ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 25 Φλεβάρη 2000
Σελ. /36
Οργή λαού εναντίον της κυβέρνησης

Οργή λαού προκαλεί το γεγονός ότι ο υπουργός Δικαιοσύνης «τραβάει το σκοινί», επιμένοντας στην υβριστική, προκλητική και άκρως αυταρχική συμπεριφορά και τακτική του, καλυπτόμενος πάντα από ολόκληρη την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.

Η λαϊκή κατακραυγή εναντίον της κυβέρνησης, που επιμένει να αποδίδει το επιχειρούμενο πλήγμα κατά της ελευθεροτυπίας και των δημοκρατικών λαϊκών δικαιωμάτων και ελευθεριών στη δήθεν ιδιορρυθμία του υπουργού, εκφράζεται όλο και πιο έντονα στα εκατοντάδες μηνύματα συμπαράστασης που λαμβάνει ο «Ριζοσπάστης».

Το κύμα συμπαράστασης προς την εφημερίδα έχει ξεπεράσει κάθε προσδοκία, ενώ εξαιρετικά ελπιδοφόρο είναι το γεγονός ότι οι αποστολείς των μηνυμάτων συμπαράστασης κατανοούν τις επικίνδυνες διαστάσεις που μπορεί να λάβει το αντιδημοκρατικό ντελίριο που έχει καταλάβει την κυβέρνηση και επισημαίνουν την ανάγκη απόκρουσης της επίθεσης, πριν στηθούν στον τοίχο συλλήβδην τα δημοκρατικά δικαιώματα και οι ελευθερίες του ελληνικού λαού, που ήδη δέχονται βολές.

Να σταματήσει τις βρισιές και τις απειλές

Ανακοίνωση - καταγγελία της ΕΣΗΕΑ για τις βρισιές και τις χυδαιότητες Γιαννόπουλου

Την υβριστική συμπεριφορά του Ε. Γιαννόπουλου, καταγγέλλει μια ακόμα φορά η ΕΣΗΕΑ με αφορμή τα τελευταία κατορθώματά του με τη χυδαία επίθεση κατά της δημοσιογράφου Λιάνας Κανέλλη και τις νέες απειλές ότι θα συνεχίσει την προσφιλή τακτική των μηνύσεων, ενώ τονίζεται ότι «ο υπουργός Δικαιοσύνης οφείλει να τιμά το αξίωμά του και να μη επιδίδεται σε ύβρεις».

Συγκεκριμένα, με χτεσινή ανακοίνωσή της η Ενωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών, υπογραμμίζει:

«Η Ενωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών έχει εκφράσει τη διαμαρτυρία της με διάβημα στην κυβέρνηση για τον υβριστικό τρόπο με τον οποίο εξακολουθεί να συμπεριφέρεται ο υπουργός Δικαιοσύνης.

Τελευταίο κρούσμα αποτελούν οι χαρακτηρισμοί "πατσαβούρα", "τον κακό σου καιρό", που εκτόξευσε ο υπουργός Δικαιοσύνης εναντίον γυναίκας δημοσιογράφου (σ.σ. της Λ. Κανέλλη), μέλους της ΕΣΗΕΑ, κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής εκπομπής, καθώς και οι επαναλαμβανόμενες απειλές ότι θα συνεχίσει να επιδίδεται στην προσφιλή τακτική του των μηνύσεων.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης οφείλει να τιμά το αξίωμά του και να μη επιδίδεται σε ύβρεις».

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΡΓΥΡΗΣ
Ο υπουργός να αποσύρει τη μήνυση

Ο Γιάννης Παπαργύρης, γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Βιοτεχνικών Σωματείων Θεσσαλονίκης, δήλωσε στο «Ρ»:

«Η δίωξη του "Ριζοσπάστη" είναι μια ενέργεια από θέση ισχύος ενός υπουργού που αποσκοπεί στο να παρεμποδίσει, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, την έκφραση μιας αντίθετης άποψης που αντιπαλεύει σε πολιτικό επίπεδο την επίσημη πολιτική και τις θέσεις της κυβέρνησης. Οι κυβερνητικοί παράγοντες, όταν θεωρούν ότι θίγονται από δημοσιεύματα, δεν είναι πρέπον να καταφεύγουν σε μηνύσεις με ανεδαφικές αξιώσεις έξω από κάθε λογική.

Πιστεύω ότι οι τέτοιου είδους ενέργειες κατά της ελευθεροτυπίας, και μάλιστα σε βάρος του οργάνου ενός κόμματος, που είναι γνωστή η προσήλωσή του σε μια πολιτική αρχών μακριά από ανούσιες σκανδαλολογίες, είναι αντιδημοκρατικές και δεν τιμούν ούτε τον υπουργό, ούτε την κυβέρνηση. Είναι εντελώς απαράδεκτο να σέρνεται στα δικαστήρια μια εφημερίδα γιατί τόλμησε να δημοσιεύσει τα υλικά, έγγραφα και καταθέσεις μιας δίκης.

Ο υπουργός πρέπει έστω και τώρα να κρίνει πιο ψύχραιμα, να αποσύρει τη μήνυση και εάν έχει διαφορετική άποψη από την εφημερίδα, να αντιπαραθέσει επιχειρήματα και στοιχεία και όχι τον μπαμπούλα της δικαστικής εξουσίας».

ΟΙΚΟΔΟΜΟΙ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ
Δε θα επιτρέψουμε φίμωση του Τύπου!

Για συγκάλυψη ενός υπουργού που θέτει σε κίνδυνο δημοκρατικά δικαιώματα, την ελευθεροτυπία, την αντικειμενική και ολόπλευρη ενημέρωση, καταγγέλλει την κυβέρνηση το Συνδικάτο Οικοδόμων Καρδίτσας, δηλώνοντας πως στέκεται στο πλευρό της εφημερίδας και ότι δε θα επιτρέψει καμιά προσπάθεια φίμωσης του Τύπου.

ΡΕΜΗΣ ΧΑΤΖΗΣΑΒΒΑΣ
Καταλύονται βασικοί δημοκρατικοί θεσμοί

Ο Ρέμης Χατζησάββας, πρόεδρος της Ενωσης Εμπορικών Αντιπροσώπων Βόρειας Ελλάδας, δήλωσε:

«Σε μια κυβέρνηση που θέλει να λέγεται σοσιαλδημοκρατική και δημοκρατική, αλλά και σε οποιαδήποτε άλλη κυβέρνηση, δεν επιτρέπεται να βάζει φραγμούς στην ελευθερία του Τύπου και να προβαίνει σε ενέργειες που σκοπό έχουν να φιμώσουν κάθε φωνή όχι απλής αντιπολίτευσης αλλά αντίστασης στις κυβερνητικές πολιτικές επιλογές.

Οταν από τον κρατικό μηχανισμό καταβάλλεται συγκεκριμένη προσπάθεια να φιμωθεί μια εφημερίδα με αναγνωρισμένη αγωνιστική στάση και αξιοπιστία, και μάλιστα σε μια ιστορική συγκυρία σοβαρών πολιτικών και οικονομικών εξελίξεων, που η υπεύθυνη αντίθετη άποψη είναι απαραίτητη και χρήσιμη, τότε καταλύονται βασικοί δημοκρατικοί θεσμοί και η κατάσταση μπορεί να εκτραπεί σε επικίνδυνους δρόμους».

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗΣ
Οι πολιτικές αντιπαραθέσεις δεν επιλύονται στα δικαστήρια

Ο Δημήτρης Δημητριάδης, πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, μας δήλωσε:

«Επιθυμία μου θα ήταν οι πολιτικές αντιπαραθέσεις σε μια σύγχρονη ευρωπαϊκή κοινωνία να μην επιλύονται στα δικαστήρια. Νομίζω ότι ο πολιτικός πολιτισμός της χώρας μας προσφέρει τις δυνατότητες έτσι ώστε να μη χρειάζεται η προσφυγή στη Δικαιοσύνη.

Αλλωστε, πιστεύω ότι ο Τύπος πρέπει να αποδεικνύεται υπεύθυνος, και να επαναλάβω αυτό το οποίο έλεγαν παλιότερα, σύμφωνα με το οποίο, σε μια ελεύθερη κοινωνία, ο Τύπος είναι προτιμότερο να εκτρέπεται ακόμη κι αν είναι "κίτρινος" παρά να τραυλίζει από τη λογοκρισία».

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Αντιδημοκρατική η συμπεριφορά του υπουργού Δικαιοσύνης

Ο Πανδημοκρατικός Σύλλογος Γυναικών Θεσσαλονίκης καταγγέλλει ως αντιδημοκρατική και αυταρχική τη συμπεριφορά του υπουργού Δικαιοσύνης, που με επανειλημμένες μηνήσεις και αγωγές εναντίον του «Ριζοσπάστη» στοχεύει στη φίμωση κάθε φωνής και άποψης διαφορετικής από τη δική του. Καταγγέλλει επίσης την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό που καλύπτει τις ενέργειες του υπουργού Δικαιοσύνης.

Ο Πανδημοκρατικός Σύλλογος Γυναικών Θεσσαλονίκης και τα μέλη του «συμπαρίστανται στον "Ριζοσπάστη" που στάθηκε και στέκεται συμπαραστάτης του γυναικείου κινήματος».

Γ. ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ
Η αύξηση της κυκλοφορίας είναι η καλύτερη απάντηση

Ο Γ. Χατζηγεωργίου, μέλος του ΔΣ της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ), δήλωσε:

«Ο υπουργός Δικαιοσύνης δεν είναι γραφικός και ιδιόρρυθμος όπως λέγεται. Η κυβέρνηση στην οποία μετέχει είναι επικίνδυνη, κατά συνέπεια και ο ίδιος. Η καλύτερη απάντηση στη δίωξη του "Ριζοσπάστη" είναι η αύξηση της κυκλοφορίας του»

Γ. ΚΑΛΟΧΡΙΣΤΙΑΝΑΚΗΣ
Αποδοκιμάζω την τακτική του υπουργού

Ο Γ. Καλοχριστιανάκης, γγ της Πανελλαδικής Ομοσπονδίας Κρεοπωλών, δήλωσε:

«Ανησυχία για την ελευθεροτυπία αλλά και για τη δημοκρατία στη χώρα μας προκαλεί η δίωξη κατά του "Ριζοσπάστη", πολύ περισσότερο που αυτή γίνεται από τον ίδιο τον υπουργό Δικαιοσύνης. Κάθε εφημερίδα έχει το δικαίωμα να διατυπώνει τη δική της άποψη για τα γεγονότα και ο "Ριζοσπάστης" είναι μια εφημερίδα που στέκεται με σεβασμό απέναντι στον αναγνώστη και η πρόθεσή της να παίρνει πάντοτε το μέρος του αδικημένου και του οικονομικά αδύνατου είναι αδιαμφισβήτητη. Αποδοκιμάζω την τακτική του υπουργού να προβαίνει σε μηνύσεις και αγωγές, όταν μάλιστα είναι ο πολιτικός προϊστάμενος των δικαστών».

ΣΠΥΡΟΣ ΡΑΛΛΗΣ
Ανεπίτρεπτη ενέργεια

Ο Σπύρος Ράλλης, γγ της Πανελλαδικής Ομοσπονδίας Εργατοϋπαλλήλων Εμφιαλωμένων Ποτών, με έδρα τη Θεσσαλονίκη και μέλος της Γραμματείας του ΠΑΜΕ, δήλωσε:

«Οι μηνύσεις και η αγωγή κατά του "Ριζοσπάστη" συνιστούν ανεπίτρεπτη ενέργεια στη σημερινή εποχή, γιατί μας πηγαίνει πολύ πίσω, με μια προσπάθεια να φιμωθεί ο Τύπος και η όποια φωνή αντίστασης στη σημερινή τάξη πραγμάτων.

Δεν μπορεί η εκτελεστική εξουσία να παρεμβαίνει και, χρησιμοποιώντας τη δικαστική εξουσία, να προσπαθεί να φιμώσει τη φωνή των πολιτικών της αντιπάλων, όταν μάλιστα οι αντίπαλοι αυτοί ιστορικά έχουν αποδείξει ότι είναι δύσκολο να φιμωθούν και να υποκύψουν στις προσπάθειες τρομοκράτησης του λαϊκού κινήματος. Καλούμε τους υπεύθυνους, έστω και την τελευταία στιγμή, να αναλογιστούν τις ευθύνες τους και να σταματήσουν τις απαράδεκτες αυτές ενέργειες, που μας γυρίζουν πίσω σε εποχές που όλοι μας καταδικάζουμε και αποδοκιμάζουμε».

ΔΗΜΟΣ ΕΥΟΣΜΟΥ
Εκφράζει την αγανάκτησή του

Την αγανάκτησή του για την πολιτική δίωξη ενάντια στην ιστορική εφημερίδα «Ριζοσπάστης» και τη συμπαράστασή του στην ελευθερία και πολυφωνία του Τύπου, εκφράζει, με ψήφισμά του, το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ευόσμου.

Αναφορά στην υπόθεση της δίωξης του «Ρ» έγινε στο Δημοτικό Συμβούλιο, στη διάρκεια της συζήτησης των εκτός ημερήσιας διάταξης θεμάτων. Ο δημοτικός σύμβουλος Β. Τζήκας ενημέρωσε το Σώμα για την επίθεση που δέχεται ο Τύπος και ειδικά η εφημερίδα της ΚΕ του ΚΚΕ από τον υπουργό Δικαιοσύνης Ε. Γιαννόπουλο, κατά της ελευθεροτυπίας και του δικαιώματος του Τύπου να ασκεί το καθήκον της ενημέρωσης και της πληροφόρησης και κάλεσε το Σώμα να αποφασίσει την έκδοση ψηφίσματος ενάντια σ' αυτού του είδους τις επιθέσεις.

Το Δημοτικό Συμβούλιο μετά διαλογική συζήτηση αποφάσισε κατά πλειοψηφία με ψήφους 16 υπέρ και 1 λευκή την έκδοση του ψηφίσματος.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ