ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 2 Απρίλη 2006
Σελ. /32
ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
Με οδηγό και κριτήριο τα μεγάλα λαϊκά προβλήματα

Συνέντευξη με τον Σπύρο Χαλβατζή, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιο δήμαρχο Αθήνας με τη «Συμπαράταξη για την Αθήνα» και τη «Δημοτική Κοινωνική Κίνηση»

Από περιοδεία σε νοσοκομείο
Από περιοδεία σε νοσοκομείο
Με μία ακόμα καμπάνια, την τρίτη κατά σειρά, αυτή τη φορά στο χώρο της Παιδείας (έχει προηγηθεί η καμπάνια στους χώρους της Υγείας και εξελίσσεται η εξόρμηση στους χώρους δουλιάς), οι δυνάμεις που αποφάσισαν να δώσουν τη μάχη των τοπικών εκλογών με πανελλαδική συνεργασία και ενιαία σε νομαρχίες και δήμους (ΚΚΕ, ΔΗΚΚΙ, Παρέμβαση Αριστερών Πολιτών, Κομμουνιστική Ανανέωση) αναπτύσσουν τη δραστηριότητά τους με κέντρο αναφοράς τα μεγάλα προβλήματα που βασανίζουν τα λαϊκά στρώματα. Από τις σελίδες του «Ρ» έχουμε παρουσιάσει ήδη αρκετά στοιχεία για τα χαρακτηριστικά αυτής της συνεργασίας. Για σήμερα επιλέξαμε μια συζήτηση με τον Σπύρο Χαλβατζή, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, ο οποίος θα είναι και ο κοινός υποψήφιος δήμαρχος για την Αθήνα, της ήδη εκπροσωπούμενης στο Δημοτικό Συμβούλιο «Συμπαράταξης για την Αθήνα» και της «Δημοτικής Κοινωνικής Κίνησης». Ζητήσαμε να έχουμε απαντήσεις περισσότερο για τα κριτήρια ψήφου, για τις θέσεις των άλλων δυνάμεων και το χαρακτήρα της αυτοδιοίκησης σήμερα. Παραθέτουμε τα σχετικά αποσπάσματα:

-- Με δεδομένα τα σχεδόν 4 χρόνια δημοτικός σύμβουλος στην Αθήνα κι άλλα 8 νομαρχιακός σύμβουλος, ποιο είναι το βασικό κριτήριο που χρησιμοποιείτε για την ανάλυση που κάνετε στην πραγματικότητα;

Από τη συζήτηση με τον Σπύρο Χαλβατζή
Από τη συζήτηση με τον Σπύρο Χαλβατζή
-- Ο τρόπος που κρίνουμε τα πράγματα και στο Δήμο της Αθήνας ξεκινά από την απάντηση στο ερώτημα, «ποιοι είναι αυτοί που θίγονται από την εφαρμοζόμενη αντιλαϊκή πολιτική;». Πολιτική που είναι συνέχεια της πολιτικής του ΠΑΣΟΚ και εφαρμόζεται σήμερα με επιταχυνόμενους και πιο σκληρούς ρυθμούς από τη ΝΔ. Μία πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που υπακούει στη στρατηγική της Λισαβόνας και προωθείται παντού. Αυτή η πολιτική μπορεί να καθυστερεί, μπορεί να αναστέλλεται και, κάποιες φορές, μπορεί κάποια μέτρα της να ακυρώνονται, στο βαθμό που το εργατικό λαϊκό κίνημα δυναμώνει και μάχεται πιο αποτελεσματικά. Αυτή η πολιτική, λοιπόν, πλήττει εργάτες, εργαζόμενους, αυτοαπασχολούμενους, κυρίως τους νέους και τις γυναίκες.

Σ' αυτό το πλαίσιο λειτουργεί και το Δημοτικό Συμβούλιο της Αθήνας. Καλείται να αντιμετωπίσει πάρα πολλά προβλήματα, από μικρά, καθημερινά, μέχρι γενικά πολιτικά ζητήματα. Σ' αυτά και κρίνεται. Για παράδειγμα: Τα τελευταία χρόνια έχουν προσληφθεί εκατοντάδες εργαζόμενοι με ελαστικές σχέσεις εργασίας. Αυτό, λοιπόν, είναι σημείο σύγκρουσης με την κυρίαρχη πολιτική, με την παράταξη της ΝΔ στη διοίκηση του δήμου, αλλά και με τις άλλες πολιτικές δυνάμεις, τις παρατάξεις που συμφωνούν στο Δημοτικό Συμβούλιο.

-- Κρίνεται, δηλαδή, το «ποιος κερδίζει - ποιος χάνει» από τις αποφάσεις;

-- Ναι, μέχρι τώρα έχασαν και χάνουν οι εργαζόμενοι: Υποχρεώνονται να πληρώνουν υψηλά τέλη και φόρους σε διάφορες υπηρεσίες του δήμου. Πληρώνουν για τροφεία στους παιδικούς σταθμούς. Υπηρεσίες και παροχές που έπρεπε να παρέχονται δωρεάν στους εργαζόμενους, για τους παιδικούς σταθμούς, τον πολιτισμό, τον αθλητισμό και για άλλες δράσεις κοινωνικού χαρακτήρα, υποχρεώνονται να τις πληρώνουν ανταποδοτικά. Η ανταποδοτικότητα είναι κυρίαρχο στοιχείο στη λειτουργία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και του Δήμου της Αθήνας.

-- Τι θεωρείτε κεντρικό ζήτημα στη σημερινή Αυτοδιοίκηση;

-- Η Τοπική Αυτοδιοίκηση - το έχουμε πει πολλές φορές, ας το ξαναπούμε και σήμερα -είναι θεσμός του κράτους. Μηχανισμός του κράτους. Δε φεύγει από τα όρια του αστικού συστήματος. Τα τελευταία χρόνια έχει μετατραπεί σε πολύ ισχυρό μοχλό για την προώθηση και εφαρμογή της αντεργατικής, αντιλαϊκής πολιτικής σήμερα της ΝΔ, χτες του ΠΑΣΟΚ.

Το κύριο ζήτημα, λοιπόν, είναι ο προσανατολισμός στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση σήμερα προσανατολίζεται και περνάει, πιο ανώδυνα, τις κυβερνητικές πολιτικές. Οι θεωρίες οι οποίες αναπτύσσονταν πριν 20-25 χρόνια, ότι υπάρχουν «σοσιαλιστικές» νησίδες, έχουν κονιορτοποιηθεί. Αυτές τις θεωρίες τις ανέπτυσσε το ΠΑΣΟΚ. Σήμερα η Τοπική Αυτοδιοίκηση, στο σύνολό της, από το Δήμο της Αθήνας, μέχρι τον πιο μικρό καποδιστριακό δήμο, εφαρμόζει πολιτικές αντιλαϊκές. Οι άλλες πολιτικές δυνάμεις θέλουν να κρύψουν αυτήν την πραγματικότητα, και συχνά κάνουν λόγο για λύση προβλημάτων μέσα από την ΤΑ, χωρίς τη λαϊκή κινητοποίηση. Χωρίς αντίσταση, χωρίς σύγκρουση με αυτές τις πολιτικές, κανένα πρόβλημα δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί.

-- Ποια στοιχεία χρησιμοποιείτε ως κριτήρια ψήφου;

-- Ξεκινάμε από το γεγονός ότι κάθε απόφαση του δήμου έχει επιπτώσεις στη ζωή των εργαζομένων. Οι εργαζόμενοι θα πρέπει με κριτήριο τις επιπτώσεις στη ζωή τους να αξιολογήσουν και να κρίνουν όλες τις πολιτικές δυνάμεις και τους υποψήφιους τους οποίους θα στηρίξουν όλα τα κόμματα.

Το ότι η ΤΑ έχει μετατραπεί σε επιχείρηση, λειτουργεί με ανταποδοτικότητα, προώθησε και ήταν η αιχμή του δόρατος για να εφαρμοστούν οι ελαστικές σχέσεις εργασίας. Δηλαδή, το ότι δίνουν μισή δουλιά, μισή αμοιβή για μισή ζωή, πρέπει να είναι ένα κριτήριο των εργαζομένων, του λαού, ο οποίος θα πάει να ψηφίσει.

Να κριθούν γιατί προωθούν - δεν την έχουν εφαρμόσει ακόμα - την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων - τα ονομάζουν μη κρατικά και παίζουν με τις λέξεις. Γιατί θέλουν να διαχειριστούν θέματα της Υγείας, ακόμα και νοσοκομεία. Σκέφτονται ό,τι μπορούν να λειτουργήσουν οι Τοπικές Αυτοδιοικήσεις.

Ο νόμος των Συμπράξεων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα δεν προσδιορίζει μόνο τη συνεργασία του δημόσιου με τον ιδιωτικό τομέα για να γίνουν δρόμοι, γιοφύρια, λιμάνια και αεροδρόμια, αλλά αφορά και σε συγκεκριμένες υπηρεσίες που θα τις εκμεταλλεύονται οι ιδιώτες και στην ΤΑ.

Θέλουν να διασπάσουν τον ενιαίο χαρακτήρα της δημόσιας Παιδείας και της δημόσιας Υγείας. Οταν εμείς μιλάμε για τη δημόσια Υγεία δεν εννοούμε τη σημερινή κατάσταση. Μιλάμε για την ανάγκη της ουσιαστικής αναβάθμισης, του εκσυγχρονισμού, της υψηλής ποιότητας Υγείας που πρέπει να παρέχεται δωρεάν σε όλο το λαό. Επιδίωξη και των κυρίαρχων δυνάμεων στην ΤΑ είναι να διασπαστεί ο ενιαίος χαρακτήρας. Οταν μιλάμε για τη δημόσια Παιδεία, δεν εννοούμε τη σημερινή κατάσταση. Εννοούμε μια Παιδεία η οποία θα βρίσκεται στην υπηρεσία του λαού. Και σήμερα η ΤΑ συμβάλλει στην υποβάθμιση και, πολλές φορές, δικαιολογεί ή είναι η «νοσοκόμα» του συστήματος.

-- Σε ποιο σημείο βρίσκεται σήμερα η πρόσδεση της Αυτοδιοίκησης στην ΕΕ;

-- Το τελευταίο διάστημα με το νέο Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων κωδικοποιείται η νομοθεσία που θέλουν να προωθήσουν για την πλήρη ενσωμάτωση και της ΤΑ στις ευρωενωσιακές συνθήκες. Είναι χαρακτηριστικό - διατυπώνεται με σαφήνεια - ότι κάθε δράση, κάθε απόφαση της ΤΑ πρέπει να είναι συμβατή όχι απλά με το εθνικό δίκαιο, αλλά και με τους κανόνες και επιλογές της ΕΕ. Για παράδειγμα, δηλαδή, δεν είναι επιλέξιμο έργο από την ΕΕ η κατασκευή ενός βρεφονηπιακού σταθμού, ή ενός γηπέδου σε μια γειτονιά της Αθήνας, σε μια εργατογειτονιά. Ομως, είναι επιλέξιμο ένα γήπεδο γκολφ και χρηματοδοτείται πλουσιοπάροχα σε πολυτελείς ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις.

-- Πώς κρίνετε τη στάση των άλλων δυνάμεων;

-- Η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΝ, στα όργανα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, στην Κεντρική Ενωση Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας, στην Ενωση Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδας, στην Τοπική Ενωση Δήμων και Κοινοτήτων Νομού Αττικής, έχουν συγκεκριμένες θέσεις. Προωθούν αντεργατικές αντιλαϊκές πολιτικές. Μπορεί να έχει λίγες δυνάμεις ο ΣΥΝ, ωστόσο με αυτές τις δυνάμεις του στηρίζει την κυρίαρχη πολιτική. Την πολιτική της ΕΕ, η οποία συναποφασίζεται και με τη συμμετοχή των ελληνικών κυβερνήσεων. Χτες του ΠΑΣΟΚ, σήμερα της ΝΔ. Οπου ασκεί εξουσία ο ΣΥΝ, αυτή την πολιτική εφαρμόζει.

Πάρτε την περίπτωση της Δημοτικής Αστυνομίας. Εμείς ήμασταν και είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι. Θεωρούμε ότι δεν πρέπει να υπάρχει Δημοτική Αστυνομία, αλλά μια υπηρεσία η οποία θα επιλαμβάνεται της εφαρμογής των αποφάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου. Εφτιαξαν μια Δημοτική Αστυνομία, η οποία στη λειτουργία, στη συγκρότηση, στη διαπαιδαγώγηση, στην εκπαίδευσή της κινείται σαν ένας συμπληρωματικός μηχανισμός των κατασταλτικών δυνάμεων. Και έκαναν ένα βήμα ακόμα τελευταία. Συγκρότησαν τα Συμβούλια Πρόληψης Παραβατικότητας. Σε κάθε ένα από τα επτά Διαμερίσματα που έχει η Αθήνα υπάρχει ένα συμβούλιο από «ευυπόληπτους» πολίτες, οι οποίοι θα παρακολουθούν, θα ελέγχουν, θα συνεργάζονται με τα τοπικά αστυνομικά τμήματα. Ναι, είναι ένας μηχανισμός κατάδοσης, ένας χαφιέδικος μηχανισμός. Σε αυτά τα Τοπικά Συμβούλια Πρόληψης της Παραβατικότητας, που αποφασίστηκαν από το Δημοτικό Συμβούλιο της Αθήνας, συμμετέχουν οι δυνάμεις από όλες τις άλλες παρατάξεις, της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ, του Δημαρά και του ΣΥΝ. Συμμετέχουν όλοι. Μόνο η «Συμπαράταξη για την Αθήνα» κατήγγειλε και δε συμμετέχει.

-- Γιατί θα πρέπει να σας ψηφίσουν οι δημότες; Σε ποιους απευθύνεστε;

-- Στο χώρο της Αυτοδιοίκησης υπάρχουν πολλά, πάρα πολλά λαϊκά προβλήματα. Βλέπουμε, λοιπόν, και τους δήμους σαν πεδία πάλης. Θέλουμε και εκεί μέσα να αναπτυχθεί διεκδικητικό κίνημα για την κατοχύρωση και ανάπτυξη των δικαιωμάτων της εργατικής τάξης, των εργαζομένων, του λαού, σε όλα τα επίπεδα.

Και θέλουμε με όρους κινήματος να φτάσουμε στις δημοτικές εκλογές. Θα βοηθήσει αυτό όχι μόνο στην ανάπτυξη του κινήματος, αλλά για να αρχίζει να περνάει και μέσα από το χώρο της ΤΑ μια άλλη αντίληψη. Για έναν άλλο ρόλο, για ένα άλλο περιεχόμενο. Μέσα από την ανάπτυξη του κινήματος μπορεί να προκύψουν, όπως λέμε, και νέοι λαϊκοί θεσμοί. Δε λέμε ότι αυτοί οι θεσμοί, που υπάρχουν, θα μετεξελιχθούν.

Εμείς συζητάμε για την ανάπτυξη του εργατικού- λαϊκού κινήματος έτσι ώστε να διαμορφώνονται οι νέοι λαϊκοί θεσμοί, οι οποίοι θα είναι αποτέλεσμα βαθύτερων ριζικών αλλαγών, οι οποίες θα προωθηθούν όχι στο χώρο της ΤΑ αλλά γενικότερα, πρώτα πρώτα στο εργατικό κίνημα, μέχρι το επίπεδο της εξουσίας.

Κάλεσμα σε όλους όσοι πλήττονται από αυτή την πολιτική

Με αυτή τη λογική απευθύνουμε κάλεσμα για απεγκλωβισμό από τις δυνάμεις οι οποίες ευθύνονται για τα σημερινά προβλήματα. Από εκεί που ξεκινήσαμε: Ποιοι πλήττονται από την εφαρμοζόμενη πολιτική; Οι εργάτες, οι άνεργοι, τα μικρομεσαία στρώματα, οι αυτοαπασχολούμενοι, οι γυναίκες, η εργαζόμενη διανόηση. Αυτοί, λοιπόν, που πλήττονται, έχουν κάθε συμφέρον, ανεξάρτητα από το τι ψήφιζαν μέχρι χτες, να απεγκλωβιστούν από τις πολιτικές της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ, αλλά και από τον ΣΥΝ. Να ενισχύσουν την κομμουνιστική, ριζοσπαστική, αγωνιστική αντίληψη και στο χώρο της Αυτοδιοίκησης.

Οσο περισσότεροι τέτοιοι δήμαρχοι, δημοτικοί, νομαρχιακοί σύμβουλοι εκλεγούν, τόσο περισσότερα στηρίγματα θα έχει το λαϊκό κίνημα στη διεκδίκηση, στην απαίτησή του για φιλολαϊκά μέτρα.

Να κριθούν όλοι για το σύνολο της πολιτικής τους

Ζητάμε να κριθούν όλοι για όλα. Παράδειγμα, πρέπει να καταδικαστούν το ΠΑΣΟΚ, η ΝΔ και ο ΣΥΝ όχι μόνο για τη στάση τους στα ζητήματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αλλά και στα ζητήματα του πολέμου και της ειρήνης. Εμείς συζητάμε στην προεκλογική περίοδο γι' αυτά τα ζητήματα. Σήμερα, λόγου χάρη, υπάρχουν ελληνικές στρατιωτικές δυνάμεις στο Αφγανιστάν, στο Ιράκ, στη Σομαλία, στα Βαλκάνια, σε άλλες περιοχές του κόσμου. Αυτές οι δυνάμεις τι υπηρετούν; Υπηρετούν τα συμφέροντα της ΕΕ, των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ. Τα συμφέροντα των πολυεθνικών. Ενα θέμα είναι ότι συμμετέχουν αυτές οι ελληνικές στρατιωτικές δυνάμεις στην κατάπνιξη των λαών, στη δολοφονία τους, στην καταστροφή της υποδομής τους, κλπ. Αυτές οι δυνάμεις παίζουν αυτόν ακριβώς το ρόλο στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους. Και αυτοί οι ιμπεριαλιστικοί πόλεμοι γίνονται όχι μόνο με σύμφωνη γνώμη, αλλά με αποφάσεις που έχει πάρει η προηγούμενη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και η σημερινή της ΝΔ. Εμείς είμαστε η μόνη πολιτική δύναμη που λέμε να γυρίσουν πίσω όλες οι ελληνικές στρατιωτικές δυνάμεις, που βρίσκονται έξω από τα ελληνικά σύνορα.

Είμαστε η δύναμη εκείνη η οποία λέμε να μην υπάρχει ιδιωτική, επιχειρηματική δραστηριότητα στον τομέα της Υγείας. Είμαστε η μόνη δύναμη που αντιπαλεύουμε και λέμε να μην υπάρχει ιδιωτική εκπαίδευση. Είμαστε η δύναμη εκείνη που λέει να μην υπάρχουν ελαστικές σχέσεις εργασίας. Να είναι μόνιμες και σταθερές οι σχέσεις εργασίας.

-- Σε όσους, λοιπόν, μιλάνε για τις σχέσεις τους με τα κινήματα, εσείς απαντάτε ότι εδώ είναι το κίνημα, στην καθημερινότητα, στα πραγματικά προβλήματα;

-- Ακριβώς. Γι' αυτό το λόγο θέλουμε να φτάσουμε στις εκλογές με όρους μαζικού λαϊκού κινήματος. Με πάλη, με οργάνωση, με διεκδίκηση.

-- Πώς σχεδιάζετε την εκλογική μάχη;

-- Ολες τις περιοδείες μας τις συνδέουμε αυτή την περίοδο με τους εργατικούς λαϊκούς αγώνες. Καλούμε συνεχώς σε εγρήγορση, σε κινητοποίηση, σε διεκδίκηση. Μπροστά είναι η απεργία για τις Συλλογικές Συμβάσεις. Πάμε μετά στην πορεία για την Πρωτομαγιά. Οι δυνάμεις μας συντάσσονται, συμπορεύονται με τις ταξικές δυνάμεις του ΠΑΜΕ στο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα. Δρούμε μαζί με τη «Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία». Αγωνιζόμαστε μαζί με όσους μάχονται, με όσους διεκδικούν, με όσους όχι μόνο αντιστέκονται, αλλά και αντεπιτίθενται στην εφαρμοζόμενη αντεργατική και αντιλαϊκή πολιτική. Σ' αυτό υπακούει και ο εκλογικός σχεδιασμός μας.


Θανάσης ΛΕΚΑΤΗΣ

Χαρίζουν το δημόσιο χώρο στο μεγάλο κεφάλαιο

- Πώς αντιμετωπίζετε το θέμα των ελεύθερων χώρων;

- Το θέμα των ελεύθερων χώρων είναι κρίσιμο όχι μόνο για την Αθήνα, αλλά για κάθε πόλη. Εμείς αγωνιστήκαμε για να κερδηθούν ελεύθεροι χώροι για το λαό, για τη νεολαία. Υπάρχουν περιοχές με πολύ πυκνή δόμηση, με υψηλούς συντελεστές, χωρίς πλατείες, χωρίς πάρκα, χωρίς ανάσα. Υπογραμμίζουμε, εδώ και χρόνια, ότι η Αθήνα δε χωράει άλλο τσιμέντο. Και όμως, με αποφάσεις, ή με παραλείψεις της διοίκησης του δήμου, πολλά οικόπεδα που είχαν χαρακτηριστεί ως χώροι πράσινου έχουν αποχαρακτηριστεί και έχουν χτιστεί.

- Μπορεί να μιλάει κανείς για διαχείριση ελεύθερων χώρων σε τέτοια συγκροτήματα, όπως είναι η Αθήνα, όταν δε συνδέει αυτήν τη δουλιά με αυτό που λέμε πολιτική για τη γη;

- Η εμπορευματοποίηση κάθε σπιθαμής γης στην Αθήνα είναι κυρίαρχο πρόβλημα για τις αστικές δυνάμεις και αυτό δεν το κρύβουν. Χαρίζουν τεράστιες εκτάσεις στο μεγάλο κεφάλαιο. Χαρίζουν χώρους, όπου μεγάλες καπιταλιστικές επιχειρήσεις θα εμπορευτούν, θα κατασκευάσουν μεγάλα εμπορικά, πολιτιστικά και άλλα κέντρα, με σκοπό το κέρδος όχι μόνο από την κατασκευή, αλλά και από τη διαχείρισή τους. Το κράτος και ο δήμος της Αθήνας θα ξοδέψουν εκατομμύρια ευρώ, για να δημιουργήσουν τις απαραίτητες υποδομές. Θα διανοιχτούν δρόμοι, θα γίνουν αποχετευτικά και άλλα έργα, θα γίνουν έργα τα οποία θα βοηθήσουν για να εκμεταλλεύονται αυτόν το χώρο μια χούφτα επιχειρηματίες. Εκμεταλλεύονται κάθε μέτρο γης. Οπως εκμεταλλεύονται τους χώρους στάθμευσης.

Εμείς λέμε, ο δημόσιος χώρος δεν πρέπει να ενοικιάζεται, πωλείται, πολύ περισσότερο δεν πρέπει να χαρίζεται. Και όμως, χαρίζεται και σ' αυτό συμφωνούν και η πλειοψηφία της σημερινής δημοτικής αρχής και η παράταξη του ΠΑΣΟΚ και ο κ. Δημαράς.

- Βγαίνει, όμως, ο κ. Μπεχράκης και μιλάει για χιλιάδες θέσεις εργασίας.

- Αυτές οι θέσεις εργασίας από πού θα δημιουργηθούν; Οι μεγάλες επιχειρήσεις, οι οποίες θα δημιουργηθούν εκεί, οπωσδήποτε θα οδηγήσουν σε κλείσιμο πολλών μικρών, μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Αλλά και αυτά τα μεγάλα εμπορικά κέντρα που δημιουργούνται, δυστυχώς, από την αρχή ξεκινάνε με ελαστικές σχέσεις εργασίας, πράγμα πολύ επικίνδυνο και για τις όποιες θέσεις εργασίας δημιουργηθούν εκεί.

Συνδιοικούν

- Πώς σχολιάζετε τα περί «αυτόνομης» καθόδου του ΣΥΝ;

- Στα βασικά κεντρικά ζητήματα, η παράταξη του ΣΥΝ και στο σημερινό δημοτικό συμβούλιο συμφωνούσε. Σε δευτερεύοντα ζητήματα είχε διαφοροποιήσεις. Η πολιτική του ΣΥΝ και στη Νομαρχία της Αθήνας και στο Δήμο της Αθήνας είναι συγκεκριμένη. Δείτε το θέμα του προαστιακού. Εμείς ως «Συμπαράταξη», κάναμε προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας, μαζί με κατοίκους και φορείς της περιοχής και ζητήσαμε να υπογειοποιηθεί ο προαστιακός. Η παράταξη του ΣΥΝ στο Νομαρχιακό Συμβούλιο της Αθήνας υποστήριξε τη μελέτη του ΟΣΕ, να γίνει υπέργειος ο σιδηρόδρομος. Και βγαίνουν τώρα συχνά και κάνουν δηλώσεις για τον προαστιακό. Οταν έπρεπε να τοποθετηθούν, τοποθετήθηκαν αντίθετα με αυτό που θέλει ο λαός της περιοχής. Συχνά έχουν μια φραστική διαφοροποίηση, που δεν είναι τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο από την έκφραση του οπορτουνισμού. Ανάλογα με το ακροατήριο, με τη συγκυρία, με τη χρονική περίοδο, έχουν και ανάλογες τοποθετήσεις. Λόγου χάρη, συνεργάζεται ο ΣΥΝ με το ΠΑΣΟΚ, σε διάφορους δήμους και διάφορες νομαρχίες της χώρας. Συνδιοικεί. Και λέει ότι στα τρία μεγάλα αστικά κέντρα, κατεβαίνει αυτόνομα. Σαν δηλαδή, η πολιτική να έχει διαφορά σε ένα δήμο με 200.000 κατοίκους και σε έναν άλλο δήμο με 300.000 κατοίκους να είναι διαφορετική πολιτική. Η πολιτική είναι ενιαία απ' άκρη εις άκρη. Τα προβλήματα είναι πολιτικά, είναι ίδια από το Σουφλί, μέχρι την Ιεράπετρα. Είναι τα ίδια πολιτικά προβλήματα, που αντιμετωπίζει η εργατική τάξη, η νεολαία, τα λαϊκά στρώματα, οι γυναίκες, όλοι, τέλος πάντων, όσοι πλήττονται από την εφαρμοζόμενη πολιτική.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ