ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 25 Φλεβάρη 2000
Σελ. /36
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ
«Συνεργασιών» συνέχεια...

Την εκλογική συνεργασία Συνασπισμού και Οικολόγων Εναλλακτικών, ανακοίνωσαν χτες σε συνέντευξη Τύπου που έδωσαν ο πρόεδρος του ΣΥΝ Ν. Κωνσταντόπουλος και οι Τ. Ανδρεαδάκη, Γ. Σχίζας, Ν. Ηλιόπουλος. Μια ανακοίνωση που προκάλεσε όμως την οργή και έντονη αντίδραση των... Οικολόγων Εναλλακτικών, οι οποίοι «διαψεύδουν κατηγορηματικά τη συνεργασία με τον Συνασπισμό» και καταγγέλλουν τους προαναφερόμενους ότι σφετερίζονται τον τίτλο του κόμματος!

Στη σχετική ανακοίνωσή τους επισημαίνουν σε ό,τι αφορά στα περί συνεργασίας: «Αυτά είναι αποκυήματα της φαντασίας δύο πρώην μελών μας (Α. Ανδρεαδάκη, Ν. Ηλιόπουλου) και ενός αντιπάλου μας (Γ. Σχίζας), οι οποίοι αφού απέτυχαν να εμποδίσουν με νομικίστικα τερτίπια τη συμμετοχή μας στις προηγούμενες ευρωεκλογές (όπου μας ψήφισαν 16.000 ψηφοφόροι), τώρα βρήκαν στέγη στα ψηφοδέλτια του ΣΥΝ, όπου εκπροσωπούν μόνο τον εαυτό τους και προβαίνουν σε "δηλώσεις" σφετεριζόμενοι τον τίτλο μας και την πολιτική μας ιστορία, τα οποία είχαν αποποιηθεί μετά βδελυγμίας ή πολεμήσει μετά μανίας από το 1990»!!!

Αναφορικά με τους τρεις προαναφερόμενους αναφέρεται στην ανακοίνωση: Για την Τ. Ανδρεαδάκη πως αποχώρησε από το κόμμα το 1992, υπήρξε μέλος της «Πολιτικής Οικολογίας», της «Πράσινης Πολιτικής», υποψήφια βουλευτής του ΣΥΝ στις εκλογές του 1996 και νυν νομαρχιακή σύμβουλος του ΣΥΝ. Για τον Ν. Ηλιόπουλο, που επίσης εμφανίζεται ως μέλος τους, αναφέρεται πως είναι διορισμένο μέλος στην Εξελεγκτική Επιτροπή της «Ομοσπονδίας Οικολογικών και Εναλλακτικών Οργανώσεων» και αντίδικος των Οικολόγων Εναλλακτικών! Τέλος, για τον Γ. Σχίζα πως έχει προσχωρήσει από το 1993 στο Συνασπισμό, είναι νυν στέλεχος της «Πράσινης Πολιτικής», καταδικασμένος για συκοφαντική δυσφήμηση του γενικού γραμματέα των Οικολόγων Εναλλακτικών!

«Είναι φανερό - υπογραμμίζεται - ποιους εξυπηρετούν αυτά τα παιχνίδια, που προκαλούν κατάπληξη και αηδία! Καταγγέλλουμε αυτά τα νοσηρά φαινόμενα εκφυλισμού της πολιτικής ζωής, εγκαινιάζουμε εκστρατεία ενημέρωσης της κοινής γνώμης και δηλώνουμε ότι διαφυλάσσουμε την αυτονομία μας. Η διέξοδος και το μέλλον του οικολογικού κινήματος βρίσκεται στην κατεύθυνση της συνάντησής μας με το εργατικό, το νεολαιίστικο, το γυναικείο και διεθνές κίνημα, όχι στις "μεταγραφές" μιας χούφτας "επωνύμων"».

Ικανοποιημένος ωστόσο φέρεται ο πρόεδρος του Συνασπισμού, ο οποίος δήλωσε προχτές από την Καλαμάτα πως λαμβάνοντας υπόψη το «εύρος και τη δυναμική των συνεργασιών»(!) που πέτυχε το κόμμα του, εκτιμά πως ο ΣΥΝ θα αποτελέσει τη θετική έκπληξη των εκλογών! Κατά τη διάρκεια της χτεσινής συνέντευξης Τύπου άπαντες εκθείασαν το ρόλο της «αριστεράς» και της οικολογίας, μίλησαν για «μεγάλο Συνασπισμό» κ. ά...

Αξίζει όμως να σημειωθεί ότι - παρά τις περί του αντιθέτου δημόσιες διαβεβαιώσεις - η τελευταία δημοσκόπηση έχει θορυβήσει την Κουμουνδούρου, που αναμένεται να εντείνει στο έπακρο την προπαγάνδα της το επόμενο διάστημα.

Δραστηριότητες των ΚΟ του ΚΚΕ

Ενόψει των βουλευτικών εκλογών της 9ης Απρίλη, οι ΚΟ του ΚΚΕ εντείνουν τη δράση τους για να φτάσει πλατιά στον ελληνικό λαό η πολιτική πρόταση του Κόμματος. Στα πλαίσια αυτά, πραγματοποιούνται τις επόμενες μέρες οι παρακάτω εκδηλώσεις.

  • Σήμερα, Παρασκευή, θα πραγματοποιηθεί περιοδεία στα γραφεία του Δήμου Πειραιά, στις 8.30 το πρωί, με επικεφαλής τους Γ. Μαρίνο και Κ. Τζατζάνη. Την ίδια μέρα, στις 6 μ.μ. θα πραγματοποιηθεί περιοδεία στον κεντρικό Πειραιά, με επικεφαλής τον Θ. Παναγόπουλο.

Στην «Ολυμπιακή», στο Δυτικό Αεροδρόμιο, θα περιοδεύσει σήμερα Παρασκευή, στις 10 το πρωί, ο Αντ. Σκυλλάκος.

Στη ΔΕΗ Περιοχής Καλλιθέας θα περιοδεύσει σήμερα Παρασκευή στις 7 το πρωί ο Μπ. Αγγουράκης.

Η Εκλογική Επιτροπή του ΚΚΕ Δήμου Πυθαγορείου καλεί στην ομιλία που θα γίνει αύριο Σάββατο, στις 7 μ.μ., στην ταβέρνα «Συντροφιά» στη Χώρα. Θέμα, οι πολιτικές εξελίξεις και οι εκλογές.

Η Κομματική Οργάνωση ΔΕΗ Κοζάνης του ΚΚΕ διοργανώνει την ετήσια συνεστίασή της στο οικογενειακό κέντρο «Μπόρα -Μπόρα», αύριο Σάββατο.

Την Κυριακή, 27/2, η ΚΟ Γούβας του ΚΚΕ διοργανώνει συγκέντρωση - συζήτηση, στις 12 το μεσημέρι, στην ταβέρνα «Ο Παπαρούνας», Αναξάρχου 23 και Φιλολάου 205. Το θέμα της συζήτησης είναι: «Προτάσεις του ΚΚΕ για το λαϊκό μέτωπο πάλης και διέξοδο από τη σημερινή, δύσκολη κατάσταση που βρίσκεται ο λαός και η χώρα».

Την Κυριακή, η Κομματική Οργάνωση Νέων Λιοσίων του ΚΚΕ πραγματοποιεί εκδήλωση για την παρουσίαση της Εκλογικής Διακήρυξης της ΚΕ του ΚΚΕ, στις 11 το πρωί, στα γραφεία της, στην οδό Ζωοδόχου Πηγής.

Επίσης, την Κυριακή, η Κομματική Οργάνωση Καματερού του ΚΚΕ διοργανώνει συγκέντρωση στα γραφεία του Παραρτήματος του Συνδικάτου Οικοδόμων, με θέμα τις εκλογές και τις θέσεις του ΚΚΕ, στις 11 το πρωί.

Τη Δευτέρα, 28/2, η Κομματική Οργάνωση Ανω Πετραλώνων του ΚΚΕ καλεί στη συγκέντρωση που διοργανώνει με θέμα: «Πολιτικές εξελίξεις - Εθνικές εκλογές». Η συγκέντρωση θα γίνει στην ταβέρνα της Κανέλλας, πλατεία Σφαγείων, στις 6 μ.μ.

Την Τρίτη, 29/2, στις 8 μ.μ., η ΚΟ Νέας Σμύρνης του ΚΚΕ καλεί στην πολιτική της συγκέντρωση στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου.

Στη Λέσβο
  • Η ΝΕ Λέσβου του ΚΚΕ διοργανώνει αύριο Σάββατο περιοδεία το πρωί στα συνεργεία του Λαζαρέτου με τον Στ. Σκοπελίτη και το βράδυ ομιλία σε καφενείο της Λαγγάδας. Την ίδια μέρα συγκέντρωση στο Μανταμάδο, στο Πολύκεντρο του χωριού, καθώς και στην Ερεσό, στη Γεωργική Σχολή.
  • Την Κυριακή, περιοδεία του Στ. Σκοπελίτη στο Σταυρό και τη Βρίσα.
  • Την Τρίτη, 29/2, περιοδεία στην Αρίσβη και τα Δάφια από τον Στ. Σκοπελίτη. Την Τετάρτη, 1/3, περιοδείες σε Ακράσι και Αμπελικό επίσης από τον βουλευτή, καθώς και την Πέμπτη και Παρασκευή, 2 και 3/3 στα χωριά Λάμπου, Μύλοι, Κεραμειά, Συκούντα, ομιλία στο Ιππειος, Νέες Κυδωνίες και Μυστεγνά.
Στη Λήμνο

Η Αχτιδική Επιτροπή Λήμνου του ΚΚΕ διοργανώνει αύριο Σάββατο, συγκέντρωση στη Μύρινα με τους εργατοϋπαλλήλους της Λήμνου, με ομιλητή τον Γιάννη Σταυρόπουλο, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Στην Πελοπόννησο

Ενα πλούσιο πρόγραμμα δράσης υλοποιεί η ΝΕ Μεσσηνίας του ΚΚΕ. Μεταξύ άλλων, πραγματοποιεί περιοδείες σήμερα Παρασκευή στους Δήμους Νέστορος, Πεταλιδιού, Νησάκι Καλαμάτας.

Στην Εύβοια

Στα πλαίσια της Πολιτικής Εξόρμησης, οι ΚΟ Εύβοιας του ΚΚΕ πραγματοποιούν τις παρακάτω εκδηλώσεις:

  • Σήμερα Παρασκευή σύσκεψη στο χωριό Καστανιώτισσα Ιστιαίας, το Σάββατο σύσκεψη στο Πήλι και στην Αιδηψό, την Κυριακή στην πόλη της Λίμνης στις 7 μ.μ.
  • Τέλος, στη Χαλκίδα από τις 23 έως τις 27 Φλεβάρη θα πραγματοποιηθούν συσκέψεις στις συνοικίες Κανήθου, Αλωνάκι, Μπαταργιά, Αλάτσατα και Εξω Παναγίτσα, στα ΙΕΚ και στους μαθητές.
Στη Ροδόπη

Το πρόγραμμα δράσης της ΝΕ Ροδόπης του ΚΚΕ περιλαμβάνει μεταξύ άλλων:

  • Σήμερα Παρασκευή περιοδείες σε Κάλχα, Τυχερό και Ιάμπολη. Το Σάββατο και την Κυριακή σε Αριανά και σε οικισμούς του Δήμου Αριανών, συζήτηση με τους εργαζόμενους της δημοτικής επιχείρησης ύδρευσης και αποχέτευσης, συζήτηση με τους θαμώνες καφενείων στον Αίγειρο.
  • Επίσης, έως την Κυριακή θα πραγματοποιηθούν περιοδείες και συζητήσεις με εργαζόμενους σε μικρές βιοτεχνίες και συνεργεία, που βρίσκονται στην είσοδο και την έξοδο της Κομοτηνής, περιοδείες και μοίρασμα ενημερωτικού υλικού σε κατοίκους του συνοικισμού «Ρέμβη» της ενορίας «Παναγιά», στα καφενεία του Ιάσμου. Την Κυριακή θα πραγματοποιηθεί ομιλία στο Πνευματικό Κέντρου Ιάσμου, στις 8 μ.μ.
Στα Χανιά

Συνεχίζεται η υλοποίηση ενός πολύμορφου προγράμματος επαφής με το χανιώτικο λαό και τη νεολαία, που έχει καταρτίσει η ΝΕ Χανίων του ΚΚΕ. Στα πλαίσια αυτά, θα πραγματοποιηθούν οι παρακάτω εκδηλώσεις:

  • Αύριο, Σάββατο, στις 7 μ.μ., στον Κουρνά θα μιλήσει ο Μ. Καμαριωτάκης, μέλος του Γραφείου της ΝΕ του ΚΚΕ.
  • Την Κυριακή, στις 7 μ.μ., στο Νέο Χωριό Αποκορώνου θα μιλήσει ο Γ. Νταγκουνάκης, γραμματέας της ΝΕ Χανίων του ΚΚΕ.
  • Τη Δευτέρα, στις 10 το πρωί, θα επισκεφτεί την ΑΒΕΑ και θα μιλήσει στους εργαζόμενους ο Τ. Δημουλάς.
Στην Πέλλα

Οι Κομματικές Οργανώσεις Νομού Πέλλας πραγματοποιούν, μεταξύ άλλων, τις παρακάτω εκδηλώσεις:

  • Σήμερα, Παρασκευή περιοδεία σε Καλύβια, Παλαίφυτο, Τριφύλι, Νεοχώρι, Δροσερό.
  • Αύριο Σάββατο στελέχη της ΝΕ Πέλλας του ΚΚΕ θα περιοδεύσουν στην αγορά της Σκύδρας και της Κρύας Βρύσης. Το απόγευμα στον Εξαπλάτανο, στον Αγ. Λουκά, στην Εσωβάλτα και την Ακρολίμνη.
  • Τέλος, την Κυριακή περιοδεία θα γίνει στη Δάφνη και την Αρνισσα.
Στην Πιερία

Αύριο, Σάββατο στις 7 μ.μ. στην αίθουσα του Δήμου Λιτοχώρου, ο Ηλίας Γκουτζηγιάννης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, θα παρουσιάσει την Εκλογική Διακήρυξη του Κόμματος.

Στη Θεσσαλονίκη

Η ΚΟΘ του ΚΚΕ πραγματοποιεί τις παρακάτω εκδηλώσεις:

  • Σήμερα, Παρασκευή στις 7 μ.μ. κλιμάκιο της ΚΟΘ, με επικεφαλής τον Γ. Ρίσκο, θα περιοδεύσει στο Αδενδρο.
  • Αύριο Σάββατο στις 7 μ.μ. κλιμάκιο της ΚΟΘ, με επικεφαλής τον Γ. Ρίσκο και τον Τ. Πασχαλούδη, θα περιοδεύσει σε Αγχίαλο και Μεσήμβρια.
Ο «Αγιος Φεβρουάριος» των αγροτών

Ετσι το έφερε η «τύχη», αλλά έχει τη δική του ξεχωριστή, πολιτική και συμβολική σημασία. Μέρες Φλεβάρη του 2000 περιοδεύουν στην επαρχία Σημίτης και Καραμανλής, προσπαθώντας να «καλοπιάσουν» και εξαπατήσουν τους αγρότες, ώστε να τους υφαρπάξουν την ψήφο τους. Πριν από λίγες μέρες ο Κ. Καραμανλής ήταν στη Λάρισα, το Σάββατο ο Κ. Σημίτης στη Νάουσα θα παρουσιάσει το «πακέτο Σημίτη» για τους αγρότες!

***

Αξίζει όμως να τους θυμίσει κανείς - γιατί οι ίδιοι οι αγρότες δεν έχουν βέβαια ξεχάσει - τι έκαναν τους Φλεβάρηδες των προηγούμενων χρόνων. Το Φλεβάρη του 1997, για παράδειγμα, η κυβέρνηση Σημίτη περηφανευόταν για τη δολιοφθορά στα τρακτέρ των αγροτών που βρίσκονταν στα μπλόκα του αγώνα και της ζωής. Λίγο νωρίτερα απειλούσε με δήμευση τρακτέρ και περιουσιακών στοιχείων, αν τολμήσουν και κατέβουν στους δρόμους. Το Φλεβάρη του 1998, 169 αγρότες της Καρδίτσας παίρνουν κλήση για τα «αγροτοδικεία» - πάνω από 10.000 σύρθηκαν ή σέρνονται ακόμα στα δικαστήρια. Τον ίδιο μήνα, δύο μέρες μετά την αναστολή της μεγάλης αγροτικής κινητοποίησης στη Θεσσαλία, 14 αγρότες καταδικάζονται από το Τριμελές Εφετείο της Λάρισας, ενώ λίγες μέρες μετά ακολουθούν 64 καταδίκες στο δικαστήριο Τρικάλων. Φλεβάρης του 2000: Καταδικάζονται στη Λάρισα και τα Τρίκαλα αγρότες που συμμετείχαν στις αγροτικές κινητοποιήσεις. Ενα μικρό απάνθισμα από τις ημέρες και τα έργα της κυβέρνησης Σημίτη, η οποία βρήκε ενεργό υποστήριξη στην καταστολή των αγροτικών αγώνων από την ηγεσία της ΝΔ, η οποία καταδίκαζε τις «ακραίες» κινητοποιήσεις τους.

***

Φλεβάρης του 2000. Η ΝΔ καλλιεργεί το μύθο ότι σαρώνει στην επαρχία και τους αγρότες, ενώ η κυβέρνηση καταστρώνει σχέδια και επιχειρήσεις για να ανατρέψει το αρνητικό γι' αυτή κλίμα. Φλεβάρης του 2000. Ξεδιάντροπα και ξετσίπωτα έχουν το θράσος να ζητούν και την ψήφο τους. Δώσαμε, δώσαμε. Φτάνει πια! Ετσι και αλλιώς τους αγρότες - «τα γαϊδούρια»...- τους κατηγορούσαν για «υποκινούμενους από το ΚΚΕ». Αυτό που γνωρίζουν όμως πολύ καλά οι αγρότες είναι ότι το ΚΚΕ ήταν το μόνο κόμμα που με όλες τις δυνάμεις του στήριξε τον αγώνα και τις ελπίδες τους. Στην κάλπη δε θα ξεχάσουν τη στάση του κάθε κόμματος στους αγώνες τους.


Π. Κ.

Αποχώρησε από την ΑΚΟΑ

Ο δημοτικός σύμβουλος Αρτας Νίκος Καραβασίλης, στέλεχος της ΑΚΟΑ, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην Αρτα, ανακοίνωσε την αποχώρησή του από την ΑΚΟΑ, εκφράζοντας τη διαφωνία του για τις τελευταίες πολιτικές επιλογές του κόμματος να προχωρήσει σε εκλογική συνεργασία με τον ΣΥΝ. Πρέπει να επισημάνουμε ότι ο Ν. Καραβασίλης ήταν υποψήφιος δήμαρχος στην Αρτα και υποστηρίχτηκε από το ΚΚΕ και την ΑΚΟΑ.

Εκπληξη και δυσαρέσκεια προκάλεσε στην ΑΚΟΑ το ρεπορτάζ μας την επομένη της συνέντευξης Τύπου που έδωσε, όπου ανακοινώθηκε η συνεργασία της με τον Συνασπισμό. Η αλήθεια είναι πικρή, και μπορεί να στενοχωρεί, όμως είναι πέρα για πέρα αλήθεια ότι η ΑΚΟΑ έχει διασπαστεί. Εξάλλου, τα όσα περιλάμβανε το ρεπορτάζ ήταν μηδαμινά σε σύγκριση με τα όσα είπε ο Γ. Μπανιάς για το ΚΚΕ και την προσπάθειά του για συγκρότηση του λαϊκού μετώπου πάλης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ