ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 22 Απρίλη 2006 - Κυριακή 23 Απρίλη 2006
Σελ. /32
ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ 2006
ΠΑΜΕ στον κορυφαίο απεργιακό σταθμό

Στις 10 το πρωί, στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης, η συγκέντρωση της Αθήνας. Την ίδια ώρα στο Αγαλμα Βενιζέλου στη Θεσσαλονίκη και στον Πειραιά, στις 10.30 π.μ. στην πλατεία Κοραή

Η κεντρική αφίσα του ΠΑΜΕ για την απεργία και τη συγκέντρωση της Πρωτομαγιάς στην Αθήνα
Η κεντρική αφίσα του ΠΑΜΕ για την απεργία και τη συγκέντρωση της Πρωτομαγιάς στην Αθήνα
Καθώς απομένει μια μόνο εβδομάδα μέχρι την 1η του Μάη, οι ταξικές δυνάμεις, χωρίς ανάπαυλα, δίνουν τη μάχη για την επιτυχία της απεργίας και των απεργιακών συγκεντρώσεων σε όλη τη χώρα. Οι επόμενες μέρες είναι κρίσιμες για την υλοποίηση του προγράμματος εξορμήσεων στους χώρους δουλιάς που έχουν ήδη αποφασίσει τα ταξικά συνδικάτα, οι τοπικές και κλαδικές Γραμματείες του ΠΑΜΕ στις πλατιές Γενικές Συνελεύσεις και τις συσκέψεις που πραγματοποίησαν το προηγούμενο διάστημα και οι οποίες συνεχίζονται τη βδομάδα που έρχεται.

Η απεργιακή συγκέντρωση της Αθήνας ορίστηκε για τις 10 το πρωί στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης (Δημαρχείο). Στη Θεσσαλονίκη, την ίδια ώρα στο Αγαλμα Βενιζέλου και στον Πειραιά, στις 10.30 π.μ. στην πλατεία Κοραή.

Για την καλύτερη προετοιμασία του αγωνιστικού - ταξικού γιορτασμού της Εργατικής Πρωτομαγιάς και της απεργιακής συγκέντρωσης, η Γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ διοργανώνει πλατιά σύσκεψη σωματείων και συνδικαλιστών, την Τετάρτη 26 Απρίλη στις 7 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης.

Η Γραμματεία Θεσσαλονίκης καλεί σωματεία και συνδικαλιστές, αξιοποιώντας τα βήματα που έγιναν το προηγούμενο διάστημα, τις επόμενες ημέρες να βγουν πιο αποφασιστικά, πιο τολμηρά και να απευθυνθούν στους εργαζόμενους στους τόπους δουλιάς και κατοικίας. Να συζητήσουν με όλους τους εργαζόμενους για την οργάνωση της πάλης και την όξυνση της αντιπαράθεσης με το κεφάλαιο, τους πολιτικούς και συνδικαλιστικούς του εκπροσώπους.

Τα μηνύματα από το πλατύ άνοιγμα όλες τις προηγούμενες μέρες, με αφορμή και την απεργιακή κινητοποίηση των ταξικών Ομοσπονδιών και συνδικάτων στις 13 Απρίλη, είναι ενθαρρυντικά για τη συμμετοχή των εργαζομένων στην Πρωτομαγιάτικη απεργία και στις συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ. Κυρίαρχο ζήτημα στις συζητήσεις με τους εργαζόμενους αναδεικνύεται το θέμα της Εθνικής Γενικής ΣΣΕ και οι «αυξήσεις» των 0,77 ευρώ που υπέγραψε η συμβιβασμένη πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, αλλά και τα πρόσθετα εμπόδια που θέτει αυτή η Σύμβαση στη μάχη για τις αντίστοιχες κλαδικές. Η αναγκαιότητα να αντιπαλευτούν αυτά τα εμπόδια, να μπουν μπροστά οι εργαζόμενοι στον αγώνα για την υπογραφή ικανοποιητικών κλαδικών συμβάσεων με το πλαίσιο διεκδικήσεων του ΠΑΜΕ, για να δοθεί συνολικά απάντηση στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης, του κεφαλαίου, των κομμάτων του και των συνδικαλιστικών τους εκπροσώπων, γίνεται επιτακτική μπροστά στην Πρωτομαγιά και στις μάχες που θα ακολουθήσουν.

Απάντηση στην αντιασφαλιστική επίθεση

Με το πλαίσιο των ταξικών δυνάμεων και τη συμμετοχή τους στις συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ, οι εργαζόμενοι μπορούν και πρέπει να στείλουν μήνυμα καταδίκης των νέων μέτρων που μεθοδεύει η κυβέρνηση σε βάρος των ασφαλιστικών τους δικαιωμάτων

Η απεργία την 1η Μάη και η μαζική συμμετοχή των εργαζομένων στις συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ πρέπει να αποτελέσει και ένα ξεκάθαρο μήνυμα καταδίκης των αντιασφαλιστικών σχεδίων που απεργάζεται η κυβέρνηση της ΝΔ, σε συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ και τους «κοινωνικούς εταίρους». Την περασμένη Τρίτη ο υπουργός Απασχόλησης, Σ. Τσιτουρίδης, έθεσε ουσιαστικά το χρονικό ορίζοντα και παρουσίασε τα μέσα εκδήλωσης, αλλά και συγκάλυψης αυτής της κλιμακούμενης επίθεσης.

Εντός του Μάη θα κατατεθεί νομοσχέδιο, με το οποίο, εκτός των άλλων, θα ενεργοποιηθεί η Επιτροπή για τα ΒΑΕ - που προβλέπει ο νόμος 3029 του ΠΑΣΟΚ - και με τελικό στόχο το πετσόκομμα της λίστας των ΒΑΕ, η οποία με τη νέα της μορφή θα ισχύει για όσους ασφαλιστούν από 1/1/2008. Τη σύσταση Επιτροπής μετά το Πάσχα, με τη συμμετοχή των υπουργείων Απασχόλησης και Οικονομικών και της Τράπεζας της Ελλάδας, με σκοπό να βρουν τρόπο ώστε το μεγάλο κεφάλαιο «να βάλει στο χέρι» ακόμα περισσότερα από την περιουσία των ασφαλιστικών ταμείων. Επίσης μετά το Πάσχα ακολουθεί ένας οργασμός από συνεδριάσεις, σύσταση και λειτουργία Επιτροπών για την Κοινωνική Ασφάλιση: Κοινή συνεδρίαση των Διαρκών Επιτροπών Οικονομικών και Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, δημιουργία Επιτροπής από εκπροσώπους κομμάτων και «κοινωνικούς εταίρους», λειτουργία της Εθνικής Αναλογιστικής Επιτροπής, που και αυτή προβλέπεται από το νόμο 3029 του ΠΑΣΟΚ.

Στόχος των Επιτροπών, η καλλιέργεια ενός κλίματος συναίνεσης και νομιμοποίησης της εφαρμογής των αντιασφαλιστικών πολιτικών. Επιπλέον, θα συγκληθεί ξανά η Εθνική Επιτροπή Απασχόλησης, που μεταξύ άλλων αναμένεται να ασχοληθεί με την προώθηση των αντεργατικών Τοπικών Συμφώνων Απασχόλησης. Μέσα στο καλοκαίρι θα παρουσιαστεί μέρος της κωδικοποιημένης ασφαλιστικής νομοθεσίας που ενέχει τον κίνδυνο κατάργησης των ευεργετικών διατάξεων για τους εργαζόμενους. Σε σύντομο χρονικό διάστημα θα συζητηθούν στη Βουλή οι όποιες εκκρεμότητες υπάρχουν από την εφαρμογή των νόμων 2084/92 και 3029/02, ώστε να αρθούν τα εμπόδια για την πλήρη εφαρμογή τους. Τέλος, αναγγέλθηκε νέα ρύθμιση οφειλών των εργοδοτών προς το ΙΚΑ.

Απέναντι σε αυτούς τους σχεδιασμούς, εννιά Ομοσπονδίες που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ εξέδωσαν την Τετάρτη κοινή ανακοίνωση, καλώντας τους εργαζόμενους να αντιδράσουν άμεσα και αποφασιστικά, να καταδικάσουν τον «κοινωνικό διάλογο» και τις δυνάμεις που θα πάρουν μέρος. Να διεκδικήσουν δημόσια Κοινωνική Ασφάλιση για όλους, κατάργηση των αντιασφαλιστικών νόμων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, με τη μαζική τους συμμετοχή στην απεργία της Πρωτομαγιάς και τις συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ.

Εκδήλωση για τη νεολαία και τους μετανάστες

Στο πλαίσιο της δραστηριότητας των ταξικών δυνάμεων για την Πρωτομαγιά, οι Γραμματείες Νέων και Μεταναστών του ΠΑΜΕ και το Συντονιστικό των Φοιτητικών Συλλόγων διοργανώνουν εκδήλωση με θέμα «120 χρόνια Εργατικής Πρωτομαγιάς. Τα δικαιώματα της Νεολαίας και των Μεταναστών», με κεντρικό εισηγητή τον Γιάννη Πρωτούλη, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ. Η εκδήλωση, στην οποία θα παραβρεθούν εκπρόσωποι ξένων συνδικαλιστικών Οργανώσεων, θα γίνει την Πέμπτη 4 Μάη, στις 6 το απόγευμα, στο ξενοδοχείο «Λήδρα Μάριοτ» (Λ. Συγγρού 115) και είναι υπό την αιγίδα της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας.

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ
  • Κατώτερο μισθό 1.300 ευρώ. Κατώτερο μεροκάματο 52 ευρώ. Κατώτερη σύνταξη 1.050 ευρώ. Κατάργηση της φορολογίας στα είδη λαϊκής κατανάλωσης.
  • Πλήρη - σταθερή εργασία για όλους. 7ωρο - 5ήμερο - 35ωρο. ΟΧΙ στις ελαστικές μορφές απασχόλησης. Επίδομα ανεργίας στο 80% του κατώτερου μισθού. Υπολογισμό του χρόνου ανεργίας ως συντάξιμου χρόνου. Επιδότηση των νέων - ανέργων χωρίς καμιά προϋπόθεση.
  • Σύνταξη στα 55 χρόνια για τις γυναίκες, στα 60 για τους άνδρες - 50 και 55 αντίστοιχα για τα βαρέα - ανθυγιεινά. Σύνταξη ανεξαρτήτως ηλικίας στα 30 χρόνια ασφάλισης. Κατάργηση των εισφορών για τον κλάδο Υγείας και τη συμμετοχή στα φάρμακα.
  • Κάλυψη του συνόλου των εκπαιδευτικών αναγκών μέσα από ενιαίο, δημόσιο, δωρεάν εκπαιδευτικό σύστημα. 12χρονο υποχρεωτικό σχολείο. ΟΧΙ στην ιδιωτικοποίηση των Πανεπιστημίων. Κατάργηση κάθε μορφής ιδιωτικής εκπαίδευσης. Δημόσια - Δωρεάν Επαγγελματική Εκπαίδευση μετά το Λύκειο. Δωρεάν στέγαση - σίτιση για τους φοιτητές.
  • Ελεύθερη πολιτική - συνδικαλιστική δράση. Κατάργηση της πολιτικής επιστράτευσης που επέβαλε η κυβέρνηση στους ναυτεργάτες. Σταμάτημα των διώξεων σε βάρος αγωνιστικών συνδικάτων. Να πάψουν αμέσως οι μεθοδευμένες δίκες σε βάρος συνδικαλιστικών στελεχών της ΠΟΕΠ.
  • Νομιμοποίηση και ίσα δικαιώματα για τους μετανάστες.
  • Απόσυρση του Νομοσχεδίου για τις ΔΕΚΟ.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ