη έγκαιρη δημοσίευσή τους, συνεπεία του μεγάλου αριθμού τους.

ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΕΣ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΒΟΛΟΥ
Πρώτη και κύρια υπεύθυνη η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ

Κοινή δήλωση καταγγελίας της δίωξης του «Ρ» εξέδωσαν 10 μέλη της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Βόλου, μετά την άρνηση του προέδρου του ΕΚΒ και στελέχους του ΠΑΣΟΚ, Α. Τυλιγάδα, να φέρει το θέμα για συζήτηση στην ολομέλεια της διοίκησης.

Στην κοινή δήλωση τους οι 10 συνδικαλιστές του ΕΚΒ και συγκεκριμένα οι Γ. Δαφερέρας, Γ. Κίτσιος, Ν. Κουνανίδης, Κ. Κούδας, Ευ. Κωσταβάρας, Γ. Παλαιολόγου, Κ. Παπαδόπουλος, Τ. Τριανταφυλλάκος, Δ. Τριανταφύλλου και Κ. Τσαντός - τρεις πρόσκεινται στην ΕΣΑΚ, έξι στην παράταξη της ΝΔ κι ένας στην παράταξη του ΣΥΝ - αναφέρουν:

«Εκφράζουμε την αντίθεσή μας στη δίωξη της εφημερίδας "Ριζοσπάστης", που στόχο έχει τη φίμωση της εφημερίδας και στην ουσία τη διακοπή της έκδοσής της, με τα εξοντωτικά χρηματικά ποσά που απαιτεί ο υπουργός Δικαιοσύνης για αποζημίωση, με το δήθεν επιχείρημα της "ηθικής βλάβης". Οι ενέργειες αυτές του Ευάγγελου Γιαννόπουλου θυμίζουν άλλες εποχές, στρέφονται ενάντια στην ελευθεροτυπία του Τύπου, ενάντια στο δικαίωμα της ελεύθερης έκφρασης, ενάντια, γενικότερα, στα δημοκρατικά δικαιώματα του λαού μας.

Η δίωξη ενάντια στο "Ριζοσπάστη", η ποινικοποίηση των αγώνων, οι επιθέσεις ενάντια στις δημοκρατικές ελευθερίες των εργατοϋπαλλήλων, καταδείχνουν σαν κύρια και πρώτη υπεύθυνη την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και ιδιαίτερα τον πρωθυπουργό της χώρας, Κώστα Σημίτη. Η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη, άμεσα με την παρέμβασή της, να σταματήσει αυτή τη δίωξη, όπως και κάθε άλλη πολιτική δίωξη, γιατί το ζήτημα είναι πολιτικό και όχι νομικό».

Γ' ΕΛΜΕ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
Καταδικάζουν τον αυταρχικό κατήφορο

Το ΔΣ της Γ' ΕΛΜΕ Δυτικής Αττικής καταδικάζει τις «αντιδημοκρατικές και αυταρχικές μεθοδεύσεις του υπουργού Δικαιοσύνης κ. Ευάγγελου Γιαννόπουλου» ενάντια στο «Ριζοσπάστη». Σε σχετική ανακοίνωση τονίζει ότι «ο ολισθηρός κατήφορος του υπουργού Δικαιοσύνης δε σχετίζεται με τις ιδιορρυθμίες του όπως σκόπιμα διαδίδουν τα ΜΜΕ, αλλά συνδέεται με την προσπάθεια θεμελίωσης ενός αυταρχικού πλαισίου απέναντι σε κάθε φωνή, η οποία δεν εναρμονίζεται με τις προθέσεις και τις θέσεις της κυβέρνησης, με τη νέα τάξη πραγμάτων».

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΒΙΟΤΕΧΝΩΝ ΥΠΟΔΗΜΑΤΟΠΟΙΩΝ ΑΘΗΝΑΣ
Χρέος όλων να καταδικάσουν τέτοιες πρακτικές

Την αντιδημοκρατική δίωξη του «Ρ» από τον Ε. Γιαννόπουλο καταγγέλλει με ανακοίνωσή του το Διοικητικό Συμβούλιο του Σωματείου Βιοτεχνών Υποδηματοποιών Αθήνας. «Η συγκεκριμένη ενέργεια», σημειώνει το Σωματείο, «είναι σοβαρό πλήγμα σε βάρος της ελευθεροτυπίας, γιατί επιβάλλει μέσω δικαστικών αποφάσεων την απαγόρευση της ενημέρωσης και της κριτικής». Επίσης, το Σωματείο τονίζει ότι «είναι χρέος όλων, ανεξάρτητα εάν συμφωνούν ή όχι με την πολιτική άποψη του "Ριζοσπάστη" να καταδικάσουν την πρακτική των μηνύσεων και των αγωγών». Κλείνοντας την καταγγελία του το Σωματείο Βιοτεχνών και Υποδηματοποιών Αθήνας απαιτεί: «Κάτω τα χέρια από την ελευθερία του Τύπου», «Κάτω τα χέρια από το "Ριζοσπάστη"».

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΝΤΕΛΙΔΗΣ
«Δε δίνω λόγια παρηγόρια... »

Ο Γιώργος Παντελίδης, δημοτικός σύμβουλος στο Δήμο Ομηρούπολης Χίου και επικεφαλής της «Αγωνιστικής Πρωτοβουλίας Δημοτών Ομηρούπολης», μας απέστειλε το παρακάτω κειμενάκι: «Συμπαραστέκομαι ολόψυχα στην προσπάθεια που κάνετε να αποκρούσετε την άνιση και ενορχηστρωμένη επίθεση του υπουργού Δικαιοσύνης εναντίον σας. Η φίμωση που επιχειρείται διασύρει κάθε δημοκρατική επίφαση, η ελευθεροτυπία βάλλεται πανταχόθεν. Μείνετε ακλόνητοι και σταθεροί στις απόψεις σας και σας αφιερώνω τα λόγια του Κ. Βάρναλη:

"Δε δίνω λόγια παρηγόρια/ δίνω μαχαίρι σ' ολονούς/ όταν το μπήγω μες στο χώμα/ γίνεται φως γίνεται νους!"».

ΚΩΣΤΑΣ ΝΤΑΝΑΣΗΣ
Εκφράζω τη συμπαράστασή μου

Ο Κώστας Ντανάσης, πρόεδρος του Σωματείου Εστιατόρων Θεσσαλονίκης, δήλωσε: «Ανησυχία για την ελευθεροτυπία, αλλά και για τη δημοκρατία στη χώρα μας προκαλεί η δίωξη κατά του "Ρ", πολύ περισσότερο που αυτή γίνεται από τον ίδιο τον υπουργό Δικαιοσύνης. Κάθε εφημερίδα έχει το δικαίωμα να διατυπώνει την άποψή της για τα γεγονότα. Ο "Ριζοσπάστης" είναι μια εφημερίδα που στέκεται πάντοτε με σεβασμό απέναντι στον αναγνώστη και η ιστορία του έχει αποδείξει πως σταθερά βρίσκεται με το μέρος των αδυνάτων και των συμφερόντων του λαού. Εκφράζω τη συμπαράστασή μου προς το "Ριζοσπάστη" και καταγγέλλω την τακτική του υπουργού Δικαιοσύνης να σέρνει στα δικαστήρια όποιον διαφωνεί και μάλιστα από τη θέση του πολιτικού προϊσταμένου των δικαστών».

ΓΟΝΕΙΣ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΠΡΟΧΩΜΑΤΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Ντροπή του υπουργού και εύγε στην εφημερίδα

Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Γυμνασίου - Λυκείου Προχώματος Θεσσαλονίκης, σε ανακοίνωσή του, σημειώνει:

«Εκφράζουμε τη συμπαράστασή μας προς το "Ριζοσπάστη" και ευχόμαστε να συνεχίσει το δημιουργικό του έργο και στο μέλλον. Εκπληξη μάλιστα μας προκαλεί το γεγονός πως ένας "αριστερός" καταφεύγει στην τιμωρία, με το ρόλο του αφεντικού της δικαιοσύνης, μιας σοβαρότατης και αριστερής εφημερίδας. Ντροπή του υπουργού και εύγε στην εφημερίδα. Πάντοτε θα είμαστε μαζί σας ενόσω θα εκφράζετε την αλήθεια και θα υπερασπίζεστε τα δίκαια του ελληνικού λαού καθώς και των υπολοίπων λαών της υφηλίου»

ΠΕΑΕΑ ΠΑΝΩ ΠΟΛΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Φτάνει πια! Να φύγει.

Το Παράρτημα της ΠΕΑΕΑ Πάνω Πόλης Θεσσαλονίκης, μετά από ομόφωνη απόφαση της Γενικής Συνέλευσης, στις 13 του Φλεβάρη, καταγγέλλει τον υπουργό Δικαιοσύνης, Ευάγγελο Γιαννόπουλο, για την άχαρη, σκοταδιστική και αυταρχική πολιτική μηνύσεων που, με την ανοχή της κυβέρνησης, ασκεί ενάντια στον Τύπο και ιδιαίτερα στην εφημερίδα "Ριζοσπάστης", που στέκεται πάνω από 83 χρόνια ο ασυμβίβαστος και ένθερμος υποστηρικτής των καθημερινών προβλημάτων της εργατικής τάξης και όλων των εργαζομένων.

Δεν μπορεί η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ να ανέχεται προκλητικά τον υπουργό της να καθυβρίζει τους πάντες και τα πάντα και να "σφυρίζει αδιάφορα". Φτάνει πια! Να φύγει!

ΠΕΑΕΑ ΚΕΝΤΡΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Να σταματήσει η κυβέρνηση να κωφεύει

Στις 13 του Φλεβάρη του 2000 συνήλθε η ΔΕ της ΠΕΑΕΑ Παραρτήματος Κέντρου Θεσσαλονίκης και ομόφωνα αποφάσισε να καταγγείλει τον υπουργό Δικαιοσύνης Ευάγγελο Γιαννόπουλο και την ανοχή της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ για την αυταρχική πολιτική μηνύσεων ενάντια στον Τύπο και ιδιαίτερα ενάντια στην εφημερίδα «Ριζοσπάστης», που στάθηκε και στέκεται εδώ και 83 χρόνια ασυμβίβαστος και ένθερμος υπερασπιστής των καθημερινών προβλημάτων της Εργατικής Τάξης, αλλά και των δικών μας της Εθνικής Αντίστασης. Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να κωφεύει και να ανέχεται προκλητικά τον υπουργό της να καθυβρίζει τους πάντες και τα πάντα, γι' αυτό βροντοφωνάζουμε: «Φτάνει πια. Να φύγει».

ΠΕΕΠΠ ΠΟΛΙΧΝΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Μας γυρίζουν πολλά χρόνια πίσω

Τη συμπαράστασή τους και τη μαχητική αλληλεγγύη του στο «Ρ» εκφράζει το Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΕΕΠΠ Πολίχνης. Καταγγέλλει ότι οι ενέργειες αυτές του κ. Γιαννόπουλου και της κυβέρνησής του μας γυρίζουν πίσω πάρα πολλά χρόνια, παραβιάζοντας κατάφωρα τις βασικές αρχές της ελεύθερης διατύπωσης των γεγονότων μέσου του Τύπου.

Επίσης καταγγέλλει ως αντιδημοκρατική, αυταρχική και ουσιαστικά τρομοκρατική τη συμπεριφορά του υπουργού Δικαιοσύνης, που με επανειλημμένες μηνήσεις και αγωγές εναντίον του «Ριζοσπάστη», στοχεύει στη φίμωση κάθε φωνής και άποψης διαφορετικής από τη δική του.

«Θεωρούμε ότι όσο η κυβερνητική τους επιτροπή καλύπτει τις ενέργειες του κ. Γιαννόπουλου, χρεώνεται στο ακέραιο την ευθύνη για τον αντιδημοκρατικό και επικίνδυνο κατήφορο που οδηγεί την πολιτική και κοινωνική ζωή της πατρίδας μας.

Ο "Ριζοσπάστης" κ. Γιαννόπουλε και κ. Σημίτη είναι η εφημερίδα που δεν μπορείτε να τη φιμώσετε, γιατί είναι σάρκα από τη σάρκα και αίμα από αίμα του αγωνιζόμενου λαού μας. Το μάθημα, κύριοι σοσιαλιστές του ΠΑΣΟΚ, θα το πάρετε στις 9 του Απρίλη».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ