ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 26 Φλεβάρη 2000
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
«ΕΡΙΟΫΦΑΝΤΟΥΡΓΙΚΗ»
Ολα στην «ιδιωτική πρωτοβουλία»

Προκλητικός ο υφυπουργός Εργασίας απέναντι στους  εργαζόμενους, που ζητούν επαναλειτουργία και τα δεδουλευμένα τους 

Οι εργαζόμενοι έξω από το αστυνομοκρατούμενο υπουργείο
Οι εργαζόμενοι έξω από το αστυνομοκρατούμενο υπουργείο
«Θέλουμε δουλιά και όχι ανεργία», διαδήλωσαν χτες οι εργαζόμενοι της «Εριοϋφαντουργικής» (πρώην ΒΕΛΚΑ) του Δ. Χατζή, που από την Τιθορέα κατέβηκαν στην Αθήνα και συγκεντρώθηκαν μπροστά στο αστυνομοκρατούμενο υπουργείο Εργασίας. Ωστόσο, ο υφυπουργός Εργασίας Χρ. Πρωτόπαππας δήλωσε αδυναμία παρέμβασης για να λειτουργήσει το εργοστάσιο και να πληρωθούν τα δεδουλευμένα τους, επειδή είναι στα χέρια της «ιδιωτικής πρωτοβουλίας». Ομως, πριν ένα χρόνο, ήταν η κυβέρνηση που ρύθμισε τα χρέη 7 δισ. δρχ. του Δ. Χατζή προς το δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία, χαρίζοντάς του, το 65% αυτών των χρεών.

«Στους απατεώνες χαρίζουν τα λεφτά και στους εργάτες πλέον δε δίνουν δουλιά», βροντοφώναξαν εργάτες, εργάτριες μαζί με τα παιδιά τους, και απαίτησαν να «δώσει λύση τώρα η κυβέρνηση».

Ο Ν. Μπαρμπέρης, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων ΒΕΛΚΑ, αμέσως μετά τη συνάντηση με τον υφυπουργό, απευθυνόμενος στους διαδηλωτές, τόνισε: «Θέσαμε στον υφυπουργό τα αιτήματά μας για επαναλειτουργία του εργοστασίου και καταβολή των δεδουλευμένων μας. Ο υφυπουργός ήρθε σε επικοινωνία με τον Χατζή, ο οποίος ήταν ανένδοτος. Είπε πως θα δώσει το 10% των δεδουλευμένων που οφείλει και τα υπόλοιπα μετά. Αρνηθήκαμε. Ο υφυπουργός, μας είπε ότι το μόνο που μπορεί να κάνει είναι να μας βάλει στο Ταμείο αφερεγγυότητας, που, ούτως ή άλλως, δικαιούμαστε από το νόμο. Η κυβέρνηση έχει την ευθύνη, γιατί δε μας έλυσε κανένα πρόβλημα. Εμείς θα συνεχίσουμε τις κινητοποιήσεις μέχρι να δικαιωθούμε».

Την προκλητική στάση του υφυπουργού στηλίτευσε ο Δ. Θεοδώρου, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κλάδων Ενδυσης, επισημαίνοντας: «Τα αποτελέσματα της πολιτικής των ιδιωτικοποιήσεων, τα βιώνουν με τραγικό τρόπο και οι εργαζόμενοι της ΒΕΛΚΑ. Η επιχείρηση πουλήθηκε στον ιδιώτη, με την υπόσχεση ότι θα δουλέψουμε. Θέσαμε στον υφυπουργό αυτό το ζήτημα και του είπαμε να πάρει η κυβέρνηση τις ευθύνες της και να δώσει πολιτική λύση. Η απάντηση του υπουργού ήταν: "Δείτε τι θα κάνετε εσείς με τον Κωστόπουλο". Αυτή ήταν η απάντηση του υπουργού προς τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας. Είναι αισχρή αυτή η στάση. Δεν μπορεί να προκαλεί έτσι τους εργάτες».

Η λέξη οργή δεν μπορεί να εκφράσει πλήρως τη συναισθηματική κατάσταση των 185 εργαζομένων της ΒΕΛΚΑ, που δυόμισι χρόνια τώρα ούτε δουλιά έχουν, ούτε καν έχουν πάρει τις απολύσεις για να δικαιούνται τουλάχιστον επίδομα ανεργίας. Στην περιοχή της Ελάτειας δεν υπάρχουν άλλα εργοστάσια, είναι το μοναδικό και η κατάσταση είναι δραματική.

«Δούλευα 18 χρόνια στο εργοστάσιο, από μικρό παιδί. Ποτέ δε μας πλήρωνε κανονικά ο Χατζής, πάντα καθυστερούμενα. Πριν το κλείσει το εργοστάσιο, μας χρώσταγε έξι μισθούς. Οι περισσότεροι που δούλευαν στο εργοστάσιο ήταν ανδρόγυνα και έχουν μείνει και οι δυο στο δρόμο», θα μας πει η Μαρία και δίπλα της, η Εφη, θα συμπληρώσει: «Και εγώ δούλευα 10 χρόνια εκεί και ο άνδρας μου 23 ολόκληρα χρόνια. Είναι 41 ετών, ούτε δουλιά μπορεί να βρει, χάνει και τη σύνταξη. Ηταν ισχυρό το σοκ και έπαθε κατάθλιψη. Δεν έχουμε καν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και τα φάρμακα του άντρα μου είναι ακριβά. Εχω και δυο παιδιά. Η κυβέρνηση, μας είπε να μείνουμε στα χωριά. Ας πάρει και αυτή τις ευθύνες της».

Η Ευαγγελία δούλευε κι αυτή μαζί με τον άνδρα της στο εργοστάσιο: «Δούλευα 17 χρόνια εγώ και 20 χρόνια ο σύζυγος. Εχω τρία παιδιά, πώς θα τα ζήσω; Στην επαρχία δεν υπάρχει δουλιά. Μόνο αγροτική παραγωγή, καπνά και βαμβάκι. Ομως και εκεί δεν μπορούμε να βρούμε εύκολα δουλιά, γιατί παίρνουν ξένους που είναι φθηνοί».

Πλημμυρισμένη αγανάκτηση, η Λίτσα Ρεζέ θα μας πει: «Μετά από 22 χρόνια δουλιάς και είμαι άνεργη, με δυο παιδιά. Ολο αυτό το διάστημα που είναι κλειστό το εργοστάσιο, οι βουλευτές της περιοχής δεν έδιναν σημασία, αδιαφορούσαν. Τώρα, που ήρθε η ώρα της ψήφου, μας θυμήθηκαν. Μας παίρνουν και τηλέφωνο, γιατί θέλουν - λέει - να μας γνωρίσουν, να δουν το πρόβλημα. Νομίζουν ότι μπορούν να μας κοροϊδέψουν, αλλά δεν τα καταφέρνουν».


Ντ. Ν.

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟΥ - ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ
Αναγκαία η αλλαγή συσχετισμών

Αγώνες και συντονισμός ενάντια στην εργοδοτική ασυδοσία και τα μέτρα  της κυβέρνησης, η πρόταση της ΔΑΣ

Την ανάγκη αλλαγής των συσχετισμών δυνάμεων, της ανάπτυξης αγώνων και του συντονισμού των σωματείων, ενάντια στην ασυδοσία των εργοδοτών και της κυβέρνησης, σε αντίθεση με τη συμβιβαστική και συναινετική στάση της πλειοψηφίας της διοίκησης της Ομοσπονδίας Επισιτισμού - Τουρισμού, προβάλλει η «Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία» (ΔΑΣ) μπροστά στο 34ο Εκλογοαπολογιστικό Συνέδριο του κλάδου, που θα γίνει τη Δευτέρα και Τρίτη 28 και 29 Φλεβάρη στην Αθήνα.

Η ΔΑΣ, μέσα από την πρότασή της για την υπογραφή των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων εργασίας , έχει θέσει συγκεκριμένο πλαίσιο αιτημάτων, που εκτός από την ουσιαστική αύξηση των αποδοχών των ξενοδοχοϋπαλλήλων, προβάλλει και την ανάγκη μείωσης των ειδικοτήτων στην κατεύθυνση βελτίωσης των μισθών, ιδιαίτερα των χαμηλόμισθων εργαζομένων. Οσον αφορά, τα θεσμικά αιτήματα, η ΔΑΣ μεταξύ άλλων ζητά τη θεσμοθέτηση 35ωρου - 5ήμερου - 7ωρου, με αύξηση αποδοχών, πλήρη ασφαλιστικά δικαιώματα και κατάργηση της μερικής απασχόλησης. Επίσης, η ΔΑΣ απέναντι στη συμβιβαστική στάση της πλειοψηφίας της διοίκησης της Ομοσπονδίας, προτάσσει την αναγκαιότητα αλλαγής του συσχετισμού δυνάμεων σε κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο.

Η πλειοψηφία της Διοίκησης της Ομοσπονδίας, από την πλευρά της, τα δύο χρόνια που έχουν περάσει από το προηγούμενο συνέδριο, έχει επιλέξει το δρόμο της συναίνεσης, παρά τις αρνητικές αλλαγές που γίνονται σε βάρος των εργαζομένων στο χώρο του Επισιτισμού και του Τουρισμού, ενώ το μόνο που προτείνει στους εργαζόμενους, είναι ο «ρεαλισμός» του διαλόγου. Χαρακτηριστικό είναι ότι και τις πέντε συλλογικές συμβάσεις εργασίας που υπογράφει τις παρέπεμψε στον Οργανισμό Μεσολάβησης και Διαιτησίας (ΟΜΕΔ). Ακολουθώντας την πολιτική της ΓΣΕΕ, αντιμετώπισε τα προβλήματα με παθητικότητα χωρίς πρόθεση και διάθεση για σύγκρουση, αλλά μέσα από το «διάλογο» και την εργασιακή «ειρήνη», που συνεχώς επικαλείται.

Ο γραμματέας της Ομοσπονδίας Χ. Κατσώτης, τόνισε στο «Ρ»: «Το συνέδριο είναι μια ευκαιρία για τα σωματεία να κρίνουν πολύ αυστηρά την πολιτική της πλειοψηφίας της διοίκησης της Ομοσπονδίας και να κάνουν πρόγραμμα δράσης για την επόμενη περίοδο. Τα προβλήματα είναι πάρα πολλά και τον επόμενο καιρό θα αυξηθούν. Η πλειοψηφία της διοίκησης φαίνεται ότι δε θέλει να τα αντιμετωπίσει. Γι' αυτό τα σωματεία πρέπει να πάρουν πρωτοβουλίες, να συντονιστούν σε τοπικό ή και περιφερειακό επίπεδο, να αναπτύξουν μορφές δράσης που να συσπειρώνουν τους εργαζόμενους και να προωθούν λύσεις σε οξυμένα προβλήματα».

ΜΕΤΡΟ
Αγώνας ενάντια στις απολύσεις

Ενάντια στις απολύσεις και στο προωθούμενο κλείσιμο του τμήματος ανοξείδωτων μεταλλοκατασκευών του μετρό, αγωνίζονται οι εργαζόμενοι στο χώρο, οι οποίοι πραγματοποίησαν χτες, με καθολική συμμετοχή, 24ωρη απεργία.

Η κατασκευάστρια κοινοπραξία «Ολυμπιακό Μετρό» απέλυσε πριν λίγο καιρό 6 εργαζόμενους, ενώ έχει ανακοινώσει πως την Τρίτη, 29 Φλεβάρη, θα απολύσει άλλους 6 εργαζόμενους από το συγκεκριμένο τμήμα. Το Παράρτημα Εργαζομένων Μετρό του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας έχει καταθέσει υπόμνημα και έχει ζητήσει συνάντηση με την κοινοπραξία, όμως, δεν έχει πάρει απάντηση ακόμα.

Η δικαιολογία που επικαλείται η κοινοπραξία για τις απολύσεις είναι ότι δεν υπάρχει δουλιά για το τμήμα, όμως, αυτό δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, αφού τουλάχιστον σε 4 σταθμούς δεν έχουν καν αρχίσει οι εργασίες μεταλλοκατασκευών. Αλλωστε, ο ίδιος ο υπεύθυνος του τμήματος είχε πει στους συνδικαλιστές πως σχεδιάζεται να δοθεί η δραστηριότητα σε εργολάβο. Οι εργαζόμενοι είναι αποφασισμένοι να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις και την ερχόμενη Δευτέρα θα συνεδριάσει η διοίκηση του Παραρτήματος, προκειμένου να καθορίσει αγωνιστικό πρόγραμμα δράσης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ