Κυριακή 2 Απρίλη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
Χαρίζουν το δημόσιο χώρο στο μεγάλο κεφάλαιο

- Πώς αντιμετωπίζετε το θέμα των ελεύθερων χώρων;

- Το θέμα των ελεύθερων χώρων είναι κρίσιμο όχι μόνο για την Αθήνα, αλλά για κάθε πόλη. Εμείς αγωνιστήκαμε για να κερδηθούν ελεύθεροι χώροι για το λαό, για τη νεολαία. Υπάρχουν περιοχές με πολύ πυκνή δόμηση, με υψηλούς συντελεστές, χωρίς πλατείες, χωρίς πάρκα, χωρίς ανάσα. Υπογραμμίζουμε, εδώ και χρόνια, ότι η Αθήνα δε χωράει άλλο τσιμέντο. Και όμως, με αποφάσεις, ή με παραλείψεις της διοίκησης του δήμου, πολλά οικόπεδα που είχαν χαρακτηριστεί ως χώροι πράσινου έχουν αποχαρακτηριστεί και έχουν χτιστεί.

- Μπορεί να μιλάει κανείς για διαχείριση ελεύθερων χώρων σε τέτοια συγκροτήματα, όπως είναι η Αθήνα, όταν δε συνδέει αυτήν τη δουλιά με αυτό που λέμε πολιτική για τη γη;

- Η εμπορευματοποίηση κάθε σπιθαμής γης στην Αθήνα είναι κυρίαρχο πρόβλημα για τις αστικές δυνάμεις και αυτό δεν το κρύβουν. Χαρίζουν τεράστιες εκτάσεις στο μεγάλο κεφάλαιο. Χαρίζουν χώρους, όπου μεγάλες καπιταλιστικές επιχειρήσεις θα εμπορευτούν, θα κατασκευάσουν μεγάλα εμπορικά, πολιτιστικά και άλλα κέντρα, με σκοπό το κέρδος όχι μόνο από την κατασκευή, αλλά και από τη διαχείρισή τους. Το κράτος και ο δήμος της Αθήνας θα ξοδέψουν εκατομμύρια ευρώ, για να δημιουργήσουν τις απαραίτητες υποδομές. Θα διανοιχτούν δρόμοι, θα γίνουν αποχετευτικά και άλλα έργα, θα γίνουν έργα τα οποία θα βοηθήσουν για να εκμεταλλεύονται αυτόν το χώρο μια χούφτα επιχειρηματίες. Εκμεταλλεύονται κάθε μέτρο γης. Οπως εκμεταλλεύονται τους χώρους στάθμευσης.

Εμείς λέμε, ο δημόσιος χώρος δεν πρέπει να ενοικιάζεται, πωλείται, πολύ περισσότερο δεν πρέπει να χαρίζεται. Και όμως, χαρίζεται και σ' αυτό συμφωνούν και η πλειοψηφία της σημερινής δημοτικής αρχής και η παράταξη του ΠΑΣΟΚ και ο κ. Δημαράς.

- Βγαίνει, όμως, ο κ. Μπεχράκης και μιλάει για χιλιάδες θέσεις εργασίας.

- Αυτές οι θέσεις εργασίας από πού θα δημιουργηθούν; Οι μεγάλες επιχειρήσεις, οι οποίες θα δημιουργηθούν εκεί, οπωσδήποτε θα οδηγήσουν σε κλείσιμο πολλών μικρών, μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Αλλά και αυτά τα μεγάλα εμπορικά κέντρα που δημιουργούνται, δυστυχώς, από την αρχή ξεκινάνε με ελαστικές σχέσεις εργασίας, πράγμα πολύ επικίνδυνο και για τις όποιες θέσεις εργασίας δημιουργηθούν εκεί.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ