ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 6 Απρίλη 2006
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ
Επιμένουν σε άμεση απόσυρση συνδικάτα - φοιτητές

Από τις προχτεσινές συλλήψεις στη Λιλ

Associated Press

Από τις προχτεσινές συλλήψεις στη Λιλ
ΠΑΡΙΣΙ.-

Την κατάργηση του νομοσχεδίου για την απασχόληση των νέων, γνωστού ως «Συμβολαίου Πρώτης Απασχόλησης», με την υιοθέτηση νέου νόμου, θέτουν ως προϋπόθεση διαλόγου στην κυβέρνηση τα εργατικά συνδικάτα, οι φοιτητικές και μαθητικές ενώσεις. Μετά από συνεδρίαση εκπροσώπων τους, χτες, εργαζόμενοι, φοιτητές και μαθητές ανακοίνωσαν ότι θα προσέλθουν με κοινή θέση στις ξεχωριστές συναντήσεις που έχει καλέσει η κοινοβουλευτική ομάδα του κυβερνώντος κόμματος.

Προϋπόθεση, όπως κατέστησαν σαφές, είναι η κυβέρνηση να έχει αποσύρει το επίμαχο νομοσχέδιο μέχρι τις 17 Απρίλη, οπότε κλείνει η Βουλή για τις διακοπές του Πάσχα. Σε αντίθετη περίπτωση, τόνισαν, θα συνεχιστούν και κλιμακωθούν οι κινητοποιήσεις «και όλα τα μέσα διαμαρτυρίας θεωρούνται θεμιτά».

Χτες, ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του κυβερνώντος κόμματος UMP, Μπερνάρ Ακογιέ, απηύθυνε, και επισήμως, προσκλήσεις για διάλογο σε κάθε συνδικάτο και οργάνωση χωριστά. Μιλώντας στο Υπουργικό Συμβούλιο, ο Πρόεδρος Σιράκ κάλεσε «όλους τους συμμετέχοντες στο διάλογο να αναλάβουν τις ευθύνες τους για να υπάρξουν αποτελέσματα», αποκλείοντας, όμως, το ενδεχόμενο απόσυρσης του νομοσχεδίου ή ακόμη και της «επί μακρόν αναστολής του», όπως φέρεται να διέρρεε ο υπουργός Εσωτερικών Νικολά Σαρκοζί.

Ο Σαρκοζί, από την πλευρά του, αρκέστηκε, χτες, μία μέρα μετά τις ογκώδεις μαχητικές διαδηλώσεις σε δεκάδες γαλλικές πόλεις, να δώσει έναν αναλυτικό κατάλογο στοιχείων για τη δράση των δυνάμεων καταστολής κατά τη διάρκεια του τελευταίου μήνα των κινητοποιήσεων. Μίλησε για 3.600 συλλήψεις και 200 καταδίκες, εκ των οποίων οι 60 είναι φυλάκιση με αναστολή. Επίσης, ανακοίνωσε 532 τραυματισμούς αστυνομικών, χωρίς καμία νύξη στους τραυματίες διαδηλωτές.

Ο Σαρκοζί προειδοποίησε ότι «δε θα γίνουν ανεκτοί όσοι διαταράσσουν την τάξη», μη διευκρινίζοντας αν αναφέρεται και στους χιλιάδες φοιτητές που για πολλοστή μέρα, χτες, προχώρησαν σε αποκλεισμούς δρόμων, εθνικών οδών και σιδηροδρομικών σταθμών σε πολλά σημεία της χώρας.

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
«Αδεια ταμεία» καταγγέλλει η« Χαμάς»

ΡΑΜΑΛΑ - ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.--

Με την καταγγελία ότι παρέλαβε «εντελώς άδεια» τα ταμεία της παλαιστινιακής κυβέρνησης (εκτός των χρεών που τη βαραίνουν) ο πρωθυπουργός Ισμαήλ Χανίγια προήδρευσε, χτες, του πρώτου Υπουργικού Συμβουλίου της «Χαμάς». Λίγο μετά το τέλος της συνεδρίασης, ο Παλαιστίνιος υπουργός Οικονομικών, Ομάρ Αμπντελραζέκ, υποστήριξε ότι έλαβε διαβεβαιώσεις από Σαουδική Αραβία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και Κουβέιτ για χορήγηση οικονομικής βοήθειας 80 εκατομμυρίων δολαρίων, προκειμένου να καταβληθούν οι μισθοί των 140.000 δημοσίων υπαλλήλων. Εντούτοις, δεν έγινε γνωστό πότε θα δοθούν αυτά τα χρήματα.

Ο πρωθυπουργός Χανίγια, στις σύντομες δηλώσεις του, επανέλαβε ότι η κυβέρνηση της «Χαμάς» επιθυμεί η μελλοντική ισραηλινή κυβέρνηση «να λάβει θαρραλέες αποφάσεις για τα νόμιμα δίκαια του παλαιστινιακού λαού, αποφεύγοντας και τις μονομερείς κινήσεις». Την ίδια ώρα, ο υπουργός Εξωτερικών Μαχμούντ Ζαχάρ διέψευδε τις πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας, σύμφωνα με τις οποίες σε επιστολή του προς τον ΓΓ του ΟΗΕ, όπου καλεί τον Ανάν «να παρέμβει για επανάληψη των διαπραγματεύσεων», αναγνωρίζει, εμμέσως, το Ισραήλ, εφόσον φέρεται να αναφέρεται «στην επιθυμία ειρηνικής συνύπαρξης δύο βιώσιμων γειτονικών κρατών».

Η διάψευση του Ζαχάρ συνέπεσε με δηλώσεις του Υπατου Αρμοστή της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική και την Ασφάλεια. Ο Χαβιέ Σολάνα κάλεσε τη «Χαμάς» να «αλλάξει για να γίνει αποδεκτή ως συνομιλητής και να αναγνωρίσει το Ισραήλ».

Εντολή για κυβέρνηση

Σήμερα, αναμένεται να λάβει ο Εχούντ Ολμέρτ, επικεφαλής του «Καντίμα» εντολή σχηματισμού κυβέρνησης από τον Πρόεδρο Κατσάβ. Ο Ολμέρτ έχει αφήσει ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα για τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης, δηλώνοντας αποφασισμένος να διαπραγματευτεί τόσο με το Εργατικό Κόμμα όσο και με το ακροδεξιό «Ισραελ Μπεϊτένου».

Την ίδια ώρα, ο ισραηλινός στρατός προχωρούσε σε άλλη μια εισβολή στη Νάμπλους, της Δυτικής Οχθης, με στόχο, όπως ανακοινώθηκε, «να συλλάβει καταζητούμενους». Ενας νεαρός Παλαιστίνιος σκοτώθηκε και αρκετοί τραυματίστηκαν.

ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Πιέσεις για παραίτηση Τζαφάρι

ΒΑΓΔΑΤΗ.-

Πληθαίνουν οι φωνές μέσα στις γραμμές των θρησκευτικών σιιτικών παρατάξεων που ζητούν την παραίτηση του Ιμπραχίμ αλ Τζαφάρι. Χτες, και άλλα υψηλόβαθμα στελέχη των σιιτικών παρατάξεων κάλεσαν τον Τζαφάρι να παραιτηθεί, τονίζοντας ότι ένα βασικό προσόν που οφείλει «να έχει ο νέος Ιρακινός πρωθυπουργός είναι να είναι ενωτικός και αυτό το έχει χάσει ο Τζαφάρι». Ο ίδιος, πάντως, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Γκάρντιαν» αρνείται κατηγορηματικά να εγκαταλείψει την πρωθυπουργία, υποστηρίζοντας ότι έχει, ήδη, επιλεγεί.

Την ίδια ώρα, σε μια σοβαρότατη καταγγελία προχώρησε η ΟΥΝΕΣΚΟ, γνωστοποιώντας ότι από την εισβολή στο Ιράκ μέχρι σήμερα έχουν δολοφονηθεί είτε από κατοχικές δυνάμεις είτε από αγνώστους περισσότερα από 180 μέλη της ιρακινής ακαδημαϊκής κοινότητας. Υπενθυμίζεται ότι μόνο την περασμένη βδομάδα, δολοφονήθηκαν 5 πανεπιστημιακοί καθηγητές.

Τέλος, χτες, διακόπηκε εκ νέου, λίγες μόνο ώρες μετά την έναρξή της η δίκη του Σαντάμ Χουσεΐν μετά από έντονο διαπληκτισμό του ιδίου και του συνηγόρου του με τον πρόεδρο.

ΙΤΑΛΙΑ
«Κόντρες» άνευ ουσίας

ΡΩΜΗ.--

Τα σχέδιά του να εμφανιστεί μόλις 4 μέρες πριν τις βουλευτικές εκλογές σε εκπομπή του τηλεοπτικού δικτύου «Canale 5», που ανήκει στον δικό του όμιλο «Mediaset TV», εγκατέλειψε τελικά ο Ιταλός πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι με τις αντιδράσεις που ξέσπασαν και από την αντιπολίτευση ότι κάτι τέτοιο συνιστά παραβίαση των εκλογικών κανόνων.

Παράλληλα, μιας και δεν υπάρχει ουσιαστικό θέμα αντιπαράθεσης λίγες μέρες πριν τις εκλογές, η αντιπολίτευση ασχολείται με τις πρόσφατες δηλώσεις του Ιταλού πρωθυπουργού στο Εμπορικό Επιμελητήριο, όπου χρησιμοποίησε προσβλητικούς χαρακτηρισμούς για όσους ψηφίσουν τη λεγόμενη κεντροαριστερά. Λίγο αργότερα, έσπευσε να κατηγορήσει τη λεγόμενη αριστερά πως παραποιεί τα λόγια του, αλλά τελικά υποστήριξε πως ήθελε απλά να πει ότι «είναι μαζοχιστές αυτοί που ψηφίζουν την αριστερά». Στο μεταξύ, στην περίπτωση που επανεκλεγεί ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι, η Αλεσάντρα Μουσολίνι, εγγονή του δικτάτορα Μουσολίνι, ανακοίνωσε πως θα διεκδικήσει την αντιπροεδρία της ιταλικής κυβέρνησης.

ΟΛΛΑΝΔΙΑ
Με ... «φυσικό τρόπο» εξόντωσαν τον Μιλόσεβιτς

ΑΜΣΤΕΡΝΤΑΜ.- Από «φυσικά αίτια» πέθανε ο πρώην ηγέτης της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, αναφέρει πόρισμα της ολλανδικής Εισαγγελίας, που διηύθυνε έρευνα αναφορικά με την αιτία θανάτου και το οποίο δόθηκε χτες στη δημοσιότητα. Σύμφωνα με το ανακοινωθέν, στις τοξικολογικές εξετάσεις «δε βρέθηκαν ίχνη δηλητηρίασης ή τοξικού παράγοντα», που θα μπορούσε να προκαλέσει το θάνατο του Μιλόσεβιτς, που επήλθε «λόγω σοβαρών καρδιολογικών προβλημάτων»...

Ωστόσο, στο πόρισμα των Ολλανδών εισαγγελέων, δεν αναφέρεται εάν τα «σοβαρά καρδιολογικά προβλήματα» επιδεινώθηκαν λόγω της ανεπαρκέστατης ιατρικής περίθαλψης που δόθηκε στον Μιλόσεβιτς κατά την πενταετή κράτησή του στις φυλακές του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ) για την πρώην Γιουγκοσλαβία στη Χάγη.

Στο μεταξύ, χτεσινό δημοσίευμα της σερβικής εφημερίδας «ΠΟΛΙΤΙΚΑ», επικαλούμενο έγγραφα της Εισαγγελίας του ΔΠΔ, ανέφερε πως «ο Μιλόσεβιτς και η Σερβία πραγματικά δε γνώριζε τι γινόταν» στη Σρεμπένιτσα της Βοσνίας σε σχέση με τη σφαγή χιλιάδων μουσουλμάνων. Στο ίδιο δημοσίευμα αναφέρεται πως το προσεχές διάστημα η σερβική Εισαγγελία θα ζητήσει το σύνολο των εγγράφων που αφορούν την υπόθεση της δίκης - φιάσκο εναντίον του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς...

Τέλος, χτες, ο πρόεδρος του ΔΠΔ για την πρώην Γιουγκοσλαβία, Θ. Μερόν, δήλωσε πως «ανεξάρτητα» από τις επιφυλάξεις που έχουν διατυπωθεί διεθνώς για την «αντικειμενικότητα και τη νομιμότητα» του δικαστηρίου, η δίκη κατά του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς «ήταν ένα επιτυχές πείραμα... ασχέτως εάν ο κατηγορούμενος πέθανε προς το τέλος της δίκης»!



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ