ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 25 Φλεβάρη 2000
Σελ. /36
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τι φέρνει το νέο κύμα «εκσυγχρονισμού»

Με χτεσινές δηλώσεις του ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας επιχείρησε να «χρυσώσει το χάπι» για το πακέτο αντιλαϊκών μέτρων, που θα εφαρμόσει το ΠΑΣΟΚ αν κερδίσει τις εκλογές της 9ης Απρίλη 

Στο «δεύτερο κύμα του εκσυγχρονισμού», που προτίθεται να εφαρμόσει το ΠΑΣΟΚ, αν επανεκλεγεί στην κυβέρνηση, αμέσως μετά τις εκλογές - με δέσμη παρεμβάσεων που θα οδηγούν σε ανατροπή του κοινωνικοασφαλιστικού συστήματος, ολοκλήρωση του εγκληματικού έργου των ιδιωτικοποιήσεων δημόσιων επιχειρήσεων και οργανισμών αλλά και φορέων υγείας και παιδείας - αναφέρθηκε στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Γ. Παπαντωνίου. Επιχειρώντας να αποκρύψει την αλήθεια για τις πραγματικές προθέσεις του ΠΑΣΟΚ και να περιορίσει το πολιτικό κόστος για το κυβερνών κόμμα, ο υπουργός άφησε να εννοηθεί ότι με το «μάξι» ασφαλιστικό - που θα ανοίξει αμέσως μετά τις εκλογές - δε θα θιγούν συνταξιοδοτικά δικαιώματα και άλλες κοινωνικοασφαλιστικές κατακτήσεις των εργαζομένων! Επίσης, εμφανίστηκε σε ρόλο Ποντίου Πιλάτου για τους «εγκλωβισμένους» της οδού Σοφοκλέους και, ξεχνώντας την αισιοδοξία που διατύπωνε ο ίδιος και άλλα στελέχη της κυβέρνησης για την πορεία των μετοχών, ζήτησε την... αποπολιτικοποίηση του Χρηματιστηρίου!!!

Σε ό,τι αφορά τις «διαρθρωτικές» παρεμβάσεις , αυτές εντάσσονται στη λογική της ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας του «ελληνικού» κεφαλαίου στη μετα-ΟΝΕ εποχή. Οι παρεμβάσεις στις οποίες αναφέρθηκε ο υπουργός θα κινούνται σε δύο άξονες: Στη μεταφορά όλου του δημόσιου πλούτου στο ιδιωτικό κεφάλαιο και στη νέα συμπίεση των στοιχείων εκείνων που αφορούν στην παραγωγή και αναπαραγωγή της εργατικής δύναμης (μισθοί, ασφάλιση, εκπαίδευση κλπ.).

Η χτεσινή συνέντευξη δόθηκε με αφορμή την επίσκεψη του υπουργού Εθνικής Οικονομίας στο Λονδίνο, όπου είχε σειρά επαφών με εκπροσώπους μεγάλων χρηματοδοτικών οργανισμών και υπουργούς της αγγλικής κυβέρνησης, με θέμα τις δυνατότητες πραγματοποίησης ξένων επενδύσεων στην Ελλάδα. Στα πλαίσια αυτά ενημέρωσε τους συνομιλητές του, τι έκανε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ μέχρι σήμερα, αλλά και τι προτίθεται να κάνει στο μέλλον... Σε ό,τι αφορά το δεύτερο αυτό σκέλος, στη χτεσινή συνέντευξη ο Γ. Παπαντωνίου αναφέρθηκε σε όλα τα κρίσιμα θέματα, τα οποία θα «ανοίξουν» αμέσως μετά τις εκλογές, αλλά κατά τέτοιο τρόπο, ώστε να «αποκοιμήσει» τους εργαζόμενους - ψηφοφόρους, σε σχέση με τις πραγματικές προθέσεις της κυβέρνησης, τουλάχιστον μέχρι την ώρα της κάλπης...

Ειδικότερα, ο Γ. Παπαντωνίου:

  • Αναφερόμενος στο ασφαλιστικό - συνταξιοδοτικό, επιχείρησε να παρουσιάσει μία... σχεδόν ειδυλλιακή εικόνα, υποστηρίζοντας ότι «δε θα αιφνιδιάσουμε κανέναν». Εσπευσε μάλιστα να προσθέσει πως «όλες οι αποφάσεις θα ληφθούν μετά από... διάλογο» και ότι «δε θα θιγούν ώριμα συνταξιοδοτικά δικαιώματα», γιατί, όπως ισχυρίστηκε, «η κατάσταση των ασφαλιστικών ταμείων είναι σήμερα καλύτερη απ' ό,τι πριν λίγα χρόνια» κλπ. Και ενώ ο υπουργός έλεγε τι δε θα κάνει το ΠΑΣΟΚ, η γλώσσα της ταξικής αλήθειας ήρθε από το ΣΕΒ. Σχολιάζοντας τις δηλώσεις Παπαντωνίου, ο Ν. Αναλυτής, στέλεχος του ΣΕΒ, μίλησε ευθέως για την ανάγκη ιδιωτικοποίησης του ασφαλιστικού συστήματος, στα πρότυπα της Χιλής του Πινοσέτ και της Αργεντινής του νεοφιλελεύθερου Κάρλος Μένεμ!
  • Για τις ιδιωτικοποιήσεις - μετοχοποιήσεις των ΔΕΚΟ, δήλωσε ότι «ακόμα δεν είναι επαρκείς» και ότι «στο μέλλον θα προχωρήσουμε με ραγδαίους και ταχείς ρυθμούς»!
  • Για την «απελευθέρωση» της ηλεκτρικής ενεργείας και των τηλεπικοινωνιών, ανέφερε ότι αυτές θα γίνουν κανονικά στα πλαίσια του αρχικού χρονοδιαγράμματος και ισχυρίστηκε ότι η «απελευθέρωση» των δύο αυτών τομέων θα οδηγήσει σε μείωση των τιμών των προσφερόμενων υπηρεσιών.
  • Τις κυβερνητικές επιδιώξεις για την ιδιωτικοποίηση της υγείας και της παιδείας επιχείρησε να τις παρουσιάσει... διά της αντεστραμμένης. Αναγνώρισε μεν ότι θα υπάρξουν παρεμβάσεις στους δύο αυτούς τομείς, καθώς έκανε λόγο για «εκσυγχρονισμό του ΕΣΥ» και «ενίσχυση της παιδείας». Αυτά βέβαια τα συνέδεσε με «τις πολιτικές αναδιανομής του παραγόμενου εθνικού πλούτου προς τις χαμηλότερες εισοδηματικά τάξεις που ακολουθεί η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ»! Το προηγούμενο μόλις διάστημα, κορυφαίοι κυβερνητικοί παράγοντες, ερμηνεύοντας τις κυβερνητικές θέσεις για «εκσυγχρονισμό του ΕΣΥ», μίλησαν ευθέως για τις προθέσεις μετατροπής των νοσοκομείων σε νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου. Διακηρυγμένες δε είναι και οι θέσεις για ενίσχυση της ιδιωτικής παιδείας.
Το Χρηματιστήριο

Προκαλώντας το κοινό αίσθημα, ο Γ. Ππαπαντωνίου ισχυρίστηκε πως «δεν υπάρχει ευθύνη της κυβέρνησης για τη σημερινή πορεία του Χρηματιστηρίου», τη στιγμή που οι πάντες γνωρίζουν ότι στις «καλές εποχές» η κυβέρνηση αλλά και η αξιωματική αντιπολίτευση επιχείρησαν να προσεγγίσουν το λεγόμενο κόμμα των επενδυτών (ο καθένας το διεκδικούσε για δικό του λογαριασμό). Στα πλαίσια της «νέας» αυτής πολιτικής, δήλωσε ότι «πρέπει να αποπολιτικοποιήσουμε το Χρηματιστήριο, το οποίο τραβάει το δικό του δρόμο»!

Οι αξιώσεις των βιομηχάνων για το ασφαλιστικό - συνταξιοδοτικό

Η ηγεσία του ΣΕΒ προκρίνει το μοντέλο που εφαρμόστηκε από τη χούντα του Πινοτσέτ στη Χιλή και ζητά από την κυβέρνηση Σημίτη να αποφύγει τις προεκλογικές παροχές

«Τα μέτρα που θα παρθούν για το ασφαλιστικό πρέπει να είναι υπεύθυνα και μακροχρόνια». Τη θέση αυτή πήρε χτες η ηγεσία του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών (ΣΕΒ) ανακαλώντας στην τάξη τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας Γ. Παπαντωνίου ο οποίος για προεκλογικούς λόγους άφησε να εννοηθεί ότι με το μεγάλο πακέτο για το ασφαλιστικό δε θα θιγούν κεκτημένα ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων. Ο πρόεδρος του ΣΕΒ κάλεσε την κυβέρνηση να μην αιφνιδιάσει με τις αποφάσεις της, ενώ ο αντιπρόεδρος του ΣΕΒ Ν. Αναλυτής , σχολιάζοντας ουσιαστικά την εκτίμηση του Γ. Παπαντωνίου ότι η κατάσταση του ασφαλιστικού συστήματος έχει βελτιωθεί από το 1995, «εξήγησε» με νόημα ότι την πορεία του ασφαλιστικού πρέπει κανείς να την εξετάζει σε ένα φάσμα εικοσιπενταετίας και όχι συγκρίνοντας μια χρονιά με μια άλλη.

Από τις θέσεις που έχει διατυπώσει κατά καιρούς και όσα ειπώθηκαν στη χτεσινή συνέντευξη, η ηγεσία του ΣΕΒ δεν έκρυψε τις προτιμήσεις της και- ούτε λίγο ούτε πολύ - κάλεσε την κυβέρνηση να εφαρμόσει το ασφαλιστικό σύστημα της Χούντας του Πινοτσέτ στη Χιλή και της συντηρητικής κυβέρνησης του Κάρλος Μένεν στην Αργεντινή. Δεν παρέλειψαν μάλιστα να θέσουν ακόμη και ζήτημα επανεξέτασης της ασφάλισης των αλλοδαπών εργαζομένων.

Το προεδρείο του ΣΕΒ επανέλαβε τη βεβαιότητα ότι η χώρα θα μπει στην ΟΝΕ. Σε ό,τι αφορά τις επενδύσεις πολυεθνικών στην Ελλάδα, ο πρόεδρος του ΣΕΒ Ι. Στράτος υποστήριξε ότι το κλίμα θα είναι ευνοϊκότερο από την ώρα που θα γίνει η ένταξη στην ΟΝΕ «υπό την προϋπόθεση ότι θα ληφθούν τα μέτρα που θα βοηθήσουν στην πραγματική σύγκλιση».

Αναφορικά με τις τιμές των καυσίμων, ο Ι. Στράτος είπε ότι οι μεγάλες αυξήσεις του τελευταίου διαστήματος επιβαρύνουν κυρίως τη χημική βιομηχανία και τις μεταφορές. Ο ίδιος άδραξε την ευκαιρία να επαναλάβει την αξίωση των βιομηχάνων για μείωση της φορολογίας των καυσίμων για τις επιχειρήσεις τους.

Σχετικά με τον πληθωρισμό, ο πρόεδρος του ΣΕΒ επιβράβευσε τα αποτελέσματα των αντιλαϊκών κατευθύνσεων του Μάαστριχτ που με ευλάβεια εφάρμοσαν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, πρόσθεσε όμως ότι παραμένει οξύ το πρόβλημα της ανεργίας.

Τέλος, οι εκπρόσωποι του ΣΕΒ σχετικά με την προεκλογική παροχολογία συνέστησαν στα δύο μεγάλα κόμματα να μην προχωρήσουν σε προεκλογικές υποσχέσεις και δεσμεύσεις που «δεν είναι προς όφελος της οικονομίας μετά τις εκλογές».

Το ΕΒΕΑ αξιώνει από τώρα δεσμεύσεις

Πιο προωθημένες και περισσότερο προκλητικές, σε σχέση με αυτές της ηγεσίας του ΣΕΒ, είναι οι θέσεις που διατύπωσε ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθήνας (ΕΒΕΑ) Γ. Παπαθανασίου. Απηχώντας τις θέσεις και απόψεις των μεγαλεμπόρων και μεγαλοβιομηχάνων, ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ καλεί με επιστολή του τον πρωθυπουργό και τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων να δεσμευτούν από τώρα - πριν τις εκλογές - ότι μετά τις εκλογές θα προχωρήσουν με τόλμη στη λήψη «πακέτου» νέων αντιλαϊκών μέτρων που θεωρούνται... αναγκαία «για τη βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος», όπως το ασφαλιστικό - συνταξιοδοτικό, οι ιδιωτικοποιήσεις, η μείωση της φορολογίας κλπ. Ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ καλεί συγκεκριμένα τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων να τοποθετηθούν «με τρόπο σαφή και δεσμευτικό σε μια σειρά ζητήματα» για το αν στηρίζουν τα αιτήματα - αξιώσεις της ηγεσίας των εμποροβιομηχάνων, που οι ίδιοι διατυπώνουν σαν «ολοκληρωμένο πακέτο μέτρων για να βελτιωθεί το περιβάλλον δράσης των επιχειρηματιών». Μεταξύ άλλων οι εμποροβιομήχανοι απαιτούν:

α) Τη μείωση του μεγέθους του δημόσιου τομέα και του συνολικού βάρους της φορολογίας με τολμηρές πολιτικές αποφάσεις στην κατεύθυνση περιορισμού της κρατικής επιχειρηματικής δραστηριότητας, κατάργηση των διοικητικών και νομοθετικών ρυθμίσεων,μείωση της φορολογίας κλπ.

β) Την αναδιαμόρφωση των δημόσιων δαπανών και του δημόσιου χρέους, μέσω της ιδιωτικοποίησης δημόσιων επιχειρήσεων, μειώσεις των κρατικών επιδοτήσεων (σ.σ. για κοινωνικούς σκοπούς) και αυξήσεις των δαπανών για δημόσιες υποδομές. Φτάνουν στο σημείο, να προτείνουν ακόμη και ιδιωτικοποίηση των κρατικών νοσοκομείων, με πρόσχημα τον περιορισμό της... σπατάλης του δημόσιου χρήματος.

γ) Την «αντιμετώπιση του ασφαλιστικού» με την πλήρη ανατροπή των μέχρι σήμερα κοινωνικοασφαλιστικών κατακτήσεων των εργαζομένων. Στα πλαίσια αυτά, αξιώνουν μέτρα για τη μείωση των μελλοντικών υποχρεώσεων (σ.σ. του κράτους μέσω του προϋπολογισμού) για συντάξεις, την επέκταση της χρήσης παράλληλων συνταξιοδοτικών προγραμμάτων και την αύξηση της ιδιωτικής παροχής υπηρεσιών του δημόσιου τομέα. Στο θέμα αυτό, μέμφονται τις ηγεσίες των πολιτικών κομμάτων ότι μέχρι σήμερα έδειξαν ατολμία στη λήψη των... επώδυνων πολιτικών αποφάσεων για το θέμα του ασφαλιστικού.

δ) Την αλλαγή της φορολογικής πολιτικής, με τη μείωση της φορολογίας στα κέρδη των επιχειρήσεων και την αύξηση των φορολογικών απαλλαγών και άλλων προνομίων.

ε) Τη «σύνδεση της εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας, με την κατάρτιση και επανακατάρτιση των εργαζομένων (...) ώστε να είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν αλλαγές στην αγορά εργασίας και το εργασιακό περιβάλλον». Με απλά λόγια, ζητούν μέτρα ώστε η παρεχόμενη δημόσια Παιδεία να εξασφαλίζει εξειδικευμένη φτηνή εργατική δύναμη στους μεγαλοεπιχειρηματίες.

Και σαν επίλογο, ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ, καλεί τους αρχηγούς των κομμάτων να τοποθετηθούν στις παραπάνω - και όχι μόνο - αξιώσεις των εμποροβιομηχάνων, «να παρουσιάσουν συγκεκριμένες δεσμεύσεις και προτάσεις για τη μετα - ΟΝΕ εποχή» με το επιχείρημα πως «η μόνη δύναμη που μπορεί να σταματήσει τις μεταρρυθμίσεις, είναι η έγκρισή τους από το εκλογικό σώμα».

Στις 9 Μάρτη η αίτηση ένταξης στην ΟΝΕ

Στις 9 Μάρτη θα κατατεθεί από την ελληνική κυβέρνηση ο φάκελος ένταξης της Ελλάδας στην ΟΝΕ, σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Εθνικής Οικονομίας. Ο τελευταίος επισκέφτηκε χτες τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κ. Στεφανόπουλο, προκειμένου να τον ενημερώσει για τις επαφές που πραγματοποίησε στο Λονδίνο με τραπεζικούς παράγοντες, καθώς επίσης και στις Βρυξέλλες, όπου μίλησε για την πορεία της οικονομίας.

Ο Γ. Παπαντωνίου ενημέρωσε επίσης τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και για την πορεία της ενταξιακής διαδικασίας προς την ΟΝΕ. Σύμφωνα με τις δηλώσεις του υπουργού, η αίτηση ένταξης θα συνοδευτεί με δύο επιστολές προς τον αρμόδιο επίτροπο της Ευρωπαϊκής Ενωσης και προς τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ